Τι έγραφε ο Αντώνης Σαμαράς το 2008 για το Σκοπιανό

antonis_samaras

«Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν να τα λύσουμε, όχι να τα "κλείσουμε"» έγραφε ο Αντώνης Σαμαράς το 2008, σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί στην «Καθημερινή

Το 2008, πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρθρογραφήσει για το Σκοπιανό και το όνομα της Μακεδονίας. Δέκα χρόνια μετά, το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού αποκτά ξανά επικαιρότητα λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό και της κυοφορούμενης συμφωνίας με την οποία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσανατολίζεται να αναγνωρίσει τη FYROM με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, ενώ παράλληλα αποδέχεται ότι η γλώσσα των κατοίκων της πΓΔΜ είναι «μακεδονική»...

Διαβάστε το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου του 2008 στην Καθημερινή με τίτλο: «Τότε και έκτοτε…»:

Την εποχή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και ανέκυψε το πρόβλημα των Σκοπίων, το 1991-92, στην Ελλάδα επικράτησε η άποψη ότι δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε κράτος με όνομα «Μακεδονία» δίπλα στα σύνορά μας.

Την άποψη αυτή, ασφαλώς τη στήριζε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αλλά δεν την επέβαλε το «πεζοδρόμιο», ούτε τα συλλαλητήρια, ούτε οι «Μακεδονομάχοι», ούτε, ασφαλώς ο… Αντώνης Σαμαράς!

Τη διαμόρφωσαν οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της εποχής εκείνης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναφέρει ρητά τότε: «Σε ό,τι αφορά την ονομασία… για μένα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να δεχθώ τον όρο «Μακεδονία», υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».

Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσε, το θεωρούσε «όχημα αλυτρωτισμού».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι μόνο συμφωνούσε με αυτή την άποψη, αλλά την πήγαινε κι ένα βήμα παραπέρα: «Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα υπερβάλλει, διότι τα μικρά Σκόπια δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα… είναι αντιφατικό και επικίνδυνο, για να μην πούμε παράλογο… Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί… ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν, στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή… Τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο».

Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση. Αυτές τις απόψεις υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία η τότε Ελληνική Βουλή. Αυτές τις απόψεις είχε υιοθετήσει ομόφωνα το τότε υπουργικό Συμβούλιο. Κι αυτές της απόψεις υπερασπίστηκα εγώ, τότε, ως υπουργός Εξωτερικών. Ασφαλώς συμφωνούσα με τις απόψεις αυτές. Ακόμα συμφωνώ. Αλλά δεν τις «επέβαλα» εγώ. Απλώς εξέφρασα και υλοποίησα την εθνική γραμμή, όπως είχα καθήκον, ως υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό, όπως φαίνεται, κάποιοι δεν μου το «συγχώρεσαν» ποτέ… Τις μείζονες αποφάσεις εκείνης της εποχής τις περιέβαλε με το κύρος του το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Την απόφαση να απορρίψει το λεγόμενο «Πακέτο Πινέϊρο» την έλαβε το δεύτερο Συμβούλιο Αρχηγών, στις 13 Απριλίου του 1992, αφού απομάκρυνε εμένα. Κάποιοι θεωρούν ότι τότε «χάσαμε την ευκαιρία να κλείσουμε το θέμα», ήδη από τότε και να τελειώνουμε - με το όνομα «Νέα Μακεδονία».

Ομως τέτοια «χαμένη ευκαιρία» δεν υπήρξε ποτέ. Αλλωστε, το Πακέτο Πινέϊρο το απέρριψαν τότε και τα Σκόπια. Μάλιστα ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, στο βιβλίο του υποβαθμίζει τελείως τις «ιδέες Πινέϊρο», ενώ ομολογεί ότι η χώρα του δεν μπορούσε να τις δεχθεί διότι προέβλεπαν αλλαγή του Συντάγματός της. Ο Γκλιγκόροφ έχει προ πολλού ομολογήσει ότι το απέρριψε. Κι όμως, πολλοί στην Αθήνα θρηνούν ακόμα για τη «χαμένη ευκαιρία»...

Μιλούν για μια χαμένη ευκαιρία που ποτέ δεν υπήρξε. Και το χειρότερο, θεωρούν εμένα «υπεύθυνο» για μιαν απόφαση που έλαβαν άλλοι αφού με απέπεμψαν!

Θανάσιμο δίλημμα για τα Σκόπια

Εκτοτε τα Σκόπια κερδίζουν τη μάχη της διεθνούς αναγνώρισής τους με το όνομα «Μακεδονία». Αλλά χάνουν, όπως χρόνια επιμένω, την πολύ σημαντικότερη μάχη για την επιβίωσή τους, για τη διατήρηση της ενότητάς τους.

Το πρώτο βήμα έγινε το 2001 όταν οι Αλβανοί της περιοχής του Τετόβου, στην ανατολική FYROM εξεγέρθηκαν. Απειλήθηκε εμφύλιος πόλεμος, που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με ένα επώδυνο για τα Σκόπια συμβιβασμό (συμφωνία της Αχρίδας). Η FYROM έπαψε ουσιαστικά να είναι «εθνική κοιτίδα Μακεδόνων» και μετατράπηκε σε πολυεθνικό κράτος με δύο ξεχωριστές συστατικές εθνότητες. Ο «ψευτο-μακεδονικός» αλυτρωτισμός άρχισε να αμφισβητείται στο εσωτερικό του κράτους.

Αυτό που εμείς αμφισβητούσαμε απ' έξω - την ύπαρξη εθνικού κράτους «Μακεδόνων» - οι Αλβανοί του Τετόβου άρχισαν αποφασιστικά να το αμφισβητούν από μέσα.

Το δεύτερο βήμα γίνεται τώρα με την απόσχιση του γειτονικού Κοσόβου από τη Σερβία. Που καθιστά αναπόφευκτη και νέα κρίση με τους Αλβανούς του Τετόβου από τη FYROM. Η οποία έχει ήδη ξεσπάσει.

Για τα Σκόπια σήμερα το δίλημμα είναι αν θα διαλυθούν ή αν - όπως υποστηρίζουν κάποιοι - θα μετασχηματιστούν σε χαλαρή πολύ-εθνοτική ομοσπονδία (για να αποφύγουν τη διάλυση).

Σε κάθε περίπτωση το «μακεδονικό ιδεολόγημα» θα έχει ηττηθεί οριστικά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, χρόνο. Και προσοχή να μην πληρώσει η Ελλάδα κόστος, για τις κρίσιμες εξελίξεις που έρχονται.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αποκλείει κάθε προοπτική διπλής ονομασίας. Αλλά αποδέχεται να συζητήσει για «σύνθετη». Εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ με τη «σύνθετη ονομασία». Αλλά επικροτώ την αποφυγή διπλής ονομασίας. Θεωρώ απίθανο να έλθουν τα Σκόπια σε συμβιβασμό, αφού το περισσότερο που μπορούν να υποχωρήσουν είναι η διπλή ονομασία. Που εμείς την απορρίπτουμε. Μια τέτοια έκβαση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση Καραμανλή θα αφήσει τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ με δική τους ευθύνη.

Και θα κερδίσουμε χρόνο...

Ενώ το «μακεδονικό ιδεολόγημα» υπονομεύεται και αμφισβητείται πλέον από παντού, μέσα κι έξω… Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισήμαινε το Φλεβάρη του 1992: «τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη το ξαναζήσουν αύριο».

Αυτό να το θυμούνται όσοι βιάζονται να «κλείσουν» τα μεγάλα εθνικά ζητήματα όπως όπως, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στο μέλλον. Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν να τα λύσουμε, όχι να τα «κλείσουμε».

Εκείνη την άποψη Καραμανλή εγώ την ενστερνίστηκα τότε και έκτοτε. Κάποιοι δεν την πίστεψαν ποτέ…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (60)

True story

Άριστο το άρθρο του Σαμαρά, δεν το θυμόμουν. Ξεκαθαρίζει το παρελθόν, αποκαθιστά την αλήθεια, εξηγεί με σαφήνεια τα επιχειρήματά του κ θυμίζει πώς ήταν κάποτε ένας σοβαρός υπουργός, σοβαροί πρωθυπουργοί κ πρόεδροι της δημοκρατίας υψηλού επιπέδου. Η κατάντια στα σημερινά πρόσωπα μας μελαγχολεί. Το επιχείρημα (που ακριβώς αυτό πετύχαμε το 2008') να καταφέρουμε η απόρριψη πρότασης να έρχεται από την άλλη πλευρά, και οι σκοπιανοί να χρεώνονται τελικά την μη λύση ήταν σοφά. Δυστυχώς τώρα κάνουμε σχεδόν το αντίθετο! Καλύτερα μη λύση παρά κακή λύση!!

Το Ελληνικό ενδειμικό κοινωνικό φαινόμενο.

Είναι αρκετοί τύποι κσι τύπισες στην Ελλάδα που νομίζουν ότι η χώρα υους χρωστάει. Έτσι μεγαλωσανε ηλικιακά από τα παιδικά τους χρόνια, νοιώθανε σαν κάπως διαφορετικοί και καλύτεροι και καλύτερες, με τον στρατό ώς θητεία και την δουλειά δεν είχανε και πολλές παρτίδες, κάτι οικογενειακό παρωχημένα αλλά ενεργά κληρονομικά θέσφατα τα εκλαμβάνανως στοιχεία κοινωνικής ανωτερότητας, μπλέξανε και με κάτι ψιλογραμματάκια ώς σπουδές και κάτι αποσπάσεις σε ποκιτικά γραφεία ώς σύμβουλοι, κάτι οικογενειακές φιλίες ή γνωριμίες τους προωθήσανε για την πολιτική να περνάνε τον καιρό τους ξεκούραστοι , ποτέ δεν τους είδε κανένας σε όλο το προδικτατιρικό αλλά ιδιαίτερα μεταπολιτευτικό διεκδικητικό τοπίο για μια καλύτερη χώρα ( όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτό) ..και την βγάλανε καθαρή και άρα ταυτόχρονα ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τους πολίτες για να μην κουραστούν οι ίδιοι. Τώρα τι δουλειά έχουν αυτοί και αυτές με τον άνθρωπο Κ.Καραμανλή " που στέγνωσε την ψυχή του '' και ό ίδιος ταλαιπωρήθηκε για να μην ταλαιπωρήσει την χώρα και τους πολίτες , είναι φιλολογική συζητηση.

Demo

Η βλακεία του Καραμανλή που τον έκανε υπουργό ανοιγοντάς του το δρόμο.. Προς γνώσιν και συμόρφωσιν..

Δεξιός

Φίλε μου ξέχασες ότι πρόεδρος της ΝΔ έγινε με εσωκομματικές εκλογές; Γιατί δεν ψήφισες την Ντόρα; Ο άνθρωπος είναι άξιος και δεν έχει σόι να τον σπρώχνει, έφθασε όπου έφθασε μόνος του, πράγμα που το ξεχνάνε κάποιοι, όπως αυτή η αξύριστη νυφίτσα...

Τουλαχιστον επικινδυνος

Ο ανθρωπος ειναι τουλαχιστον επικινδυνος. Αυτοι ειναι οι πολιτικοι που μας κυβερνουν, γι αυτο φτασαμε στην πτωχευση και το διεθνη διασυρμο. Λεει μεσα οτι επειδη δεν λυθηκε το θεμα το 92, η ΦΥΡΟΜ παει για διαλυση, οππτε ολα καλα. Ας μας ει ο "μεγας" πολιτικος, αν και η ΦΥΡΟΜ διαμελιστει και γινει ενα δευτερο Κοσοβο, τι θα μεινει για να δημιουργηθει η μεγαλη Αλβανια; Γιατι ουσιαστικα οι Αλβανοι θα εχουν ηδη Κοσοβο, Τετοβο, οποτε το μονο που θα μενει Αντωνακη θα ειναι η λεγομενη απο αυτους Τσαμουρια... Και μαντεψε, με σχεδον 1 εκ Αλβανους ΜΕΣΑ στην Ελλαδα, και με τους 2ους γενιας Αλβανους να μημ εχουν ουτε στο ελαχιστο απορροφηθει, μαντεψε τι εχει να γινει. Η ιστορια ευτυχως σε εχει ηδη ξεχασει.

Νεοταξίτη,

πιο επικίνδυνος για την Ελλάδα είσαι εσύ,παρά ο Αλβανός.

δηλαδή δεν υπάρχει και τώρα μεγάλη αλβανία;

το λέμε λες και οι αλβανοι δεν νιώθουν ένα, αλλά θα νιώσουν μόλις ενωθούν. Σε μια σύρραξη, τι νομίζεις θα κάνουν οι αλβανοί; δε θα πολεμήσουν όλοι εναντίον του εχθρού τους; και τι προτιμάς; ενωμένη αλβανία που δεν μπορεί να δικαιολογήσει καμία διεκδίκηση εις βάρος μας ή μια χώρα που θα λέγεται με τον ένα ή άλλο τρόπο "Μακεδονία" και θα διεκδικεί ιστορικά και εδαφικά κομμάτια της Ελλάδας;

αυτον

γιατι τον λενε τρελαντωνη;

δημήτρης

Tον Σαμαρά τον βρίζουν τα χρυσόγουλα και οι συριζαίοι. Όταν λοιπόν σε βρίζουν φασίστες κάτι καλό έχεις κάνει. Αυτά δε που γράφει για το σκοπιανό είναι σωστότατα. Αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή ν΄αναγνωρίσει το λάθος που έκανε, να ρίξει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και να ζητήσει συγνώμη. Για από εκεί ξεκίνησαν πολλές κακές καταστάσεις για την χώρα.

Απορια

Οσοι ψακασμενοι λετε οτι ο Σαμαρας εριξε τον Μητσοτακη εχετε καθολου μυαλο η τιποτα?Ο Σαμαρας ψηφισε μετα?Εως ποτε θα τρωτε κουτοχορτο?Ο κυριαρχος λαος αποφασισε οτι ηθελε τοτε ΠΑΣΟΚ.Ελεος πια

Ετσι απλα

Συστημικος Αποστατης Μεσσηνιος Ανικανος Ρουφιανος Ανειπωτος Σκαρτος

Eva

Θα σας παω μεχρι τελος. Θυμησου το αυτο.

Γεια σου αποστάτη μου

Να σας θυμίσω κι αλλο ενα άρθρο του αποστάτη Σαμαρά όταν έφυγε απο τη ΝΔ; Είχε μάλιστα προφητικό τιτλο... "Ακόμα και πρόεδρο να με κάνουν στη ΝΔ, εγώ δεν ξαναγυρνάω". Ιδού οι ποιότητα του πολιτικού ανδρός...

Μιχαλης

εδω παιζοντε τεραστια γεωπολιτικα παιχνιδια και ο Σαμαρας ακομα μπουρδολογη οπως τοτε που ερριξε την κυβερνηση Μητσοτακη. Αφου τοτε τα πηρανε βουλευτες της ΝΔ απο το ΠΑΣΟΚ για να πανε στην ΠΟΛΑΝ και να ριξουν την κυβερνηση. Ιδου λοιπον ποσος ο πατριωτισμος !!!

Αιρετικός

Αφήνουμε την ΠΓΔΜ να διαλυθεί. Ένα κομμάτι πάει Αλβανία και ένα Βουλγαρία. Και μετά ανοίγει η όρεξη των από πάνω και θέλουν και άλλο, που θα το ζητήσουν από εμάς. Φοβερή πολιτική. Τότε όντως θα λέμε Αντώνη και θα κλαίμε.

@15:31

Τον Σαμαρά τον περιμένει Ειδικό Δικαστήριο!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης