Σε παρωδία εξελίσσεται η προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Σε παρωδία εξελίσσεται η προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Παράδοξες διαδικασίες, περιορισμένες κλήσεις μαρτύρων, απροθυμία της πλειοψηφίας να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Αποχώρησε το ΚΚΕ από την επιτροπή 

Σε παρωδία εξελίσσεται η προανακριτική για την υπόθεση Novartis
Διαστάσεις παρωδίας λαμβάνει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis με τους βουλευτές της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) να επιχειρούν να κλείσουν άρον – άρον τις εργασίες της χωρίς ουσιαστική διερεύνηση.

Η απροθυμία της πλειοψηφίας να φωτίσει όλες τις πτυχές του ζητήματος αλλά και να καλέσει για εξέταση τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες προκάλεσε την αποχώρηση του ΚΚΕ από την επιτροπή ενώ δεν αποκλείεται στις επόμενες συνεδριάσεις να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της πλειοψηφίας περιλαμβάνει την κλήση για κατάθεση μόνο των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στην πρόταση
και στην συνέχεια την
επιστροφή του φακέλου στην Δικαιοσύνη με το αιτιολογικό της αναρμοδιότητας.

Σε αυτό συνηγορεί και η ενημέρωση του κ.
Νίκου Παρασκευόπουλου σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την παράδοξη διαδικασία που πιθανότατα θα ακολουθηθεί κατά την οποία θα καλούνται τα  δέκα πολιτικά πρόσωπα για εξηγήσεις και παράλληλα τα μέλη της επιτροπής θα εξετάζουν εάν είναι αρμόδια για να ερευνήσουν την υπόθεση!

Άλλος βουλευτής της πλειοψηφίας που μετέχει στην επιτροπή αναφέρει πως «οι κλήσεις γίνονται για να τους δοθεί η ευκαιρία να πουν την άποψή τους» για να παραδεχθεί ότι το αδίκημα της δωροληψίας – δωροδοκίας έχει παραγραφεί ενώ για το αδίκημα  της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αρμόδια είναι η τακτική δικαιοσύνη.

Πρωτοφανή μεθόδευση της πλειοψηφίας καταγγέλλει η αντιπολίτευση 

Από την άλλη πλευρά τα μέλη της αντιπολίτευσης μιλούν για μια πρωτοφανή μεθόδευση της πλειοψηφίας προκειμένου να διατηρήσει την λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους. Αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έστησε πρώτα την σκευωρία και τώρα κάνει τα πάντα για να μην ερευνηθούν όσα η ίδια κατήγγειλε.  

Να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Τα μέλη της προανακριτικής αποφάσισαν να καλέσουν τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο λόγω της επιστολή που τους απέστειλε με την οποία εγείρει ζήτημα ακυρότητας των εργασιών. 

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επισήμανε πως  «η Βουλή και η επιτροπή έχει απόλυτη και πλήρη αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης. Η πλειοψηφία μόνο φαίνεται να την αμφισβητεί. Τα φερόμενα ως αδικήματα δεν μπορεί παρά να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών όποτε η Βουλή είναι αρμόδια είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει αδίκημα γιατί πρωτίστως πρέπει να το εξετάσει να αναζητήσει τα στοιχεία να καλέσει μάρτυρες. Δεν χωρούν πια δικονομικά προσχήματα για να μην ξεκινήσει τις επί της ουσίας  εργασίες της η επιτροπή. Ζητούμε  να κληθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά και ο Φρουζης, να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία. Μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει η επιτροπή ουσιαστικά. Κάθε άλλο είναι απόπειρα συγκάλυψης και άλλοθι για να αναλωθεί ο χρόνος σε ανύπαρκτα διαδικαστικά προβλήματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης