Οι «μύθοι» που κατέρριψε η ΝΔ - Πρώτη ακόμα και στους δημοσίους υπαλλήλους

Οι «μύθοι» που κατέρριψε η ΝΔ - Πρώτη ακόμα και στους δημοσίους υπαλλήλους

Καθολική η επικράτηση της ΝΔ σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και τις επαγγελματικές ομάδες, δείχνουν τα στοιχεία από την επεξεργασία των exit polls - Κέρδισε τις γυναίκες και για πρώτη φορά τη… μισή Κρήτη

neadimokratia_panigiriki_main
Για «καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ όχι μόνον σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των εργαζομένων», κάνουν λόγο επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι στοιχεία από την επεξεργασία των exit polls. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, στην ευρωκάλπη της Κυριακής αποτυπώθηκε μια εντυπωσιακή μεταστροφή στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, συγκριτικά με την ψήφο του 2015, που γκρεμίζει όλους τους μύθους που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος.

Αναφέρονται για παράδειγμα στον ισχυρισμό ότι η ΝΔ υστερεί στην ψήφο των γυναικών, ενώ κέρδισε με 8,4%. Όπως και στην φημολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μακράν στην δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων, από την οποία η ΝΔ άντλησε μεγαλύτερο ποσοστό κατά 4,8%. Ενώ διαψεύστηκε και η εκτίμηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε πρωτοκαθεδρία στους νέους, ηλιακή κατηγορία στην οποία ηττήθηκε κατά κράτος. 

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ κατέκτησε την πρωτιά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κέρδισε με διαφορά και τη μάχη των νέων. Για πρώτη φορά, μάλιστα, εδώ και χρόνια, κέρδισε την εμπιστοσύνη όχι μόνον των νεότερων ηλικιών, αλλά ακόμη και όσων ψήφισαν για πρώτη φορά. Ειδικότερα:

* Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.
* Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Είναι δε εντυπωσιακό ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χθες τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες (έλαβε μόλις 20,9%). Στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι πολίτες που κατεξοχήν απέρριψαν τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι νέοι ηλικίας 25-34 στους οποίους προ τετραετίας είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια. 
*Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9,9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9,2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17,2 μονάδες στην ομάδα των ψηφοφόρων που είναι άνω 65 ετών. 

Πώς ψήφισαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι

Αντίστοιχα υψηλή ήταν η υπεροχή της ΝΔ σε όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών.  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» ακόμη και από πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες υπήρχε η (εσφαλμένη, όπως αποδεικνύεται) αντίληψη ότι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%. 

Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά. Στοιχείο που δείχνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όχι μόνον δεν πείστηκαν από την προσπάθεια τρομοκράτησης τους με fake news περί δήθεν επταήμερης εργασίας, αλλά επικροτούν τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά τις αυξήσεις στους μισθούς τους με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ. 

Δεν δελεάστηκαν οι συνταξιούχοι

Εντυπωσιακά όμως είναι τα συμπεράσματα από τα στοιχεία του exit poll και για την ψήφο των συνταξιούχων, καθώς με την ψήφο τους απέδειξαν ότι ουδόλως πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής που ονόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ «13η σύνταξη». Το 40,2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε επιπλέον 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνον δεν επικρότησαν αλλά τιμώρησαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της.

Η μόνη κατηγορία που έχασε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κρίσιμη των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά.

Πρώτη φορά κερδίζει τη μισή Κρήτη 

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία που προκύπτουν από τα exit polls είναι και οι γεωγραφικές ανατροπές σε αρκετές περιφέρειες που θεωρούνταν μη προνομιακές για τη ΝΔ: 

* Στο λεκανοπέδιο της Αττικής που η ΝΔ είχε χάσει το 2015 με 11,8%, τώρα την κέρδισε με 9,8% (πέτυχε δηλαδή μια ανατροπή 21,6%).
Κλείσιμο
* Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση η ΝΔ κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς στην Κρήτη! Η μόνη φορά που είχε βαφτεί γαλάζιος κάποιος νομός της πάντα πράσινης (και μετά ροζ) Κρήτης ήταν το 2007 και συγκεκριμένα ο νομός Ρεθύμνου. Και τώρα εκτός από το Ρέθυμνο η ΝΔ επικράτησε και στο Λασίθι για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση.
* Εξίσου εντυπωσιακά τέλος ήταν αποτελέσματα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα Χανιά. Η διαφορά εκεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν 22,27% και χθες περιορίστηκε σε μόλις 2,3%, γεγονός που, κατά τους γαλάζιους αναλυτές, ίσως προμηνύει μια ακόμη ανατροπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης