Νίκος Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη αποκτά έναν ισχυρό μηχανισμό πολιτικής προστασίας

4578870

Εγκρίθηκε ομόφωνα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Στις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο Νίκος Ανδρουλάκης ως εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής δεξαμενής δυνατοτήτων, του rescEU που θα βοηθά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα Κράτη Μέλη με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών.

Στην περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη καταστροφή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέσα και κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν δύναται να παράσχει βοήθεια, τότε θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του rescEU.

Έχοντας την εμπειρία από τις περσινές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, και λόγω και των ελλείψεων που παρουσιάζονται στα κράτη – μέλη, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης όπως Καναντέρ και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, προβλέπεται η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος και δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με Ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα.

Τέλος αποτράπηκε η προσπάθεια του Συμβουλίου να υπάρχουν χρηματικές ποινές για τις χώρες που ζητούν συχνά την βοήθεια του Μηχανισμού.

Μετά την ψηφοφορία ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Η Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Αυτός ήταν ο στόχος μας καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Τώρα εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα νέα μέσα που τους δίνουμε, ήδη από την φετινή αντιπυρική περίοδο».

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Mad43

Καιρος ηταν να ασχοληθει ενας πολιτικος με καποιο σοβαρο θεμα. εχουμε βαρεθει να ακουμε τα ιδια και τα ιδια και απο αποτελεσμα μηδεν. μπραβο ανδρουλακη

Antonis

Αυτα είναι τα αποτελέσματα πραγματικής προσπάθειας και διαπραγματευσης. Μπραβο κ. Ανδρουλακη. Αξιος στον ρολο για τον οποιο εχετε εκλεγει.

asxetos

Με τέτοια χάλια στην δημόσια διοίκηση;

Sevi

Μπράβο κ. Ανδρουλάκη! Μια μεγάλη επιτυχία για χώρες όπως η Ελλάδα που όπως φάνηκε το περασμένο καλοκαίρι οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

metanastes_art

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προσφύγων σε διπλωματικό, πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αποφασίζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου  – Η νέα προσφυγική κρίση στο επίκεντρο των συνομιλιών Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

102
Tsipras

Κατά την παρέμβασή του, στο φεστιβάλ του σχηματισμού  Articolo Uno, που μετέχει στη νέα ιταλική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, όπως η ακροδεξιά και το Brexit

49
akrivopoulou_tsakalowtos_kapsoxas_main

«Να μας εξηγήσει γιατί ήταν από τους ελάχιστους υπουργούς που έχαιρε μιας… ανεξήγητης ασυλίας από το σύνολο των ΜΜΕ» κάλεσε τον πρώην υπουργό η Ακριβοπούλου - Αιχμές για την διαπραγμάτευσή του με τους δανειστές από τον Καψώχα

69