Ελπίδες από την επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου - Πώς μπορεί να εφαρμοστεί

Ελπίδες από την επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου - Πώς μπορεί να εφαρμοστεί

Εννιά στους δέκα ασθενείς σε τελικό στάδιο θεραπεύτηκαν πλήρως - Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Μια σημαντική μάχη που κερδήθηκε στον πόλεμο κατά του καρκίνου, χαρακτηρίζουν οι Έλληνες ειδικοί τη θεραπεία για αιματολογικούς καρκίνους, η οποία ανακοινώθηκε από το Κέντρο Αντικαρκινικών Ερευνών του Σιάτλ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, οι ειδικοί κατάφεραν να παρέμβουν στα Τ-κύτταρα, τα κύτταρα-στρατιώτες  του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε οργανισμού και με γενετική τροποποίηση να τα «εκπαιδεύσουν» ώστε αυτά να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα πολεμούν. Η θεραπευτική μέθοδος εφαρμόστηκε σε ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους του αίματος και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό καθώς  καταγράφηκε πλήρη ύφεση, δηλαδή κυριολεκτικά εξαφάνιση της νόσου, 18 μήνες μετά τη θεραπεία. 

Πρόκειται για μια μάχη που δίνεται με μέθοδο και επιμονή τα τελευταία πέντε χρόνια από τους επιστήμονες στο πεδίο της ανοσοθεραπείας καθώς στο συγκεκριμένο πεδίο θεωρείται ότι βρίσκεται το μέλλον της θεραπείας των συχνών αιματολογικών καρκίνων, όπως η λευχαιμία, το πολλαπλούν μυέλωμα ή το λέμφωμα non Hodgkin. Η ανοσοθεραπεία πιστεύεται ότι θα αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα της αντικαρκινικής θεραπείας, παράλληλα με τις ακτινοβολίες και την χημειοθεραπεία-φαρμακοθεραπεία, ιδίως στους αιματολογικούς καρκίνους όπου καταγράφονται και τα καλύτερα αποτελέσματα στις κλινικές μελέτες. 

«Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση αφορά στη γενετική τροποποίηση των Τ-κυττάρων του ίδιου του ασθενούς, ώστε αυτά να στοχεύουν επιλεκτικά τα κύτταρα της λευχαιμίας ή του λεμφώματος ή άλλου αιματολογικού καρκίνου» εξηγεί στο protothema.gr  ο συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμόσχευσης του νοςοκομείου Παπανικολάου καθώς και πρόεδρος της Εταιρίας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής, κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

«Τα Τ-κύτταρα στους ασθενείς με καρκίνο είναι αδρανοποιημένα, δεν είναι κύτταρα-στρατιώτες που μπορούν να πολεμήσουν τα εχθρικά, τα καρκινικά κύτταρα του οργανισμού. Στην προκειμένη περίπτωση επιτυγχάνεται η τροποποίηση των κυττάρων αυτών. Τα Τ-κύτταρα τροποποιούνται ώστε να περιέχουν ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνειά τους, τους chimeric antigen receptors-CARς. Οι CARs είναι πρωτεΐνες που επιτρέπουν στα Τ-κύτταρα να αναγνωρίζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (αντιγόνο) των καρκινικών κυττάρων ώστε να μπορούν να επιτίθενται σε αυτά», περιγράφει την πρωτοποριακή θεραπεία που εφαρμόστηκε σε ασθενείς με οξεία και χρόνια λεμφοβλαστική λευχαιμία καθώς και με λέμφωμα non Hodgkin ο κ. Αναγνωστόπουλος. 

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες με τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι ότι συνέλεξαν Τ-κύτταρα από το αίμα των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο, τα τροποποίησαν γενετικώς προςθέτοντας τους ειδικούς υποδοχείς CARs στην επιφάνειας τους ώστε να συμπεριφέρονται ως κύτταρα-στρατιώτες και στη συνέχεια τα επανέγχυσαν στον οργανισμό των ασθενών. Το αποτέλεςμα της προςφατης κλινικής έρευνας ξεπέρασε κάθε προσδοκία επιστημονικη: Συγκεκριμένα, σε μία κλινική δοκιμή, πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς που είχαν είτε λέμφωμα είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνιζαν πλήρη ύφεση μετά από ενάμισι έτος.

Σήμερα οι ασθενείς με λευχαιμία ή λέμφωμα υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υποβάλλονται και σε μεταμόσχευση μυελού των οστών – αρχικώς λαμβάνουν πολύ υψηλή δόση χημειοθεραπείας ώστε να εξολοθρευθούν τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια γίνεται έγχυση υγιών κυττάρων του μυελού των οστών τα οποία προέρχονται είτε από δότη είτε από τον ίδιο τον οργανισμό τους. 

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, η νέα θεραπεία αυτή δεν μπορεί να είναι τουλάχιστον στην παρούσα φάση μια θεραπεία πρώτης γραμμής για τους ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους, αλλά θα έχει πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η δοκιμή έγινε σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, που είχαν μόνο δύο μήνες ζωής: «Με βάση την εικόνα που έχουμε από τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες, η θεραπεία αυτή θα χορηγείται σε ασθενείς με αιματολογικές νεοπλασίες που είτε έχουν υποτροπιάσει είτε υποβλήθηκαν σε μη επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών, δηλαδή σε ασθενείς ανθεκτικούς στη θεραπεία της νόσου» λέει ο ειδικός. 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των συγκεκριμένων κλινικών ερευνών πάντως έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την επόμενη φάση της έρευνας σε πιο μεγάλο δείγμα ασθενών, για την ανάπτυξη και παραγωγή της θεραπείας και στη συνέχεια την έγκριση και την κυκλοφορία της – ένας δρόμος που προφανώς δεν θα είναι σύντομος αλλά διανύεται με την πιο ευοίωνη προοπτική, όχι μόνο για τους ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους αλλά για όλους τους καρκινοπαθείς. 

ΣΧΟΛΙΑ (9)

μακάρι

μακάρι να βρεθεί το φάρμακο που θα αντικαταστήσει τις χημειοθεραπείες που σε λιώνουν στην κυριολεξία..όποιος έχει βιώσει τον καρκίνο- ο ίδιος ή κάποιος δικός του -διαβάζει αυτήν την είδηση με περίσσια χαρά!

σε μια...

εποχη που τεχνολογικα βρισκεται,κακα τα ψεμματα,αρκετα μπροστα,δεν συμβαδιζουν οι προοδοι με αργα βηματα στον χωρο της υγειας...πχ δυσκολευεται κανεις να πιστεψει οτι υπαρχει τοση αγνοια και παραιτηση σε σοβαρες ιατρικες ασθενειες οπως καρκινος,ειτζ, λευχαιμιες,παραλυσεις κλπ... και μην πει κανεις οτι δινοντε θεραπειες διοτι ο κοσμος πεθαινει...δεν μπορει ρε φιλε στα κινητα τηλεφονα και στο ιντερνετ να πηγαινεις με διαστημοπλοιο και σε καρκινους να ταξιδευεις για να τους θεραπευσεις με πατινι,η καβαλα στο γαιδουρακι...δεν κολλαει αυτο,δεν συναδει...ο ανθρωπος εχει τρομερες δυνατοτητες εχει εξελιξει τρομερα την τεχνολογια...εαν κατι αλλο κρυβετε περαν της αγνοιας στο χωρο της υγειας,δηλ συμφεροντα κλπ τοτε κατι πρεπει να γινει...

κολληταρι Αγιου Πετρου

και τι την θελετε την ζωη? για να πληρωνετε φορους και ΕΝΦΙΑ? πατε στον παραδεισο να ησυχασετε, εγω βρηκα εκει την υγεια μου και την ησυχια μου, ουτε σκοτουρες ουτε προβληματα

ΓΙΑΝΝΗΣ

μακαρι να ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΘΑΨΟΥΝ

μακρια απο τους χασαπηδες

ούτε μια τρίχα μην σας αγγιξουν οι χασάπηδες στην ελλαδα. προσπαθηστε για νοσοκομεια του εξωτερικου με καθε τροπο.με τη χημειοθεραπεια σκοτωνουν αργα παιρνοντας πρωτα τα λεφτα.μονον εξωτερικο για πληρη ιαση.

εδω ....

πας για εναν πονο να παραπονεθεις κ αυτοι κοιτανε να σε ξεφορτωθουν...η να σαφησουν να περιμενεις 500 ωρες σε ουρες...νομιζω οτι ο κοσμος φταιει π δεν ξεσηκωνετε ...τετοια χαλια δεν παει αλλο...η αδιαφορια για την υγεια μας ειναι εγκλημα...δεν ειναι συνθηκες αυτες για ασθενεις...σε σταβλο καλυτερα θα ηταν...

γιαννης

να πας σε ιδιωτικο να πληρωσεις τζαμπατζη...4 ευρω την ωρα δινεις στο γιατρο που εφημερευει και φωναζεις και απο πανω...τα μεταξωτα βρακια θελουν και μεταξωτους κwλους...πλερωνε για να εχεις εξυπηρετηση, για την παολα δεν εχεις προβλημα να τα σταξεις τα κατοσταρικα-χιλιαρικα καθε βραδυ, τους γιατρους τους θελεις τζαμπα

καλα τα λες...

ακους εκει που θελουμε να γινουμε και καλα...να παμε να -πλερωσουμε-καλα λεει ο αλλος...αλλιως να κατσουμε στην γωνιτσα μας...ωραιος εισαι ρε μαγκα,μ εκανες κ γελασα...

Ναι καλα...

Και εχεις τον καθε προπαγανδιστή Λαζοπουλος να σκούζει για το δικαίωμα το καθενός μας να επιλέξει τον φορέα που θελει ο ίδιος να ασφαλιστεί. Εμένα πάντως στο Γεννηματα ΣΚΟΤΩΣΑΝ τη θεία μου που περίμενε 7 ωρες με επείγον παραπεμπτικό παθολόγου για να μπει στον αξονικό τομογράφο. Τελικά μπήκε και δεν βγήκε ποτε. Καμία εμπιστοσύνη σε ΑΥΤΟ το κράτος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

metr01

Στη ρομποτική αρθροπλαστική του γόνατος και του ισχίου, το Metropolitan Ηospital είναι πρώτο στην Ελλάδα, με το πιο εξελιγμένο σύστημα Μako στα χέρια μιας ομάδας κορυφαίων ιατρών. Η πρωτοποριακή θεραπεία προσφέρει ελάχιστη επεμβατικότητα και εξαιρετικά, μακροχρόνια αποτελέσματα.