Γιώργος Σταμάτης: Ποιος είναι ο βουλευτής της ΝΔ που εμφανίστηκε με σκύλο-οδηγό στην ορκωμοσία

Γιώργος Σταμάτης: Ποιος είναι ο βουλευτής της ΝΔ που εμφανίστηκε με σκύλο-οδηγό στην ορκωμοσία

Τον συνόδευαν δύο γυναίκες με πρόβλημα όρασης - Ο βουλευτής Επικρατείας που κατάφερε να μετατρέψει την ορκωμοσία σε μια ευκαιρία προβολής μιας κατηγορίας συμπολιτών που χρήζει κοινωνικής ορατότητας

giorgos_stamatis_new
Τον τίτλο της πλέον αξιοπρόσεκτης συνοδείας νέου βουλευτή απέσπασε αμέσως, άμα τη εμφανίσει της, η τριάδα που πλαισίωσε τον Γιώργο Σταμάτη της Νέας Δημοκρατίας. Δύο γυναίκες με πρόβλημα όρασης και ένας σκύλος-οδηγός κέρδισαν τις εντυπώσεις και, προφανώς, δικαίωσαν την επιλογή του βουλευτή Επικρατείας της πλειοψηφίας, να μετατρέψει την ορκωμοσία των «Τριακοσίων» σε μια ευκαιρία ευαγούς προβολής μιας κατηγορίας συμπολιτών που χρήζει κοινωνικής ορατότητας.

Θα έλεγε κανείς ότι ο κ. Σταμάτης, ο οποίος είναι ως άνθρωπος αφοσιωμένος στα δικαιώματα των λεγομένων ΑμΕΑ, μετέδωσε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της εθελούσιας -ή ακούσιας, έστω- τυφλότητας, χρησιμοποιώντας ως επικοινωνιακό όπλο την ίδια την τυφλότητα.

Στην ορκωμοσία της καινούργιας Βουλής, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ο Γιώργος Σταμάτης προσήλθε συνοδευόμενος και συνοδεύοντας τις κυρίες Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου (ψυχολόγο), τη δικηγόρο Άγκαθα Καρρά και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο-οδηγό «Μπάμπου».

giorgos_stamatis___2_
Κλείσιμο


Η επιτυχία του Γιώργου Σταμάτη ήταν ότι το επικοινωνιακό τρικ που προσχεδίασε πέτυχε απολύτως το στόχο του, εφόσον η τετράδα συζητήθηκε εξίσου, αν όχι περισσότερο από τις «εκκεντρικές εμφανίσεις», οι οποίες ουδέποτε λείπουν από τέτοιου είδους περιστάσεις. Προβάλλοντας την πραγματική όψη της αναπηρίας, ο κ. Σταμάτης εκτός των άλλων εναντιώθηκε στην τακτική της προσέλκυσης προσοχής μέσω της πεπατημένης των ανοίκειων ενδυματικών επιλογών.

«Καλημέρα! Μεγάλη μέρα σήμερα! Ευχόμαστε ολόψυχα καλή κοινοβουλευτική θητεία στον Γιώργο Σταμάτη που εξελέγη βουλευτής Επικράτειας με τη Νέα Δημοκρατία! Ο Γιώργος είναι από τους λίγους πολιτικούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των τυφλών και των σκύλων-οδηγών! Ο Μπάμπου σήμερα στη Βουλή θα του φέρει γούρι» ήταν το μήνυμα που ανάρτησαν στο Facebook από κοινού οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης ενέργειας.

Βεβαίως, ο Γιώργος Σταμάτης δεν επέλεξε να προβάλει την τυφλότητα κατά τύχη και μόνο για ευκαιριακή επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Αντιθέτως, πέραν της προσωπικής ενασχόλησής του με το χώρο των εμποδιζόμενων -καθ' οιονδήποτε τρόπο- ατόμων στην Ελλάδα, ο ίδιος έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, επί της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.

Υπ' αυτή την ιδιότητά του, όταν πχ συμμετείχε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει ότι «ο σκύλος οδηγός συνιστά μια πολύ σημαντική υποστηρικτική υπηρεσία για τα άτομα με οπτική αναπηρία, δεδομένου ότι μεγιστοποιεί την αυτονομία τους και τους εξασφαλίζει, άνεση, ανεξαρτησία και ασφάλεια στις μετακινήσεις τους. Η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται στον πυρήνα του δικαιωματικού μοντέλου, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τη φιλοσοφία και των δικών μας πολιτικών επιλογών. Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτήσαμε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, μια ομάδα εργασίας για την κινητικότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία, στην οποία διατυπώθηκαν προτάσεις και για την ενίσχυση της υπηρεσίας του σκύλου οδηγού. Εμείς, επιδιώκοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε υπηρεσία αναγκαία για την ανεξάρτητη τους διαβίωση, αναλαμβάνουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού των σκύλων οδηγών και τη θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών. Επιπλέον στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την πλήρη αποδοχή των σκύλων οδηγών, ώστε οι χειριστές τους να μη βιώνουν εμπόδια και διακρίσεις, αλλά να ζουν σε μια κοινωνία συμπερίληψης και αποδοχής».

giorgos_stamatis___3_


Βάσει του βιογραφικού σημειώματός του, ο Γιώργος Σταμάτης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στον τομέα της Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας. Από το 2006 εργάζεται στο Δήμο Αθηναίων, όπου διετέλεσε υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης και ήταν υπεύθυνος για τη σύσταση και λειτουργία του πρώτου Συμβουλίου Μεταναστών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ως Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ συνέταξε την ενότητα για την κοινωνική πολιτική του Προγράμματος ενόψει των εκλογών του 2019, εξειδικεύοντας μεταξύ άλλων τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού βοηθού για τα ΑμεΑ. Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εστίασε στο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ειδικότερα, εκπόνησε την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας, την νέα Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Αστεγίας.

Είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), Σημείο Αναφοράς του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα άτομα με αναπηρία. Ο Γιώργος Σταμάτης είναι επίσης Εθνικός Συντονιστής για την πρόσβαση σε ποιοτική μακροχρόνια φροντίδα και υπεύθυνος της Γραμμής Αρωγής για τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες και τους επιβαίνοντες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Είναι εθελοντής Διασώστης/Σαμαρείτης Α' Τάξεως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εργάζεται συστηματικά στο πεδίο όντας μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών και εστιάζοντας στη διαρκή διαβούλευση με φορείς των ατόμων με αναπηρία, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της κοινότητας των Ρομά και άλλων ευάλωτων ομάδων, έχοντας ως όραμα την ενίσχυση της ορατότητας και την πραγμάτωση της πλήρους κοινωνικής τους συμπερίληψης.

Εξάλλου, ακριβώς για την ενεργό δράση του υπέρ των ΑμΕΑ και κάθε είδους ευπαθούς ομάδας της ελληνικής κοινωνίας, ο κ. Σταμάτης χρίσθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, στην 5η θέση του ψηφοδελτίου. Προσφάτως, δε, ο Γιώργος Σταμάτης πρωτοστάτησε στην εξασφάλιση ιδιαίτερης πρόσβασης στα εκλογικά κέντρα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και θεωρούνται «εμποδιζόμενα».

Ειδήσεις σήμερα:

Η πρώτη συνέντευξη των γιων του Κωνσταντίνου μετά τον θάνατό του: «Είμαστε Έλληνες, δε μας λένε Γλύξμπουργκ»

Σκληρό ροκ ΣΥΡΙΖΑ με τους «Σπαρτιάτες», τα «μηνύματα» Τσίπρα και οι βολές Σπίρτζη

Μεσημεριανές καταιγίδες στα ορεινά με τον υδράργυρο στους... 37 βαθμούς


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης