Πώς να διαχειριστούμε το εργασιακό στρες; - Η θεωρία του «ελάχιστου εαυτού»

Πώς να διαχειριστούμε το εργασιακό στρες; - Η θεωρία του «ελάχιστου εαυτού»

Η ψυχολογική θεωρία που μας προτρέπει να υιοθετήσουμε την απλότητα, την αυθεντικότητα και την ευθυγράμμιση με τις βασικές μας αξίες, για να διαχειριστούμε το άγχος στην επαγγελματική μας ζωή

ergasiako-stres-mak
Στην αμείλικτη επιδίωξη της επιτυχίας και της παραγωγικότητας, ο σύγχρονος χώρος εργασίας συχνά μετατρέπεται σε πεδίο άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης. Ωστόσο, η θεωρία του "ελάχιστου εαυτού", που έχει τις ρίζες της στην ψυχολογία και την υπαρξιακή φιλοσοφία, προσφέρει μια προσέγγιση για την καταπολέμηση του εργασιακού στρες. Με την υιοθέτηση της απλότητας, της αυθεντικότητας και την ευθυγράμμιση με τις βασικές μας αξίες, τα άτομα μπορούν να αντιστρέψουν το άγχος και να ανακαλύψουν μια πορεία προς μια πιο ικανοποιητική επαγγελματική ζωή.

Η θεωρία του ελάχιστου εαυτού επικεντρώνεται, πιο συγκεκριμένα, γύρω από την ιδέα ότι η απλότητα και η αυθεντικότητα οδηγούν σε μια πιο ουσιαστική και χωρίς άγχος ύπαρξη. Στο πλαίσιο του εργασιακού χώρου, αυτό σημαίνει εξορθολογισμός της επαγγελματικής μας ζωής, ώστε να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Αντί να υποκύψουμε στις πιέσεις της συνεχούς πολυασχολίας και των εξωτερικών προσδοκιών, ο ελάχιστος εαυτός ενθαρρύνει τα άτομα να διώξουν τα περιττά και να αγκαλιάσουν τα ουσιώδη.
happy_woman

Στην πηγή του εαυτού μας

Κλείσιμο
Η θεωρία του "ελάχιστου εαυτού", αναφέρεται πολύ αναλυτικά στο έργο του Ρόμπερτ Μπάρτον "Η ανατομία της μελαγχολίας" (1621), το οποίο αποτελεί μια τεράστια εξερεύνηση της κατάθλιψης, 900 σελίδων. Ο ίδιος επικαλείται όλες τις επιστήμες της εποχής του -ψυχολογία, φυσιολογία, αστρονομία, μετεωρολογία, θεολογία - για να ξετυλίξει τι είναι η κατάθλιψη και ποιες θεραπείες μπορεί να υπάρχουν. Μετά από πέντε εκδόσεις και περίπου 350.000 λέξεις, ο Μπέρτον καταλήγει με μια συνοπτική συμβουλή για κάθε καταθλιπτικό: "Μην είσαι μοναχικός, μην αδρανείς".

Αυτό που γνώριζε ο Μπέρτον τον 17ο αιώνα, και αυτό που οι ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ξανά και ξανά από τότε, είναι ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, οι άνθρωποι συχνά αποσύρονται στον εαυτό τους. Όταν κάποιος βιώνει άγχος ή τραύμα, τείνει να απομονώνεται από τον κόσμο. Το πρόβλημα, όπως αποκαλύπτει η συμβουλή του Μπέρτον, είναι ότι η μοναξιά της κοινωνικής απόσυρσης γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Η καταθλιπτική απομόνωση είναι ένας μαύρος σκύλος που διογκώνεται σε τέτοιο τερατώδες μέγεθος που καταλαμβάνει ολόκληρο το δωμάτιο. Όταν είμαστε μόνοι, τα προβλήματα συχνά μεγεθύνονται και διογκώνονται και έτσι είναι πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε. Τελικά αποσυρόμαστε περισσότερο στον εαυτό μας.
sad_man

Αυτό το παράξενο φαινόμενο της ανθρώπινης ψυχολογίας, μας κάνει ουσιαστικά να συρρικνωνόμαστε προς τα μέσα όταν ο εξωτερικός κόσμος γίνεται αφόρητος. Η θεωρία του "ελάχιστου εαυτού" λοιπόν εξηγεί ότι όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, επιστρέφουμε σε έναν πιο βασικό τρόπο ύπαρξης.

Εφαρμόζοντας την θεωρία

Αν γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να απομονώνονται και να αποσύρονται όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε; Τι μπορούμε να μάθουμε από την θεωρία αυτή; Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαμε να την εφαρμόσουμε στην επαγγελματική μας ζωή.

Αποσαφήνιση αξιών και προτεραιοτήτων:

Για να εφαρμόσετε τη θέση του ελάχιστου εαυτού, ξεκινήστε με τον προσδιορισμό των βασικών αξιών και προτεραιοτήτων σας. Τι έχει πραγματικά σημασία για εσάς στην επαγγελματική σας ζωή; Είναι η προσωπική ανάπτυξη, οι ουσιαστικές σχέσεις ή η αίσθηση του σκοπού της εργασίας σας; Ευθυγραμμίζοντας τα καθήκοντα και τις ευθύνες σας με αυτές τις αξίες, δημιουργείτε έναν οδικό χάρτη που μειώνει το άγχος, εστιάζοντας σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό.
Coach Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου: Πώς να διώξετε το άγχος με 6 απλούς τρόπους

Απλοποίηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων:

Διαχωρίστε τα πολύπλοκα καθήκοντα σε διαχειρίσιμα βήματα. Επικεντρωθείτε στα ουσιώδη και εξαλείψτε τις περιττές πολυπλοκότητες. Η προσέγγιση του ελάχιστου εαυτού αμφισβητεί την αντίληψη ότι η επιτυχία είναι συνώνυμη με τη συνεχή πολυπραγμοσύνη. Απλοποιώντας το φόρτο εργασίας σας, μπορείτε να επιτύχετε πιο ουσιαστικά και επιδραστικά αποτελέσματα. Αναθέστε καθήκοντα όταν είναι δυνατόν και υιοθετήστε την ιδέα ότι το να κάνετε λιγότερα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Αγκαλιάζοντας την αυθεντικότητα:

Η αυθεντικότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της θεωρίας του ελάχιστου εαυτού. Στον εργασιακό χώρο, αυτό σημαίνει να είστε αληθινός με τον εαυτό σας και να αποφεύγετε την ανάγκη να συμμορφώνεστε με τις εξωτερικές προσδοκίες. Αγκαλιάστε τη μοναδικότητά σας και καλλιεργήστε γνήσιες σχέσεις με τους συναδέλφους. Ένας χώρος εργασίας που εκτιμά την αυθεντικότητα δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα άτομα αισθάνονται ότι τους βλέπουν και τους ακούνε, μειώνοντας το άγχος που σχετίζεται με την προσπάθεια να ενταχθείτε σε ένα καλούπι που δεν ευθυγραμμίζεται με τον πραγματικό σας εαυτό.

Εξασκείστε την ενσυνειδητότητα:

Ενσωματώστε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Οι τεχνικές Mindfulness μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρόντες, μειώνοντας το άγχος και προάγοντας τη συνολική ευημερία. Κάντε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αναπνεύσετε, να σκεφτείτε και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας. Αυτή η σκόπιμη παύση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη διαχείριση του εργασιακού άγχους, επιτρέποντάς σας να προσεγγίζετε τις προκλήσεις με καθαρό και εστιασμένο μυαλό.
mindfulness

Θέτοντας όρια:

Θέστε σαφή όρια μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι με την εργασία σας εκτός των καθορισμένων ωρών. Κοινοποιήστε τα όριά σας στους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας, προωθώντας μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η προσέγγιση του ελάχιστου εαυτού αναγνωρίζει ότι η βιώσιμη παραγωγικότητα απαιτεί περιόδους ξεκούρασης και αναζωογόνησης.

Δώστε προτεραιότητα στην ευημερία:

Θέστε την ευημερία ως προτεραιότητα στην επαγγελματική σας ζωή. Επικεντρωθείτε στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενσωματώνοντας πρακτικές αυτοφροντίδας, όπως ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αναγνωρίστε ότι η φροντίδα της ευημερίας σας δεν είναι πολυτέλεια αλλά θεμελιώδης προϋπόθεση για μακροπρόθεσμη επιτυχία και ευτυχία.

Δημιουργώντας έναν μινιμαλιστικό χώρο εργασίας:

Οργανώστε το χώρο εργασίας σας για να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς και να προωθήσετε την αίσθηση ηρεμίας. Ένα περιβάλλον χωρίς ακαταστασία μπορεί να συμβάλει σε μια πιο συγκεντρωμένη και χωρίς άγχος νοοτροπία. Η φιλοσοφία του μίνιμαλ εαυτού επεκτείνεται πέρα από τις προσωπικές συνήθειες και στον φυσικό χώρο στον οποίο εργάζεστε, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την παραγωγικότητα και την ευημερία.
minimal_workplace

Συνεχής αναστοχασμός και προσαρμογή:

Προβληματιστείτε τακτικά σχετικά με τις εμπειρίες σας και προσαρμόστε την προσέγγισή σας ανάλογα με τις ανάγκες. Η νοοτροπία του ελάχιστου εαυτού δίνει έμφαση στη συνεχή βελτίωση και την προσαρμογή στις εξελισσόμενες συνθήκες. Παραμένοντας συντονισμένοι με τις δικές σας ανάγκες και εμπειρίες, μπορείτε να αντιμετωπίζετε προληπτικά τις πηγές άγχους και να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις σχετικά με το επαγγελματικό σας ταξίδι.

Αναζητώντας υποστήριξη:

Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό δίκτυο στο χώρο εργασίας σας. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας με έμπιστους συναδέλφους ή μέντορες. Η αναζήτηση υποστήριξης δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά ένα προληπτικό βήμα προς τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. Θυμηθείτε ότι σε έναν κόσμο που συχνά εξυμνεί τη συνεχή δραστηριότητα, ο ελάχιστος εαυτός, μας καλεί να σταματήσουμε, να προβληματιστούμε και να ανακαλύψουμε εκ νέου τη χαρά και το νόημα που ενυπάρχει στις επαγγελματικές μας προσπάθειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης