Ο Δούκας ζήτησε συγγνώμη και προαναγγέλλει μνημείο για τα Τέμπη

Είχε προηγηθεί ένα μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και του Φρουραρχείου της Βουλής για το νυκτερινό σβήσιμο των ονομάτων - Οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και η απάντηση των φοιτητών που ξανάγραψαν τα ονόματα

tempi_onomata_sintagma_arthrou
Με μια συγγνώμη αλλά και μια δέσμευση για τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επιχείρησε σήμερα να βάλει ένα τέλος στις αντιδράσεις αλλά και τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων στο Σύνταγμα από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων.

Είχε προηγηθεί η ενέργεια των φοιτητών που ξανάγραψαν τα ονόματά τους μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, οι οργισμένες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και χρήστες του διαδικτύου, όπως επίσης και το... μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα στο Δήμο και τη Φρουρά της Βουλής για το ποιος έδωσε την εντολή να σβηστούν τα ονόματα που έγραψαν οι διαδηλωτές κατά την χθεσινή πορεία, έναν χρόνο μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων.

Μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις, ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μην σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

«Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών», προσθέτει ο Χάρης Δούκας. «Ο Δήμος Αθηναίων ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των πολιτών για την απονομή δικαιοσύνης», καταλήγει ο κ. Δούκας.

Κλείσιμο

Τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών δε θα σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη.

Posted by Χάρης Δούκας - Δήμαρχος Αθηναίων on Thursday, February 29, 2024


Σημειώνεται πως λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του κ. Δούκα, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης με ανάρτησή του στο X έκανε γνωστό ότι η παράταξή του «Ανοιχτή Πόλη» θα στηρίξει την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων ενώ και το γραφείο τύπου ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για την ανέγερση μνημείου για τα 57 θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Από τη μνήμη της ελληνικής κοινωνίας δεν θα διαγραφεί ποτέ αυτή η τραγωδία ούτε οι υπεύθυνοι. Η σπουδή που επέδειξε το Φρουραρχείο της Βουλής, είναι απολύτως καταδικαστέα και αναντίστοιχη με το συλλογικό αίσθημα και αίτημα για δικαίωση των θυμάτων και του αγώνα των οικογενειών τους».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Χάρης Δούκας είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από χρήστες του Χ, ανάμεσά τους και γνωστά τρολ, μετά το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και έδειχνε συνεργεία του δήμου Αθηναίων να σβήνουν από το πεζοδρόμιο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη τα ονόματα των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που είχαν γράψει με κόκκινη μπογιά οι διαδηλωτές.



Το μπαλάκι στον... φρούραρχο

Όπως διευκρίνισε σε δήλωσή της η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, Ρωξάνη Μπέη, το συνεργείο κάλεσε ο φρούραρχος της Βουλής δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη»

Η δήλωση της κυρίας Μπέη

Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της βουλής.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών.

Τι υποστήριξαν πηγές από τη Φρουρά της Βουλής

Από την πλευρά τους πηγές από τη φρουρά της Βουλης αναφέρουν ότι «ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου»

Η απάντηση των φοιτητών: Ξανάγραψαν τα ονόματα

Την ίδια ώρα που ο Δήμος Αθηναίων και το Φρουραρχείο της Βουλής έκαναν μπαλάκι τις ευθύνες τους,  φοιτητές που πραγματοποίούσαν διαδήλωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έδωσαν την πλέον ηχηρή απάντησή τους ξαναγράφοντας στο Σύνταγμα τα ονόματα των 57 θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

Οι φοιτητές πήραν κόκκινη μπογιά, έγραψαν ξανά, ένα - ένα, τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν πέρσι στη σιδηροδρομική τραγωδία.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: 

Τέμπη: Φοιτητές ξαναγράφουν ονόματα μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Οι φοιτητές ξαναγράφουν τα ονόματα των Τεμπών στο σημείο που σβήστηκαν στην χθεσινή πορεία
Σύνταγμα: Γράφουν πάλι τα ονόματα των Τεμπών στο σημείο που σβήστηκαν στην χθεσινή πορεία

onomata_tempi__4_
onomata_tempi__5_
onomata_tempi__2_
onomata_tempi__3_
onomata_tempi__1_
onomata_tempi_arthrou

Νωρίτερα, περαστικοί είχαν αφήσει λίγα μωβ και λευκά λουλούδια στον ίδιο χώρο. 

louloudia_vouli__3_
louloudia_vouli__2_
louloudia_vouli__1_


Δείτε ορισμένα από τα tweets που είχαν προηγηθεί των διευκρινίσεων της αντιδημάρχου Καθαριότητας στον δήμο Αθηναίων:










Αντιδράσεις στην Ολομέλεια προκάλεσε το σβήσιμο των ονομάτων των 57 θυμάτων των Τεμπών έξω από τη Βουλή. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά τον Αιγιαλό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση να ξέρει καλά ότι τα ονόματα αυτά θα γραφτούν ξανά και ξανά. Θα γραφτούν ξανά γιατί έχουν χαραχτεί στην συλλογική μνήμη». Και συνέχισε «δεν αντέξατε ούτε λίγες ώρες. Με εντολή του Φρούραρχου της Βουλής συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησαν τα ονόματα» και κατέληξε «αυτό το οποίο δεν μπορεί να σβήσει είναι η ντροπή και η ενοχή της κυβέρνησης, τόσο για το έγκλημα όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψης».
Ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να κάνει κάποιου είδους υπαναχώρηση και να δουν και τις ευθύνες αξιωματούχων δικής του κυβέρνησης. Και αν σβήσανε τα 57 ονόματα, τίποτα δε θα σβήσει τις 1,5 εκ υπογραφές που συγκεντρώθηκαν», ενώ εκτίμησε ότι «μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις από αυτό».
Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Ελένη Καραγεωργοπούλου υποστήριξε ότι «η σπουδή να σβήσετε ονόματα των 57 από το Σύνταγμα συνδυάζεται και με τη σπουδή σας να μπαζώσετε τον τόπο του δυστυχήματος».



Ειδήσεις σήμερα:

Μετανιωμένος δηλώνει τώρα ο 69χρονος δράστης της δολοφονίας στην Αγία Βαρβάρα - Στη φυλακή μαζί με τη σύζυγό του


Εξάρχεια: Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα - Δείτε βίντεο

Ακρίβεια: Μειώσεις από 14% έως 17% σε επτά κατηγορίες προϊόντων δείχνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης