Συνάντηση Φον Ντερ Λάιεν - Αναστασιάδη: Στην Κομισιόν το θέμα δημιουργίας βάσης rescEU στην Κύπρο

Συνάντηση Φον Ντερ Λάιεν - Αναστασιάδη: Στην Κομισιόν το θέμα δημιουργίας βάσης rescEU στην Κύπρο

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί η πρόεδρος της Κομισιόν

CNA_T789b2b39f17447b6a174fc97490dd39b
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στην ΕΕ το θέμα της ανάγκης δημιουργίας βάσης του rescEU στην Κύπρο, κάτι που θα είναι επωφελές τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για χώρες της περιοχής.

Η κ. φον ντερ Λάιεν μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στην Λευκωσία, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στην Κύπρο, με σκοπό να παραδώσει την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κ. φον ντερ Λάιεν συζήτησαν θέματα που άπτονται του Σχεδίου Ανάκαμψης, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρόεδρο της για την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης που δίνει μια νέα προοπτική στην κυπριακή οικονομία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών κρίσεων και καταστροφών, όπως η πρόσφατη πυρκαγιά σε ορεινές περιοχές.
CNA_T340e0bc397fb4854b00aa13c3f512319

Κλείσιμο
Η κ. φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας το ως ένα πολύ καλό πλάνο που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και το ποσό των 18 εκ. ευρώ για ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Πρόσθεσε ότι θα μεταφέρει στην ΕΕ το θέμα της ανάγκης δημιουργίας βάσης του rescEU στην Κύπρο, κάτι που θα είναι επωφελές τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για χώρες της περιοχής.

Αναφορικά με το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η Πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη την Κυπριακή Κυβέρνηση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και για τις ενέργειες του κράτους προς την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως κράτος πρώτης γραμμής και τις πιέσεις που δέχεται.
CNA_Tddc662cdf54347da900cbf25cdb21561

Φον ντερ Λάιεν: Η έγκριση του σχεδίου Ανάκαμψης για την Κύπρο είναι μόνο η αρχή 

Το πράσινο φως στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων έδωσε και επίσημα σήμερα στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρίσκεται στην Λευκωσία

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου τόσο η Πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν πως το σχέδιο είναι φιλόδοξο και διαθέτει ένα ισοζυγισμένο μείγμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Στις δηλώσεις της η κ. φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε το σχέδιο φιλόδοξο και ισοζυγισμένο, τονίζοντας ωστόσο ότι η έγκρισή του «αποτελεί μόνο την αρχή».

«Τώρα υλοποίηση υλοποίηση, υλοποίηση, πολύ έργο, ωραίο έργο γιατί (το σχέδιο) είναι δημιουργικό και με το βλέμμα στο μέλλον. Είμαστε παρά το πλευρό σας γιατί είναι σημαντικό η δική σας επιτυχία να είναι δική μας επιτυχία, μια ευρωπαϊκή επιτυχία», τόνισε.

Σημείωσε τέλος ότι μετά την έγκριση αυτή ακολουθεί η έγκριση από το Συμβούλιο και στη συνέχεια θα υπάρξει η εκταμίευση της προκαταβολής.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε πως συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης των Ταμείων Συνοχής και τις ιδιωτικές επενδύσεις από την υλοποίηση των σχεδίων ο συνολικός αντίκτυπος του σχεδίου, χωρίς να περιλαμβάνονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ανέρχονται στα €4,4 δισ.

«Το σχέδιο ‘Κύπρος το αύριο’ περιλαμβάνει 58 κρίσιμες αλλά απολύτως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και 76 επενδυτικές δράσεις, που αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε στις δικές του αναφορές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τόνισε πως αν και η Κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συναγερμός σε πλοίο στη Ραφήνα: 17χρονοι έφυγαν από την Ίο μετά από κορωνοπάρτι - 14 βγήκαν θετικοί

Βίντεο ντοκουμέντο: 25χρονος πυροβολεί εν ψυχρώ δυο 20χρονους έξω από μπαρ στη Χαλκιδική

Σάκης Κατσούλης - Ηλίας Μπόγδανος: Έξοδος με τα… κορίτσια τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης