Γεννηματά και Τσίπρας με τους ευρωσοσιαλιστές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Γεννηματά και Τσίπρας με τους ευρωσοσιαλιστές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Η παρουσία τους στα κορυφαία «τραπέζια» των σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης ευνοεί τα σενάρια περί προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ - Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

tsipras__gennimata
Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ και ενδεχομένως ένα τετ-α-τετ στο «γήπεδο» των σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης αναμένεται μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί παρότι δεν έχουν κλείσει ραντεβού ανταλλαγής απόψεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα βρεθούν σήμερα και αύριο στα κορυφαία τραπέζια των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη- σε Βρυξέλλες και Βερολίνο- όπου ο μεν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καλείται από τον δεύτερο χρόνο της πρωθυπουργίας του ως παρατηρητής, η δε Φώφη Γεννηματά ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ελλάδα.

Είναι πασιφανές ότι η «σύμπτωση» ευνοεί τα σενάρια περί προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις των αρχηγών τους περί της προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης με αφετηρία τις προσεχείς εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι στην παρούσα φάση οι «γέφυρες» είναι στην πραγματικότητα κλειστές. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να θέλει (και να διεκδικεί με το ρόλο του «γεφυροποιού») να καλλιεργήσει το έδαφος για πιθανές συνεργασίες με τις προοδευτικές δυνάμεις- μιλώντας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη- όμως η κυρία Γεννηματά κάθε άλλο παρά «ξεστρατίζει» από την επιλογή της αυτόνομης πορείας, που το κόμμα της αποφάσισε στο τελευταίο Συνέδριο. «Συνεχίζει και κλιμακώνει τις επιθέσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί ματαίως να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης», υποστηρίζουν συνεργάτες της, χαρακτηρίζοντας αβάσιμη την εκτίμηση και εσωκομματικών της αντιπάλων ότι με την ρητορική της το τελευταίο διάστημα αφήνει περιθώρια στα «σενάρια» για πιθανή συζήτηση περί μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επανεκλεγεί στην ηγεσία τον προσεχή Νοέμβρη.

Θα έχουν ένα τετ-α-τετ ο κ. Τσίπρας με την κυρία Γεννηματά με αφορμή την συμμετοχή τους στα «τραπέζια» των σοσιαλδημοκρατών αύριο στις Βρυξέλλες και μεθαύριο στο Βερολίνο; Τα επιτελεία τους δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και παραπέμπουν χωρίς σχόλια στο πρόγραμμα των συναντήσεων που θα ακολουθήσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στο περιθώριο των κομματικών διαδικασιών του PES. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουν τη ευκαιρία να τοποθετηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα μείζονα ζητήματα τη συγκυρίας, στο πλαίσιο της προσυνόδου των ευρωσοσιαλδημοκρατών και μία μέρα μετά των ηγετών τους στο Βερολίνο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στην Προσύνοδο του PES με το καθεστώς του παρατηρητή, διατήρησε και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επαφές του με τους ευρωσοσιαλδημοκράτες και, παρότι το κόμμα του ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, ανοίγει «γέφυρες» και με τους Πράσινους, την ανερχόμενη δημοσκοπικά πολιτική δύναμη, ειδικά στην Γερμανία. Σήμερα λοιπόν, ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί στην Προσύνοδο, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni και τους Προέδρους και Συμπροέδρους των προοδευτικών Ευρωπαϊκών κομμάτων –τη Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ska Keller, τoν Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan και την Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez.

Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετάσχει αύριο, ως παρατηρητής και πάλι αλλά, για πρώτη φορά σε τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών, ενώ θα συναντήσει και τους Συμπρόεδρους της Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται συνάντησή του με την υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας από τους Πράσινους, Αναρέλα Μπέρμποκ στο περιθώριο της τακτικής συνάντησης των Ευρωοσοσιαλδημοκρατών.

Κλείσιμο
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από την πλευρά της έχει ήδη ανταλλάξει απόψεις με τους άλλους αρχηγούς της ίδιας πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης. Η ατζέντα δε, των Συνόδων, είναι συγκεκριμένη και αφορά μια σειρά θεμάτων όπως, η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, η πανδημία και η εξέλιξη των εμβολιασμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.



Ειδήσεις σήμερα:

«Καμίνι» και σήμερα η χώρα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 βαθμούς

Survivor: Ανατροπή και στον… τάκο Μαριαλένα, Κόρο και Ασημακόπουλος

Τέξας: Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο που αρνήθηκαν να ανοσοποιηθούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης