Μάχη διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ: Παρασκήνιο, διαβουλεύσεις και πιέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου να είναι ο 7ος υποψήφιος

Μάχη διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ: Παρασκήνιο, διαβουλεύσεις και πιέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου να είναι ο 7ος υποψήφιος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των συμμαχιών - Αναδιατάσσονται δυνάμεις μετά την αποχώρηση της  νυν προέδρου από την κούρσα - Ο Ανδρέας Λοβέρδος άνοιξε την διαδικασία της κατάθεσης υπογραφών στήριξης - Θα είναι τελικά υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου;

kinima-allagis-eklogesjpg
Σε τροχιά κρίσιμων εξελίξεων εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής, με φόντο τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά και τις συνεχείς ανατροπές, σχετικά με το παζλ των υποψηφίων και των συμμάχων τους.

Στελέχη και βουλευτές, μετρούν κάθε ώρα που περνά, διαφορετικά και πυκνά γεγονότα, παρασκηνιακές ίντριγκες και έντονες διαβουλεύσεις, ενώ στα επιτελεία των έξι υποψηφίων έχει σημάνει συναγερμός για τον «πόλεμο» με τις πολλές μάχες που θα ακολουθήσουν. Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Παύλος Χρηστίδης βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης και αναζητούν το ασφαλές αφήγημα για την αναμέτρηση του πρώτου γύρου στις 5 του Δεκέμβρη. Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται ισχυρές πιέσεις από άλλα στελέχη να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος- ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. Και, όσοι γνωρίζουν καλά το τοπίο και την ανθρωπογεωγραφία στο ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζουν ότι η αποχώρηση της νυν προέδρου από την κούρσα αλλάζει αισθητά τις εσωκομματικές ισορροπίες -άρα αναδιατάσσονται δυνάμεις και συγκροτούνται εκ νέου συμμαχίες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με δήλωσή του χθες άνοιξε την διαδικασία της κατάθεσης υπογραφών στήριξης. Συγκέντρωσε μέχρι χθες 14.200 υπογραφές και κατέθεσε συγκεκριμένα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) 5.200 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας του από μέλη του μητρώου του κόμματος, άλλες 1.000 από νέα μέλη του κόμματος καθώς και 8.000 από προοδευτικούς πολίτες. «Σε όλα αυτά θα αναφερόμουν στη συνέντευξη τύπου που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, η οποία και αναβλήθηκε λόγω της περιπέτειας της υγείας της προέδρου Φ. Γεννηματά», τόνισε ο κ. Λοβέρδος προαναγγέλλοντας την παρουσίαση του συνόλου των υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητάς του σε επικείμενη συνέντευξη Τύπου και συγχαίροντας τους άλλους υποψήφιους για τη συμμετοχή τους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος φιλοδοξεί ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναγέννηση της παράταξης και «μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας», ενώ δεσμεύεται προσωπικά ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις «στη σφυρηλάτηση αρραγούς ενότητας και στην ολική επαναφορά με το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, με τη Δημοκρατική Παράταξη του 21ου αιώνα». Μετά την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, έτσι και ο κ. Λοβέρδος θα ξεκινήσει νέο κύκλο περιοδειών στο λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια. Το επιτελείο του δίνει έμφαση στην ανάδειξη των πολιτικών της διακήρυξής του και του στόχου του για τον διπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος -και ποντάρει όπως όλα δείχνουν στα ντιμπέϊτ που θα οργανωθούν για την τελική ευθεία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δομημένο μηχανισμό και επενδύει στην αξιοποίησή του, παίζει το χαρτί της ανανέωσης και προσβλέπει στις εισροές δυνάμεων από το μπλοκ των γεννηματικών. Ο ίδιος διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να μπει στο πεδίο των σφοδρών αντιπαραθέσεων κι ότι κύριο μέλημά του είναι η διασφάλιση της ενότητας του κόμματος στην κρίσιμη συγκυρία. Οι αντίπαλοί του υπενθυμίζουν ότι ως ευρωβουλευτής δεν θα μπορεί εφόσον εκλεγεί να δώσει μάχες εντός βουλής και θέτουν ερωτήματα για το ποιος ή ποια θα αναλάβει την μπαγκέτα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Χάρης Καστανίδης έχει ξεκινήσει την κούρσα έχοντας δίπλα του παπανδρεϊκά στελέχη, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Γιώργος Πεταλωτής. Εκτιμάται ότι διατηρεί δυνάμεις στην έδρα του στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η συμμετοχή του Παύλου Γερουλάνου λέγεται ότι θα προσεγγίσει νέο κόσμο και «άστεγους» κεντροαριστερούς- στελέχη του επιτελείου του συμπληρώνουν ότι είναι μια καλή βάση εκκίνησης η Αθήνα, ωστόσο «ο Παύλος έχει δίκτυα και επαφές ανά την Ελλάδα». Ο Βασίλης Κεγκέρογλου προχωρά στη συγκέντρωση υπογραφών καταρχάς από την Κρήτη, όπου ισχυρές δυνάμεις διατηρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Παύλος Χρηστίδης δηλώνει ότι μέσω της υποψηφιότητάς του θα υπερασπιστεί την γραμμή της αυτονομίας του κόμματος, την ανάδειξη της νέας γενιάς, τις ανοιχτές διαδικασίες και τα δημοψηφίσματα, τις πολιτικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Κλείσιμο
Θα είναι τελικά υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου; Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείει την εξέλιξη αυτή, ακούει και εξετάζει τις διάφορες εισηγήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιέσεις που δέχεται για την κάθοδό του προέρχονται από ένα σημαντικό αριθμό στελεχών ανά την Ελλάδα, από ανθρώπους του συνδικαλιστικού χώρου και της αυτοδιοίκησης αλλά και από εκείνους (εντός και εκτός βουλής) που πιστεύουν ότι με την υποψηφιότητά του διασφαλίζεται η ενότητα του κόμματος την επομένη μέρα. Έντονες διεργασίες καταγράφονται και στην κοινοβουλευτική ομάδα γύρω από το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως ακούγεται με πρωτοβουλία του Γιώργου Καμίνη και άλλοι βουλευτές, όπως οι κ.κ Πουλάς, Μουλκιώτης, Ιλχάν Ιλχάν, Αρβανιτίδης κα συζητούν το ενδεχόμενο προτροπής του να κατέβει στην κούρσα- κάτι που αν συμβεί θα αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα στον ιδιότυπο προεκλογικό χάρτη του ΚΙΝΑΛ, μετά την αποχώρηση της κυρίας Γεννηματά.

Ειδήσεις σήμερα

Δακτύλιος: Ελεύθερη κυκλοφορία για οχήματα υγραερίου, φυσικού αερίου, υβριδικά, ηλεκτρικά και Euro 6 έως 120 gr CO2

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε δύο μέρες έπεσε στην Αττική βροχή τριπλάσια απ' ό,τι κάθε Οκτώβριο

Κλειστή η Εγνατία στο ύψος της Μεγάλης Βόλβης λόγω συσσώρευσης υδάτων - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης