Νίκος Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη αποκτά έναν ισχυρό μηχανισμό πολιτικής προστασίας

4578870

Εγκρίθηκε ομόφωνα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Στις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο Νίκος Ανδρουλάκης ως εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής δεξαμενής δυνατοτήτων, του rescEU που θα βοηθά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα Κράτη Μέλη με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών.

Στην περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη καταστροφή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέσα και κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν δύναται να παράσχει βοήθεια, τότε θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του rescEU.

Έχοντας την εμπειρία από τις περσινές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, και λόγω και των ελλείψεων που παρουσιάζονται στα κράτη – μέλη, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης όπως Καναντέρ και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, προβλέπεται η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος και δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με Ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα.

Τέλος αποτράπηκε η προσπάθεια του Συμβουλίου να υπάρχουν χρηματικές ποινές για τις χώρες που ζητούν συχνά την βοήθεια του Μηχανισμού.

Μετά την ψηφοφορία ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Η Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Αυτός ήταν ο στόχος μας καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Τώρα εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα νέα μέσα που τους δίνουμε, ήδη από την φετινή αντιπυρική περίοδο».

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Mad43

Καιρος ηταν να ασχοληθει ενας πολιτικος με καποιο σοβαρο θεμα. εχουμε βαρεθει να ακουμε τα ιδια και τα ιδια και απο αποτελεσμα μηδεν. μπραβο ανδρουλακη

Antonis

Αυτα είναι τα αποτελέσματα πραγματικής προσπάθειας και διαπραγματευσης. Μπραβο κ. Ανδρουλακη. Αξιος στον ρολο για τον οποιο εχετε εκλεγει.

asxetos

Με τέτοια χάλια στην δημόσια διοίκηση;

Sevi

Μπράβο κ. Ανδρουλάκη! Μια μεγάλη επιτυχία για χώρες όπως η Ελλάδα που όπως φάνηκε το περασμένο καλοκαίρι οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

690_fa83d939-c781-47fb-bc2a-ef314c462144

«Η είδηση είναι ότι ο Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία» αναφέρει η Πειραιώς για το τηλεφώνημα του Παύλου Πολάκη στον Γιάννη Στουρνάρα

2
stournaras_polakis_art2

Ωμή παρέμβαση ενός υπουργού στο έργο της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδος - Τον εκβιάζει ότι θα πάει στο γραφείο του και θα μείνει εκεί, μέχρι να διατάξει έρευνα και για άλλα δάνεια, εκτός από το δικό του, από την Attica Bank - Έδωσε στη δημοσιότητα επιλεκτικά μέρη της συνομιλίας τους - ΝΔ: Εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια, να παρέμβει η Δικαιοσύνη

111
mitsotakis_me_bankers_3

Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ: για όσους πολίτες ήταν κατά την τελευταία τριετία συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, να υπάρχει ως επιβράβευση μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα

33
tsipras_anas

Ο πρωθυπουργός σχολίασε την είσοδο των κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα στο κυβερνητικό σχήμα – Οι δύο υφυπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έδωσαν θρησκευτικό όρκο, έναντι των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν πολιτικό όρκο

68