Πάγκαλος: Είχαμε παγιδεύσει δύο σταθερά τηλέφωνα των Αμερικανών

Πάγκαλος: Είχαμε παγιδεύσει δύο σταθερά τηλέφωνα των Αμερικανών

- Έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών
- «Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα θύμα»
- «Αν αποδειχθεί ότι είμαι πράκτορας να πάω φυλακή»
- Τί είπε για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές και το Μνημόνιο

"Ο Μπιν Λάντεν ζει στο Πακιστάν"
Πάγκαλος: Είχαμε παγιδεύσει δύο σταθερά τηλέφωνα των Αμερικανών
Με ένα περιστατικό από ακρόαση δύο εκπροσώπων της αμερικανικής υπερ-υπηρεσίας πληροφοριών NSA (National Security Agency) προσπάθησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να δικαιολογήσει την αποκάλυψή του ότι πριν από περίπου 15 χρόνια και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες μεταξύ Αμερικανών στην Αθήνα και την Άγκυρα.

«Στο ερώτημα του προέδρου της αμερικανικής επιτροπής στο Κογκρέσο προς τους πράκτορες της NSA αν οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν ή όχι, απάντησαν ότι "με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι"», είπε ο κ. Πάγκαλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα FM. Για να ισχυροποιήσει τον συλλογισμό του ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες καλώς παρακολουθούσαν τους Αμερικανούς, ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε και τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος επίσης παραδέχτηκε ότι και «οι Ρώσοι κάνουν ό,τι κάνουν και οι άλλοι».

Με επιχείρημα το περίπου business as usual, ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των πρεσβευτών των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, οι άντρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «παρακολουθούσαν δύο σταθερά τηλέφωνα εκείνης της εποχής και κατάφεραν να παρακολουθούν συνομιλίες του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία», για δύο μεγάλα εθνικά θέματα: Το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.



Οπως υποστήριξε ο κ. Πάγκαλος ήταν λίγο πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών «είχε ξαμολυθεί τότε στις πρωτεύουσες ο κ. Μίλλερ (πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα) και έβλεπε όλους τους ανθρώπους που έβλεπα εγώ και τους έλεγε ότι άποψη των ΗΠΑ είναι να μην μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Πάγκαλος υπερασπίστηκε την επιλογή του τότε να παρακολουθείται και να καταγράφεται η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υψηλόβαθμων Αμερικανών διπλωματών στην Ελλάδα και την Τουρκία λέγοντας: «Τώρα τι, θα πουν οι Αμερικανοί γιατί παρακολουθούσατε δύο πρεσβευτές μας όταν εμείς κάναμε εκστρατεία εναντίον σας;».

Κάτα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών με τις παρακολουθήσεις εξυπηρετήθηκε ο στόχος της εισόδου της Κύπρου στην ΕΕ.

«Τους συντρίψαμε τότε. Η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ και η Τουρκία δεν μπήκε», επισήμανε ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα θύμα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα όπου μπορεί πρέπει να κάνει ό,τι κάνουν και οι άλλοι».

Στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων στο Βήμα FM ότι την αποκάλυψή του αυτή έδωσε στην Ουάσιγκτον το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούνταν από τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «Πώς σας έπιασε η μιζέρια και μικροαστικός καθωσπρεπισμός; Ε ναι, παρακολουθούσαμε γιατί έπρεπε να παρακολουθήσουμε. Είμαι της άποψης του Λαβρόφ ότι εμείς κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι». Κατά τον κ. Πάγκαλο, κάποια στιγμή οι Αμερικανοί αντελήφθησαν ότι οι επικοινωνίες των διπλωματών τους ετύγχαναν «συνακρόασης» και έκοψαν την σύνδεση. «Το πήρανε χαμπάρι οι Αμερικανοί και κόψανε την σύνδεση», είπε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Πάγκαλος επικαλέστηκε αόριστα δημοσιεύματα ότι το θέμα των παρακολουθήσεων τηλεφώνων Αμερικανών διπλωματών είχε διαρρεύσει στον Τύπο παλαιότερα και δεν είχε διαψευστεί για να δείξει ότι δεν αποκάλυψε αυτός απόρρητες πληροφορίες.

«Ήταν καλό να ξέρουμε τι κάνει και τι λέει», είπε ο κ. Πάγκαλος δικαιολογώντας τις υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών Αμερικανών διπλωματών. «Η άχρηστη ΕΥΠ ξαφνικά κάνει κάτι και επιτυγχάνει κάτι», συνέχισε. Ο πρώην υπουργός προσπάθησε μάλιστα να καταρρίψει την άποψη ότι μεταξύ συμμάχων δεν μπορεί να ακολουθούνται τακτικές παγίδευσης των επικοινωνιών.

«Μην μου πείτε ότι αυτά δεν γίνονται μεταξύ συμμάχων. Μην μου πείτε τώρα περί συμμάχων. Μήπως το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 5; Δεν δεχόμαστε απειλή από την Τουρκία», τόνισε επιχειρώντας να υπογραμμίσει το «εύλογο» της παρακολούθησης των επικοινωνιών Αμερικανών διπλωματών για να προωθηθεί ο στόχος της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ κόντρα στην αμερικανική στρατηγική να αποκλειστεί η Λευκωσία από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κατέληξε δε λέγοντας πως ό,τι είπε το έπραξε με αίσθημα ευθύνης και διευκρίνισε πως γνωρίζει πολλά περισσότερα: “Αν ανοίξω ποτέ το στόμα μου θα γίνει κόλαση, θα γίνει μύλος...”

Πάγκαλος: Αν αποδείξει ο δικηγόρος που με μήνυσε ότι είμαι πράκτορας των Αμερικανών να πάω φυλακή

Οι δημοσιογράφοι που συνομιλούσαν με τον πρώην υπουργό ζήτησαν από τον κ. Πάγκαλο να εξηγήσει γιατί έκανε τώρα την αποκάλυψη ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα Αμερικανών διπλωματών, την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον κατηγορείται για μαζικές υποκλοπές επικοινωνιών της Μέρκελ κι άλλων μελών της γερμανικής κυβέρνησης, της γαλλικής, της ισπανικής αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Γιατί ξαφνικά είμαστε υπέρ της Μέρκελ και εναντίον των Αμερικανών; Εγώ ξέρω ότι οι Αμεριακνοί μας υποστήριξαν για αναδιάρθρωση χρέους και λοιπά. Γιατί πρέπει να είμαστε εναντίον των Αμερικανών;», ήταν η άποψη που εξέφρασε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Πάγκαλος προσπάθησε να διαχωρίσει τις σημερινές παρακολουθήσεις της NSA από τις παλαιότερες. «Εδώ υπάρχει ένα τερατώδες θέμα παρακολούθησης επικοινωνιών και πρωτοπορίας τέτοιας των Αμερικανών που έχει αλλάξει τις ισορροπίες», είπε. «Την μία με λένε πράκτορα των Αμερικανών, την άλλη πράκτορα των άλλων, ας αποφασίσουν», τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

Αν το αποδείξει αυτό ο δικηγόρος που μου έκανε μήνυση πρέπει να πάω φυλακή σαν πράκτορας των Αμερικανών, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε και τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών που του έκαναν κριτική. «Απ' αυτούς που με εξύβρισαν το βράδυ προχθές επτά μεγάλοι διευθυντές δελτίων με πήραν τηλέφωνο και με παρακάλεσαν προσωπικά να πάω στα δελτία τους και επειδή δεν πήγα μου έκαναν κριτική. Σιτσιλιάνικα κόλπα είναι αυτά», επισήμανε ο πρώην υπουργός.
Για την κριτική που του ασκήθηκε και για τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ

Δηκτικός εμφανίστηκε ως προς τη στάση που τήρησε στο συγκεκριμένο θέμα το ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα ως προς τις σχέσεις του με το κόμμα. Δεν δίστασε να δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ πήρε το πρώτο βραβείο στις εναντίον του επιθέσεις! “Οι γελειωδέστερες και καυστικότερες επιθέσεις εναντίον μου έγιναν από το κόμμα μου. Υπάρχει συστηματική επίθεση εναντίον μου με χαρά και αλλαλαγμούς από όλους όσοι μίλησαν εξ' ονόματος του ΠΑΣΟΚ με κάνει να στενοχωριέμαι για το πόσο μισητός είμαι στο χώρο στον οποίο νόμιζα ότι ανήκα. Έχω μεγάλη δυσκολία να αγαπήσω ανθρώπους που δεν με αγαπούν... Δέχομαι αβυσσαλέα επίθεση από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ”.

Αποκάλυψε πως αμέσως μετά τις δηλώσεις του περί παρακολουθήσεων των Αμερικανών από την ΕΥΠ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ του ζήτησε να πει πως επρόκειτο για μια δήλωση καθαρά χιουμοριστική. “Τους απάντησα πως δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο γιατί πέραν όλων των άλλων τα περί παρακολουθήσεων τα ξέρουν όλοι, τεχνικοί, υπαλληλοι, οι ίδιοι οι Αμερικανοί που κάποια στιγμή μας πήραν χαμπάρι και διέκοψαν τη σύνδεση”.

Και συνέχισε λέγοντας πως “με αυτά που γίνονται σήμερα είναι σαν το τωρινό ΠΑΣΟΚ να αποδοκιμάζει το παρελθόν του κόμματος. Ο σημερινός εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του...”

Τόνισε παράλληλα πως δεν έχει πλέον πολλές επαφές με το ΠΑΣΟΚ: “Δεν με κάλεσαν στο Συνέδριο στις 3 Σεπτέμβρη, δεν πάω όπου δεν με καλούν”. Και κατέληξε: “Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο είμαι εκτός ΠΑΣΟΚ, με διάγραψε. Αν αυτός είναι ο τρόπος που διαγράφουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ τότε έχω διαγραφεί, αλλιώς να απολυθεί ο Κωνσταντινόπουλος”.
Για τις εκλογές, τις δηλώσεις Γλέζου, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μνημόνιο

Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του περί εκλογών. Διέψευσε πως έχει ποτέ πει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κατέβει μαζί με τη ΝΔ . “Έχω πει ότι στις Ευρωεκλογές πρέπει να κατέβει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με μη πολιτικά πρόσωπα που θα στηρίζεται από τα δύο κόμματα. Μνημονιακό ψηφοδέλτιο θα το ονόμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ...”

Για τη συνέντευξη Γλέζου και το ότι παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί με το οικονομικό του πρόγραμμα να πείσει τον κόσμο, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε πως “όσο αποκτά συνείδηση ο πολίτης βλέπει ότι υπάρχει αδιέξοδο”. Συμπλήρωσε πως το αίτημα Γλέζου για αγνή και άδολη αναλογική και για παραίτηση από το μπόνους των 50 εδρών απάντησε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές. “Αν πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 30% με 32% θα πάρει 90 με 95 έδρες. Ο Γλέζος με την πείρα του έβαλε στη θέση τους την ηγεσία του κόμματος: τους είπε πως δεν μπορείτε να κρατήσετε εξουσία (αυτοδύναμα) με 50 έδρες δώρο...”

Σχολίασε επίσης το γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται σε τέλμα των ποσοστών τους, τους τελευταίους μήνες, λέγοντας πως αυτό είναι φυσιολογικό για την ΝΔ που βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ: “Με τέτοια μέτρα η αντιπολίτευση θα έπρεπε να πετάει”.

Εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θέλουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους την εξουσία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δεν θέλει τέτοια συνεργασία.

Τέλος, ως προς το Μνημόνιο, ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως χρειάζεται διαπραγμάτευση σοβαρή και θαραλλέα μετά τον Απρίλιο που τελειώνει το πρώτο μνημόνιο. Μάλιστα ζήτησε διαπραγμάτευση με όλους τους συμμάχους, και με τους Αμερικανούς, για δραστική μείωση του επιτοκίου, για να πάρει μπρος η οικονομία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης