Στη σκιά του διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου η 24ωρη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Στη σκιά του διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου η 24ωρη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αλλαγή της ατζέντας, η Συμφωνία των Πρεσπών και οι... γερμανικές αποζημιώσεις

merkel-symfonia-prespon
Πριν καλά-καλά αποτινάξουμε τη ραστώνη της εορταστικής περιόδου, είχαμε καταιγισμό πολιτικών εξελίξεων. Ειδικά η εβδομάδα αυτή, φέρνει μαζί της συνεδριάσεις με έντονη τη μυρωδιά του πολιτικού διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου. Και στο βάθος έχουμε Μέρκελ. Πράγματι, η δεύτερη εβδομάδα του χρόνου θα σφραγιστεί με την άφιξη της Γερμανίδας καγκελάριου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στην Αθήνα την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η ατζέντα των συζητήσεων της καγκελαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίµου δεν έχει ανακοινωθεί. Σίγουρα στην ατζέντα είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ρητορική για την έξοδο από το Μνημόνιο και βέβαια το μεταναστευτικό. Είναι αμφίβολο εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και εάν το θέσει θα το θέσει απλά για να μην κατηγορηθεί ότι δεν το έθεσε.

Λίγες μέρες πριν την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει κάθε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα θα συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτή την επίσκεψη, η οποία ελπίζουν να αλλάξει την ατζέντα στη δημόσια σφαίρα και να βγάλει την κυβέρνηση από την πολιτική εσωστρέφειά της. Πόσο μάλλον όταν θα περιλαμβάνει θετικές αναφορές στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Αν και το κυβερνητικό επιτελείο δεν συνδέει την επίσκεψη της Μέρκελ με την Συμφωνία των Πρεσπών, η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Βερολίνο άσκησε πιέσεις για να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα ασκεί πιέσεις για να την κύρωση και εφαρμογή της. Η Γερμανία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Τραμπ και του κατεστημένου, προκειμένου να αναδείξει τον δικό της ρόλο στην Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια.

Αυτή τη σκοπιμότητα θα εξυπηρετήσει και η επίσκεψη Μέρκελ, η οποία μόνο ως τυχαία δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί στις παραμονές της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία και στα Σκόπια και στην Αθήνα. Το ζήτημα θα συζητηθεί και στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα τον πιέσει να μην υψώσει τους τόνους, αλλά όχι να αλλάξει στάση, δεδομένου ότι ξέρει πως υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για την κύρωση.

Κλείσιμο
Για την καγκελάριο, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία για την υστεροφημία της το μεταναστευτικό. Όπως είναι γνωστό, το μεταναστευτικό ήταν ο λόγος που την υποχρέωσε σε έξοδο. Οι Χριστιανοδημοκράτες προσπαθούν πια να συρρικνώσουν τις προσφυγικές ροές στη Γερμανία. Κλειδί σε αυτό παραμένει η Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως προχώρησε στη μονομερή δέσμευση της να συγκρατεί επ’ αόριστον στο έδαφος της τους εκ Τουρκίας πρόσφυγες.

Υπάρχει βέβαια και η ανάγνωση της επίσκεψης που προτάσσει το οικονομικό και επιχειρηματικό σκέλος της 24ωρης επίσκεψης της Μέρκελ στην Αθήνα. Εκτός από τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ξεπερνούν τις 100, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Επιπλέον, τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής: 

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019
Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 17:30.

Στις 18:10 η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ περίπου στις 19:40.
 
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Η κυρία Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης