Δύο νέα γκάλοπ: Παγιωμένη η μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

ekloges_ar

Ελάχιστη επίδραση, με μικρό κλείσιμο της ψαλίδας, έχει το «κοινωνικό πακέτο», που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας - 8,6% και 6,5% γαλάζιο προβάδισμα δείχνουν η MRB και η ALCO

Δεν αλλάζει κάτι συνταρακτικά στους συσχετισμούς που έχουν ήδη διαμορφωθεί εδώ και καιρό, ενόψει των ευρωεκλογών 2019, σύμφωνα με δύο νέα γκάλοπ, που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη, στα όρια της συντριβής και όχι απλά καθαρής νίκης, αν και η ψαλίδα κλείνει ανεπαίσθητα, δίνοντας ένα τόνο αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι ίσως καταφέρει να αποφύγει ήττα με διψήφιο ποσοστό.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν στο χρονικό όριο της ανακοίνωσης των κοινωνικών μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν έχουν «πιάσει» ακόμη την επίδραση που μπορεί να έχει στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος η νέα όξυνση, λόγω των «σκαφάτων» διακοπών του πρωθυπουργού το καλοκαίρι του 2018 και της σύγκρουσης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Διαφαίνεται ωστόσο ότι περαιτέρω μείωση της ψαλίδας δεν είναι εύκολα να υπάρξει, καθώς έχει παγιωθεί μία μεγάλη απόσταση, που δεν ανατρέπεται, ενώ είναι ακόμη άγνωστες οι δυναμικές από τη στάση των νέων ψηφοφόρων, ή όσων βλέπουν με απογοήτευση τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με δεδομένο ότι άλλα βασικά ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, όπως η παράσταση νίκης, είναι σταθερά και καθαρά υπέρ της ΝΔ είναι μάλλον λογική η εκτίμηση που κάνουν πολλοί, ότι το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάει τη διαφορά κοντά στο διψήφιο ποσοστό και όχι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει να την περιορίσει σε αναστρέψιμα, ενόψει εθνικών εκλογών, επίπεδα.

Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, όπως καταγράφεται και στις δύο δημοσκοπήσεις, της MRB (για το STAR) και της ALCO (για το ΟPΕΝ), η διαφορά είναι σαφώς άνω των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

Στην πρώτη η ΝΔ προηγείται με 8,6% (στην πρόθεση ψήφου και χωρίς να έχουν αφαιρεθεί τα άκυρα και τα λευκά, η διαφορά είναι 7,4%). Στη δημοσκόπηση της δεύτερης, η διαφορά καταγράφεται στο 6,5% στα έγκυρα, με την πρόθεση ψήφου επί του συνόλου (μαζί με άκυρα και λευκά) να φτάνει στο 5,9%, μειούμενη περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη της ίδιας εταιρίας.

Στην δημοσκόπηση για το κανάλι «open» ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 5,9%. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 25,3%, ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, Χρυσή Αυγή 5,5%, ΚΙΝΑΛ 5% και ΚΚΕ 4,8%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με ποσοστό 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,4% και η Ένωση Κεντρώων με 2,2%. Tο Ποτάμι έχει 1,4%, οι ΑΝΕΛ 1,2% και το Μέρα 25 ποσοστό 1%. Άλλο δηλώνουν 4,7%, αποχή 7,6%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν 16,2%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ: 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 21,1%, Χρυσή Αυγή 6%, Κίνημα Αλλαγής 5,5%, ΚΚΕ 5,2%, Ελληνική Λύση 2,8%, Λαϊκή Ενότητα 2,6%, Ένωση Κεντρώων 2,4%, Ποτάμι 1,5%, ΑΝΕΛ 1,3% και Μέρα 25 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 17,8%.Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα με ποσοστό 61%, έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος διεξαγωγής της δημοσκόπησης ήταν μεταξύ 3-6 Μαΐου, δεν περιλαμβάνει δηλαδή τον αντίκτυπο των οικονομικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης.

Δημοσκόπηση (Α μέρος)


Δείτε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN

Γκάλοπ MRB για το Star: Μπροστά με 7,4 μονάδες η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Σταθερό προβάδισμα, όμως,  διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, και στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Ετσι, η ΝΔ προηγείται με 7,4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και 7,6 ποσοστιαίες μονάδες στις βουλευτικές εκλογές. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα διευρύνεται με αναγωγή που γίνεται βάσει αναλογικής κατανομής στην πρόθεση ψήφου και φθάνει τις 8,6 μονάδες για τις ευρωεκλογές και τις 8,9 μονάδες για τις βουλευτικές.

Δημοσκόπηση της ΜRB στο STARΓια τις ευρωεκλογές

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 30,2, ΣΥΡΙΖΑ, 22,8, ΚΙΝΑΛ 6,5%, ΧΑ 6,2%, ΚΚΕ 6,1%. Με αναγωγή που γίνεται αναλογικά επί της πρόθεσης ψήφου τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ από 23,8 έως 29,4
ΝΔ από 32,2 έως 38,2
ΚΙΝΑΛ από 5,9 έως 9,3
ΧΑ από5,6 έως 8,8
ΚΚΕ από 5,5 έως 8,7

Στην πιο αισιόδοξη εκτίμηση στην αναγωγή τόσο το Ποτάμι, όσο και η Ένωση Κεντρώων φτάνουν σρτο 3,5% (εύρος από 1,5 έως 3,5)


Πολλαπλά σενάρια αναγωγών

Σημειώνεται ότι η MRB κάνει πολλαπλά σενάρια αναγωγών, τα οποία εμφανίζονται στους πίνακες της δημοσκόπησης που ακολουθούν.  Στα σενάρια αυτά η χαμηλότερη αναμενόμενη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (υπέρ της ΝΔ) είναι 5,4% και η υψηλότερη 8,6%.  Αντίστοιχα για τις βουλευτικές εκλογές το χαμηλότερο αναμενόμενο προβάδισμα για τη  ΝΔ είναι 5,6% και το υψηλότερο 8,9%. 

Παράσταση νίκης

Η παράσταση νίκης είναι συντριπτική υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φθάνει τις 47,3%: Η ΝΔ λαμβάνει 63,6% έναντι 16,3% που πιστεύει ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. 

mavros_zaxarea


Ποιοι προηγούνται στην κούρσα εκλογής στο ευρωκοινοβούλιο

Η δημοσκόπηση μετρά και την απήχηση των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Έτσι, από τη ΝΔ προηγούνται οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Κύρτσος και Ακης Τσελέντης. 

Αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται οι: Έλενα Κουντουρά, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Λυδία Κονιόρδου, Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Μουζάλας, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Ραλλία Χρηστίδου, Ευγενία Αρσένη, Αλέξανδρος Νικολαϊδης. 


Για τις βουλευτικές εκλογές

Η δημοσκόπηση της MRB για το Star διαπιστώνει προβάδισμα 7,6% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, ενώ η διαφορά διευρύνεται στις 8,9 μονάδες με αναγωγή και αναλογική κατανομή. Τα ποσοστά για τα κόμματα που παιρνούν το όριο για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κατανέμονται ως εξής:
ΝΔ: 30,8%, ΣΥΡΙΖΑ 23,2%, ΚΙΝΑΛ 6,4%, Χρυσή Αυγή 6,2%, ΚΚΕ 5,9%. με αναγωγή τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ από 33,2 έως 39,2
ΣΥΡΙΖΑ από 24,5 έως 30,1
ΚΙΝΑΛ από 5,8 έως 9,2
ΧΑ από 5,7 έως 8,9
ΚΚΕ από 5,3 έως 8,5

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση πρώτος στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 35,1% έναντι 28,1% του κ.Τσίπρα (διαφορά 7% έναντι 8,9% τον Απρίλιο). Οι πολίτες απαντούν ότι εμπιστεύονται τον πρόεδρο της ΝΔ ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους σε ποσοσό 31,2% έναντι 26,8% που απαντούν στο ίδιο ερώτημα «ο Αλέξης Τσίπρας».


ev1
ev2
ev4
ev3
ev5
ev6
ev7
ev8
ev9
ev10
ev11


ev12
ev13
ev14
ev15
ev16
ev17
ev18
ev19
ev20
ev21
ev22
ev23

ev24
ev25
ev26
ev27
ev28
ev29
ev30
ev31
ev32
ev33
ev34
ev35
ev36
ev37
ev38
ev39
ev40
ev41


pr1
pr2
pr3
pr4
pr5
pr6
pr7
pr8
pr9
pr10
pr11
pr12pr13
pr15
pr14
pr17
pr16

pr18
pr19
pr20
pr21
pr22

ΣΧΟΛΙΑ (111)

Jerry

Το μόνο που είναι σίγουρο μετά τις επόμενες εκλογές είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της χαλιμάς.

Αγύριγο κεφάλι

Ωχ, ΑΡΧΙΣΑ πάλι τις __________γνωστές μου m@l@kies!!! ΣΥΓΓΝΩΜΗ _________αδέρφια...

μάλλον ο Κυμπουρόπουλος....

Θα πρέπει να ....ευγνωμονεί(!) τον..Πολάκη για την ανέξοδη και τόσο επιτυχημένη διαφήμιση(!) που του έκανε!!

MIK

Με μια 14η σύνταξη η ψαλίδα κλείνει τελείως και με μια 15η πάμε μπροστά. Βενσερέμος!

5Zalis

κοντά στο 20% για συρίζα ειναι πολυ υψηλο ποσοστο. μετα απο 4,5 χρονια πειραματισμων, βούρκο ψεύδους, φορομπηχτικη πολιτικη χωρις αξιολογες επενδυσεις και αναπτυξη, μετατόπιση προς το κεντρο, χωρίς κανένα αξιολογο επιτευγμα για καλυτερευση της καθημερινοτητας και κληρονομιά τραμπουκους, μπαχαλάκηδες, κουκουλοφορους, αναρχικους, ρουβικωνες, προξενει πραγματικη περιεργεια ποιοι ειναι αυτοι με πρόθεση ψήφου κοντά στο 20% για συρίζα! ίσως αυτοι που βλεπουν το μελλον πολυ πιο διαφορετικο απο αυτο του πολιτισμου και της προόδου...

Μετεωρολογική Πρόβλεψη

Αυτός ο Ελληνικός Λαός θα πεθάνει σύντομα, λόγω δημογραφικού και ισλαμοποίησης-λαθροεισβολής. Δεν έχει σημασία που θα νικήσει η ΝΔ τώρα. O ΣΥΡΙΖΑ με βοήθεια των μουσουλμάνων θα νικήσουν μακροπρόθεσμα. Τελικά θα χάσουν και οι χρήσιμοι ηλίθιοι Αριστεροί αφού οι μουσουλμάνοι είναι ρατσιστές και κρυφά συχαίνονται τους άθεους αριστερούς. Η Χρύση Αύγη σαν μόνη μαχόμενη την Τελική Ισλαμική Εισβολή θα παραμείνει με χαμηλά ποσοστά μέχρι που οι Ισλαμικές Δυνάμεις θα αναλάβουν την Κυβέρνηση και θα απαγορευτεί. Το Ισλάμ ήδη αποβιβάστηκε στη στεριά. ΑΡΙΣΤΕΡΟΊ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΊ ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΧΆΣΟΥΝ!

πολυ μετεωρολογικο βαθος

ναι και στο τελος θα ερθει ο αντιχριστος, τα ξερουμε αυτα...οι προβλεψεις σου εχουν βαθος 20ετιας και βαλε, οποτε και σωστες να ειναι δεν ειναι του παροντος

δεν νομίζω ότι ....

Οι τσυριζοψοφοδεξιοί εγκατέστησαν όλο το Ισλάμ εδώ για να...χάσουν! Άλλα τους έχουν υποσχεθεί τα ξένα αφεντικά τους.......

Q

Μονο ο ΣΥΡΙΖΑ νομιζεις οτι χρησιμοποιει λαθρομεταναστες για να μαζευει ψηφαλακια? Αυτη ειναι τακτικη που εκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πολυ πριν απ'αυτον! Για ψαξε βιντεακια στο Youtube για να δεις ποιοι πανηγυριζανε για την νικη του ΠΑΣΟΚ το 2009 και ποιοι κουνουσαν σημαιακια στο Συνταγμα την ωρα που ο Μπενυ εβγαζε λογο! Γι'αυτο ανοιξανε τα συνορα και εμπασαν εδω καθε καρυδιας καρυδι! Οχι γιατι τους επιασαν ξαφνικα τα ανθρωπιστικα τους, αλλα γιατι θελανε δεξαμενες ψηφοφορων! Τους νεους τους εχουν διωξει στο εξωτερικο, τα γεροντια που εχουν απομεινει ψηφιζουν ΚΚΕ για να τιμουν την μνημη του παππου τους και οι υπολοιποι ειναι τοσο απογοητευμενοι και τοσο τσαντισμενοι που ψηφιζουν τιμωριτικα την Χ.Α. Πως νομιζεις οτι κρατιουνται ακομα στην επιφανεια τα λαμογια που χρεωκοπησαν την Ελλαδα? Απο τα λαθρα! Πως νομιζεις οτι σκοπευουν να κρατησουν τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματικη αντιπολιτευση, προκειμενου να αποφυγουν να πιασει αυτη τη θεση η Χ.Α? Με τα λαθρα!

Ότι και να κάνουν...

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει

Με τη ΝΔ παλι θα σερνομαστε σε χρεοκοπιες, Με ΣΥΡΙΖΑ μονο αναπτυξη

Ρεε οι ανθρωποι ολα αυτα τα χρονια δεν εκλεψαν ουτε ενα σεντς, οπως κατι Γεωργιαδηδες με τα φαρμακα, καταλαβατε Νουδουλακια μου που μη εχοντας τι αλλο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ να πειτε, εχετε πεσει με τα μουτρα στα ξεκατινιασματα και στον κιτρινισμο μεσω των φυλλαδων σας, εχοντας βεβαια αναλυσει ποιοι σας ψηφιζουν , οι κατινες και "εναρετοι" μαμουχαλοι αυτου του τοπου που το αι κιου τους φτανει μεχρι Σεφερλη και κουτσομπολια

γεο

ΠΑΠΠΑΣ ΠΕΤΣΙΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ . ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΩΡΟ

Γιάννης

Εσύ ζεις στον κόσμο σου...

Άρης Β, Αριστερός και Αντιφασίστας

Νέα Δημοκρατία: είναι επίσημο, μετά και την τελευταία συζήτηση στη Βουλή πέρα από μαφιόζοι είναι και ακροδεξιοί. Πολύ επικίνδυνος συνδυασμός για την χώρα.

Στεφανος

Ο Κούλης χάνει από παντού. Στην Μακεδονία οι δεξιοί θα ψηφίσουν Βελόπουλο και Χ.Α. Εν τω μεταξυ αδυνατούν να συσπειρώσουν κοσμο, γι' αυτό δεν κάνουν συγκεντρώσεις. Όλα τ' αλλά είναι να'χαμε να λέγαμε.

Μπεμτσος

Την κυριακη λεμε εως εδω.συριζαιοι την κυριακη 26 παρτε μαυρο μαντηλι θα πεσει πολυ κλαμα ραντεβου εδω λοιπον σας δινω πανω απο 10% θα ειναι η διαφορα υπομονη 15 και σημερα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης