«Πλάτες» Μέρκελ στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

omilia-tsipra-merkel_main01

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τη συμφωνία αποφασιστικό βήμα για την Ελλάδα, τη «Βόρεια Μακεδονία» και την Ευρώπη - Είπε όμως ότι δεν πιστεύει πώς θα επηρεάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς την στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών - Υπογράμμισε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας δεν τελειώνει εδώ 

Λύση σε μία ιστορική εκκρεμότητα χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη στήριξή της στον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», τόνισε η Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι  δεν πιστεύει πώς θα επηρεάσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη,  ως προς την στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (...) Θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπερτιμώ τον ρόλο μου. Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα είναι προς όφελος και της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδος. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω» είπε.


Δείτε το βίντεο από την συνέντευξη Τύπου:
Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Μέρκελ στο Μαξίμου


Αναφερόμενη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας, η Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έπρεπε να περάσουν από δύσκολες προσωπικές καταστάσεις, ωστόσο επεσήμανε ξεκάθαρα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν «Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας (σ.σ. με τον Τσίπρα). Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Η ανεργία μειώθηκε, αλλά η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ακόμα πολύ υψηλή. Βεβαίως, δεν είναι αυτό το τέλος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, αλλά θα έλεγα η αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση Deutsche Welle για τη σύνδεση του ονοματολογικού με τη μη περικοπή των συντάξεων, διαχώρισε τα δύο ζητήματα, υπογραμμίζοντας: «Τύποις, αλλά μπορείτε και να το φανταστείτε νομίζω, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ανάμεσα στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία, η Γερμανίδα Καγκελάριος, σημείωσε ότι εργάστηκε σκληρά για να ξανασταθεί στα πόδια της Ελλάδα. «Όλη η δουλειά μου είχε τον σκοπό η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να βγει στις αγορές, να βρει τον καλύτερο δρόμο. Υπήρξαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και στη χώρα μου. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται από την γερμανική πλευρά στην Ελλάδα δείχνουν την εμπιστοσύνη που έχουμε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
omilia-tsipra-merkel03
omilia-tsipra-merkel02

Τσίπρας: Μοντέλο για μελλοντικές συμφωνίες η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Μέρκελ έρχεται σε μια Ελλάδα διαφορετική, θέλω να πιστεύω, από αυτήν της προηγούμενης επίσκεψής της. Ο Ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά από μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα για τους πολίτες, ορισμένα ήταν άδικα. Σήμερα βγαίνουμε από την κρίση με πληγές, αφήνουμε πίσω την εποχή των ελλειμμάτων και είμαστε πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν τη συναίνεση των πολιτών» ανέφερε κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζω ότι διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, με δύσκολες στιγμές, με συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά, αλλά βρήκαμε κοινό τόπο, γιατί προείχε η διάσωση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα, από μέρος της κρίσης, είναι πλέον μέρος της λύσης», πρόσθεσε. 

«Επισήμανα στην καγκελάριο το πρόβλημα της διόγκωσης του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον ρόλο που έχουν στο φαινόμενο αυτό οι οικονομικές πολιτικές. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το πρόγραμμα, το μεταναστευτικό... Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να επισημάνω τον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στις πρώτες ημέρες της προσφυγικής κρίσης. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχουν η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι μοντέλο για μελλοντικές συμφωνίες», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
omilia-tsipra-merkel04
omilia-tsipra-merkel05

«Μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης... Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο από τη γειτονική μας χώρα. Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή, υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε εξορύξεις, απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «δεν ξεχνάμε το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις... Συμφωνήσαμε η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020. Ευχαριστώ την Γερμανίδα καγκελάριο για την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η επίσκεψή της κλείνει έναν σημαντικό κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, πιο αισιόδοξο».

Αναφορικά με το προσφυγικό  η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι  «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει δείξει κάποια επιτυχία, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θα θέλαμε. Υπάρχει πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις. Θα δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα, ώστε να βελτιωθούν ορισμένα τμήματα της συμφωνίας»,

«Η Ελλάδα χτυπήθηκε από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Και σήμερα ακόμα είμαστε η πρώτη χώρα σε αφίξεις προσφύγων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν κάθε κράτος-μέλος θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνο του ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει στη βάση της αλληλεγγύης. Αυτό συζητάμε σε όλες τις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής εδώ και τρία χρόνια. Βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι με την Μέρκελ. Ζητάμε από την ΕΕ μια κοινή υπηρεσία ασύλου», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
omilia-tsipra-merkel06

Υποδοχή με φιλιά και χαμόγελα

Νωρίτερα, χαμογελαστοί μπρστά στην είσοδο του Μεγάρου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο της συνάντησης.

«Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Περάσαμε και μεταξύ μας αρκετές δυσκολίες αλλά κατορθώσαμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς και κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας την Άνγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος, μέρος της κρίσης, σε μέρος της λύσης. Αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της ΕΕ και ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Προβάλουμε σταθερά την ανάγκη συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.
merkel03
merkel_tsipras_kiss
merkel-tsipras-maximou_main01
merk456

«Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Απέναντι στην κοινή πρόκληση της ακροδεξιάς, όσοι πιστεύουμε στην Ευρώπη θα βρούμε λύσεις», σημείωσε.

«Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και είμαι βέβαιος ότι με την επίσκεψή σας κλείνει ένας δύσκολος κύκλος και ανοίγει μία νέα προοπτική», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παίρνοντας το λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φιλοξενία, τονίζοντας: «Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο το οποίο καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά που πέτυχε η Ελλάδα και αυτά που έχει προσφέρει η Ελλάδα»

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (108)

wolf

Εχω μια απορια! Αφου βουλευτες της Μακεδονιας ειπαν ΝΑΙ στην συμφωνια, εσεις , που οι περισσοτεροι δεν εχετε ποτε επισκευθει την Βορεια Ελλαδα, που κατοικειτε χιλιόμετρα μακρυα από την Μακεδονια, γιατι προβλιματιζεσθε??? Τι λογο εχω εγω σε ένα πρόβλημα όταν αυτό γινεται αποδεκτο από αυτους που τους αφορα?? Όταν Μακεδόνες βουλευτες λενε ΝΑΙ ??

Tερας προδοσιας ο τσιπρας

...οπως τερατα ειναι και οσοι τον στηριζουν. Τετοιος προδοτης σαν τον τσιπρα δεν νομιζω να υπαρχει πουθενα αλλου στο κοσμο. Αποτελει παγκοσμιο φαινομενο. Οταν πεθανει του αξιζει να ταριχευτει και να τον βαλουν σε ενα μουσειο ωστε να περνανε απο μπροστα του οι επομενες γενιες και να τον φτυνουν. Οι προοδευτικοι προδοτες γραφουν ιστορια λενε με την συμφωνια των Πρεσπων για τις επομενες γενιες. Δεν τους φτανει τοσο φτυσιμο θελουν να τους φτυνουν και οι επομενες γενιες. Θελουν οπωσδηποτε να γραψουν μαυρη ιστορια και ο αρχιπροδοτης τσιπρας αυτην η προδοτικη συμφωνια θελει να την κανει και μοντελο και για αλλες τετοιες προδοτικες συμφωνιες!! Το βρωμερο σκουλικι τα εχει δωσει ολα και η γερμανιδα φυσικα του λεει στην αρχη ειστε ακομα.....οσο πατιεται και αυτη παταει. Ο χιτλερ θα υποκλινοταν μπροστα της... οτι δεν καταφερε αυτος το καταφεραν η μερκελ με τον σοιμπλε.

Μόνο αυτη

Μόνο η Μέρκελ μπορεί να βάλει τάξη στο απέραντο πορνείο η "Ελλας"

Καλ

Η Μερκελ μπορει να εχει τους Γερμανους στα οπα οπα, αλλα τους κατεστρεψε με το μεταναστευτικο γι αυτο αλλωστε και δεν θα κατεβει ξανα. Για τους Γερμανους ειναι τελειωμενη, δεν την συγχωρουν που εκανε την Γερμανια Πακισταν. Γι αυτο υπαρχει μεγαλη στροφη του κοσμου στην ακροδεξια και στην Γερμανια, απλα δεν το λενε στα ΜΜΕ.

NIK

Ti σκοτώνεστε; Αυτή η γκιόσα δεν ήταν που ανεβοκατέβαινε στα Σκόπια και αποκαλούσε τους σκοπιανούς Μακεδόνες. Τί ήλθε να κάνει στην Ελλαδα τώρα; Αν είχαν μέζεα οι στα τέσσερα συριζοανέλ θα έπρεπε να της απαγορεύσουν να έλθει στην Αθήνα και να μας ρίχνει στάχτη στα μάτια αποκαλώντας τους τώρα... Βόρεια Μακεδονία. Αι Σιχτίρ ρε, ντρέπομαι που είμαι Έλληνας!!!!!! Είμαι ένας μαλάκας που με βιάζουν και το ευχαριστιέμαι.

quiz

Μια χωρα για να ειναι ασφαλης πρεπει να διαφυλαττει τα συνορα της πως?με δικο της νομισμα,διαβατηριο,εσωτερικη αναπτυξη και παραγωγη με συνεπεια εξαγωγες.Ολα αυτα γνωστα σε ολους.Ειμαστε στο μηδεν.Χωρις ενχωριο προιον (μηδαμινο)χωρις τιποτα.BREXIT γιατι τωρα?μηπως ξερουν οι Αγγλοι?περισσοτερα στο τι επιδιωκει η ΓΕΡΜΑΝΙΑ?ΙΤΑΛΙΑ ασκει βετο οτι δεν χρωσταει και αν χρωσταει δεν την ενδιαφερει...δεν δεχεται κανεναν μεταναστη θα κλεισει συνορα,αεροδρομια κ.τ.λ κ.τ.λ γιατι?ΙΤΑΛΙΑ μεγαλυτερη χωρα βιομηχανιων σε αυτοκινητα κ.α. και απο την ΓΕΡΜΑΝΙΑ.Αποτελεσμα κανεις δεν κουναει την ΙΤΑΛΙΑ και δεν μιλαει για την ΙΤΑΛΙΑ. Απο τα μνημονια ηταν να βγουμε απο το 2012 για οσους ξερουν ηρθαν οι εκλογες και μπηκαμε παραπανω ετη...γιατι?Δεν μας εβγαλε απο τα μνημονια παραταση να μην βγουμε...και να βγουμε τωρα.Ξερει κανεις τον λογο εγω δεν γνωριζω.

αι πτωχευσαμε

Μην φανατιζεστε υπαρχει και η θεια δικη το εχουμε ξανα πει το εχει γραψει και η ιστορια...τωρα ειναι ολοι ανεπιρεαστει...εμεις σαν λαος δεχομαι οτι θα πεινασουμε εν καιρο πολεμου...διοτι αυτο ανοιγει πολλα μετωπα αφου εχει ηδη καθοριστει...μας το λενε στα σοσιαλ και στα βιντεακια σιγα σιγα μας το πλασαρουν ως ιδεα να το περιμενουμε...ολοι αυτοι θα φυγουν με τα ελικοπτερα?με πτηση?Εμεις θα μεινουμε... ΜΗΝ ΕΠΙΡΕΑΖΕΣΤΕ ολη η βουλη θα το ψηφισει και ολοι το ξερουμε πως απο καθε κομμα θα βγει ενας δυο και θα ψηφιζουν ως ανεξαρτητοι...θα τους μαζεψει τους ψηφους του ειναι κανωνισμενα.Θα μας κανουν να νομιζουμε οτι δεν ψηφιζουν τα κομματα(ΞΕΡΕΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ) ομως στην ουσια οι βουλευτες(λιγοι σε αριθμο) απο ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ θα εχουν βαλει το χερακι τους. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΟΛΥΒΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ.

ΤΣΙΜΠΛΑ ΜΑΝΙΑΜΟΥΝΙΑ

ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ, ΤΣΥΡΙΖΑ 4ο ΚΟΜΜΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΛΗ, ΠΟΤΑΜΙΑ ΡΥΑΚΙΑ, ΚΑΥΜΕΝΟΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ, ΛΕΒΕΝΤΟΧΑΒΑΛΕΔΕΣ, ΚΛΠ ΤΑ ΓΕΛΙ'Α ΚΟΜΜΑΤΑ!

X

Η Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τον Μητσοτάκη για τη στάση του στο Μακεδονικό?Μα καλά πώς γίνεται αυτό? Αφού ο Μητσοτάκης είναι γερμανοτσολιάς και τα πήρε από τη Ζήμενς.

Alexis4ever

Ο εθνάρχης Τσίπρας σε όλο του το μεγαλείο!!! Η σημαντικότερη προσωπικότητα της πολιτικής που ανέδειξε ποτέ η Ελλάδα. Συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε, μας κάνεις επιτέλους να αισθανόμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες!

ea

ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ.....ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΣΙΠΡΑ......ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΛΟΥΣ ΣΟΥ

Κώστας

Εσενα ποιοί πατριώτες σε εκφράζουν??? Αυτοί που κατακλεβαν τη χώρα με μιζνες και μαζί τα φάγαμε, ή αυτοί που έχουν τη σβαστιγα τατουαζ επειδη και καλα είναι ....αρχαιοελληνες?? Για λεγε ρε κουμασι???

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dendias

Βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο σήμερα είναι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι εξελίξεις στη Συρία και οι εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας

mnerkel-tsipra

Αυτό το «επεισόδιο» από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνσης ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ο Πίτερ Σπίγκελ των FT από το «Η τελευταία μπλόφα» για να δείξει ότι το βίβλιο θα θυμίζει για πάντα πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσουν οι λαϊκιστές όταν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση

1
Tsakalotos_Efklidis

Με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής συνέδεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει συνέπεια την εκτόξευση της τιμής τους - Αυτοκριτική για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ

31
mhtsotakis_ar

Θεοδωρικάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν θέλουμε να ψηφίζουν για την Ελλάδα άνθρωποι που απλά έχουν ελληνική καταγωγή - Πιστεύω ότι μέσα στον μήνα μπορούμε να ψηφίσουμε το νόμο, πρόσθεσε ο υπ.Εσωτερικών - Σήμερα οι επιστολές στα κόμματα - Οι τέσσερις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

42
keramoes-1

Μήνυμα πειθαρχίας η θεσμοθέτηση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης σπουδών δήλωσε η υπ. Παιδείας στον ΘΕΜΑ 104,6 με αφορμή τις αντιδράσεις και καταλήψεις σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας

2