Ακιντζί: Μήνες αποφάσεων για το Κυπριακό Απρίλιος και Μάιος

Ακιντζί: Μήνες αποφάσεων για το Κυπριακό Απρίλιος και Μάιος

Στο δείπνο της 2ας Απριλίου θα συζητήσουμε πρώτα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων

Ακιντζί: Μήνες αποφάσεων για το Κυπριακό Απρίλιος και Μάιος
Μήνες αποφάσεων για το Κυπριακό
ονόμασε τον Απρίλιο και το Μάιο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης
Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αφεθούν να κωλυσιεργούν.

Κλείσιμο
Ο κ. Ακιντζί διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια αποφασιστικά για μια λύση που θα μπορέσει να σώσει τη νεολαία από την αβεβαιότητα. Έγινε ένα βήμα με τη νέα πρόταση νόμου στη Κυπριακή Βουλή για τη «διόρθωση αυτού του λάθους» (για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950), πρόσθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί και ενημερώθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι η τουρκοκυπρακή βρίσκεται σε ετοιμότητα για μια κοινωνική συνάντηση.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι
στο κοινωνικό δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 2 Απριλίου κατά προτεραιότητα θα πρέπει να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). «Μπορούμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε θέματα ΜΟΕ», τόνισε. Όταν ανατραπεί η απόφαση (της Κυπριακής Βουλής), θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί, ενώ μέχρι τώρα έχει γίνει προσπάθεια αρκετές φορές για την επίτευξη μιας ομοσπονδιακής λύσης που όμως δεν πέτυχε, πιστεύει ότι τώρα μπορεί να επιτύχει, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αν κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους Ελληνοκύπριους, τότε η λύση είναι εφικτή, και ένα από αυτά, είπε, είναι να μην βλέπουν οι Ελληνοκύπριοι τους Τουρκοκύπριους σαν μειονότητα και ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την ασφάλεια, είπε ότι αναζητούν μια φόρμουλα που θα περιλαμβάνει τις ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις δηλώσεις ότι «δεν μπορεί να γίνει συμφωνία χωρίς μηδενικές εγγυήσεις».

Για το εδαφικό και τις περιουσίες, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι το περιουσιακό θα λυθεί κατά μεγάλο ποσοστό με αποζημιώσεις και δεν μπορεί να μετακινηθεί κανείς από τον τόπο του αν δεν του έχει εξασφαλισθεί πρώτα μέρος και δυνατότητα εργασίας. Περιμένει, είπε, από την ελληνοκυπριακή πλευρά να δείξει σε αυτό το θέμα δίκαιη και πραγματιστική συμπεριφορά.

Για το θέμα των Βαρωσίων (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου), ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπήρξαν προτάσεις για τα Βαρώσια και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου σε διεθνείς πτήσεις. Πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια κατά την περίοδο του Ντερβίς Έρογλου από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με την απόρριψη της πρότασης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, έγινε αντιληπτό ότι χωρίς μια συνολική λύση, τα Βαρώσια δεν μπορούν να ανοίξουν και αυτό θα είναι μέρος μιας περιεκτικής λύσης. «Το να μένουν τα Βαρώσια έτσι, δεν έχει όφελος για κανέναν. Αν ανοίξουν άμεσα, αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης