Προανακριτική Novartis: Ποιοι θα καταθέσουν πρώτοι – Τι θα γίνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Προανακριτική Novartis: Ποιοι θα καταθέσουν πρώτοι – Τι θα γίνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Επιθυμία της πλειοψηφίας της επιτροπής είναι να εμφανιστούν αυτοπροσώπως οι συγκεκριμένοι «πρωταγωνιστές» και να καταθέσουν όσα γνωρίζουν, για τον λόγο αυτό εξετάζονται «εναλλακτικοί» τρόποι κλήτευσης 

novars
Κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το εύρος της έρευνας για την «σκευωρία» Novartis και για τις μεθοδεύσεις του «μηχανισμού Ρασπούτιν» θα λάβουν τα μέλη της προανακριτικής στην σημερινή τους συνεδρίαση (17:00).

Οι περισσότεροι βουλευτές θα προσέλθουν με λίστες υποψήφιων μαρτύρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κεντρικά πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης, εισαγγελικούς λειτουργούς και «κουκουλοφόρους» μάρτυρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν τα όρια του ερευνητικού πεδίου της επιτροπής. Αν δηλαδή τα μέλη της θα περιοριστούν στην αναζήτηση πιθανών ποινικών ευθυνών του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην «σκευωρία της Novartis» ή αν θα αναζητήσουν ενδεχόμενη εμπλοκή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις, στοιχείο που θα αναδείκνυε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος.

Οι τελικές αποφάσεις θα καθορίσουν και τον κατάλογο μαρτύρων. Οι ίδιες πηγές πάντως υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας και τις πιθανές μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και στην συνέχεια να εξεταστούν άλλοι κρίσιμοι φάκελοι όπως η εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της ΕΤΑΔ.

Αναφορικά με τον κατάλογο μαρτύρων, ο κεντρικός διαχωρισμός που κάνουν τα κομματικά επιτελεία είναι μεταξύ των πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων.

Ειδικότερα, ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η κλήση για κατάθεση όλων των στελεχών της δικαιοσύνης που ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα με τις έρευνες. Πρόκειται για την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η πρόταση της πλειοψηφίας για την συγκρότηση της προανακριτικής, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την νυν επικεφαλής κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τους λειτουργούς που μετέβησαν στην Βιέννη προκειμένου να συναντήσουν στελέχη των αμερικανικών αρχών, ανακριτές που εξέτασαν τους προστατευόμενους μάρτυρες, την πρώην γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου αλλά και την επικεφαλής του κλιμακίου ελέγχων του ΣΟΕΕ που κατήγγειλε απειλές προκειμένου να συνταχθούν άρον – άρον πορίσματα.

Κλείσιμο
Επίσης, ερευνάται η ορθότερη νομική φόρμουλα για την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιθυμία της πλειοψηφίας της επιτροπής είναι να εμφανιστούν αυτοπροσώπως οι συγκεκριμένοι «πρωταγωνιστές» και να καταθέσουν όσα γνωρίζουν, για τον λόγο αυτό εξετάζονται «εναλλακτικοί» τρόποι κλήτευσης.

Σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα, σίγουρη είναι η κλήτευση του κ. Παπαγγελόπουλου. Επίσης, εξετάζεται η πρόσκληση προς τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από την «σκευωρία» ή τουλάχιστον προς εκείνους που έχουν μηνύσει τους «σκευωρούς». Στον κατάλογο των υποψηφίων μαρτύρων περιλαμβάνονται επίσης τα ονόματα των πρώην υπουργών Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Μιχάλη Καλογήρου καθώς και του κ. Παναγιώτη Νικολούδη, αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς που όμως «καρατομήθηκε» αιφνιδιαστικά για να πάρει την θέση του ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο κατάλογος ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη οι οποίοι σε ανύποπτο χρόνο έδειξαν με δηλώσεις τους να γνωρίζουν λεπτομέρειες της υπόθεσης ή προανήγγειλαν διώξεις. Στην περίπτωση αυτή όμως θα ανακύψει κοινοβουλευτικό παράδοξο καθώς τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα τυγχάνει να είναι και μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Στην περίπτωση τέλος που θα προκριθεί το σενάριο διερεύνησης και άλλων υποθέσεων στις οποίες φαίνεται να υπήρξε εμπλοκή του μηχανισμού «Ρασπούτιν» θα κληθούν η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη που κατήγγειλε παρεμβάσεις στον φάκελο Βγενόπουλου, η ηγεσία του ΕΤΑΔ που κατήγγειλε παρεμβάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο για εθελοντική αποζημίωση σε επιχειρηματικό όμιλο κ.α.

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση τα μέλη της προανακριτικής εξέλεξαν το προεδρείο της επιτροπής. Πρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Γιάννης Μπούγας (ΝΔ), αντιπρόεδρος ο Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ) και γραμματέας η κυρία Ζωή Ράπτη (ΝΔ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης