Φυλλοροεί το ΜέΡΑ25: Νέα ανεξαρτητοποίηση με αιχμές για «κλειστή λέσχη εκλεκτών»

Φυλλοροεί το ΜέΡΑ25: Νέα ανεξαρτητοποίηση με αιχμές για «κλειστή λέσχη εκλεκτών»

Μετά την παραίτηση της Κωνσταντίνα Αδάμου από τη Θεσσαλονίκη έφυγε και η  βουλευτής Α' Αθηνών Αγγελική Αδαμοπούλου - Καταλογίζει στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη «έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας και πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού» - «Tης εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο της κόμμα... τώρα που μύρισαν εκλογές» η απάντηση Βαρουφάκη

5221532
Ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας επέλεξε να κόψει οριστικά τους πολιτικούς δεσμούς της με το ΜέΡΑ25, η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Η κ. Αδαμοπούλου, νομικός στο επάγγελμα, η οποία είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 2019 στην Α’ Αθηνών με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, έκλεισε με θόρυβο την πόρτα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 πίσω της, αποστέλλοντας σήμερα επιστολή ανεξαρτητοποίησής της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Κεραυνός εν αιθρία

Αιφνιδιασμένα, την ίδια ώρα, από την πρωτοβουλία της κ. Αδαμοπούλου δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΜέΡΑ25, σημειώνοντας πως «δεν μας ειδοποίησε καν», αναφορικά με την επιθυμία της να απενταχθεί από τις γραμμές του κόμματος. Πρόκειται, ωστόσο, για τη δεύτερη ανεξαρτητοποίηση γυναίκας βουλευτή κατά το τελευταίο διάστημα από το ΜέΡΑ25, μετά την ηχηρή αποχώρηση από τον ίδιο πολιτικό φορέα της Κωνσταντίνας Αδάμου, τον περασμένο Ιούλιο.

Εξηγώντας τους λόγους της ανεξαρτητοποίησής της, η κ. Αδαμοπούλου περιγράφει για το πρώην κόμμα της ότι αυτό άρχισε «να μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών», βάλλοντας και κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, αφού «η ίδια η ηγεσία του ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα αρεστά της στελέχη επιχειρούν καθημερινά, αυταρχικά κι αυθαίρετα να επιβάλλονται δίχως διάλογο και δίχως διαδικασίες», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής της.

5283227


Επιπλέον, αναφερόμενη στις εσωκομματικές λειτουργίες του Μέρα25, η κ. Αδαμοπούλου καταλογίζει στον πρώην πολιτικό της φορέα «έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού», όπως και «πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών». Σύμφωνα με την ίδια, το Μέρα25, παρά την παρθενική του κοινοβουλευτική θητεία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει ήδη υποστεί «αλλοτρίωση» στον «ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα» του, δίνοντας αντίθετα χώρο σε μια «ιδιοκτησιακή λογική της παραγοντικής του ολιγαρχίας».

Απαντώντας -μέσω twitter- στις αιτιάσεις της ανεξάρτητης πλέον βουλευτή, ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε πως «με την συνείδηση ήσυχη, ότι κανένα κόμμα δεν έχει σταθεί σε βουλεύτριά του όπως το ΜέΡΑ25 στην Αγγελική Αδαμοπούλου, της εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο της κόμμα... τώρα που μύρισαν εκλογές». «Την Ημέρα της Γυναίκας εμείς είμαστε στους δρόμους – για τις γυναίκες όχι για τα αξιώματα» κατέληξε ο ίδιος, κι ενώ η δεύτερη κατά σειρά γυναίκα βουλευτής του ΜέΡΑ25 επέλεξε αυτοβούλως να τεθεί εκτός κομματικού νυμφώνος.
Κλείσιμο

Στο μεταξύ, «Οβιδιακές» μεταμορφώσεις είχε καταλογίσει στο ΜέΡΑ25 και η πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου, υποστηρίζοντας -κι εκείνη στην επιστολή παραίτησής της – πως «προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδύναμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές».

Η κ. Αδάμου έκανε ακόμη λόγο για «bullying, τραμπουκισμούς, mobbing, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλλειψη σεβασμού» αναφερόμενη στα ενδότερα του ΜέΡΑ25 σε τηλεοπτική της συνέντευξη, ενώ κατήγγειλε το πρώην κόμμα της, λέγοντας πως δεν της επετράπη να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Μετρώντας, πάντως, δύο βουλευτίνες λιγότερες στην κοινοβουλευτική του δύναμη, σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως «η Αγγελική Αδαμοπούλου ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή υπόνοια στα όργανα του κόμματος, στην ΠΓ και την ΚΕ, για όσα επικαλείται ως αιτία της αποχώρησης της», εγκαλώντας εμμέσως την ανεξάρτητη βουλευτή για «καριερισμό» και «ατομικές φιλοδοξίες».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Με λύπη μας ενημερωθήκαμε σήμερα δια του προέδρου της Βουλής ότι η βουλεύτρια Α' Αθήνας του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου αποχώρησε από την ΚΟ και ανεξαρτητοποιήθηκε. Η Αγγελική Αδαμοπούλου ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή υπόνοια στα όργανα του κόμματος, στην ΠΓ και την ΚΕ, για όσα επικαλείται ως αιτία της αποχώρησης της.

Κατανοούμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι μέλος του ΜέΡΑ25, ενός κόμματος χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις στην Ολιγαρχία, ενός κόμματος που δεν επιτρέπει τον καριερισμό και τις όποιες ατομικές φιλοδοξίες.

Σε αυτή τη συγκυρία της διάχυτης εκλογολογίας, η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης της Αγγελικής Αδαμοπούλου είναι προφανής. Της ευχόμαστε καλή τύχη στο επόμενο κόμμα της».

Εκλογική κίνηση

Παρά τον αιφνιδιασμό τους, πηγές προσκείμενες στο ΜέΡΑ25 τοποθετούν τη σημερινή κίνηση της κ. Αδαμοπούλου στην ευρύτερη κινητικότητα στον πολιτικό χάρτη, υπό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ερμηνεύοντας δηλαδή τη σημερινή κίνηση της ανεξάρτητης βουλευτή με βάση το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα «ζεσταίνονται οι κομματικές μηχανές».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κ. Αδαμοπούλου να οδεύσει σε άλλο κόμμα (πιθανότητα που άφησε ανοιχτή και ο κ. Βαρουφάκης στην ανάρτησή του), βλέποντας ως πιο πιθανή την «μεταγραφή» της στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την επιφυλακτικότητα της Κουμουνδούρου να εγγράψει στους κόλπους της στελέχη από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε ήδη στην περίπτωση της ανεξαρτητοποίησης της κ. Αδάμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Απολογείται σήμερα ο δράστης του στυγερού εγκλήματος στην Ανδραβίδα

Το παρασκήνιο για να κλείσει το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, η ατζέντα και ο «λεονταρισμός» Τσελίκ

Βίντεο: Η στιγμή που βόμβα σκάει σε αμάχους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Ιρπίν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης