ΠΓΔΜ: Διαδοχικά ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ φέρνουν(;) πιο κοντά τη λύση

tsipras_prm

Αν τελικά «δώσει» ο Ζάεφ το erga omnes, η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις ασφαλιστικές δικλείδες αλλά και συνολικά το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό

Ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για τη σημερινή τους συνάντηση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί στη Σόφια, εμφανίζονται οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων.

«Οι προσδοκίες μου είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο
Αλέξης Τσίπρας, ενώ με τη σειρά του ο
Ζόραν Ζάεφ ευχήθηκε οι συνομιλίες «να είναι επιτυχημένες».

Οι δυο ηγέτες, ωστόσο, είχαν την ευκαιρία να τα πούνε και στο χθεσινό δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018. Τις προσδοκίες του τετ-α-τετ είχε φροντίσει να ενισχύσει ο ίδιος Ζόραν Ζάεφ, όταν είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που ενημερωθούν για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το περιβόητο erga omnes αποτελούσε το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους, οι πιθανότητες λύσης έχουν αυξηθεί πολύ. Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο πως η
ΠΓΔΜ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία.

Εάν ο Ζάεφ πει το ναι στις ρήτρες που θέτει η ελληνική πλευρά, τότε ο δρόμος για τη συμφωνία θα έχει ανοίξει. Κι αυτό, επειδή θα έχει αποδεχθεί την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, κυβερνητικές πηγές. Όμως συμπληρώνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη που πρέπει να διανυθεί για να υπάρξει μία συμφωνία.

Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμα. Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, μάλιστα, πέρα από το ζήτημα της ονομασίας του κράτους υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα. Οι ίδιοι, ωστόσο, θεωρούν πως ναι μεν είναι εμπόδια, αλλά όχι ικανά να προκαλέσουν ναυάγιο. Υπογραμμίζουν πως τα κρίσιμα και καθοριστικά είναι δύο:
Πρώτον, να συμφωνηθούν τα πάντα και με απόλυτη σαφήνεια, να μην αφεθεί τίποτα για το μέλλον και να μην υπάρχουν θολές διατυπώσεις, οι οποίες θα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες.

Δεύτερον οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν τα Σκόπια να είναι απόλυτες και να μην μπορούν να ανατραπούν από κάθε είδους εσωτερικές πολιτικές αλλαγές. Για τον σκοπό αυτό εκτός από τις καθαρές διατυπώσεις του Διεθνούς Συμφώνου, αυτό θα πρέπει να κυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ΝΑΤΟ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, για κάθε βήμα της ΠΓΔΜ προς τις ευρωατλαντικές δομές θα πρέπει πραγματοποιείται μόνο με την έγκριση της Αθήνας.
Αν και οι προοπτικές χαρακτηρίζονται ευοίωνες, και οι δύο πλευρές τηρούν επιφυλακτική στάση. Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ θα λύσει τους εναπομείναντες κόμπους, ή εάν θα χρειασθεί και νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, ώστε να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές.

ΣΧΟΛΙΑ (64)

SRAVROS

ΤΟ 89% ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΛΕΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΧΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ......Η ΒΟΥΛΗ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΕΙ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ....ΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΝΑΙ .................ΔΙΑΠΡΑΤΟΥΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΛΑ, ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ

προς Υ = αγυριστο κουφαρι

σε ψαχνω και οταν σε βρω θα σου 2 κουβεντουλες οπως ξερω.....ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ

Υ

Θα ΠΑΣ Φυλακή, λέω!

αγυριστο κουρ@δι

θα τα πουμε απο κοντα και τοτε να σε δω...εχω πολλη αγαπη να σου δειξω... Πρεπει καποιος να σε συνετισει...

Υ

O κύριος Μητσοτάκης ΣΗΜΕΡΑ είπε ότι ΑΡΚΕΙ να αναθεωρήσει το σύνταγμα της η FYROM, όσον αφορά κάποιες αλυτρωτικές αιχμές τούτου. Eπομένως ΚΑΙ η Νέα Δημοκρατία είναι ΣΥΜΦΩΝΗ με την ΣΥΝΘΕΤΗ ονομασία της FYROM! Aφού λοιπόν ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ κόμματα είναι ΜΕ την ΣΥΝΘΕΤΗ ονομασία (ΣΥΝ το Ποτάμι, ΣΥΝ το ΚΚΕ και ΣΥΝ το Κίνημα Αλλαγής, πρώην ΠΑΣΟΚ), εν τοιαύτη περιπτώσει έχει ο κύριος Πρωθυπουργός την ΟΜΟΘΥΜΗ συναίνεση γιά ΣΥΝΘΕΤΗ ονομασία της ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ πλειοψηφίας του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ Ελληνικού λαού. Κατά συνέπειαν ΤΙ ...ΣΚΟΥΖΟΥΝ εδώ μέσα οι (πάντα) ΓΡΑΦΙΚΟΙ και ΤΡΕΛΙΑΡΗΔΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, οι οποίοι παριστάνουν τον ...ψευτο-" πατριώτη"; __Προχώρα λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ στην συμφωνία γιά ΣΥΝΘΕΤΗ ονομασία!

SVPT

Ποιές είναι οι "μεγάλες προσδοκίες" σου Ανθρωπάκι Τσιπρόκιο ? Πάλι τα κατέβασες, για να πάρεις τί ???? Ισως υποσχέσεις από τη Μαντάμ Μέρκελ για το χρέος. Ίσως υποσχέσεις της Αμερικής και του ανακατώστρα Πάϊατ για τη "καρέκλα ρε γαμώτο"?? Να ξέρεις δεν θα περάσεις καλά στο εξής. Μία είναι η υπόσχεση, αυτή των Ελλήνων, σε έχουν προειδοποιήσει και αυτή πρέπει νάχεις στο κούφιο σκ@τοκέφαλό σου. Θα σου κοπεί σύντομα το ηλίθιο χαζοχαρούμενο χαμόγελό σου.

Υ

Οι ΝΕΟΝΑΖΙ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ ...παίζουν τα ΡΕΣΤΑ τους τώρα με το όνομα της FYROMacedonia!______Διότι βλέπουν ότι ΟΛΑ τα πολιτισμένα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου τάσσονται ΥΠΕΡ της Σύνθετης ονομασίας τους και αυτοί με στείρα και ΒΛΑΚΩΔΗ "επιχειρηματολογία" προσπαθούν να ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ... φτηνό "πατριωτισμό"!..

@τι μας λές ωρέ..διθνιστή τσυριζάκο?

Aν εσύ θεωρείσαι οπαδός "πολιτισμενου" κόμματος και δέχεσαι την παραχώρηση εδάφους και ιστορίας μας στους Σκορπιανούς χιλιες φορές με τους Ζουλού Εθνικιστές....!

...

Προσέξτε τον "Υ". Μας κάνει και μάθημα ο υποτακτικός...

Υ

Nαι! Καλά το λες! Είστε ΟΜΑΔΑ εδώ μέσα! Πράγματι κάνω μάθημα σε εσάς τους ΝΑΖΙ-δες! ____ΟΛΑ τα Ελληνικά και ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ κόμματα, λένε το ΙΔΙΟ που λέω ΕΓΩ! Και όχι αυτό που λέτε εσείς οι ΝΑΖΙ-δες!

Υ

ΣΚΙΑ-ΜΑΧΟΥΜΕ! Με μία Χώρα που ΔΕΝ μπορεί και ΔΕΝ πρόκειται να μας βλάψει. Αντιθέτως, η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ εκκρεμότητα ΒΛΑΠΤΕΙ! (Εμάς, κυρίως).

...

Υποτακτικέ έχεις εμμονές. Να το κοιτάξεις.

ΕΡΜΗΣ

Γκρουέφσκι εσύ ?? χα χα χα !

ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο τσιπρας δηλωσε οτι εχει πολυ μεγαλες προσδοκιες για την συναντηση!!! Πανω σε τι? Στη διπλη ονομασια? Προσδοκα στη παραδοση του ονοματος της Μακεδονιας? Ειναι λυπηρο και ντρεπομαι ως Ελληνας που εκπροσωπει την πατριδα μου τετοιος πολιτικος. Οπως ειναι και λυπηρο που Ελληνες πολιτικοι δεν ξερουν να "χρησιμοποιουν" σωστα την ελληνικη γλωσσα και μιλανε για αλυτρωτισμο της γειτονικης χωρας των Σκοπιων. ΕΙΝΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ. ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΛΕΓΕΤΑΙ. Οι Σκοπιανοι ζουνε μεν σε Αρχαια Μακεδονικη περιοχη αλλα δεν εχουν καθολου ριζες με αυτη και με την αρχαια ιστορια της και επομενως δεν εχουν κανενα δικαιωμα να λεγονται Μακεδονες και να ονομαζουν και τη γλωσσα τους μακεδονικη ενω ειναι σλαβικη, ξενη με την αρχαια ελληνικη και ασχετη με την Αρχαια Μακεδονια. Αν δεν ειναι γλωσσικο λαθος που μιλανε Ελληνες πολιτικοι για αλυτρωτισμο τοτε ειναι σκοπιμο, κατευθυνομενο και επικινδυνο!! Ειναι ντροπη να γινονται διαπραγματευσεις με χωρα που δειχνει εμμονη στην αυθαιρετη οικιοποιηση του ελληνικου ονοματος της Μακεδονιας και της ελληνικης ιστοριας της.

Υ

Εσύ, που ..."χρησιμοποιείς" την Ελληνική γλώσσα, γιά πες μας από Πότε σε αυτήν και στον Ελληνικό γραπτό λόγο οι λέξεις έπαυσαν να τονίζονται και από Πότε τα κύρια ονόματα ΔΕΝ αρχίζουν με κεφαλαίο ψηφίο; ___ ΠΟΥ τον είδες τον ..."επεκτατισμό" της FYROMacedonia; Γιά να υπάρξει (υποτιθέμενος) επεκτατισμός της FYROMacedonia σε βάρος της Ελλάδος ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει εδώ στην Ελλάδα ΙΚΑΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ατόμων που να θεωρούν ότι ανήκουν σαν έθνος στην FYROMacedonia. ________Yπάρχει τέτοιο πράγμα άραγε εδώ; Αντίθετα, ΕΔΩ υπάρχουν πολλοί ΦΑΣΙΣΤΕΣ οι οποίοι λένε κάθε μέρα και κάθε ώρα (νύχτα και μέρα) ΜΟΝΟ Ανοησίες!..

ΕΡΜΗΣ

Koίτα ρε κάτι φασίστες είναι κάθετα αντίθετοι στην προδοσία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και στην παραχώρηση του ονόματος!! 1) ΟΔΥΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ -Νομπελίστας Το μόνο όνομα που ταιριάζει στο κράτος των Σκοπίων είναι ΨΕΥΤΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ! 2) Δ.ΤΣΑΤΣΟΣ -κορυφαίος συνταγματολόγος στην τότε ΕΟΚ όχι μόνο στην Ελλάδα -φεντεραλιστής-σοσιαλδημοκράτης -πρόεδρος των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ ..... Η χρήση ονομασίας “Μακεδονία” από ένα αναβαθμισμένο πλέον σε ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων συνιστά απροκάλυπτη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, μια αμφισβήτηση που δεν εκτοπίζεται και δεν εξουδετερώνεται ούτε με διεθνή σύμφωνα ούτε με συνταγματικές διατάξεις. Επίσης ο συνταγματολόγος Αρ Μάνεσης και η Μελίνα Μερκούρη !!!! ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ κι ....ΑΥΤΟΙ ???? ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Κατω τα χερια απο την Μακεδονια μας Καθαρματα !

Οποιος αποδεχτει να υπαρχει η λεξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μεσα στο ονομα του μπασταρδου ανθυποκρατιδιου βορειως της χωρας μας θα εκτελεστει.

Υ

Μεσημέριασε και να ανεβείς ΦΑΣΙΣΤΑ στο ...ΔΕΝΤΡΟ ΣΟΥ! ____Γρήγορα!

Φασιστας ΚΑΙ εισαι ΚΑΙ φαινεσαι.

Προς Υ. Φασιστας (εσυ δηλαδη) Φασιστα ου ποιει.... Απο σκουπιδια σαν και σενα ειναι γεματος ο σκουπιδοτενεκες της Ελληνικης ιστοριας, ευτυχως που ειστε λιγοι, ενας Εφιαλτης, ενας Πηλιος Γουσης, οι προγονοι σου οι δοσιλογοι κουκουλοφοροι στην κατοχη, κομμουνιστοσυμμοριτες που προσπαθησαν με τα οπλα να αποσπασουν την Μακεδονια και Θρακη μας απο την Ελλαδα.....αυτοι ειστε, τα τσολια της συμφωνιας ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και ΝΑΖΙ (δηλαδη ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΗΣΤΩΝ..) βλεπε Ριμπεντρο-Μολοτοφ συμμαχια , ΒΛΕΠΕ 5Η ολομελεια ΚΚΕ 31 Ιανουαριου 1949......ΟΠΩΣ ΧΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ - ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ (οπως παντα..) ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΙ. Καταλαβες φασιστακο της αριστερας ? (το χειροτερο ειδος φασισμου δηλαδη..)

Batman

Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση με τη γείτονα Μακεδονία πριν να είναι πολύ αργά. Άλλωστε αυτό εξέφρασε και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις δύο τελευταίες εκλογές ψηφίζοντας τους κουμουνιστες. Αλέξη προχωρά ..ο λαός μας σε ψήφισε και σε στηρίζει.ηξερε τις θέσεις της αριστεράς πριν σε ψηφισει

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ydfvytw

Διαλυτικά φαινόμενα στο Ποτάμι, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γρηγόρη Ψαριανού και του Γιώργου Αμυρά – Tο Ποτάμι παύει να υφίσταται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και όλοι οι βουλευτές είναι ανεξάρτητοι - Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής έθεσε στη διάθεση του Ν. Βούτση  ο Σπύρος Λυκούδης

55