Έξι τρόποι για να μειώσουμε το στρες
anxiety2

Έξι τρόποι για να μειώσουμε το στρες

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να σταματήσουμε για λίγο ότι κάνουμε και να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές



Το στρες είναι μέρος της ζωή μας και της καθημερινότητάς μας. Έρχεται σαν αντίδραση του οργανισμού μας σε οποιαδήποτε απαίτηση προκύπτει από ένα ευχάριστο ή δυσάρεστο ερέθισμα. Δεν είναι πάντα κακό αφού, όταν κινείται σε μέτρια επίπεδα μας τροφοδοτεί με κίνητρα και μας κάνει πιο παραγωγικούς. Όμως, η συνεχής ροή ζοφερών ειδήσεων και η ατελείωτη λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνουμε μπορούν να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες που οδηγεί σε μόνιμη κατάσταση άγχους. Κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Τα καλά νέα είναι ότι με μερικά απλά βήματα μπορούμε να ανακτήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι ηρεμίας στη ζωή μας.
Ακολουθούν έξι τρόποι για να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες σε πέντε λεπτά ή και λιγότερο.


1. Εστιάζουμε στην αναπνοή μας
Η ρυθμική αναπνοή είναι μια καλή πρακτική που μειώνει το στρες και δεν χρειάζεται πολλή εξάσκηση για να την εντάξουμε στη ζωή μας, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες:

-Ρυθμίζουμε ένα χρονόμετρο στα τρία λεπτά
-Εστιάζουμε στην αναπνοή μας
-Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη μετρώντας μέχρι το πέντε
-Κρατάμε την αναπνοή μας μετρώντας και πάλι μέχρι το πέντε
-Εκπνέουμε μετρώντας μέχρι το πέντε
-Επαναλαμβάνουμε για τον υπόλοιπο χρόνο και παρατηρούμε πώς η αναπνοή μας γίνεται πιο βαθιά. Ο καρδιακός μας ρυθμός θα επιβραδύνει και η αρτηριακή μας πίεση θα πέσει άμεσα.

Εάν δεν είμαστε μόνο στρεσαρισμένοι αλλά και κουρασμένοι, είναι ωφέλιμο να κάνουμε αυτήν την άσκηση αναπνοής ενώ περπατάμε. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να χρονομετρήσουμε την αναπνοή μας με το ρυθμό βαδίσματός μας. Κάνοντας αυτή την άσκηση όχι μόνο όταν νιώθουμε πιεσμένοι αλλά με κάθε ευκαιρία θα καταφέρουμε με την πάροδο του χρόνου να μειώσουμε στον οργανισμό μας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.


2. Κάνουμε ένα διάλειμμα από το τηλέφωνό μας
Το να ελέγχουμε συνεχώς το τηλέφωνό μας για την πιο πρόσφατη ειδοποίηση μπορεί να μας εξουθενώσει. Είμαστε τόσο συνδεδεμένοι με την τεχνολογία μας, τα email, τα μηνύματα, τον έλεγχο των social media, που απομακρυνόμαστε από τα συναισθήματά μας. Χρειαζόμαστε όμως μια «χρυσή παύση» ώστε να δημιουργήσουμε τον ψυχικό χώρο για να εστιάσουμε στον εαυτό μας και στο πώς αισθανόμαστε. Μπορούμε να εξασκηθούμε αναπνέοντας αργά, κλείνοντας τα μάτια μας και στρέφοντας τις σκέψεις μας προς κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες. Όλο και περισσότερες έρευνες αναφέρουν ότι η εστίαση στην ευγνωμοσύνη αυξάνει το επίπεδο ευτυχίας ενός ατόμου.


3. Χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή για να μάθουμε πώς να διαλογιζόμαστε
Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης. Ανάμεσα στις πολλές εφαρμογές καθοδηγούμενου διαλογισμού που υπάρχουν επιλέγουμε αυτή που ταιριάζει σε εμάς και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε άμεσα κάθε δυσάρεστο συναίσθημα. Το καλύτερο είναι να δημιουργήσουμε μια καθημερινή ρουτίνα διαλογισμού και να μην καταφεύγουμε σε αυτή την πρακτική μόνον όταν αισθανόμαστε στρες. Όσο περισσότερο δουλεύουμε πάνω σε αυτό, είτε μόνοι μας είτε με έναν επαγγελματία, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα του διαλογισμού στην κρίσιμη στιγμή.


4. Ακούμε ένα χαλαρωτικό τραγούδι

Η μουσικοθεραπεία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσουμε όπου κι αν βρισκόμαστε. Καθώς οι ζωτικές μας λειτουργίες (αναπνοή, καρδιακός παλμός, ύπνος) βασίζονται στον ρυθμό, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε την εσωτερική μας αρμονία. Εξαιτίας της μουσικής το συμπαθητικό νευρικό σύστημα χαλαρώνει, ο ρυθμός της αναπνοής μειώνεται και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου αυξάνονται. Μας επιτρέπει να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να αντιμετωπίσουμε διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, την ήπια κατάθλιψη και το άγχος.


5. Πίνουμε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι
Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, κατά προτίμηση χωρίς καφεΐνη, μπορεί να κάνει θαύματα αρκεί να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό ακριβώς που κάνουμε. Θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το smartphone, και να στρέψουμε την προσοχή μας στη γεύση του τσαγιού, τη θερμοκρασία του, αλλά και το ίδιο το φλιτζάνι. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στην παραδοσιακή «τελετή του τσαγιού» στην Ιαπωνία. Είναι μια εξαιρετική τακτική για τη μείωση του στρες στην εργασία, διότι ενώ δεν απομακρυνόμαστε εντελώς από τους στρεσογόνους παράγοντες, ωστόσο παίρνουμε απόσταση από αυτούς.


6. Βγαίνουμε έξω έστω και για λίγο έξω για λίγα λεπτά
Το να βγούμε έξω για μια γρήγορη βόλτα ή για καθαρό αέρα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να μειώσουμε γρήγορα το άγχος. Αν αυτό μπορεί να γίνει στη φύση ή σε ένα πάρκο είναι ακόμη καλύτερα αλλά ακόμη κι ένα γρήγορο περπάτημα γύρω από το τετράγωνο της δουλειάς μας έχει αποτέλεσμα, κυρίως αν αισθανόμαστε ανήσυχοι και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα