Ο Μητσοτάκης θέτει το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου: «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από μία ισχυρή κυβέρνηση»

Ο Μητσοτάκης θέτει το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου: «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από μία ισχυρή κυβέρνηση»

Από τα ακριτικά Δωδεκάνησα ξεκινά περιοδείες σε όλη τη χώρα - Δεν θα κάνει συγκεντρώσεις, αλλά θα μιλήσει με τους πολίτες, εξηγώντας το σχέδιο του - Τι είπε για Βενιζέλο , Βελόπουλο και Βαρουφάκη

mhtsotakis_ar
Το διακύβευμα των εκλογών που θεωρεί ότι είναι η ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από μια ισχυρή κυβέρνηση έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη που παραχώρησε την επομένη της μεγάλης νίκης που κατέκτησε το κόμμα του στις κάλπες των αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων.

Χρησιμοποιώντας ήπιους τόνους, αλλά μιλώντας με σιγουριά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν εκείνοι για τον τρόπο που θέλουν να κυβερνηθεί η χώρα μετά την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Αρχής γενομένης από τα Δωδεκάνησα και το ακριτικό Καστελόριζο, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει συνεχείς περιοδείες σε όλη τη χώρα στη διάρκεια των πέντε εβδομάδων που θα διαρκέσει η προεκλογική περίοδος. Το κόμμα του, όπως εξήγησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αντένα», δεν θα οργανώσει τις παραδοσιακές ανοικτές ομιλίες, αλλά ο ίδιος θα μιλήσει με τους πολίτες για να τους εξηγήσει το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας.

«Θα κάνουμε μία διαφορετική προεκλογική περίοδο», ανέφερε. Έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα απ’ αυτόν τον οποίο κάναμε μέχρι σήμερα με τις κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις, όπου κλείνει η κίνηση, στη γωνία η εξέδρα, υπάρχουν σημαιάκια από πάνω, απευθύνονται κατά κανόνα σε ένα ακροατήριο πεπεισμένων φίλων μας.

«Δεν θα πάμε σε αυτές τις συγκεντρώσεις», συνέχισε. «Θα κάνουμε μόνο μία τελική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενδεχομένως, με άλλο χαρακτήρα από το συνηθισμένο», είπε. «Θα επιδιώξω πολύ περισσότερες συζητήσεις με πολίτες, όπως ήδη έχω ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για να μιλήσουμε για το ουσιαστικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Δηλαδή, για το πώς μπορούμε να χαμηλώσουμε τους φόρους, πώς μπορούμε να φέρουμε ανάπτυξη».

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1
Κλείσιμο


Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών είναι μία ανάπτυξη για όλους ή μία μιζέρια όπου μοιράζουμε τη φτώχεια μας. Αυτό τελικά θα κρίνουν οι πολίτες. Ποιος μπορεί να φέρει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Να μιλήσουμε για θέματα που τους απασχολούν, για την ασφάλεια, για την υγεία, για την παιδεία, για την περιφερειακή πολιτική. Και προτιμώ να κάνω αυτές τις συζητήσεις με τους πολίτες με έναν διαφορετικό, πιο διαδραστικό τρόπο. Πάντα θα κρατώ αυτή την άμεση επαφή της περιοδείας που πηγαίνουμε χωριό – χωριό, πόλη – πόλη, όπου μπορείς να πάρεις ένα μικρόφωνο σε ένα καφενείο να μιλήσεις στους πολίτες, αλλά δεν θα κάνουμε τις κλασικές συγκεντρώσεις.

Όχι σε ΣΥΡΙΖΑ, Βελόπουλο και Βαρουφάκη

«Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα μας υποδείξει τελικά τι θέλει», υπογράμμισε ο αρχηγός της ΝΔ. «Εάν θέλει πραγματικά μια κυβέρνηση σταθερή, αποτελεσματική ή εάν επιθυμεί κάτι διαφορετικό», συμπλήρωσε. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα και όπως θα είναι εννοείται την επόμενη των εκλογών, δεν περιμένω αλλαγές, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας για τον απλούστατο λόγο ότι μας χωρίζει άβυσσος, όχι μόνο ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε βασικές πολιτικές προτεραιότητες στη λειτουργία της οικονομίας, στη λειτουργία του κράτους, αλλά και ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ίδια την αξία που αποδίδουμε σε αυτό το οποίο λέμε αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Παρά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ότι δεν προκύψει ακυβερνησία από τις επερχόμενες κάλπες, επειδή οι πολίτες θα λάβουν υπόψη τους θα λάβουν υπόψη τους ότι εάν στην επόμενη Βουλή δεν υπάρχει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία θα ανακύψει ζήτημα πολιτικής αστάθειας εξαιτίας της απλής αναλογικής με την οποία θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές.
Εκτιμώντας ότι «η χώρα σε κάθε περίπτωση θα κυβερνηθεί μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβεί «διότι ο εφιάλτης της απλής αναλογικής θα καταστήσει τη χώρα μη κυβερνήσιμη» καθώς «θα απαιτήσει -εκ των πραγμάτων- μία συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων που δεν μπορεί να γίνει στην πράξη».

Νομίζω, συνέχισε, ότι όλοι το βλέπουν. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος μας ακούει σήμερα και ο οποίος να πιστεύει ότι η λύση για τη χώρα σήμερα είναι μία συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί. Το πώς θα κυβερνηθεί τώρα, εάν θα κυβερνηθεί από μία ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί, όπως σας είπα, να κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά ή από κάτι άλλο, θα το επιλέξει τελικά ο ελληνικός λαός».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε επίσης συνεργασία της ΝΔ με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο οποιασδήποτε ενδεχόμενης συνεργασίας διότι έχει χαρακτηριστικά τα οποία αποτρέπουν οποιαδήποτε συζήτηση για οποιαδήποτε συνεργασία», είπε. Και παρότι δεν το εξομοίωσε με τη Χρυσή Αυγή, τόνισε αποτελεί φιλοδοξία του «τα δύο αυτά κόμματα να συμπιεστούν και να συμπιεστούν σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως να μείνουν και εκτός Κοινοβουλίου».

mitsotakis_mainn3


Εξίσου απορριπτικός ήταν και σε ερώτηση αν μπορεί να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Χαρακτήρισε, κατ΄ αρχάς, αστεία την πρότασή του ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Και αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Είναι συνυπεύθυνος μαζί με τον κ. Τσίπρα για την τεράστια οικονομική καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δεν μπορώ να διαχωρίσω τον κ. Τσίπρα από τον κ. Βαρουφάκη. Ακόμα και σήμερα σε ένα βαθμό πληρώνουμε αυτή την καταστροφική περίοδο». Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι θα διερευνηθεί το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, συνέχισε: «Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες αξίζει να μάθουν ακριβώς τι έγινε τότε. Φτάσαμε πάρα, πάρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Ο κ. Βαρουφάκης έχει πολύ μεγάλη ευθύνη. Τη μεγαλύτερη βέβαια την έχει ο κ. Τσίπρας. Άρα, οποιαδήποτε τέτοια σκέψη μόνο ως κάποιο κακόγουστο αστείο μπορεί να αντιμετωπίζεται από εμένα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να σχολιάσει την κρίση που προκάλεσε στο Κίνημα Αλλαγής η ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον προκάτοχό της Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει τον πρώην αντιπρόεδρο και συνεταίρο στην κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. «Έχω σεβασμό στον κ. Βενιζέλο όπως σεβασμό έχω και για την κυρία Γεννηματά, μαζί εξάλλου θέλω να θυμίσω συνεργαστήκαμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας», είπε. Στο ευθύ ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ο κ. Βενιζέλος στα ψηφοδέλτιά της ΝΔ, η απάντηση ήταν κοφτή: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση». Και σε νέο ερώτημα αν αξιοποιηθεί με κάποιον άλλον τρόπο, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε και πάλι κατηγορηματικά: «Όχι, όχι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δείτε τον κ. Βενιζέλο στα ψηφοδέλτιά μας. Ούτε τίθεται κανένα ζήτημα αξιοποίησής του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης