«Τελεσίγραφο» για συμφωνία στο Σκοπιανό έως τις 9 Ιουνίου έστειλαν οι δυτικοί στον Ζάεφ

zaef-tet-tsipra

Θέμα ημερών το τηλεφώνημά του στον Τσπίρα διαμηνύουν άτομα που έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση και σε Αθήνα και σε Σκόπια

«Θέμα ημερών είναι το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ», διαβεβαιώνουν άτομα που έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση και από την Αθήνα και από τα Σκόπια. Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες έχει δεχτεί πιέσεις. Αποκορύφωμα είναι το «τελεσίγραφο» του δυτικού παράγοντα που καλεί την ηγεσία των Σκοπίων να έχει απαντήσει  έως τις 9 Ιουνίου για το εάν δέχεται ή όχι την συμφωνία.

Όπως είπε και ο Νίκος Κοτζιάς στην προχθεσινή του συνέντευξη, τα ονόματα που έχουν απομείνει στο τραπέζι είναι τρία: Βόρεια, Άνω και Νέα Μακεδονία. Η Αθήνα θα δεχόταν με την ίδια ικανοποίηση και τα τρία, σε περίπτωση που ικανοποιηθεί ο όρος erga omnes και κατ’ επέκταση η συνταγματική αναθεώρηση. Σε αντάλλαγμα τα Σκόπια διατηρούν το όνομα «μακεδονική» για τη γλώσσα και την εθνότητα.

Όποτε, όμως, και να πραγματοποιηθεί το τηλεφώνημα, ο Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί να αποκαλύψει στους πολίτες του το περιεχόμενο της συνομιλίας. Επιπλέον, διαμηνύει πως η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος και ότι θα είναι επιτυχημένη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αρτάν Γκρούμπι, ο οποίος υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών. Δεν είναι πάντως μυστικό πως παρά τη βούληση του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ιδιαίτερα έντονες δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του.

Στο μεταξύ, κλυδωνισμοί πλήττουν και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, όπου εγκαλεί τη ΝΔ για τη διαχρονική στάση της στο Σκοπιανό. Αυτές αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για εκατέρωθεν επιθέσεις και αιχμηρές ανακοινώσεις. Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

Σήμερα Τετάρτη, όμως, τον πρώτο λόγο δεν έχουν κυβερνητικά στελέχη και πολιτικοί, αλλά ο απλός κόσμος. Επί ποδός βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό της η Μακεδονία και όχι μόνο. Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, αλλά και Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα είναι οι βασικές από τις 25 πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια. Σύμφωνα με την «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», το κάλεσμα έχει οριστεί για τις 19:30 το απόγευμα. Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα μηνύματα για συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ θετικά. Δεκάδες λεωφορεία έχουν ήδη ναυλωθεί από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας προκειμένου να μεταφέρουν τον κόσμο στα σημεία των συγκεντρώσεων.

Πολλοί από τους δημάρχους των μακεδονικών πόλεων στήριξαν την πρωτοβουλία ενεργά, το ίδιο και μητροπολίτες, αν και επισήμως αυτή τη φορά ο προκαθήμενος της Εκκλησίας κρατά αποστάσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανέλαβε τη σταθερή θέση της Εκκλησίας για τις εξελίξεις που αφορούν το ονοματολογικό των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι αυτά τα θέματα δεν τα αντιμετωπίζουμε με συλλαλητήρια και φωνές. Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος υπεύθυνη για το θέμα είναι η Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

με τίποτα

Με τίποτα δέν νομιμοποιούμε τα Σκόπια. Η Μακεδονία είναι μόνον Ελλάδα!

Παντελής

Έδωσαν τη γλώσσα και την εθνότητα οι αρχιπροδότες..... Και λένε ταχα μου έστειλαν τελεσίγραφο στο Ζάεφ, γιατί η πλευρά των σκοπιανών είναι η θηγμένη αυτής της συμφωνίας.... Γιατί δε βάζουμε τον Τσίπρα να λύσει και το Κυπριακό. Να ενωθεί η Κύπρος με την Τουρκία να λήξει το ζήτημα.....

Απορία

Τι είναι η "εθνότητα"; εννοείτε υπηκοότητα; αν όχι, μπορείτε να μας στείλετε μια αναφορά σε έγκυρη (κατά προτίμηση νομική) πηγή να μάθουμε κι εμείς τι σημαίνει και πώς προσδιορίζεται κι απονέμεται σε κάποιον; Καταχωρείται σε κάποιο επίσημο έγγραφο; πώς λειτουργεί;

Παντελής

Έλα που δεν ξέρεις εξυπνούλη..... Άνοιξε κανα λεξικό να μάθεις.....

Άγγελος

Επειδή τα σύγχρονα κράτη είναι δομημένα στη λογική του εθνικού κράτους, συνήθως τα μέλη τους έχουν ίδια ιθαγένεια και εθνικότητα. Αυτό έχει οδηγήσει στην εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ταυτόσημες έννοιες, στην πραγματικότητα όμως οι δύο όροι σημαίνουν διαφορετικές σχέσεις: Η ιθαγένεια περιέχει πολιτική-νομική έννοια: εκφράζει τη σχέση κράτους - πολίτη, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για αμφότερα τα μέρη από αυτήν. Αντίθετα, η έννοια της εθνικότητας είναι ηθική-πολιτισμική: εκφράζει τη σχέση του ανθρώπου με τον πολιτισμό απ' όπου προέρχεται η οικογένειά του και με τις αξίες της οποίας μεγαλώνει. Η διαφορά των εννοιών γίνεται εύκολα κατανοητή στην περίπτωση των μειονοτήτων. Για παράδειγμα, ένας Βορειοηπειρώτης είναι συνήθως αλβανικής ιθαγένειας, αλλά ελληνικής εθνικότητας.

Απορία

Επομένως η "εθνικότητα"/εθνότητα είναι κάτι το υποκειμενικό και, γι αυτόν το λόγο, στα σύγχρονα κράτη δεν σημαίνει τίποτα.

Αιώνιοι Φραγκολεβαντίνοι....

Πάντα οι Φραγκολεβαντίνοι ήθελαν να έχουν το πρώτο χέρι στην διακυβέρνηση όλων των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης που δεν έζησαν ...την εποχή της "Αναγέννησης" τους ! Της Ελλάδας δε περισσότερο γιατί ανέκαθεν την μισούσαν ως πυλώνα Πολιτισμού...όταν αυτοί ήταν ακόμα επάνω στα δέντρα και δεν μίλαγαν κάν παρά έβγαζαν άναρθρες κραυγές..!

Μας μισούν πάνω στις βελανιδιές τους

Μα τώρα μας μισούν περισσότερο, γιατί έχουμε εδώ και κάτι δεκαετίες τους νεώτερους και πιο υψηλά αμοιβόμενους πρόωρους συνταξιούχους του κόσμου. Και τους πιο πολλούς βουλευτές κατά κεφαλή. Και παρότι είμαστε η χώρα με τον πιο υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα του κόσμου και χωρίς καν αξιολόγηση. Η ζήλια τους και η βαρβαρότητά τους όταν μας κοιτούν από εκεί, σκαρφαλωμένοι όπως είναι στα δέντρα να συλλέγουν βελανιδια, δεν έχει όριο. Φθόνος των βαρβάρων.

@ούτε βελανιδιές δεν ..έχουν..

Φυσικά και μας φθονούν...όσο και να το κοροϊδεύεις "προοδευτικέ" τσυριζάκο...γιατί ζούμε στην ανώτερη όλων χώρα και με κάτι σαν κι' εσένα καταντήσαμε όπως...καταντήσαμε.....

Μας μισούν πάνω στις βελανιδιές τους

Συριζάκος είστε και φαίνεστε. Αριστερά κι ακροδεξιά είναι το ίδιο πράγμα, ίδιες παρωμίδες, ίδια συμπάθεια σε ό,τι πιο παρωχημένο, σκοταδιστικό και καταστροφικό.

Άγγελος

Πιστεύω πως οι δυτικοί, απέστειλαν τελεσίγραφο και στον δικό μας φωστήρα, που είναι ο πλέον φιλήκοος των ξένων.

petros

Τελεσίγραφα στέλνεις μόνο σε αυτόν που ξέρεις εκ πείρας ότι σκύβει μόνιμα. Αναρωτιέται κανένας ποιος μπορεί να είναι αυτός;

@δύο ήταν τα τελεσίγραφα....

Tα τελεσίγραφα έφυγαν μαζί...μόνο που ο εντολοδόχος "δικός" μας το εκτέλεσε άμεσα ενώ ο Σκορπιανός κάνει ..ναζάκια προς αποκόμιση περισσοτέρων .....

XK

Etsi akrivos

Άγγελος

Μόνο στον Ζάεφ έστειλαν τελεσίγραφο για συμφωνία οι δυτικοί;; Είναι γνωστό σ' όλους ότι ο πλέον φιλήκοος των ξένων είναι ο Τσίπρας. Κατά τον Ιωάννη Καποδίστρια: "Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

patra_katsifaras

«Σε όλη την διαδρομή μας, στην διοίκηση της περιφέρειας αποδείξαμε ότι για εμάς δεν υπάρχουν στεγανά και διακρίσεις, δεν υπάρχουν χρώματα και διαχωριστικές γραμμές παρά μόνο ανοικτές πόρτες, ανοικτές αντιλήψεις, καθαρές κουβέντες, έντιμες συμπεριφορές και ειλικρίνεια», δήλωσε ο νυν και υποψήφιος περιφερειάρχης

metios

Σε ποσοστό 29,60% στο καταμετρημένο των εκλογικών τμημάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος έλαβε ποσοστό 34,79%, ενώ ο Χριστόδουλος Τοψίδης ποσοστό 30,04 %