Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός - Σε θέση μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ για το χαμένο αριστερό πρόσημο

tsipras_arthroo

Το κόμμα σε πρώτο πλάνο στην μεταμνημονιακή εποχή, με αναφορές στην κοινωνική πολιτική, προετοιμασίες για τις αυτοδιοικητικές - Ευρεία αποδοχή του Πάνου Σκουρλέτη για τη θέση του γραμματέα, ο οποίος έλαβε 126 ψήφους (18 λευκά σε σύνολο 144 ψήφων).

Ο “κόκκινος” Πάνος αναλαμβάνει καπετάνιος για να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μάχη του 2019, σε μία προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο αριστερό πρόσημο της μνημονιακής τριετίας. Η απόφαση για εκλογή νέου γραμματέα αποτελεί, παράλληλα, μία έμμεση παραδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα για το “φαινόμενο” απομάκρυνσης του κόμματος από την κοινωνία και τους ψηφοφόρους του, ως αποτέλεσμα της πιστής τήρησης των μέτρων λιτότητας που υπέγραψε με τους δανειστές . Η επανεκκίνηση της επόμενης ημέρας φέρνει το κόμμα σε πρώτο πλάνο και ξεκινά με αναφορές των συντρόφων για επιστροφή των “ κοινωνικών μας αναφορών”, στην Αριστερά και με την ευρεία αποδοχή του Πάνου Σκουρλέτη για τη θέση του γραμματέα, ο οποίος έλαβε 126 ψήφους (18 λευκά σε σύνολο 144 ψήφων).


Διόλου τυχαία η πολλαπλή αναφορά στην “Αριστερά” από τον Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, επισημαίνοντας “ η Αριστερά σε αυτή τη χώρα, δεν έλειψε ποτέ στο κάλεσμα του λαού και τους μεγάλους αγώνες, δεν φυλαγόταν από την ιστορία, αλλά την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα. «Γι΄ αυτό η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτό τον τόπο», τόνισε. «Παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια, το παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη ότι «με μοναδικό όπλο το μηχανισμό του ψέματος, της λάσπης και της προπαγάνδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία, για να ξηλώσει τελικά κάθε προοπτική αυτής της χώρας να ορθοποδήσει, για να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα που σταμάτησε το 2015».


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το 2019 δεν θα είναι μόνο η χρονιά της μεγάλης κοινωνικής μάχης για την στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων, του κοινωνικού κράτους, αλλά και η χρονιά μεγάλων πολιτικών μαχών: «Των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με ανοιχτά, λαϊκά ψηφοδέλτια. Με το κόμμα σε διάταξη αγώνα». Στόχος, «να αναδείξουμε προσωπικότητες και συλλογικότητες που θα μοιράζονται την αγωνία μας για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για να εμπεδωθούν οι μεγάλες αλλαγές».

Σήμερα ο ανασχηματισμός;

Ύστερα από οργιώδες παρασκήνιο και ζυμώσεις ημερών μεταξύ των συντρόφων, όπως της ομάδας των “53” του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Φίλη, αλλά και της τάσης του Νίκου Παππά κατέληξαν στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη, ως ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η εκλογή του νέου γραμματέα ξεκλειδώνει τον ανασχηματισμό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η αλλαγή του υπουργικού σχήματος να ανακοινωθεί σήμερα. Ερωτηματικό παραμένει η μετακόμιση ή όχι του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών τα ονόματα του Νίκου Παππά και Χρήστους Σπίρτζη θεωρούνται τα επικρατέστερα. Ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα νέα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η ανανέωση με νέα πρόσωπα από το κόμμα, ενώ άγνωστο είναι αν θα επιχειρήσει το άνοιγμα σε στελέχη με ρίζες από το ΠΑΣΟΚ. Αμετακίνητοι εξακολουθούν να θεωρούνται οι Ευκλειδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος.


“Να ξαναθυμηθούμε όλα αυτά που έχουμε πει”

Με το άγχος να μην επαναληφθεί το αρνητικό αποτέλεσμα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι κομματικές μηχανές έχουν μπει σε λειτουργία, με την ηγεσία να αναζητά συνεργασίες - ανάσες και πρόσωπα ανανέωσης. Με “σημαία” την Αριστερά, ξεκινά “εκστρατεία” για την προσέγγιση της κοινωνίας και της εφαρμογής του προγράμματος παροχών και στήριξης των αδύναμων στρωμάτων μέσω ενός πακέτου φοροελαφρύνσεων και επιδομάτων.


Ο Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη πρώτη του τοποθέτηση στη ΚΕ, μίλησε, εξάλλου, για την ανάγκη διακριτού ρόλου του κόμματος από την κυβέρνηση και είπε "εμείς μιλάμε για τις ανάγκες των πολλών". Μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές έστειλε μήνυμα συνεργασιών λέγοντας ότι «ανοίγει νέος κύκλος συμμετοχής του κόσμου με την απλή αναλογική, να πιάσουμε το νήμα για ισχυρά αυτοδιοικητικά σχήματα». Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, είπε ο κ. Σκουρλέτης, εμάς εδώ δεν μας ενώνει κανενός είδους γάμος συμφέροντος, εμάς μας εμπνέουν οι παραδόσεις της Αριστεράς, οι μεγάλες αξίες της Αριστεράς, της αλληλεγγύης, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε καθημερινή προσπάθεια για μικρές και μεγάλες νίκες.“Να κάνουμε τις αναγκαίες προγραμματικές εμβαθύνσεις και ανανεώσεις”, ανέφερε ο νέος γραμματέας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας. “Είχαμε υποσχεθεί ότι ολοκληρώνοντας τη μνημονιακή περίοδο θα ξαναπιάσουμε το νήμα των κοινωνικών αναφορών μας”, είπε ο Π. Σκουρλέτης στην πρώτη του ομιλία και υπενθύμισε ότι το μνημόνιο δεν ήταν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη στη νέα περίοδο να ξαναθυμηθούμε αυτά όλα που έχουμε πει για το διακριτό ρόλο του κόμματος, την αναγκαία συμβολή του στη διαμόρφωση των βασικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, να είναι το ‘όχημα' της κοινωνικής γείωσης που έχει ανάγκη μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να επικοινωνεί με τις δυνάμεις που θέλει να εκφράζει». Ο κ. Σκουρλέτης έστειλε μήνυμα ενότητας και συνεργασιών, λέγοντας ότι είναι βέβαιο πως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και εγώ σίγουρα δεν νιώθω έτσι».“Το οφείλουμε όταν, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του 2015, πηγαίναμε για τις εκλογές είχαμε μιλήσει για την όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη εφαρμογή ενός μνημονιακού, κατά τα άλλα, προγράμματος που δεν ενστερνιστήκαμε ποτέ, αλλά είχαμε δώσει την υπόσχεση ότι τελειώνοντας αυτήν την περίοδο θα ξαναπιάσουμε το νήμα των δικών μας αναφορών και προταγμάτων», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε πως είναι η επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης, είναι η στερέωση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους που μέσα από αντίξοες συνθήκες κρατήσαμε στα πόδια του. Είναι αυτές οι επισημάνσεις, οι απόψεις, οι ιδέες που θα παρουσιάσουμε με πιο εμπεριστατωμένο τρόπο το επόμενο διάστημα και το ξεκίνημα θα σηματοδοτηθεί και με όσο θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».Παππάς: Μεγάλη η πείρα Σκουρλέτη


Στήριξη στην εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη για τη θέση του νέου γραμματέα εξέφρασε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος, κατά τη σύντομη τοποθέτησή του στην ΚΕ, έκανε λόγο για «μεγάλη πείρα», όπου και θα συμβάλει στην πορεία ανασυγκρότησης.


Δήλωσε πως έχουμε κόμμα αναντίστοιχο της κοινωνικής ακτινοβολίας και της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και έκανε λόγο για διαρκές μέτωπο στο Μνημόνιο του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητου, το οποίο, όπως είπε, έχει αναδειχθεί σε πρωτεύον. Θα οργανώσουμε την επόμενη ημέρα, ανέφερε και κατέληξε: «Πάμε για την επόμενη νίκη».

ΣΧΟΛΙΑ (48)

ΝΙΚΟΣ

Αριστερό πρόσημο με Καμμένο δεν γίνεται. Ούτε και με τα πεταμένα σκουπίδια της ΝΔ, όπως Παπακώστα. Αριστερό πρόσημο γίνεται μόνο με τον τεράστιο μπάρμπα Φώτη τον Κουβέλη, που αντιπροσωπεύει την νέα γενιά και την μαχητικότητα. Αντε και με τον Ζουράρη.

Αναρωτιέμαι ώρες ώρες...

πως είναι δυνατόν αυτό το άτομο (που το βλέπω και αναγουλιάζω)... να τον έχουν κάνει αρχηγό κόμματος και στη συνέχεια κάποιοι "έξυπνοι" Ελληναράδες... πρωθυπουργό!!! Η ξεφτίλα στο μεγαλείο της! Ντροπή!!!!!!

Ilias

Εννοείτε ότι ο σύριζα τελείωσε αλλά πρέπει να πληρωσουν πρώτα οι απλυτοι!!!! Την αρχή να την κάνουν οι αριστεροί που τους ψήφισαν!!! Εάν υπάρχουν ακόμη αριστεροί!!!!!!!!!!!!!!

elias

Ο Σκουρλέτης πετύχε ως υπουργός έχει αφήσει λαμπρό έργο και παρακαταθήκη και τωρα θα διαπρεψει ο γραμματευς .

Μάρκος

Ρε αλήτες, μετράτε καρέκλες και ψήφους. Σήμερα χάθηκε μια 18χρονη, χάσατε τον λογαριασμό θυμάτων στο Μάτι κι εσείς βγάζετε λοταρία τις καρέκλες. Ο Ουρανός θεόρατος και ο Θεός αόρατος αλλά σε λίγο ο λαός θα σας ρίχνει κεραυνούς. Λίγες οι μέρες σας, ούτε Μακρόνησος σας σώζει….

Από παιδί αναρωτιώμουν

τι διαφορά έχει ο Χιούι από το Λιούι και από το Ντιούι;

Αριστερά

Θεμα μηνων να σας γλεντησει παλι ο Συριζα στις επόμενες εκλογές...

Q

Και πως θα το καταφερει αυτο, με νοθεια? Ετσι οπως κανατε και τις δημοτικες εκλογες του '14, που πληρωσατε αδρα τους δικαστικους αντιπροσωπους να αδειαζουν τις καλπες και να χωνουν ψηφοδελτια κατω απο τα θρανια? Η θα επιδιωξετε μεγαλυτερη αποχη για να τρεχουν μετα τα λαθρα να σας ψηφιζουν για ενα 5ευρω και με 10% να λετε οτι εχετε "νωπη λαικη εντολη"? Κανονικα οποιοδηποτε ποσοστο ανω του 2% για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρεπει να θεωρηθει ως νοθεια του κερατα, να ακυρωσει το εκλογικο αποτελεσμα και να στειλει για πολλα χρονια φυλακη τους επιορκους που πηραν φακελακι...

Γιατί,δεν τους έχεις ικανούς;

Εδώ πέταξαν απ'έξω απ'τη Βουλή το Λαφαζάνη και τη Ζωή.Στον Κούλη θα κολλήσουν;

926

με τι θα γλεντήσει ο τσιπράκος; με το 18 τις εκατό που παίρνει; χαχαχα...

...

8 χρόνια μνημόνια και ακόμα συζητάμε για αφηγήματα και πρόσημα. Καμία σωτηρία. Όπου φύγει φύγει!

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΣΑΜΕ ΣΕ ΚΩΜΑ !!! ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΕΣΜΕΝΗ ... ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΠΟΛΥ !!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΕΙΠΑΜΕ ΤΟ ..ΑΡΙΣΤΕΡΟ?ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΕΧΕΤΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΡΕ ΦΙΛΟΙ.ΠΟΛΥ ΧΙΟΥΜΟΡ.

926

έλα με την καραμέλα, ακριβώς αυτή είναι η αριστερά. Τα ίδια ήσασταν και εσείς κάποτε. Και πολύ πασόκοι, ακόμα έχετε τα ίδια μυαλά...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης