Στη σκιά του διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου η 24ωρη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

merkel-symfonia-prespon

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αλλαγή της ατζέντας, η Συμφωνία των Πρεσπών και οι... γερμανικές αποζημιώσεις

Πριν καλά-καλά αποτινάξουμε τη ραστώνη της εορταστικής περιόδου, είχαμε καταιγισμό πολιτικών εξελίξεων. Ειδικά η εβδομάδα αυτή, φέρνει μαζί της συνεδριάσεις με έντονη τη μυρωδιά του πολιτικού διαζυγίου Τσίπρα-Καμμένου. Και στο βάθος έχουμε Μέρκελ. Πράγματι, η δεύτερη εβδομάδα του χρόνου θα σφραγιστεί με την άφιξη της Γερμανίδας καγκελάριου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στην Αθήνα την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η ατζέντα των συζητήσεων της καγκελαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίµου δεν έχει ανακοινωθεί. Σίγουρα στην ατζέντα είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ρητορική για την έξοδο από το Μνημόνιο και βέβαια το μεταναστευτικό. Είναι αμφίβολο εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και εάν το θέσει θα το θέσει απλά για να μην κατηγορηθεί ότι δεν το έθεσε.

Λίγες μέρες πριν την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει κάθε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα θα συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτή την επίσκεψη, η οποία ελπίζουν να αλλάξει την ατζέντα στη δημόσια σφαίρα και να βγάλει την κυβέρνηση από την πολιτική εσωστρέφειά της. Πόσο μάλλον όταν θα περιλαμβάνει θετικές αναφορές στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Αν και το κυβερνητικό επιτελείο δεν συνδέει την επίσκεψη της Μέρκελ με την Συμφωνία των Πρεσπών, η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Βερολίνο άσκησε πιέσεις για να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα ασκεί πιέσεις για να την κύρωση και εφαρμογή της. Η Γερμανία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Τραμπ και του κατεστημένου, προκειμένου να αναδείξει τον δικό της ρόλο στην Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια.

Αυτή τη σκοπιμότητα θα εξυπηρετήσει και η επίσκεψη Μέρκελ, η οποία μόνο ως τυχαία δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί στις παραμονές της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία και στα Σκόπια και στην Αθήνα. Το ζήτημα θα συζητηθεί και στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα τον πιέσει να μην υψώσει τους τόνους, αλλά όχι να αλλάξει στάση, δεδομένου ότι ξέρει πως υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για την κύρωση.

Για την καγκελάριο, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία για την υστεροφημία της το μεταναστευτικό. Όπως είναι γνωστό, το μεταναστευτικό ήταν ο λόγος που την υποχρέωσε σε έξοδο. Οι Χριστιανοδημοκράτες προσπαθούν πια να συρρικνώσουν τις προσφυγικές ροές στη Γερμανία. Κλειδί σε αυτό παραμένει η Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως προχώρησε στη μονομερή δέσμευση της να συγκρατεί επ’ αόριστον στο έδαφος της τους εκ Τουρκίας πρόσφυγες.

Υπάρχει βέβαια και η ανάγνωση της επίσκεψης που προτάσσει το οικονομικό και επιχειρηματικό σκέλος της 24ωρης επίσκεψης της Μέρκελ στην Αθήνα. Εκτός από τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ξεπερνούν τις 100, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Επιπλέον, τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής: 

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019
Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 17:30.

Στις 18:10 η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ περίπου στις 19:40.
 
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Η κυρία Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΕΡΧΕΤΕ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΑ 4 ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΘΕΙ..

CALLIOPE

ΕΓΩ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΕΡΚΕΛ ... ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ... ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΑΤΟΥΣΑ!!!

ταύτα λέγω υμίν

Γίνονται και πολλά διαζύγια κάθε μέρα σχεδόν, αλλά οι σύζυγοι διάγουσι βίον αρμονικόν και συνεργάσιμον χάρη καλού βίου των παίδων αυτών. Κι εδώ το πολιτικόν διαζύγιον χάρη καλού του ελληνικού λαού. Σας το ξαναλέω μη γράφετε παπαριές , διότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρο τρέχοντος έτους, ως και το σύνταγμα επιτάσσει. Και Αλέξης Τσίπρας, ως Μέγας ηγέτης, θα πανηγυρίσει και πάλιν μεγάλην νίκην με 43 % που θα του δώσει ο ελληνικός λαός. Και τούτο διότι ο Κούλης θα χάσει παταγωδώς που θα γραφεί στην Ιστορία η μεγάλη του συντριβή. Η μόνη του ελπίδα να πλησίαζε κάπως τον Μέγα Αλέξη θα ήταν να πει για το σκάνδαλο της NOVARTIS και την υπόλοιπη διαφθορά: ΝΑΙ υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο και διαφθορά, Πάμε μαζί να ξεκαθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία και να τιμωρηθούν οι ένοχοι παραδειγματικά είτε είναι δικοί μου, είτε δικοί σου είτε των άλλων κμματών. Πάμε μαζί να ξεβρωμίσουμε τη χώρα, διότι είμαστε δυο νέοι πολιτικοί και πρέπει να απεμπλακούμε οριστικά από τους κλέφτες και τους απατεώνες που γονάτισαν τη χώρα αλλά και για να μην ξανατολμήσει στο μέλλον κανένα άλλο λαμόγιο να ξαναβουτήξει τον δάκτυλον στον δημόσιο μέλιτα. Πάμε μαζί ενάντια στη διαφθορά και να αναμτρηθούμε μόνο με πολιτικά επιχειρήματα. Τότε , ΝΑΙ, ο ελληνικός λαός θα το εκτιμούσε τα μέγιστα και θα ψήφιζε μόνο με τα πολιτικά επιχειρήματα και τους δυο, και ο καλύτερς σ΄ αυτά θα κέρδιζε. Ο λίγος Κούλης όμως, παρασυρμένος και από τον περίγυρό του μίλησε για "σκευωρία"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Και η λέξη αυτή και στρατηγική του ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού ήταν και είναι η οριστική πολιτική θηλιά στον λαιμό του, καθότι τούτος ο λαός γνωρίζει άριστα ποιοι μπλέχτηκαν στα μεγάλα σκάνδαλα και ποιος προσπαθεί όλα αυτά τα λαμόγια να τα υποστηρίξει κοροϊδεύοντάς τον και προσπαθώντας να τον εξαπατήσει. και η εξαπάτησή του επιχειρήθηκε με την τραγική για τον Κούλη λέξη "σκευωρία" που ξεστόμισε, επιχειρών δι αυτής ο δυστυχής να κάνει το μαύρο του κόμματός του άσπρο ......Και λέγω δια πολλοστήν φοράν υμίν: αι εκλογαί θα διεξαχθώσι εν τω μηνί Οκτωβρίω 2019 . Και Μέγας Αλέξης ανεωγμένων των καλπών λήψεται ποσοστόν 43% . Ο δε Κούλης οδηγηθήσεται εις πολιτικά τάρταρα, δια τους προαναφερθέντας λόγους. Ταύτα λέγω υμίν και μέμνησθε.

Ν

Σε ποια γλώσσα της μιλάει στη φωτό ;

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΒΡΕ ΜΕΡΚΕΛ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ? ΕΒΓΑΛΕΣ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥΛΗΣΕΣ ΑΡΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΔΩΣΕΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ. ΤΙ ΑΛΛΟ?

Koύλns Kαρπαζούλns

Συγγvώμη για την ενόxλnση. Ήμoυν περαστικός και θέλω να ρωτήσω αν κάπoυ εδώ μέσα είδατε την πρωθυπoυργία μου... (Kαι καλοτούμπες κάνω, και στα 4 στέκομαι και γλείφω όπου φτύνω -σαν γνήσιος ΝΔουλος υποτακτικός)

ΓΙΩΡΓHΣ

Δηλαδή Koύλnμ΄ ότι κάνει και ο Αλέξης...

Πρωταπριλιάτικο

Go back madame Merkel, ο Τσίπρας και ο Καμμένος αποφάσισαν να φερθούν σαν Έλληνες.

ΝΙΚΟΣ

go home madam merkel,αι σιχτιρ σινιορ τσιπρεσκου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4923538

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας πλατφόρμας του κόμματος η οποία όπως είπε θα συμβάλλει στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης - Νέα σφοδρή επίθεση στη ΝΔ 

3
polakis4

Έντονη διαφωνία του Παύλου Πολάκη για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας - «Την σήκωσαν αυτοί που πολέμησαν στην Αλβανία, στην μάχη της Κρήτης και όχι αυτοί που έφυγαν τρέχοντας» είπε για τη σημαία

33
dimadama

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ζέφη Δημαδάμα κάλεσε τις Γυναίκες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να καταδικάσουν την τουρκική εισβολή – Ζητά να ληφθούν κυρώσεις και να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών