Μητσοτάκης: Βάζει στο τραπέζι ευρωπαϊκό μηχανισμό παρέμβασης στην τιμή του αερίου

Μητσοτάκης: Βάζει στο τραπέζι ευρωπαϊκό μηχανισμό παρέμβασης στην τιμή του αερίου

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη είναι άθροισμα τεχνικών προτάσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών

mitsotakis-doorstep
Μια τολμηρή πρόταση-πλαίσιο για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στο εκτινασσόμενο κόστος ενέργειας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέστειλε χθες σχετική επιστολή στην Κομισιόν, με το βλέμμα και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βερσαλλίες την Πέμπτη. Η επιστολή που έχει ως αποδέκτες την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον περιγράφεται από πηγή που την έχει διαβάσει ως "εξαιρετικά λεπτομερής", ενώ αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, εκτός απροόπτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη είναι άθροισμα τεχνικών προτάσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών, σε μια προσπάθεια να πάρει μορφή η ελληνική παρέμβαση στη συζήτηση για την αναχαίτιση του κόστους ενέργειας που επιδιώκει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση έχει δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουν τα κράτη-μέλη, ώστε να στηρίζουν μηχανισμούς και επιχειρήσεις και ο δεύτερος-και πιο σημαντικός κατά το Μαξίμου-είναι ένας σύνθετος ευρωπαϊκός μηχανισμός παρέμβασης στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σε όλη την αλυσίδα της τιμολόγησης.

Νέα εργαλεία

Ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης, ο κ. Μητσοτάκης βάζει συντεταγμένα στο τραπέζι μια σειρά εργαλείων, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο στήριξης των νοικοκυριών με βασική πηγή εσόδων τα μελλοντικά δικαιώματα από την πώληση ρύπων έως και το σχέδιο για ένα mega-ευρωομόλογο που θα αφορά στη χρηματοδότηση του κόστους ενέργειας και τις αμυντικές δαπάνες και του οποίου το Μαξίμου είναι ένθερμος υποστηρικτής. Η λογική είναι ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να έχουν μη συμβατικά εργαλεία για να ανταποκριθούν σε μια πρωτοφανή κατάσταση που αρχίζει και παραπέμπει ευθέως στις πετρελαϊκές κρίσεις των αρχών του '70 και του '90.

Όσο για την παρέμβαση στις διεθνείς τιμές αερίου, αρμόδια πηγή υπογραμμίζει στο protothema.gr ότι είναι απαραίτητη, καθώς θα βρεθούμε να "κυνηγάμε την ουρά μας" αν δεν υπάρξει ρύθμιση, ακόμα και αν προηγουμένως έχουν αναπτυχθεί χρηματοδοτικά εργαλεία. Στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει μια φόρμουλα παρέμβασης στον τρόπο που διαμορφώνεται η διεθνής τιμή, επεμβαίνοντας σε όλους τους ενδιάμεσους "κρίκους" που συναπαρτίζουν την αλυσίδα διαμόρφωσης της τιμής. Στόχος, να μπει ένα "φρένο" στο περιθώριο κέρδους, εφόσον βεβαίως συνυπολογιστεί και το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Μητσοτάκης λέγεται ότι έχει συζητήσει με αρκετούς παράγοντες της αγοράς και προμηθευτές, προκειμένου να καταλήξει στην προαναφερθείσα σύνθετη φόρμουλα, την οποία έστειλε προς συζήτηση στην Κομισιόν.



Ειδήσεις σήμερα:

Εβελίνα Τσιαντζή-Μαντέ: Η 14χρονη πιανίστα από την Σαντορίνη που σαρώνει σε διεθνείς διαγωνισμούς

Η ελληνικό - ουκρανική παράσταση που χτυπήθηκε από τον πόλεμο

Λονδίνο: Η drag queen που χορεύει και… διαβάζει παραμύθια σε παιδιά δημοτικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης