Συνέδριο ΣΥΡΙΑ - Σπίρτζης: Δεν πρόκειται να φύγει η Όλγα Γεροβασίλη, γιατί θα κερδίσει

Συνέδριο ΣΥΡΙΑ - Σπίρτζης: Δεν πρόκειται να φύγει η Όλγα Γεροβασίλη, γιατί θα κερδίσει

«Δεν έχουμε αντιπάλους ανάμεσά μας. Δεν έχουμε εχθρούς εδώ μέσα και οφείλουμε όλοι να μην τους δημιουργήσουμε» τόνισε

spirtzis
Για τις ρίζες της Αριστεράς μίλησε, κατά την εκκίνηση της τοποθέτησής του, στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης.

«Δεν έχουμε αντιπάλους ανάμεσά μας. Δεν έχουμε εχθρούς εδώ μέσα και οφείλουμε όλοι να μην τους δημιουργήσουμε» τόνισε, λέγοντας πως «παρακαλώ λοιπόν να ανακληθεί η λέξη «αντίπαλος». Παρότρυνε να κοιτάμε τους αντιπάλους «στην ΝΔ, στην συντήρηση» και τόνισε ότι «ούτε είχα, ούτε έχω την πολιτική ως επάγγελμα».

«Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο μας, για τον Αλέξη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ούτε έχω ανάγκη καρέκλες για την επιβεβαίωσή μου». «Δεν είχα ούτε σκαμπό στην Κουμουνδούρου, ενώ ήμουν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, αλλά και «να μην αποτελούν τα ανθρώπινα δικαιώματα την μοναδική ατζέντα του κόμματός μας».

«Αν δεν τις κερδίζαμε εμείς, σήμερα ο Στέφανος δεν θα ήταν ούτε μέλος, όχι πρόεδρος» σημείωσε για τις κατακτήσεις του προηγούμενου Συνεδρίου του κόμματος ως προς τη διεύρυνση, προτείνοντας το ερωτηματολόγιο να μετατραπεί σε δημοψήφισμα.

Κλείσιμο
Αναφορικά με τις αιτιάσεις περί «υπονόμευσης», «όφειλε και οφείλει να κατονομάσει τους υπονομευτές με ονοματεπώνυμο, όχι έτσι» περιέγραψε για τον πρόεδρο του κόμματος ο κ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας ότι διαφορετικά δημιουργεί άλλοθι για την εσωστρέφεια.

Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στα πεπραγμένα του κ. Κασσελάκη το περασμένο πεντάμηνο και κατέληξε λέγοντας πως «δεν πρόκειται να φύγει κανείς μας» και πως δεν πρόκειται να φύγει η Όλγα Γεροβασίλη, γιατί θα κερδίσει.

Ολόκληρη η ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

οι ρίζες μας,

είναι στην Καλογρέζα, στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά, στα ξερονήσια, στο Πολυτεχνείο,

στους αγώνες για την Κύπρο, για την εθνική ανεξαρτησία, για την λαϊκή κυριαρχία, για το άρθρο 16, για την δημοκρατία.

Αυτές οι ρίζες διαμόρφωσαν την καρδιά μας, την ψυχή μας.

Στις δικές μας καρδιές βρίσκονται οι πόνοι, οι αγωνίες και η ελπίδα της ισότητας, της μη εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, του δικαιώματος της εργασίας, της υγείας, της παιδείας, της βελτίωσης της ζωής για όλους.

Αυτή η ελπίδα στις καρδιές μας έφερε τις νίκες του ’81 και του 2015.

Γι αυτό, Συντρόφισσες κ Σύντροφοι, εμείς που πιστεύουμε σε αυτές τις ιδέες, που έχουμε αυτές τις ρίζες, όπως κι αν λέγεται το κόμμα, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά, όποιο κι αν είναι το σύμβολο, δεν έχουμε Αντιπάλους ανάμεσα μας. Δεν έχουμε εχθρούς εδώ μέσα. Και οφείλουμε ΟΛΟΙ να μην προσπαθούμε να τους δημιουργήσουμε.

Οφείλουμε, ΟΛΟΙ, ΟΛΟΙ, τις διαφορετικές απόψεις, τις διαφορετικές θεωρήσεις, τις διαφορετικές προτάσεις, να τις σεβόμαστε. Δεν υπάρχει κατ’επιλογή, σεβασμός στην διαφορετικότητα και στην διαφορετική άποψη. Δεν υπάρχει αλά καρτ δικαίωμα στην κριτική σκέψη.

Παρακαλώ λοιπόν να ανακληθεί η λέξη Αντίπαλος.

Αν θέλουμε να ξαναζήσουμε στιγμές νίκης του κόμματος μας και του προοδευτικού κόσμου, να κοιτάμε τους αντιπάλους στην συντήρηση, στη ΝΔ, όχι εδώ.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, εκλέχτηκα για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή πριν δύο χρόνια και στη συνέχεια στην Π.Γ.

Δεν είχα και ούτε έχω την πολιτική και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως επάγγελμα, δεν πλούτισα από την πολιτική, δεν έχω λεφτά και γι αυτό είμαι πολύ περήφανος. ΠΑΡΑΙΤΉΘΗΚΑ, μετά την απόφαση για εκλογή Προέδρου, απολίτικα, χωρίς συνέδριο.

Δεν είχα ποτέ έμμισθη σχέση με το κόμμα, ούτε έβαλα συνεργάτες μου σε κομματικές θέσεις, στην Αυγή και το left. Δεν είχα ούτε σκαμπό στα κομματικά γραφεία, ας ήμουν μέλος της Π.Γ..

Πως είμαι και πως είμαστε λοιπόν μέλη μιας κομματικής νομενκλατούρας, που δεν αφήνει τον Πρόεδρο;

Έδωσα μαζί με άλλους Συντρόφους μάχες για να αποφασίζουν όλα τα μέλη για τις θέσεις μας, για τα όργανα και για την λειτουργία μας. Για να αποφασίζουν και να μπορούν να θέτουν τα μέλη ακόμη και την θεματολογία. Να μπορεί να γίνει μέλος όποιος επιθυμεί. Να μπορούν να γίνουν νέες οργανώσεις. Να υπάρχουν δίκτυα και σύγχρονη λειτουργία. Να μην αποτελούν τα ανθρώπινα δικαιώματα την μοναδική ατζέντα των προτάσεων μας. Να μην υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι. Και αυτές τις μάχες τις κερδίσαμε, με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Αν δεν τις κερδίζαμε εμείς, ο σημερινός Πρόεδρος δεν θα ήταν ούτε μέλος…

Προτείνω λοιπόν, στον αντίποδα του ερωτηματολογίου,που συμπλήρωσαν λίγα μέλη μας, να μετατραπεί το ερωτηματολόγιο σε δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει σεβασμός των μελών. Να αποφασίσουν. Τα ερωτήματα προς τα μέλη χωρίς τα ίδια να αποφασίζουν είναι εσωστρέφεια. Δεν είναι το νέο.

Άκουσα με προσοχή τον Πρόεδρο σύντροφο Στέφανο. Μίλησε για υπονομευτές. Και όπως λένε οι Κρητικοί που εγώ γνωρίζω και αγαπάω ντρέντα σημαίνει ότι όφειλε να κατονομάσει ποιοι είναι οι υπονομευτές, με ονοματεπώνυμο και πως τον υπονόμευσαν.

Διαφορετικά δημιουργεί πάλι εσωστρέφεια και δήθεν αντιπάλους εδώ για να βρει άλλοθι για τις δικές του ευθύνες και την πτωτική μας πορεία.

Οφείλει να απαντήσει, αν με την δημόσια παρουσία του, θέτει σε δεύτερη μοίρα τα πολιτικά ζητήματα; Αν με τις πράξεις του, όπως η επιβολή κομματικής πειθαρχίας, δημιούργησε εσωστρέφεια; Αν με τις πράξεις του ξεπέρασε ο Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα και την ατζέντα Σαμαρά;

Οφείλει να πει, που οφείλονται οι παλινωδίες των εκφρασμένων θέσεων του. Αν πρόσβαλε με τη συμπεριφορά του όργανα, στελέχη και εργαζόμενους, με αυταρχισμό; Αν προχώρησε σε αντικαταστατικές αποφάσεις; Αν λειτούργησε το πολιτικό κέντρο; Αν στα καυτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η ακρίβεια, οι μισθοί, η υγεία, το στεγαστικό δεν πήραμε κινηματικές πρωτοβουλίες. Γιατί δεν κάναμε ούτε τις καμπάνιες που ο ίδιος έχει εξαγγείλει;

Γιατί ενώ απάντησε θετικά στην πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά Για τη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων και κινήσεων, δεν ανταποκριθήκαμε και δεν συμμετείχαμε ως τώρα;

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, υπερασπίστηκα στο παρελθόν τον ιδιαίτερο ρόλο που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος στο κόμμα. Το ίδιο θα κάνω και σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος δεν ανέχεται και δεν αντέχει να ακούει διαφορετικές απόψεις και κριτική. Δεν σημαίνει ότι δεν κάνει την αυτοκριτική του.

Δεν σημαίνει ότι δεν οφείλει να υποτάσσει το εγώ στο εμείς. Όποιος επικαλείται το νέο, πρέπει να το υπηρετεί, όχι να το επικαλείται. Διαφορετικά γυρνάμε πίσω. Στην εποχή των ιδιοκτητών και των φιλοξενούμενων. Στην εποχή της κοπτάτσιας και της αέναης ισορροπίας αντί για την σύνθεση και τις ξεκάθαρες αποφάσεις και θέσεις.

Υπήρξαν Πρόεδροι, που η άποψη τους, οι προτάσεις τους γίνονταν αποδεκτές και τις εφάρμοζαν ακόμη και όσοι διαφωνούσαν. Αυτοί οι ηγέτες κέρδισαν την αγάπη και το σεβασμό, με την μεγαθυμία τους, το πολιτικό τους βάρος, τις ιδέες τους, τους αγώνες τους, την ανάληψη ευθυνών τους. Τέτοια περίπτωση ήταν ο Αντρέας Παπανδρέου. Τέτοια και ο Αλέξης. Είναι ντροπή, επειδή για μια ακόμη φορά δεν κρύφτηκε και είπε την άποψη του καθαρά, σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα που εκείνος δημιούργησε, κάποιοι να τον υβρίζουν.

Καταθέτω στο Προεδρείο:

1. Προτάσεις για αλλαγές και συμπληρώσεις του κειμένου θέσεων στα εθνικά θέματα:
Α. να απαλειφθεί η θέση, που είπε και ο Πρόεδρος στην ομιλία του, ότι είμαστε υπερ της αντικατάστασης της αρχής της ομοφωνίας στην Ε.Ε., εκτός των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Αυτό το εθνικό προνόμιο μπορεί να εκχωρηθεί, μόνο αν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Αν υπάρχει συμμετοχή της στις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας μας, αν υπάρχει ενιαίοςπροϋπολογισμός, ενιαίο τραπεζικό σύστημα, ενιαίαφορολόγηση. Διαφορετικά γιατί; Θα προστατεύσει το διευθυντήριο ή οι χώρες του Βορρά τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Β. συμπλήρωση των όρων για στήριξη της ένταξης της Αλβανίας: στην Ε.Ε. εκτός των θεμάτων της ελληνικής μειονότητας να προστεθούν ζητήματα που σχετίζονται με την κατάργηση τουρκικών βάσεων στο έδαφος της, με την εγκατάλειψη όποιων διεκδικήσεων της προς την Ελλάδα)

2. Καταθέτω πρόταση για την ανάληψη πρωτοβουλιών, από ομάδα συγκεκριμένων Συντρόφων, του κόμματος μας, για την προγραμματική σύγκλιση με όλο το φάσμα κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού κόσμου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κυριαρχία της Δεξιάς και η μεταφορά του πολιτικού διπόλου μεταξύ Δεξιάς και Ακραίας Δεξιάς, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και την άμεση συμμετοχή μας ενεργά και όχι στα λόγια της πρωτοβουλίας, που ανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς και το Πράττω.
Προτείνω τα μέλη της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι οι, αλφαβητικά:

Κορμάς Παναγιώτης, Νίκος Μαδεμλής, Γιάννης Μπουρνούς, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέκος Φλαμπουράρης.

​Η επιτροπή θα έχει βάση συζήτησης τις θέσεις μας και θα δώσει βάρος στα θέματα για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο, την ανάπτυξη, την οικονομία.

Η επιτροπή θα λειτουργεί σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του κόμματος, τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. και τον Γραμματέα της Κ.Ε..

3. Συμπλήρωση της πολιτικής μας θεματολογίας και των θέσεων μας για τις Ευρωεκλογές με:

Α. Είμαστε αντίθετοι με το διευθυντήριο της Ε.Ε., που ετοιμάζεται για μεγάλες περικοπές, στην ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος, στις υποδομές, προς όφελος των Τραπεζών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Β. Ενιαίους όρους χρηματοδότησης, επιτοκίων και λειτουργίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

Γ. Ενιαίο σύστημα και όρους φορολόγησης

Δ. Αλλαγή των κανόνων χρηματοδότησης υποδομών και κυρίως των χρηματοοικονομικών κανόνων, με συμπερίληψη των ζητημάτων ανάπτυξης περιοχών, ασφάλειας και χωροταξικού σχεδιασμού που υπηρετεί την αποκέντρωση

Ε. Στήριξη των υγειών παραγωγικών δυνάμεων και κατοχύρωση του ποσοστού της Ευρωπαϊκήςπαραγωγής, που αναλογεί στη χώρα μας στην πρωτογενή παραγωγή, στην μεταποίηση, στη βιομηχανία

Στ. Στήριξη του κοινωνικού κράτους, των υποδομών και της λειτουργίας τους

Ζ. Αναθεώρηση της απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων στους κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς της χώρας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, το νερό, κλπ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το έκτακτο Συνέδριο θέσεων, δυστυχώς μετατράπηκε σε συνέδριο εσωστρέφειας.

Στηρίζω την υποψηφιότητα που δεν θεωρεί αντίπαλο τον συνυποψήφιο Σύντροφο του, που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα, την πολιτική επάρκεια, την δημοκρατική λειτουργία και την ιστορία μας.

Καλό αγώνα και καλά αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές.






Ειδήσεις σήμερα:

Γκάζι: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση «μπράβων» σε πελάτες και αστυνομικό σε μπαρ

Γεροβασίλη: Μικροεπεισόδια για την υποψηφιότητά της - «Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη και πάντα έβαζα πλάτη»

Και ο Λαζόπουλος κατά Αλέξη με δήλωσή του στο «Πρώτο ΘΕΜΑ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης