ΝΔ: Στόχος η πλήρης επικράτηση στον β' γύρο των περιφερειών ως πρόκριμα νίκης στις εθνικές εκλογές

ΝΔ: Στόχος η πλήρης επικράτηση στον β' γύρο των περιφερειών ως πρόκριμα νίκης στις εθνικές εκλογές

Στοίχημα για την Πειραιώς να μην περάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ καμία Περιφέρεια και να υποστηριχθούν από όλους τους νεοδημοκράτες οι γαλάζιοι υποψήφιοι δήμαρχοι που αναμετρώνται τη δεύτερη Κυριακή - Σε Αττική, Πελοπόννησο, Ιόνια, Στερεά και Δυτική Ελλάδα οι πιο κρίσιμες αναμετρήσεις

mitsotakis01-mesa
Συναγερμός έχει σημάνει στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς ενόψει του επαναληπτικού γύρου της ερχόμενης Κυριακής σε Περιφέρειες και Δήμους.

Μετά τα ευοίωνα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής και την επικράτηση των περισσοτέρων υποψηφίων περιφερειαρχών που είχαν πάρει γαλάζιο χρίσμα, στο νεοδημοκρατικό επιτελείο κρατούν ψηλά τον πήχη, επιμένοντας στο στοίχημα που εξαρχής είχαν θέσει να αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καμία Περιφέρεια και να εκλέξουν τους 12 από τους 13 περιφερειάρχες που κατέβηκαν με γαλάζιο χρίσμα.

Έτσι μετά τα κέρδη που είχαν την πρώτη Κυριακή σε Κεντρική Μακεδονίας, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο και Νότιο Αιγαίο, στόχος των ιθυνόντων της Πειραιώς είναι να επικρατήσουν οι δικοί τους εκλεκτοί και στις επτά μονομαχίες που θα γίνουν στον επαναληπτικό γύρο στις περιφερειακές εκλογές.

Οι πιο κρίσιμες αναμετρήσεις θεωρούνται εκείνες που θα γίνουν την Πελοπόννησο, στα Ιόνια Νησιά, στη Στερεά Ελλάδα, στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και την Αττική. Οι γαλάζιοι διεκδικητές που είναι οι Παναγιώτης Νίκας, Ρόδη Κράτσα, Φάνης Σπανός, Νεκτάριος Φαρμάκης και Γιώργος Πατούλης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να δοθεί ώθηση στις υποψηφιότητες τους.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση αναμένεται στην Πελοπόννησο για να «εκθρονιστεί» ο Πέτρος Τατούλης που στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι έχει συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζεται από την κυβέρνηση.

Έντονη, εξάλλου, προσπάθεια καταβάλλεται να πειστεί ο πρώην περιφερειάρχης και βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Σπύρου να συναχθεί με την κ. Κράτσα ώστε να ηττηθεί ο νυν περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος και να αλλάξει χέρια η Περιφέρεια Ιονίων που μαζί με την Αττική που είχε κερδίσει η Ρένα Δούρου, ήταν οι μόνες που είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Κλείσιμο
Στην Αττική τα προγνωστικά είναι υπέρ του κ. Πατούλη που πήρε μεγάλο προβάδισμα από τον πρώτο γύρο. Το ίδιο λένε γαλάζιες πηγές ότι ισχύει με τον κ. Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα που μάχεται να κερδίσει τον πράσινο νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, καθώς και τον κ. Σπανό που θα αντιμετωπίσει τον γνωστό ηθοποιό και νυν δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο.

Πιο σύνθετη για τους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίαςείναι η εικόνα που επικρατεί στο Βόρειο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου οι νυν κάτοχοι του αξιώματος Χριστιάννα Καλογήρου και Χρήστος Μέτιος θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντιπάλους τους Κ. Μουντζούρη και Χ. Τοψίδη που κατέβηκαν χωρίς χρίσμα αλλά κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Οι αναμετρήσεις αυτές αντιμετωπίζονται από τα κεντρικά της ΝΔ ως «μίνι» εμφύλιοι που δεν πρέπει να οδηγηθούν σε μεγαλύτερη οξύτητα, αφού, όποιος και να εκλεγεί τελικά, θα είναι την επόμενη ημέρα, λόγω της απλής αναλογικής, να συνεργαστούν για να διοικηθούν οι Περιφέρειες.

Αντίστοιχοι χειρισμοί γίνονται και σε πολλούς Δήμους στους οποίους στον δεύτερο γύρο αναμετρώνται μεταξύ τους υποψήφιοι με γαλάζια προέλευση, καθώς οι υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΖΑ αποκλείστηκαν ήδη από την πρώτη Κυριακή. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου ο Νίκος Ταχιάος θα μονομαχήσει με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η Πειραιώς, αν και είχε δώσει χρίσμα στον πρώτο, επιθυμεί να επικρατήσουν καταλλαγή και συνθήκες ήπιας αντιπαράθεσης.

Η εν γένει τακτική που έχει χαραχθεί είναι ότι όπου αναμετρώνται υποψήφιοι με γαλάζια προέλευση να αφήνεται το πεδίο ελεύθερο για να αποφασίσουν ανεπηρέαστες οι τοπικές κοινωνίες. Αντιθέτως, όπου αντιπαρατίθεται γαλάζιος υποψήφιος με αντίπαλο από άλλον χώρο, έχει ληφθεί απόφαση η Πειραιώς να ασκήσει πιέσεις σε τυχόν γαλάζιοι που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο να στηρίξουν τους ομοϊδεάτες τους.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται όχι μόνον να είναι γαλάζιος ο χάρτης των Περιφερειών το βράδυ της Κυριακής, αλλά και να κερδηθούν από γαλάζιους όλοι οι Δήμοι που πήγαν στον δεύτερο γύρο, ώστε να ολοκληρωθεί θριαμβευτικά η σαρωτική νίκη σε όλες τις κάλπες την περασμένη Κυριακή και να λειτουργήσει ως πρόκριμα για τη νέα επικράτηση της ΝΔ στις επερχόμενες βουλευτικές κάλπες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης