Δημοσκοπήσεις: Δεν «κερδίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

Δημοσκοπήσεις: Δεν «κερδίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

8 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις ευρωεκλογές, παγιωμένο το προβάδισμα – Ενας στους δύο πιστεύει ότι οι διακοπές του Τσίπρα σε σκάφος «προκάλεσαν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του» - Με περιοδείες και ομιλίες συνεχίζουν μέχρι την κάλπη οι πολιτικοί αρχηγοί

tsipras_ar
Παγιωμένο εμφανίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το προβάδισμα  της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με έρευνα της Marc που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 29,3% έναντι 21,7%  του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φθάνει τις 7,6 μονάδες.

Η πρόβλεψη του αμερικάνικου ιστοτόπου Politico κατέγραψε τη διαφορά στις 10 μονάδες. Χθες παρουσιάστηκε και δημοσκόπηση της INTERVIEW. Το 68% των ερωτηθέντων απαντούν πώς «τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν θα επηρεάσουν την απόφασή τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές».

Το 45,5% των ερωτηθέντων απάντησαν πώς «η ΝΔ καλώς κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη». Οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα σε σκάφος εφοπλιστή, σύμφωνα με το 50,4% των ερωτηθέντων «προκάλεσαν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του Πρωθυπουργού» Τέλος, η ΝΔ διατηρεί άνετο προβάδισμα με ποσοστό 33% έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον ωστόσο είναι το στοιχείο που εντοπίζει η δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, σε ό,τι αφορά τα «κέρδη» για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα.
Οι ερωτηθέντες στη σχετική ερώτηση απάντησαν σε ποσοστό 18,7% ότι θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως το κυβερνών κόμμα, το 71,9% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει, το 7,1% δεν απαντά, ενώ μόλις το 2,3% απαντά ότι θα ψηφίσει το κυβερνών κόμμα λόγω των προεκλογικών παροχών. Σε αριθμούς και όχι ποσοστά εκτιμάται ότι περίπου 150.000 ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των παροχών.

Εντωμεταξύ, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν τις περιοδείες και τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τρίκαλα, είχε μια μία απρόσμενη συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό τους περίπτερο. «Καλή επιτυχία δεν μπορώ να πω, αλλά θα ευχηθώ καλή δύναμη» τους είπε μεταξύ άλλων.
Κλείσιμο
Μήνυμα ενότητας, πολιτικής αλλαγής και νίκης ζήτησε και από τη Λάρισα τον άλλο σταθμό της περιοδείας του. «Αυτή η συγκέντρωση μου θυμίζει κάτι από άλλες εποχές. Η Λάρισα σήμερα στέλνει το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Μήνυμα ενότητας, μήνυμα νίκης στις εκλογές της 26ης Μαΐου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν χωράει καμία χαλαρή ψήφος».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για τις 120 δόσεις και τις τροπολογίες για την μείωση του ΦΠΑ και την 13η σύνταξη. «Η κυβέρνησή μας εργάστηκε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και κυρίως, εργάστηκε με σεβασμό απέναντι σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που πέρασε δύσκολα τον καιρό της κρίσης».
«Προεκλογικά και κολοβά» χαρακτήρισε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι φανερώνουν τον πανικό του Αλέξη Τσίπρα για την επερχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές. Την ίδια στιγμή το Μαξίμου κλιμακώνει την επικοινωνιακή επίθεσή του, με την καταγγελία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πενθημέρου και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό ανάχωμα, ώστε τα σχέδια αυτά του προέδρου της ΝΔ να μην υλοποιηθούν. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια στελεχών της, έδωσε απάντηση, παρουσιάζοντας στη Βουλή σειρά επίσημων εγγράφων που φέρουν κυβερνητική σφραγίδα και αναφέρονται ευθέως στη δυνατότητα επταήμερης εργασίας σε ορισμένους τομείς.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, συνεχίζουν την προσπάθεια να διαχειριστούν την εξόφθαλμη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές υπήρξαν ηχηρές διαψεύσεις. Μεταξύ αυτών του Γιώργου Καραμέρου (υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου) και του Πέτρου Φιλίππου, που διεκδικεί εκ νέου τον Δήμο Σαρωνικού.

Μία ακόμα προεκλογική πληγή που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι οι συνεχείς επιθέσεις κουκουλοφόρων και τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τελευταίο επεισόδιο, η επίθεση που σημειώθηκε στη  Συγγρού σε εκδήλωση υποψηφίου που κατεβαίνει με τον Κώστα  Μπακογιάννη και κεντρικό ομιλητή τον Άδωνι Γεωργιάδη. Παρόντες ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νότης Μηταράκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Στη Θεσσαλονίκη, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα σε ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρουσία του Κώστα Καραμανλή. Η αξιωματική αντιπολίτευσή σε επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ευθεία επίθεση στη δημοκρατία».

Τέλος, μπαίνοντας στην τελική ευθεία αναμένονται και νέα τηλεοπτικά σποτάκια. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, λέγεται πως επέλεξε να πάει και κόντρα σε συνεργάτες του, οι οποίοι τον προέτρεψαν να μείνει μακριά από την “μαύρη διαφήμιση”.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να μιλήσει στην Λαμία σε ανοιχτή συγκέντρωση. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το πρωί ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης