ΣΥΡΙΖΑ: «Χρύσωσε» το χάπι στον Πολάκη ο Κασσελάκης

Χαμένοι του ανασχηματισμού οι νικητές του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Οι απώλειες για την "τρόικα" των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα

kasselakis_polakis_maketa
Στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ανακοινώνοντας το νέο οργανόγραμμα της Κουμουνδούρου, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δίνοντας ρόλους σε νέα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, αλλά και σε στελέχη που τον στήριξαν αναφανδόν στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμπεδώνει την ομάδα των «Νεοπροεδρικών», δηλαδή των υποστηρικτών του ως τους ρυθμιστές των εσωκομματικών εξελίξεων, υποβαθμίζοντας επιμελώς τους νικητές του 4ου Συνεδρίου.

Οι «Νεοπροεδρικοί»

Η προώθηση στελεχών με ευθεία αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη αντικατοπτρίζεται στην επιλογή του Γιάννη Βουλγαράκη ως Συντονιστή του Οργανωτικού Γραφείου, αντικαθιστώντας δηλαδή τον Γιώργο Βασιλειάδη ως νούμερο τρία της κομματικής πυραμίδας. Σε θέση Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τοποθετήθηκε ο Θάνος Μωραϊτης, πρόσωπο που έχει ταχθεί υπέρ του κ. Κασσελάκη εδώ και μήνες αποφεύγοντας τη δημοσιότητα, ενώ ρόλο στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο ως Αναπληρωματικά μέλη θα έχουν οι πλέον σκληροί «Kasselistas», δηλαδή οι:

· Ευάγγελος Αποστολάκης

· Κυριακή Μάλαμα

· Πάνος Ρήγας

· Λευτέρης Κρέτσος

· Γιάννης Μπουρνούς

Αναβαθμισμένη βγαίνει από τον ανασχηματισμό και η Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, η οποία ανέλαβε τον Τομέα Ναυτιλίας αν και ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το ρόλο του ως Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών διατήρησε και ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος μεν απείχε από την συγκεκριμένη ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά ήταν εκείνος που κατέθεσε στο Συνέδριο επίσημα την πρόταση για ακύρωση των εκλογών. Καθήκοντα αναπληρωματικού Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ανέλαβε επιπλέον ο Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συνέβαλε στα οργανωτικά του Συνεδρίου, ενώ Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοινώθηκε ο Γιώργος Ψυχογιός, μετά την αλλαγή χαρτοφυλακίου για την Νίνα Κασιμάτη.

Εκτόξευση των εσωκομματικών μετοχών τους είδαν και οι Γιάννης Σαρακιώτης και Ραλλία Χρηστίδου που ορίστηκαν σε θέσεις Συντονιστή και Αναπληρώτρια Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, γνωρίζοντας την επιβράβευση του Στέφανου Κασσελάκη για την στάση τους στο εσωκομματικό μέτωπο.

Η «τρόικα»

Κλείσιμο
Τις μεγαλύτερες απώλειες μετρά η «τρόικα» των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα, η οποία επικράτησε συντριπτικά, μέσω της πρότασης που κατέθεσε, στην ψηφοφορία του 4ου Συνεδρίου. Αντί για τα «λάφυρα» και τη δόξα, ωστόσο, ο Νίκος Παππάς διατήρησε τους ρόλους του ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Οικονομικών, αποκτώντας, ωστόσο, και Αναπληρώτρια, τη Βουλευτή, Μαρίνα Κοντοτόλη. Πρωτίστως, όμως, ο κ. Παππάς επελέγη ως Αναπληρωτικό μέλος στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο, γεγονός που δεν του επιτρέπει να παρίσταται σε όλες τις συνεδριάσεις. Αντίθετα με τον Σωκράτη Φάμελλο που συμμετέχει στο νέο όργανο θεσμικά ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπως και η Θεοδώρα Τζάκρη, ως Γραμματέας της ΚΟ.

Σημειωτέον ότι στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο μετέχουν οι:

· Στέφανος Κασσελάκης

· Ράνια Σβίγκου

· Γιάννης Βουλγαράκης

· Σωκράτης Φάμελλος

· Θεοδώρα Τζάκρη

· Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα.

· Και ο/η Εκπρόσωπος Τύπου

Η Αυγέρη φεύγει, η Κεχαγιά έρχεται

Αλλαγή σκυτάλης αναμένεται να σημειωθεί και στο επικοινωνιακό επιτελείο, όπου νέα Εκπρόσωπος Τύπου αναμένεται να οριστεί η δημοσιογράφος, Βούλα Κεχαγιά. Η κυρία Κεχαγιά, μάλιστα, αποχαιρέτισε χθες τους τηλεθεατές της τηλεοπτικής της εκπομπής, για να κάνει το επόμενο βήμα, μολονότι η Κουμουνδούρου δεν την παρουσίασε χθες στο νέο οργανόγραμμα, παρά τις στοχευμένες διαρροές του ονόματός της στον Τύπο.

Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση της κυρίας Αυγέρης προγραμματίζεται για τη Δευτέρα, οπότε και έχει οριστεί νέα συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, μετά τις αλλαγές στην κομματική ιεραρχία.

Στον Τομέα Διαφάνειας ο Πολάκης

Η έκπληξη, ωστόσο, του «νέου κύκλου» στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη υπήρξε η καθαίρεση του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη από τη θέση του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ (Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου), δηλαδή από το ρόλο επόπτη της συνολικής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Βουλή. Μολονότι πρόκειται για εμβληματική θέση, η στάση του κ. Πολάκη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, από το οποίο απουσίαζε, αλλά και η υποστήριξη της κοινής πρότασης των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα τον έφεραν τελικά στον Τομέα Διαφάνειας. Ωστόσο, ως Τομεάρχης Διαφάνειας και στο παρελθόν, ο κ. Πολάκης απέκτησε τεράστιο έρεισμα στην κομματική βάση ως σκληρά αντιπολιτευόμενος, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός, αν και είχε υιοθετήσει μια «καταγγελτική» στάση, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στην μεγάλη εικόνα, αρκετά στελέχη είδαν τη ροή των αλλαγών ως «αναντίστοιχη με την συναινετική λύση του Συνεδρίου», όπως αυτή αποτύπωσε την ανάγκη για καταλλαγή των εσωκομματικών παθών, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι παρατήρησαν πως υποβαθμίζεται στην πράξη η Πολιτική Γραμματεία, η οποία αντλεί νομιμοποίηση από την εκλεγμένη από τη βάση Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Πλην του Παύλου Πολάκη, την μεγαλύτερη απώλεια υπέστη ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος απώλεσε την ιδιότητα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε χθες οριστικά και ο Γιώργος Βασιλειάδης. Αμετακίνητοι, πάντως, εμφανίστηκαν οι βουλευτές Διονύσης Καλαματιανός και Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίοι υποστήριξαν στο Συνέδριο την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είναι ούτως ή άλλως παρούσα στο Εκτελεστικό γραφείο.

Η δημοσκοπική εκτόξευση

Πάντως, οι ευρύτερες αλλαγές δεν είναι ασύνδετες με τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Τρίτη θέση, αλλά και διχασμένο αναφορικά με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία το κοινό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2023 την αποτιμά ως «εύστοχη» στη δημοσκόπηση της MRB.

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι «πιστεύω θα το ξεπεράσουμε» το 17%, θέλοντας να πετύχει την «μεγάλη ανατροπή» στις Ευρωεκλογές. Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έπλεξε το εγκώμιο του Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως «έχουμε άλλο στυλ προφανώς, αλλά ο Παύλος είναι έντιμος άνθρωπος. Έχει κάνει πολύ μεγάλη δουλειά στον τομέα της Διαφάνειας και στην Υγεία. Ξέρεις, όπου πάω σε όλη τη χώρα, για θέματα Υγείας τον εκθειάζουν τον Παύλο».

Στον αντίποδα, ο κ. Κασσελάκης εκτίμησε πως «ένας τους λόγους που ακόμα δεν έχω εκτοξευθεί, πιστεύω, δημοσκοπικά, σε προσωπικό επίπεδο. Είναι αυτή η αμφιβολία για τα κίνητρά μου», λαμβάνοντας παράλληλα σαφείς αποστάσεις από τον προκάτοχό του. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι δεν τον βοήθησε ο Αλέξης Τσίπρας για την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ενώ τόνισε πως «ότι θεωρώ ότι έπρεπε να είχε έρθει στο Συνέδριο».

Από πλευράς του, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί για πρώτη φορά δημόσια σήμερα μετά την παραίτησή του, μιλώντας σε συνέδριο για την Μεταπολίτευση, της οποίας μέρος υπήρξε και η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην εξουσία κατά τον κυβερνητικό κύκλο 2015-2019, τον οποίο έκλεισε πίσω του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιδεινώνεται η βία στο Πορτ ο Πρενς: Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι, καλεί τους γονείς επικεφαλής συμμορίας


Λασποβροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα - Νέα 48ωρη κακοκαιρία από Δευτέρα


Λιάγκας κατά Λαζόπουλου: Κρίνει αν η κυρία Καινούργιου είναι έξυπνη ή χαζή, ντροπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης