Ο Ερντογάν πετάει το γάντι στην Ευρώπη: Αν εγκαταλειφθεί ο Σάρατζ, η τρομοκρατία θα επιστρέψει

erdogan_ar

Μια ημέρα πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος με άρθρο του στο Politico, προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να «σεβαστεί τις αξίες της» υποστηρίζοντας τη «νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης» - «Ιστορικό λάθος η  εγκατάλειψη της Λιβύης στο έλεος ενός βαρόνου πολέμων» πρόσθεσε

Τις διαθέσεις του ενόψει της συμμετοχής του στην κυριακάτικη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, έδειξε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με άρθρο του στο Politico.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί, μεταξύ άλλων την Ευρώπη για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα της Λιβύης, ρίχνει βέλη κατά της Γαλλίας, που βρίσκεται «δίπλα στους πραξικοπηματίες του Χαφτάρ» και καλεί την Ένωση να υποστηρίξει  την κυβέρνηση της Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης για να προδώσει τις αξίες της. 

Το άρθρο του Ερντογάν: 

«Η Λιβύη βρίσκεται στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου για περίπου 10 χρόνια. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει μέχρι σήμερα αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν σταμάτησε τη βία και δεν εγκαθίδρυσε την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της απάθειας, της έλλειψης ευαισθησίας.


Η κυβέρνηση της Λιβύης, αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει υποστεί επίθεση πολλών ετών από τον βαρόνο Χαλίφα Χαφτάρ. Προσπαθώντας να επιβάλει πραξικόπημα στη χώρα, η ένοπλη οργάνωση του Χαφτάρ λαμβάνει υποστήριξη από αντιδημοκρατικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παρά τις προσπάθειες για την παροχή πολιτικής λύσης, όπως η Συμφωνία Suheyrat του 2015, ο κόσμος δεν μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς τους παράγοντες της διπλωματίας και του διαλόγου στη Λιβύη.

Η κρίση στη Λιβύη οδήγησε σε διάσπαση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία προσπαθεί ακόμα να αποφασίσει τι να κάνει στην περιοχή. Προστατεύοντας τη διπλωματία μέσω υποστήριξης της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, η Γερμανία θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή. Αντίθετα, η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στους πραξικοπηματίες του Χαφτάρ κι ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Άλλοι μπορεί να ρωτήσουν γιατί η Ευρώπη πρέπει να συμμετάσχει στη λιβυκή σύγκρουση, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο διεξάγονται πόλεμοι, συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Καταρχάς, η πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δώσει την απαραίτητη υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης θα σήμαινε ότι προδίδει τις βασικές αξίες της Ευρώπης, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εγκατάλειψη της Λιβύης στο έλεος ενός βαρόνου πολέμων θα ήταν ιστορικό λάθος.

Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι εάν εγκαταλειφθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα και απειλές.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο DAESH και η Αλ Κάιντα, οι οποίες υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ, μπορούν να βρουν ένα αποτελεσματικό περιβάλλον στη Λιβύη και στη συνέχεια να ξυπνήσουν. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες στις τάξεις του Χαφτάρ, οι οποίες μοιράζονται την ιδεολογία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης είναι ένα χαρτί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπερασπιστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη που αντιμετωπίζει μια νέα επίθεση; Διαφορετικά, αποφεύγουν τις ευθύνες τους όπως κάνουν στη Συρία.

Οι Eυρωπαίοι φίλοι και συμμάχοί μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο απλά διαμαρτυρόμενοι και λέγοντας ότι ανησυχούν. Δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να προχωράτε σε δράσεις.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι αν στρέφεις την πλάτη στη διπλωματία και επιβραβεύεις όσους κοροϊδεύουν τη διεθνή κοινότητα, τότε θα προκαλέσεις μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να μην λαμβάνουν αυτά τα μαθήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι είναι ένας αξιοθαύμαστος παίκτης στη διεθνή σκηνή. Η ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο. Από την άλλη πλευρά, περιμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν λιγότερο και να κάνουν πιο συγκεκριμένα βήματα.

Έχοντας κατά νου πως η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται πολύ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, η οποία έχει υπσχεθεί ήδη στρατιωτική βοήθεια.

Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως αυτή αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Ως μέρος των τελευταίων συμφωνιών για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που υπογράψαμε, δεσμευθήκαμε να προστατέψουμε την κυβέρνηση της Λιβύης από τους κακοποιούς. Από την άποψη αυτή, θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, θα συμβάλουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και άλλων σοβαρών απειλών κατά της διεθνούς ασφάλειας.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σήμερα. Στο ιστορικό αυτό όριο, όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη πρέπει να είναι θαρραλέοι. Πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να τερματίσουν τη βία. Η Ευρώπη, ο αρχαίος φίλος και σύμμαχος για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (136)

CALLIOPE

ΕΡΝΤΙ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ..!!! ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΒΥΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ!!! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ !! ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΟΥ "ΠΟΛΕΜΟΥΝ" ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ!! ΜΟΛΙΣ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!! ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!

Ολική ντροπή

Έχει απονευρώσει ντροπιαστικά μια ολόκληρη Ευρώπη, πλην της Γαλλίας που φαίνεται πως μόνη της τελικά προσπαθεί. Τυχαία έριξαν δίπλα στον Μακρόν τα Γιλέκα όταν έβγαλε νύχια στην Μέρκελ και ζήτησε ευρωστρατό; Και η ΕΕ αντί να μετατρέψει εμάς σε Ισραήλ αστακό που είμαστε ένα ευρωπαϊκό σύνορο σε σκάρτη γειτονιά, προτίμησε για ακόμα μια φορά να θυμηθεί το σύνδρομο της Στοκχόλμης που έχει με την Τουρκία και να μας πετάξει στα σκυλιά, αντί να την τεμαχίσει μαζί με τις ΗΠΑ, να ησυχάσουμε όλοι πια. Αλλά όταν σε κρατάνε από τα τέτοια οι Σαουδαραβες αυτά γίνονται. Ακόμα και χώρες που δεν πάνε μία την Τουρκία όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, έχουν σιωπήσει και είναι πιο απασχολημένοι να γεμίσουν την Δύση βρωμοκαφετιάρηδες. Για τις ΗΠΑ δεν σχολιάζω καν. Αν δεν ηταν το Κογκρέσο να κρατάει λίγο, ο Τραμπ θα είχε ξαναφτιάξει την Οθωμανική αυτοκρατορία μαζί με την Γερμανία, και εμάς για κύριο πιάτο. Άλλοι δικάζονται σαν εγκληματίες πολέμου, ενώ η Τουρκία θεωρείται συνομιλητής. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί. Να γλύφουν το ίδιο το φίδι αντί να υποστηρικτούμε μεταξύ μας. Όποιος εχει εξήγηση, να μου πει κι εμένα γιατί. Αλλιώς αρχίζω θα αρχίσω να πιστεύω και εγώ ότι τελικά για κάποιον ανεξήγητο, παρανοϊκό λόγο όλοι θέλουν το κακό μας. Για την ώρα περιμένω να φύγει η τρελομερκελ από την μέση που καταρρέει, και να δω τι θα γίνει με την παραπομπή Τραμπ, μπας και πάρει δρόμο. Γι αυτό τρέχουν να ολοκληρώσουν την καταστροφή και οι δύο τους με τον Ερντογάν χεράκι χεράκι. Όχι βέβαια ότι από πίσω και από τους τρεις περιμένει καλύτερος, ίσως μόνο από την Μέρκελ, αλλά τέλος πάντως είδωμεν..

Λαθος Ερντι

Ο Ερντογαν αποκαλει μη δημοκρατικες χωρες υποδειγματα προοδου και εξελιξης και ασφαλειας οπως τα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα και η Σαουδικη Αραβια. Η Σαουδικη Αραβια με τον νεαρο στο τιμονι θα εχει εξελιξη τα επομενα χρονια που θα τριβουν ολοι τα ματια τους. Οι γυναικες ηδη οδηγουν, βιζες ελευθερες, ξενοδοχεια, μπαινει στο καπιταλιστικο παιχνιδι δυνατα οπως εχουν μπει και τα ΗΑΕ. Τα Εμιρατα εχουν τα καλυτερα και μεγαλυτερα ξενοδοχεια στον πλανητη, με δυνατους μισθους παιρνουν τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ manager και μηχανικους και επιστημονες απο ολο τον κοσμο (και παρα πολλους απο Ελλαδα, τους καλυτερους παντα, οχι την πλεμπα), και προσφερουν υπηρεσιες απαραμιλλου επιπεδου. Ο Ερντογαν να παει να κουρευεται, μεγαλο λαθος που τα βαζει με τον γνησιο και παντοτε φιλελληνα αραβικο κοσμο. Τα ΗΑΕ παντα εκτιμουσανε τους Ελληνες λογω σταθερης πολιτικης απεναντι τους και λογω στηριξης στα προβληματα τους. Ο Τουρκος δεν ειναι αραβας. Ειναι τουρκος, δηλαδη μογγολος. Δηλαδη τυχοδιωκτης, δηλαδη ενα τιποτα, δηλαδη χωρις ιστορια, νομας, ουτε και οι ιδιοι δεν ξερουν τι ειναι.... Προσπαθησε ο Κεμαλ να τους εξανθρωπισει ομως δεν γινεται τιποτα, αυτοι θελουν Ερντογαν ! Θελουν τον πατο του βαρελιου. Δεν ειναι Ευρωπη, ουτε θελουν να γινουν Ευρωπη. Με τον Κεμαλισμο (Ευρωπαιστες) ειναι ο στρατος, που ο Ερντι ξεπαστρεψε και οι πλουσιοι Τουρκοι οι μορφωμενοι της Κωνσταντινουπολης. Ολοι οι αλλοι (Ανατολια) το χαος το αμετρητον... Αγραμματα μιλλιουνια αθλιων φτωχων και αγραμματων μουσουλμανικων ορδων... Ψηφιζουν Ερντογαν και ξερο ψωμι.

Ο Ασιάτης

Εμένα με ανησυχεί το γεγονός ό,τι κανένας δεν βγαίνει να υπερασπιστεί την ΕΕ. Ναι μεν αυτή έχει αποδείξει ό,τι διαθέτει ανώτερες ανθρωπιστικές Αρχές και Αξίες, βέβαια βαθιά στηριγμένες στα καλούπια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, πλην όμως δεν διαθέτει καμία στρατιωτική ισχύ για να τις επιβάλλει. Της αξίζει, λοιπόν, κάθε υποστήριξη. Π.χ. βγαίνει ένας Ασιάτης με οσμανικό DNA και κατηγορεί / εκβιάζει τους Ευρωπαίους και ιδίως τον Γάλλο αληθινό ευρωπαίο ηγέτη Μακρόν και κανείς δεν διαμαρτύρεται. Από μεριάς Ελλάδας θα ανέμενα μια αντίδραση/συμβουλή προς τον Ασιάτη υπό την εξής έννοια: " Έρντογκαν όποιος υβρίζει τον Μακρόν, βρίζει και την Ευρώπη. Σταμάτα να βρίζεις την ΕΕ, γιατί μέλος αυτής είναι και η Ελλάδα". Αν κάθε ευρωπαίος ήξερε/ήθελε να υπερασπισθεί τους ηγέτες της ΕΕ, σήμερα ο Έρντογκαν θα ήταν παρελθόν.

...

Πώς βρίζει το Μακρόν;

Σκουρα τα πραγματα για τον ερντογαν

στη Λιβυη. Λιγο πριν πεταχτει εξω απο τη Λιβυη σαν την τριχα απο το ζυμαρι αυτος και οι τζιχαντιστες που εστειλε φωναζει για βοηθεια απο την γερμανικη ΕΕ μπας και σωσει την εικονα του ρυθμιστη - τσαμπουκα που παει να φτιαξει, αλλαζοντας το ομως τωρα για λιγο με την εικονα του ''ειρηνοποιου''....που κατα τα αλλα εχει κατεχομενη τη Κυπρο και τα τουρκικα στρατευματα εκει και χτυπαει τη Συρια και τωρα στελνει τζιχαντιστες και εξοπλισμο στη Λιβυη ο.....ειρηνοποιος....που θελει ελληνικα νησια, ελληνικη ΑΟΖ, που δειχνει χαρτες που δεν ισχυουν και ονειρευεται γαλαζιες πατριδες και γεμιζει την Ελλαδα με ομοθρησκους του και εχει δηλωσει προστατης τους... Δηλ οπου θεωρησει εκεινος οτι οι ομοθρησκοι του τον χρειαζονται....κανει ντου....ο ειρηνοποιος....και εμεις εδω εχουμε ανοιχτα συνορα....αλλα... με κονδυλια....ετσι Μητσοτακη???

Κλεισθένης

Ωραία τα λέγει ο Ερντογάν.Η ειρήνη στην Λιβύη μπορεί να έλθει μέσω Τουρκίας.Αρκεί να δεχτούν τον Τούρκο Σαρράζ ,πρώην υπουργό του Καντάφι,για πρωθυπουργό.Γόνος γαιοκτημόνων και πασάδων της οθωμανικής περιόδου ,που υπηρέτησαν πιστά κάθε εξουσία με το αζημίωτο.Το 2016 εκμεταλλευόμενος μια ανόητη πρόταση του ΟΗΕ(βλ. Bernadino Leon),που πανηγυρικά απορρίφθηκε από το εθνικό κοινοβούλιο,έφθασε στην Τρίπολη με την συνοδεία μισθοφόρων και τζιχαντιστών και κατέλαβε τα πρωθυπουργικά γραφεία.Η επιστροφή λοιπόν της Λιβύης στην οθωμανική αυτοκρατορία και η υποδούλωση του λαού της είναι η λύση Ερντογάν.Μεγιστη ύβρις προς τον Αραβικό κόσμο.

Άγγελος

Efsyn : 26.11.2015, «Συνεργάτης των τρομοκρατών η Τουρκία». Κλιμακώνοντας τις επιθέσεις της η Μόσχα, υποστήριξε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί όλες τις διαθέσιμες μεθόδους για να προστατεύει ένοπλους εγκληματίες, αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων. «Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ένα πλήγμα κατά αυτών που πολεμούν την τρομοκρατία; Μόνο ως πράξεις συνεργατών των τρομοκρατών- αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Μαρίγια Ζακχάροβα.

GT-R

ισραηλ,τουρκια,γερμανια,ΗΠΑ,τα ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ της γης,ευχαριστω που με τις τοποθετησεις σας ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΙ σε αυτα που γραφω χρονια εδω...

Πες τα δικέ μου επιτέλους

Ζήτω η Β. Κορέα, η Ρωσία, η Κίνα, το Μπαγκλαντές, το Κερατσίνι και ο Νταουλιερης.

λαζογερμανος

Σας γλενταει ο λαζοποντιος λεμε.Ξυδακι δυτικοδουλοι ραγιαδες και ψεκασμενοι ρωσολαγνοι χαχαχα...αντε γεια!!!

Ψυχανώμαλος με νοητική υστέρηση

Να το κοιτάξεις αυτό....η επιστήμη σήμερα κάνει θαύματα!

Μολών λαβέ

Η Ελλάδα έχει συμμάχους το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και η Τουρκία την Ρωσία και το Ιράν,θα μας κάνουν τα τρία δύο.

mk

Αντε το Ισραήλ μπορεί να σηκώσει κανα ελικοπτερο για να λέει οτι βοήθησε, αλλά αν περιμένεις απο τον Τραμπ βοήθεια αδερφέ φέξε μου και γλύστρισα. Η μονη δύναμη που μπορεί να σταθει δίπλα στην Ελλάδα ειναι η Γαλλία, κανείς άλλος.

Κ εγώ μαζί σου....

Σοβαρα πιστεύεις ότι η Αμερική θα έρθει να πολεμήσει μαζι σου για να προστατέψεις το σπίτι σου; ... η ότι ο (οποιοσδήποτε) υποθαλάσσιος αγωγός θα γίνει; (Εδώ καλώδια βάζουν κ σπάνε). Αλλά πραγματικά δεν ξέρω. Μακάρι να μη γίνει τίποτα κ να μη χαθούν ζωές, ειδικα για ενεργειακά. Αλλά ο Μογγόλος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να μπει κ στα 18 νησιά που λένε ότι τους ανήκουν... άραγε για τη Μικρά Ασία τι λέμε εμείς;

Τραμπικος

Ο μόνος σύμμαχος που έχεις είναι η παλάμη σου...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης