Κρεμαστινός: Fake news οι «ειδήσεις» πως θα ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κρεμαστινός: Fake news οι «ειδήσεις» πως θα ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θεωρώ το λιγότερο "περίεργο" το γεγονός ότι χωρίς ποτέ να έχω δηλώσει σε κανέναν απολύτως τι θα πράξω γέμισαν ξαφνικά τα sites και γενικά τα ΜΜΕ με τη δήθεν πληροφορία ότι πρόκειται να υπερψηφίσω την Συμφωνία των Πρεσπών» επισημαίνει σε γραπτή δήλωση του ο Δημήτρης Κρεμαστινός

4605697
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός ερωτηθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με τις φήμες περί ψήφισης εκ μέρους του της Συμφωνίας των Πρεσπών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θεωρώ το λιγότερο "περίεργο" το γεγονός ότι χωρίς ποτέ να έχω δηλώσει σε κανέναν απολύτως τι θα πράξω γέμισαν ξαφνικά τα sites και γενικά τα ΜΜΕ με τη δήθεν πληροφορία ότι πρόκειται να υπερψηφίσω την Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, αν και βρισκόμουν όλη την ημέρα στη Βουλή, ενώ συνέβαιναν όλα αυτά κανείς δεν με ρώτησε εάν επιβεβαιώνω ή όχι αυτήν την δήθεν είδηση που κανείς δε ήξερε από που προερχόταν. Αντίθετα, συνέχισαν να την αναπαράγουν «στα τυφλά» στηριζόμενοι σε πληροφορίες τρίτων που ήταν και οι κύριοι παραγωγοί και αναπαραγωγοί της “είδησης” και τους οποίους, φυσικά, δεν γνωρίζω.»

Επίσης, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο Θέμα Radio 104,6 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, μίλησε αναλυτικά για το ζήτημα:

«Δημοσιογράφος: Γειά σας κύριε Κρεμαστινέ, τι κάνετε;

Κρεμαστινός: Καλό απόγευμα, πως είστε;

Δημοσιογράφος: Την τελευταία φορά που είμαστε στο ACTION 24 δεν είχαμε αυτές τις εξελίξεις και αναφέρομαι κατευθείαν στις εξελίξεις από το κόμμα σας δηλαδή ουσιαστικά που έχουμε εδώ τον κύριο Κωνσταντινόπουλο να δηλώνει έξαλλος μαζί σας λέει λυπάται και ντρέπεται και λέει ότι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και όλα αυτά διότι όπως λέει αφήσατε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι απαντάτε στον κύριο Κωνσταντινόπουλο, τι έχει γίνει;

Κρεμαστινός: Δεν μπορώ να απαντήσω στον κύριο Κωνσταντινόπουλο, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εγώ δεν κατάλαβα πως βρέθηκα στο κέντρο του κυκλώνα όταν δεν έχω κάνει ποτέ δήλωση ούτε σε δημοσιογράφο, ούτε σε πολιτικό ότι προτίθεμαι να ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το πόσο αναγκαία είναι αυτή η συζήτηση και το πόσο ο κύριος Κωνσταντινόπουλος μιλάει με αυτά τα λόγια, λυπάμαι για αυτόν ιδιαιτέρως.

Κλείσιμο
Δημοσιογράφος: Πως του ήρθε, εσείς δεν έχετε κάνει τέτοια δήλωση καν, εσείς;

Κρεμαστινός: Ποτέ, σε ποιόν την έχω κάνει;

Δημοσιογράφος: Για αυτό σας πήραμε, επειδή θεωρούμε ότι είστε ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και είναι καλύτερα να μιλάει κανείς μαζί σας παρά να ακούει για εσάς.

Κρεμαστινός: Δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια δήλωση και λυπούμαι ιδιαιτέρως εάν ο κύριος Κωνσταντινόπουλος έχει πει αυτά τα πράγματα. Λυπούμαι για αυτόν, ειλικρινά λυπούμαι για αυτόν.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε λένε ουσιαστικά, εδώ διαβάζω ένα απόσπασμα το οποίο λέει ότι ο Κρεμαστινός είπε ότι δεν έχω αποφασίσει ακόμα για το αν θα ψηφίσω διότι δεν έχω διαβάσει τη συμφωνία για να σας το πω.

Κρεμαστινός: Όχι, απλώς μου το αλλάζετε οι δημοσιογράφοι αυτό που …

Δημοσιογράφος: Δεν σας το αλλάζουμε, εγώ σας λέω πως το διαβάζω.

Κρεμαστινός: Είπα, είναι δυνατόν εγώ να πω ότι θα ψηφίσω χωρίς να το έχω διαβάσει, αυτό είπα, είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που με ρωτάτε; Και αυτό γίνεται συνέχεια και σε κάθε περίπτωση όπως ο κύριος Κωνσταντινόπουλος βγαίνουν και λένε ανοησίες διότι αυτά που λένε είναι ανοησίες. Ξεκαθαρίζω αυτό το θέμα και λέω το εξής και προχωρώ και ένα βήμα παρακάτω: εάν η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής η κυρία Γεννηματά πει ότι θέτει θέμα πειθαρχίας τότε είναι αδιανόητο να υπάρξει ένας βουλευτής που να πει ότι εγώ θα ψηφίσω διαφορετικά και θα παραμένω στον ίδιο χώρο.

Δημοσιογράφος: Εντάξει, δεν θα τεθεί όμως θέμα πειθαρχίας αυτό το ανακοίνωσε η κυρία Γεννηματά.

Κρεμαστινός: Εάν λοιπόν δεν έχει τεθεί θέμα πειθαρχίας και η κυρία Γεννηματά θέσει θέμα κατά κάποιον τρόπο ελευθερίας εκφράσεως γνώμης, η άποψη η δική μου είναι ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εάν ο κύριος Κωνσταντινόπουλος έχει άλλες απόψεις περί δημοκρατίας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος να τις κρατήσει για τον εαυτό του. Εγώ όμως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκθέσω τα συν και τα πλην αυτής της συμφωνίας και βεβαίως η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα πρέπει να υπακούσει οποιαδήποτε μειοψηφία. Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται ένα κόμμα του οποίου ο Πρόεδρος να ψηφίζει κάτι άλλο και ένας βουλευτής του να ψηφίζει κάτι άλλο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δημοσιογράφος: Άρα κύριε Κρεμαστινέ το πάτε ένα βήμα παραπέρα και μας λέτε ότι…

Κρεμαστινός: Όχι, το είπα και το πρωί αυτό…

Δημοσιογράφος: Επειδή εμείς το ακούμε τώρα…

Κρεμαστινός: Εσείς το ακούτε τώρα…

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι ακόμα και αν δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας παρόλα αυτά εσείς θα πειθαρχήσετε έτσι και αλλιώς στην απόφαση της πλειοψηφίας.

Κρεμαστινός: Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η απόφαση της πλειοψηφίας.

Δημοσιογράφος: Όποια και αν είναι.

Κρεμαστινός: Αν η Πρόεδρος αναλάβει το θέμα και πει θέλω να ψηφιστεί έτσι τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να συνταχθεί με την Πρόεδρο. Εάν λοιπόν η Πρόεδρος αφήσει ελεύθερο το θέμα, δεν είναι σωστό η Κοινοβουλευτική Ομάδα να γίνει πασπαρτού όπως είναι στα άλλα κόμματα, δηλαδή να ψηφίζει ο ένας και να μην ψηφίζει ο άλλος, θα υπάρχει μία άποψη πλειοψηφίας και μία άποψη μειοψηφίας. Την άποψη της πλειοψηφίας πρέπει να την ακολουθήσουν όλοι. Το είπα και το πρωί.

Δημοσιογράφος: Νομίζω είναι πολύ ξεκάθαρα αυτά που λέτε και απορώ και εγώ γιατί παρανοήθηκαν τόσο πολύ.

Κρεμαστινός: Γιατί ο ένας τα μεταδίδει στον άλλον και φτάνουν στον κύριο Κωνσταντινόπουλο να λυπάται. Να λυπάται για τον εαυτό του άμα θέλει να λυπάται.

Δημοσιογράφος: Έχει ενδιαφέρον διότι εσείς είστε όντως ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος με μακρά ιστορία σε αυτή την παράταξη και εμάς μας έκανε εντύπωση και σας ρωτήσαμε για ποιο λόγο πήρε αυτή τη θέση, γιατί ούτε εμείς καταλάβαμε για ποιο λόγο πήρε αυτή τη θέση.

Κρεμαστινός: Ο καθένας μας έχει την ιστορία του και δεν θέλει να την ελαττώσει. Τη σέβομαι για όλους και για τον εαυτό μου περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν να είμαι ένα παιδάκι που δεν ξέρει τι λέει.

Δημοσιογράφος: Όχι, το θέμα όμως είναι εδώ το εξής: επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συζητιέται το θέμα της Συμφωνίας και επειδή πια έχουν, κακά τα ψέματα, κύριε Κρεμαστινέ διαμορφωθεί οι πλειοψηφίες, δηλαδή όλοι ξέρουμε λίγο πολύ τουλάχιστον έτσι νομίζουμε τι θα ψηφίσει ο καθένας…

Κρεμαστινός: Θα σας διακόψω και να σας πω απλά τα πράγματα όπως είναι: Πρώτον υπάρχει κανείς που να θέλει να λέγονται τα Σκόπια «Μακεδονία»; Έλληνας;

Δημοσιογράφος: Δεν το ξέρω και σίγουρα πάντως φαντάζομαι όχι.

Κρεμαστινός: Το θέμα λοιπόν είναι να λέγονται όπως αυτοαποκαλούνται και τα παραδέχονται 140 χώρες στον κόσμο «Μακεδονία» ή να λέγονται Βόρεια Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία όπως θέλετε πείτε το;

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι μία οπτική.

Κρεμαστινός: Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται σήμερα από τις μεγάλες δυνάμεις σε εμάς. Είναι κανένας Έλληνας που να προτιμάει να λέμε ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή μιλούν τη γλώσσα του κλπ. και να έχουν τα αγάλματα του; Κανένας. Αυτά είναι τα θετικά σημεία αυτής της περίφημης συμφωνίας. Τώρα ποια είναι τα γκρίζα σημεία: είναι ότι αυτά τα οποία έχουν ως υποσημειώσεις, αστερίσκους δεν είναι γραμμένα στο Σύνταγμα. Αυτό είναι γκρίζο σημείο. Και γιατί είναι γκρίζο σημείο; Γιατί τα μισά Σκόπια, η μισή FYROM, η αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους λέει ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία, το Σύνταγμα θα το ξανααλλάξει και τα λένε όλα αυτά ανεξαρτήτως αν έχουν βάση ή δεν έχουν. Αλλά όσο περισσότερο είναι γραμμένο καθαρά στο Σύνταγμα, τόσο περισσότερη δυναμική έχει. Αυτό λοιπόν είναι ένα αδύνατο σημείο αυτής της συμφωνίας διότι δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα ιστορικά οι γείτονες μας ότι σέβονται τις συμφωνίες γιατί δεν σεβάστηκαν την ενδιάμεση συμφωνία που είχαν υπογράψει. Αυτά είναι πραγματικά ερωτήματα και πρέπει να απασχολήσουν όλους. Όλες τις κοινοβουλευτικές Ομάδες. Από του σημείου όμως αυτού μέχρι του σημείου να λέμε αυτά που λέμε υπάρχει μία τεράστια απόσταση.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον, ο πρώην Πρωθυπουργός ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου μέχρι τώρα δεν έχει κάνει, τουλάχιστον στην τελική ευθεία που βρισκόμαστε τώρα, καμία τοποθέτηση και επειδή είναι ένας άνθρωπος που ειδικά στα θέματα της διεθνούς πολιτικής πάντα τοποθετείται εκτιμάτε, ξέρετε ότι μπορεί να δούμε κάποια τοποθέτηση του το επόμενο διάστημα, γιατί έχει τη σημασία του και αυτό με την έννοια ότι τώρα που ο Τσίπρας αναζητά μία κεντροαριστερή πλειοψηφία για να περάσει αυτή τη συμφωνία γιατί θέλει να περάσει και ένα μήνυμα ότι είναι μία κατάκτηση της κεντροαριστεράς αυτή η συμφωνία είναι διαφορετικό να την περάσει με τον Ζουράρι και τον Κόκκαλη και τον Παπαχρηστόπουλο και διαφορετικό με την υποστήριξη κεντροαριστερών ή προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου.

Κρεμαστινός: Σωστά το βάζετε το θέμα, έχω την εντύπωση όμως ότι δεν μπορεί η συμφωνία αυτή να διαλύσει έναν χώρο όπως το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, όπως θέλετε πείτε το. Και ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ και ο καθένας πρέπει να κρατήσουν τους προβληματισμούς τους αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο που να διαλύσουν αυτό το χώρο. Εγώ είμαι ξεκάθαρος, λυπούμαι για αυτό που μου είπατε για τον κύριο Κωνσταντινόπουλο ο οποίος είναι και γιατρός και θα έπρεπε να με σέβεται περισσότερο ακαδημαϊκά, αλλά τι να κάνω λυπούμαι δύο φορές.

Κύριε Κρεμαστινέ ευχαριστούμε και δεν λυπόμαστε καθόλου για την επικοινωνία που είχαμε μαζί σας, ήσασταν πραγματικά ξεκάθαρος καταλάβαμε πραγματικά τι γίνεται και ευχαριστούμε πολύ.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ, γειά σας.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης