Ποιος θα στείλει στη Χάγη τον «χασάπη της Ουκρανίας» Βλαντιμίρ Πούτιν;

Ποιος θα στείλει στη Χάγη τον «χασάπη της Ουκρανίας» Βλαντιμίρ Πούτιν;

Ως εγκληµατία πολέµου αντιµετωπίζει πλέον ολόκληρη η ∆ύση τον Βλαντιµίρ Πούτιν - Τα φρικιαστικά εγκλήµατα στην Μπούχα, η επαίσχυντη αιµατοχυσία στη Μαριούπολη, ο βοµβαρδισµός σιδηροδροµικού σταθµού στο Κραµατόρσκ συγκλονίζουν καθώς θυµίζουν ναζιστικά ολοκαυτώµατα

PUTIN_DOUBLE_CRIME2
«Εγκληματίας πολέμου, δολοφονικός δικτάτορας, ξεκάθαρα κακοποιός». Χαρακτηρίζοντας έτσι τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από μερικές εβδομάδες, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πατρικίου, ο Τζο Μπάιντεν δεν μασούσε τα λόγια του. Ορθά κοφτά, ζυγισμένα και σταράτα περιέγραφε την ασυδοσία της βίας του αυταρχικού Ρώσου ηγέτη και το εκ μέρους του άσπλαχνο μαστίγωμα με το κνούτο κατακτημένων οικουμενικών αξιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε τότε επικρίσεις. Η έξω από τα δόντια καταγγελία του αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη.

Οι επιτελείς του Λευκού Οίκου λείαιναν τις δηλώσεις του με διπλωματική λίμα. Το ωμό μακελειό στην Ουκρανία με τις εφιαλτικές εικόνες μιας επίγειας κόλασης παρέμενε ακόμα στο γενικό πλάνο. Δεν είχε ζουμάρει λεπτομερώς στις ωμές φρικαλεότητες και τα θρασύδειλα εγκλήματα των ρωσικών στρατευμάτων εισβολής κατά του άμαχου ουκρανικού πληθυσμού. Εως ότου αναδύθηκαν αιματηρές μέσα από την πύρινη άβυσσο η εξοντωτική βία και η τερατώδης θηριωδία. Το φρικτό πρόσωπο της βαρβαρότητας του Κρεμλίνου αποκαλύφθηκε στην πιο αποτρόπαιη και βάναυση μορφή του. Στα ερείπια της βομβαρδισμένης ανελέητα κωμόπολης Μπούχα, έξω από το Κίεβο, 300 άμαχοι, άνδρες και γυναίκες, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκεσε έναν μήνα.
OYKRANIA_NEO2

Καρβουνιασμένες σοροί κείτονταν διάσπαρτες στους δρόμους. Ρώσοι φαντάροι και αξιωματικοί με συνοπτικές διαδικασίες γύμνωσαν, έδεσαν πισθάγκωνα με κουρέλια και εκτέλεσαν με σφαίρες στον σβέρκο δεκάδες άνδρες, όλους κάτω των 50 ετών. Κτηνωδώς τους παράτησαν άταφους καταμεσής στην οδό Γιαμπλούσκα μέσα σε λίμνες ξεραμένου αίματος. Αλλους τους πέταξαν σαδιστικά σε ομαδικό τάφο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και των Αγίων Πάντων. Η σκόπιμη και απάνθρωπη εξολόθρευση ανυπεράσπιστων αθώων ανέσυρε στη συγκλονισμένη παγκόσμια δημοκρατική κοινότητα σκοτεινές μνήμες από τις ολέθριες σφαγές της Γκερνίκα, της Σρεμπρένιτσα, του δάσους του Κατίν.

Ο μαζικός  αποδεκατισμός ανθρώπινων ψυχών επανέφερε στον νου της ευαίσθητης, αξιοπρεπούς και αλληλέγγυας διεθνούς κοινής γνώμης τα εκκαθαριστικά πογκρόμ των αμείλικτων ενόπλων ρωσικών δυνάμεων που κατέστρεψαν εκ θεμελίων την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, και ρήμαξαν σε χαλάσματα το Χαλέπι στη Συρία. Από κοντά οι μαρτυρίες των συντετριμμένων επιζώντων στη βασανιστικά τυραννισμένη πόλη ξεμασκάρεψαν τις αποσιωπήσεις, τις διαστρεβλώσεις, τις υπεκφυγές και τα προσχήματα της δυστοπικής προπαγάνδας των μακελάρηδων του Κρεμλίνου. Τα κυνικά αφεντικά του οποίου ανερυθρίαστα, ανάλγητα και παρανοϊκά επιμένουν ότι η θηριωδία ήταν σκηνοθετημένη. Δηλαδή ηθοποιοί θανατώθηκαν μαρτυρικά για να υποδυθούν τα δύσμοιρα θύματα!
Κλείσιμο
Bucha_1_

Καταπατητές του διεθνούς δικαίου

Η απαράδεκτα υποκριτική στάση των βολεμένων κάτω από του πύργους του μοσχοβίτικου φρουρίου είναι δίχως άλλο, τουλάχιστον, ντροπή για τις κατακτήσεις του ουμανισμού. Σαν να λένε θρασύτατα, μην πάμε μακριά, πως τα ναζιστικά ολοκαυτώματα στους τόπους μαρτυρίας και αβάσταχτου πένθους της Κανδάνου, του Διστόμου, των Καλαβρύτων ήταν φτιαχτά. Η πραγματική ζωή, όμως, δεν είναι επινοημένη και σικέ κατά τις νοσηρές απαιτήσεις των καταπατητών του διεθνούς δικαίου. Αναπόδραστα ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις ρωσικές φρικαλεότητες στην Μπούχα σηκώνοντας και φιλώντας μια ουκρανική σημαία στο Βατικανό.

Αγανακτισμένος ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατήγγελλε τις ρωσικές θηριωδίες από το βήμα της  Μπούντεσταγκ στο Βερολίνο. Οργισμένη η Ε.Ε. ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες έρευνα συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για το λουτρό αίματος στη μαρτυρική πόλη. Εν τω μεταξύ, ήδη υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ανάλογα προκλητικά εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη των 150.000 Ελλήνων κατοίκων, στα προάστια του Κιέβου, Μποροντιάνκα και Ιρπίν, καθώς και πέριξ του Χαρκόβου.

Σοκαρισμένος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε λακωνικά από τη Νέα Υόρκη την ουσιαστική σημασία μιας ανεξάρτητης έρευνας που θα οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων. Μόνο ο πράος Μπάιντεν, πολιτικά και διπλωματικά έμπειρος για να παρασυρθεί συγκινησιακά σε μια αυθόρμητη θυμωμένη αντίδραση, υπενθύμισε την περασμένη Δευτέρα την άδικη κριτική που δέχτηκε επειδή αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου». Δεν ήταν γι’ αυτόν ένας χρησμός που επιβεβαιώθηκε.

Η σαφώς ειλικρινής τοποθέτησή του, άλλωστε, πιστοποιήθηκε καταδικαστικά από τις ακρότητες των Ρώσων στην Μπούχα. Εστω κι αν δεν το εκστόμισε ο ίδιος, για όλους όσοι αντιστέκονται όρθιοι κατά των παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας, ο Πούτιν είναι ένας αιμοσταγής χασάπης του πολέμου. Υπόλογος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εξάλλου ο δεσποτικός νεο-τσάρος της Μόσχας δεν έχει καμιά προνομιακή διεθνή ασυλία. Ο ανεξέλεγκτος βομβαρδισμός πόλεων, πολυκατοικιών, νοσοκομείων, μαιευτηρίων και η αδίστακτη στόχευση αμάχων συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Και πρέπει να διωχθεί γι’ αυτά.

2022-04-07__6_

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

O γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, ο Βρετανός πακιστανικής καταγωγής νομικός Καρίμ Ασαντ Αχμάντ Χαν έχει δηλώσει ήδη ότι «υπάρχει εύλογη βάση για να πιστεύει κανείς ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία». Ο Χαν, που ανήκει στη μουσουλμανική κοινότητα Αχμαντίγια, η οποία διώκεται ως αιρετική από το επίσημο Ισλάμ, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος απέναντι στις επίσημες αναφορές για φρικαλεότητες στην Ουκρανία που κατέθεσαν 38 χώρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραπομπή προς έρευνα που έχει λάβει ποτέ το δικαστήριο ώστε να επιταχύνει τις έρευνες κατά τρόπο αντικειμενικό και ανεξάρτητο, με στόχο την απόδοση ευθυνών για τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του διεθνούς θεσμού που λειτουργεί από το 2002. Ωστόσο, από εδώ και ύστερα αρχίζουν τα εμπόδια σε ό,τι αφορά την προσαγωγή του Πούτιν στο δικαστήριο με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και τα πρωτόκολλα που προστέθηκαν αργότερα, το ΔΠΔ διώκει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο πλαίσιο «μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται κατά οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού». Παρ’ όλα αυτά, είναι εμφανείς οι πρακτικοί περιορισμοί στην εξουσία του δικαστηρίου.

Δεν έχει δική του αστυνομική δύναμη για τη σύλληψη υπόπτων και την παραπομπή τους σε δίκη. Βασίζεται στις διωκτικές δυνάμεις από διάφορα κράτη. Κάτι που χονδρικά σημαίνει ότι ένοπλοι Δυτικοί αστυνομικοί θα πρέπει να μπουκάρουν με διεθνές ένταλμα στο Κρεμλίνο για να περάσουν χειροπέδες και να τσουβαλιάσουν τον επικεφαλής μιας χώρας που κρατεί στα χέρια του τους κωδικούς εκτόξευσης 5.500 πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων. Πέρα από αυτό το ακραίο σενάριο, η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και δεν πρόκειται να στείλει κανέναν ύποπτο, πόσο μάλλον τον πρόεδρό της στα κεντρικά γραφεία του δικαστηρίου στη Χάγη της Ολλανδίας.

Παρόλο που η χώρα υπέγραψε το καταστατικό του δικαστηρίου, δεν το έχει επικυρώσει, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποσύρει ακόμη και την υπογραφή της. Από τη μεριά τους οι διπλωματικά αμήχανες ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε καν την εξουσία του δικαστηρίου. Μολονότι η κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε το καταστατικό του το 2000, η κυβέρνηση Μπους απέσυρε την υπογραφή ούτως ώστε να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά τα στρατεύματα της χώρας για τη δράση τους σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Ο δε Ντόναλντ Τραμπ σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε σχεδόν καταγγείλει τον ρόλο και τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
000_327B8FA

Αντε μετά να το περιβάλουν οι Αμερικανοί με εμπιστοσύνη για να κυνηγήσει τον Πούτιν... Ακόμη, μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι έρευνες του ΔΠΔ μπορεί να διαρκέσουν αρκετό διάστημα. Να περάσουν χρόνια έως ότου συλλεχθούν ακράδαντα επιβαρυντικά στοιχεία, αποκτήσουν επιτέλους νομικό βάρος οι αναφορές και τεκμηριωθούν οι αποδείξεις της πρόθεσης για τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε αστικές περιοχές. Κατά τη διάρκεια επίσης των μακρόχρονων ανακρίσεων χρειάζεται διεθνής ουσιαστική οικονομική και τεχνική υποστήριξη.

Σοβαρό ζήτημα αποτελεί επίσης η απευθείας σύνδεση ενός πολιτικού ηγέτη με συγκεκριμένες επιθέσεις, καθώς οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους μπορεί να εκφοβίζονται, να διστάζουν να μιλήσουν και να εμφανίζονται απρόθυμοι να παρουσιάσουν ντοκουμέντα. Οσο ψηλότερα στην ιεραρχία ανεβαίνει η ευθύνη, μοιάζει δύσκολο να συγκροτηθεί κατηγορία ότι ένας πρόεδρος διατάζοντας, π.χ., απευθείας μια παράνομη επίθεση γνώριζε ότι διαπράττονταν εγκλήματα και, κυρίως, απέτυχε να τα αποτρέψει. Σε ανάλογες περιπτώσεις, πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η καθυπόταξη των υφισταμένων.

Οι νομικές ευθύνες και οι κατηγορίες ρίχνονται σαν ξεροκόμματο σε πεινασμένα πλην υποτακτικά σκυλιά, τους «απείθαρχους» φαντάρους και τους «απρόσεκτους» αξιωματικούς για τα «ατυχήματα» που προκάλεσαν με την αστοχία και τα σφάλματά τους. Για την ώρα, συγκεντρώνονται μαρτυρίες κατά του αντισυνταγματάρχη Αζατμπέκ Ομουρμπέκοφ, επικεφαλής της 64ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων, που είχε καταλάβει την Μπούχα. Στην περιοχή, όμως, έδρασαν ακόμη τρία συντάγματα αλεξιπτωτιστών από διαφορετικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες, μία ταξιαρχία πεζοναυτών και μία ταξιαρχία αρμάτων.
000_326M2CP

Σε ό,τι αφορά την ισοπεδωμένη Μαριούπολη, ευθύνες ενοχής αποδίδονται στον στρατηγό τριών αστέρων Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο οποίος είχε ήδη υποβάλει τα διαπιστευτήρια της βαρβαρότητάς του ως διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Παρ’ όλα αυτά, το σημαντικό είναι ότι το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δικάζει ανθρώπους και όχι χώρες. Το σπουδαιότερο, δεν διεξάγει δίκες ερήμην. Το ενδεχόμενο να φτάσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Πούτιν φαντάζει μάλλον δύσκολο, αν όχι απίθανο. Προϋποθέτει ότι είτε θα έχει καταρρεύσει πολεμικά η χώρα του, είτε ότι θα παραδοθεί από τους διαδόχους του μετά την πτώση του από την εξουσία. Εκτός πια αν συλληφθεί από ουκρανικά στρατεύματα την ώρα της μάχης στην οποία θα συμμετέχει ως πολέμαρχος-κατσαπλιάς. Τέτοια πιθανότητα όμως παραπέμπει πλέον σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κατά τη διάρκεια της σύρραξης, σιγά μην ξεμυτίσει από το μπούνκερ του Κρεμλίνου, όχι για να μεταβεί σε πολεμικό μέτωπο, αλλά ούτε σε επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό. Τίποτε όμως δεν τον αθωώνει. Ούτε η διεθνής κοινότητα πρόκειται μεγάθυμη να τον αφήσει να «βράσει» μέσα στο υποτιθέμενο βάρος της συνείδησης, τις δήθεν τύψεις και ενοχές του. Οφείλει να απαιτήσει λογοδοσία για τις θηριωδίες του ίδιου και των αιμοδιψών συνεργατών του. Είναι το ελάχιστο χρέος της απέναντι στα κακοποιημένα πτώματα των Ουκρανών αμάχων και τα βουρκωμένα μάτια των τρομοκρατημένων αθώων παιδιών που ξεριζώνονται βίαια από τα σπίτια τους.


Στο στόχαστρο οι κόρες του

Οπως και να έχει, για αρκετά χρόνια η Μόσχα την έβγαλε διεθνώς «καθαρή» για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας -εναντίον Τσετσένων, Γεωργιανών και Σύρων αμάχων- γλιτώνοντας κάθε δίωξη. Εμεινε στο απυρόβλητο, υφιστάμενη μικροκυρώσεις, επωφελούμενη από την έλλειψη συντονισμένης πολιτικής βούλησης να την καταδικάσουν για απουσία σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή. Οχι πια. Παρότι ο αλαζονικός Πούτιν δεν έχει ηττηθεί στρατιωτικά -αν και ο εφοδιασμένος με συμβατικά όπλα στρατός του δεν διαθέτει, όπως αποδείχθηκε στην Ουκρανία, την τεράστια ισχύ που όλοι προεξοφλούσαν-, έχει χάσει συντριπτικά τον πόλεμο της επικοινωνίας.

Αναπότρεπτα οι όλο και πιο βαριές δυτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη χώρα του κρίνονται απολύτως δικαιολογημένες ως αντίποινα στις άθλιες ακρότητες και τις επαίσχυντες αιματοχυσίες που έχει προκαλέσει στα πολεμικά μέτωπα. Πόσο μάλλον εκείνες που θίγουν το στενό περιβάλλον και κυρίως πλήττουν τον οικογενειακό του πυρήνα. Αυτή τη φορά οι αμερικανικές κυρώσεις επικεντρώνονται στις δύο ενήλικες κόρες του: την 36χρονη Μαρία Βλαντιμίροβνα Βορόντσοβα με το υποκοριστικό Μάσα και την 35χρονη Κατερίνα Βλαντιμίροβνα Τιχόνοβα, που αποκαλείται χαϊδευτικά Κάτια.
kores_putin


Οσο κρυψίνους ως παλιός Καγκεμπίτης να είναι ο Πούτιν, οι εξ αίματος δεσμοί του δεν είναι αόρατοι. Οι δύο κόρες του, καρπός του γάμου του με την πρώην σύζυγό του, πρώην αεροσυνοδό Λουντμίλα Σκρεμπνέβα, με την οποία χώρισε μετά από 30 χρόνια κοινής ζωής, το 2013, είναι παρούσες στην κοινωνική, επιστημονική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μπήκαν στο στόχαστρο γιατί πολλά από τα άφθονα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν είναι κρυμμένα στα αδιαφανή σεντούκια των πρώτου βαθμού συγγενών του. Μια τακτική που εφαρμόζουν και οι μαφιόζοι.

000_326M2CP

Δισεκατομμύρια από το Κρεμλίνο

Η μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, Μαρία Βορόντσοβα, έχει σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και Ιατρική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Μιλάει άνετα τρεις ξένες γλώσσες και σήμερα εργάζεται ως παιδοενδοκρινολόγος και ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Ενδοκρινολογίας της Μόσχας. Είναι η μόνη γιατρός στον ιστότοπο του κέντρου χωρίς φωτογραφία. Εξάλλου, μαζί με την αδελφή της διένυσαν τα μαθητικά τους χρόνια με ψεύτικες ταυτότητες για να μην ανιχνευτεί η σχέση τους με τον πρώην πράκτορα και ανερχόμενο τότε πολιτικό πατέρα τους.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 ο Πούτιν έστειλε και τις δύο κόρες του, για λόγους ασφαλείας, από τη Ρωσία στη Γερμανία όπου νόμιμος κηδεμόνας τους ήταν ένας συνεργάτης του, πρώην μέλος της Στάζι, τον οποίο ευνόησε αφότου έγινε πρόεδρος της Ρωσίας το 2000 δίνοντάς του την άδεια να ιδρύσει το πρώτο υποκατάστημα μεγάλης γερμανικής τράπεζας στην Αγία Πετρούπολη. Η Μάσα σήμερα ηγείται προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Κρίνεται ότι έχει λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από το Κρεμλίνο που κατευθύνονται στην έρευνα γενετικής μηχανικής η οποία επιβλέπεται προσωπικά από τον Πούτιν.

Η ίδια είναι επίσης επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτρια μιας εταιρείας που εμπλέκεται στην υλοποίηση του μεγαλύτερου ιδιωτικού επενδυτικού σχεδίου στη ρωσική υγειονομική περίθαλψη. Δηλαδή στην κατασκευή και διαχείριση ενός τεράστιου ιατρικού κέντρου στη Μόσχα. Στην προσωπική της ζωή φέρεται να έχει χωρίσει από τον 40χρονο Ολλανδό επιχειρηματία Τζόρι Τζουστ Φάασεν, ο οποίος μετά από σπουδές Αρχιτεκτονικής εργαζόταν κάποτε για τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Ο σύζυγός της πριν από 12 χρόνια ξυλοκοπήθηκε άγρια σε κεντρική λεωφόρο της Μόσχας από τέσσερις μπράβους του Ρώσου τραπεζίτη Ματβέι Ουρίν, ο οποίος όχι μόνο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8,5 ετών, αλλά αναγκάστηκε και σε ολοκληρωτική χρεοκοπία. Δεν τα βάζει κανείς με τον γαμπρό του δεσποτικού, και ως πεθερού, Πούτιν!

Από το 2015 το ζευγάρι έμενε μόνιμα στη Μόσχα, καθώς εκδιώχθηκε -επί της ουσίας, απελάθηκε- από το ρετιρέ του υψηλότερου κτιρίου κατοικιών στο εύπορο Φορσχότεν, κοντά στη Χάγη. Αιτία, η αντίδραση των Ολλανδών γειτόνων του στην κατάρριψη από τους Ρώσους τον Ιούλιο του 2014 του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 298 επιβατών του -η πλειονότητα των θυμάτων Ολλανδοί- πάνω από την Ανατολική Ουκρανία. Περισσότερο κοσμοπολίτισσα, η μικρότερη κόρη Κατερίνα Τιχόνοβα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας του ταλέντου της ως χορεύτριας του ακροβατικού ροκ εν ρολ, ενός περιθωριακού αθλήματος στο οποίο συμμετέχουν 200 όλοι κι όλοι χορευτές στον κόσμο.
ουκρανια

Μαζί με τον χορευτικό παρτενέρ της Ιβάν Κλίμοφ κατέκτησαν ως ζευγάρι την πέμπτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό το 2013. Η διακεκριμένη εμφάνισή τους υπάρχει σε βίντεο στο Διαδίκτυο. Γεννημένη στη Δρέσδη, όταν υπηρετούσε εκεί ως αξιωματικός της Κα Γκε Μπε ο πατέρας της, έχει μελετήσει Ανατολικές Σπουδές, με ειδίκευση στα Ιαπωνικά και την Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Μάλλον δεν πάτησε λεπτό στις παραδόσεις του πανεπιστημίου, όπου πρύτανης ήταν στενή φίλη του πατέρα της. Τίποτε, όμως, δεν την εμπόδισε να δραστηριοποιηθεί ως αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαθηματικής Ερευνας σύνθετων συστημάτων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και παράλληλα να γίνει μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου της Πολιτείας της Μόσχας.

Ολα αυτά η έξυπνη Κάτια τα πέτυχε με το σπαθί της, μολονότι χρησιμοποιούσε ως επίθετο το μεσαίο όνομα της γιαγιάς της, από την πλευρά της μητέρας της, Γεκατερίνα Τιχόνοβνα Σκρεμπνέβα. Σήμερα είναι τεχνολογικό στέλεχος και διευθύντρια ενός αναπτυξιακού έργου 1,7 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός επιστημονικού κέντρου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το οποίο υποστηρίζουν η ρωσική κυβέρνηση και η αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, διορίστηκε επικεφαλής ενός νέου ινστιτούτου τεχνητής νοημοσύνης στο ίδιο πανεπιστήμιο από το οποίο ανακηρύχθηκε το 2019 δόκτωρ.

Στην προσωπική της ζωή, το 2013 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Κιρίλ Σαμαλόφ, τον νεότερο -μόλις στα 32 του- Ρώσο δισεκατομμυριούχο. Ο γάμος τους έγινε σε ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο, μάλλον ιδιοκτησίας του γαμπρού, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όπου οι νεόνυμφοι έφτασαν με έλκηθρο που το έσερναν τρία λευκά άλογα. Ο σύζυγός της είναι ο μικρότερος γιος του Νικολάι Σαμαλόφ, πρώην οδοντιάτρου στην Αγία Πετρούπολη και από δεκαετίες κολλητού του Πούτιν, προτού συμπεθεριάσουν.

Ο μπαμπάς Σαμαλόφ, άγνωστο από ποια έμπνευση ή παρότρυνση, παράτησε τους τροχούς και τα σφραγίσματα και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Rossiya Bank, της προσωπικής τράπεζας της ρωσικής ελίτ και των προέδρων της χώρας αυτοπροσώπως. Ταυτόχρονα, έγινε και μεγαλομέτοχος σε μια μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου και πετροχημικών. Λογικά, η κόρη του προέδρου και ο γιος του μεγαλοεπιχειρηματία έλαβαν το 2015 μετοχικά μερίδια στην εταιρεία των πετροχημικών, αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων.

Κάτι σαν προίκα από το φαύλο νταραβέρι ανάμεσα στην εξουσία και τις μπίζνες. Το 2018 το ζευγάρι χώρισε, αλλά διατήρησε την από κοινού αποκτημένη με το «υστέρημά» του παραθαλάσσια βίλα στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, αξίας 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων, με εκπληκτική θέα στον Βισκαϊκό κόλπο. Από εκεί ενδεχομένως θα αγνάντευαν το μονοπάτι της ροής χρημάτων που ξεκινούσε από τη Ρωσία, πέρναγε από την Ελβετία και έφτανε μπροστά τους στην ανοιχτή θάλασσα, για να διέλθει τον Ατλαντικό και να καταλήξει σε offshore του Παναμά και της Καραϊβικής.

Η Καμπάεβα

Ο Πούτιν φέρεται και ως παππούς εγγονιών, άγνωστο αν αυτά προέρχονται από τις δύο ή μόνο τη μία κόρη του. Φημολογείται ακόμη ότι είναι επίσης πατέρας ενός ακόμη νεαρού κοριτσιού -ή μήπως δύο, τριών επιπλέον παιδιών;- από τη μακρόχρονη σχέση του με την Ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα. Η εκ Τασκένδης ορμώμενη πρώην αθλήτρια και βουλευτής έως το 2014 της ρωσικής Δούμας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν ανέλαβε μετά την κοινοβουλευτική θητεία της την υψηλόμισθη θέση της προέδρου του National Media Group.

Προφανώς ο μεγαλύτερος ρωσικός όμιλος ΜΜΕ αναγνώρισε πάνω της προσόντα μάνατζερ που δεν είχαν εκδηλωθεί κατά τις χορογραφημένες ασκήσεις της με το στεφάνι, τις κορίνες, την κορδέλα και την μπάλα. Στα 38 της σήμερα είναι μυστηριωδώς εξαφανισμένη από την κοινωνική ζωή. Εικάζεται ότι διαμένει πολυτελώς στην Ελβετία, σε σαλέ των Αλπεων, που αποτελεί κρησφύγετο-θησαυροφύλακα του διαβόητου εραστή της. Μέχρι στιγμής, πάντως, στην ανεπίσημη κυρία Πούτιν δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
image_6483441
Αλίνα Καμπάεβα


Ενδεχομένως, θα ήταν ένα ακόμη οδυνηρό χαστούκι στο ολοστρόγγυλο, αρυτίδωτο πρόσωπο του υποκριτή πολιτικού που συμπεριφέρεται σαν άσπλαχνος χασάπης στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και ως τριτοκοσμικός εκβιαστής στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Αναγκαστικά ο δαιμονικός χαρακτήρας που έχει παραβιάσει κάθε ηθικό συναίσθημα και χάριν των μεγαλοϊδεατιστικών εμμονών του έβγαλε στο σφυρί την όποια συνείδησή του, δεν αξίζει στάλα συμπόνιας. Ακόμη κι αν ως τάχα πιστός θρησκευόμενος «έχει μαζέψει όλα τα Ευαγγέλια κάτω από το μαξιλάρι του», το μόνο που γνωρίζει είναι να «στρώνει ένα σκληρό κάλυμμα κάτω από το οποίο μαραζώνει ο κόσμος», όπως έγραφε και ο συμπατριώτης του συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο «Εγκλημα και Τιμωρία». Και τιμωρία από δικαστική ετυμηγορία είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά εγκλήματα πολέμου. Γιατί, έτσι κι αλλιώς, από ιδιοσυγκρασία οι Ερινύες δεν πρόκειται να τον βασανίσουν.




Ειδήσεις σήμερα:

Λασποβροχές και κρύο σήμερα - Ανοιξιάτικο σκηνικό την Κυριακή του Πάσχα

Survivor: Στρατηγικές, εντάσεις, αποβολές και οι τέσσερις υποψήφιοι της Μεγάλης Εβδομάδας – Δείτε βίντεο

Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Ο υποψήφιος της αριστεράς δεσμεύεται εγγράφως ότι δεν θα προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης