Τι «ψάχνει» ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο

Τι «ψάχνει» ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο

Ποιες κινήσεις κάνει στο εσωτερικό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Tsipras
Προοπτική ενδυνάμωσης του προφίλ του στη σκακιέρα των προοδευτικών ηγετών της Ευρώπης «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αυτήν την εβδομάδα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αποφασίσει ότι εφεξής «δεν πρόκειται ν’ αφήσει σε χλωρό κλαρί» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στρέφεται στις «γέφυρες» με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, την ανερχόμενη πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Επιδιώκει «πρόσβαση» στις διεργασίες και στις συζητήσεις, που γίνονται σε κορυφαίο επίπεδο για τις δυνατότητες «πράσινης» και κοινωνικής πολιτικής από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και φιλοδοξεί ότι θα «μεταφέρει» κλίμα ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Οι συνεργάτες του ανέλαβαν το προηγούμενο διάστημα να προετοιμάσουν το έδαφος, να «κλειδώσουν» επαφές με κορυφαίους ηγέτες και ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην πραγματικότητα ξεκίνησαν, αξιοποιώντας τις επαφές που, ο κ. Τσίπρας είχε αποκτήσει ως πρωθυπουργός, έξω από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρχή είχε γίνει με την συμμετοχή του, με την ιδιότητα του παρατηρητή, στην Προσύνοδο του PES (του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), το 2018 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε και στη συνέχεια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δια ζώσης συναντήσεις (προ της πανδημίας) με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες και στα «τραπέζια», όπου «μόνιμη» θέση έχει η Φώφη Γεννηματά- καθώς το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην δική τους ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια. Η νέα εξέλιξη που επιχειρεί να αξιοποιήσει τώρα η ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι ότι ο κ. Τσίπρας μετά την κομματική διαδικασία των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην τακτική σύνοδο των ηγετών του PES. Ανεβαίνοντας κλίμακα στις επαφές με τους κορυφαίους των ευρωσοσιαλδημοκρατών στρέφει το ενδιαφέρον του και στους Πράσινους του Βερολίνου. Προφανής στόχος του, με αφορμή την επίσκεψή του την Παρασκευή στο Βερολίνο, ένα τετ-α-τετ με την Ανναλένα Μπέρμποκ. Με την 40χρονη υποψήφια των Πρασίνων για την Γερμανική καγκελαρία, είχε άλλωστε εγκαινιάσει επαφή από πέρσι τον Μάρτη. Μίλησαν σε τηλεδιάσκεψη και συμφώνησαν με την τότε Συμπρόεδρο των Πράσινων στην Γερμανία για ζητήματα που αφορούσαν την δημόσια υγεία- μόλις είχε ξεσπάσει η πανδημία- αλλά και για το ευρωομόλογο και την πράσινη ανάπτυξη. Θα δει την αρχηγό των Πρασίνων που φορτσάρει για την Καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη, σε αυτό το ταξίδι του στο Βερολίνο; Στελέχη της Κουμουνδούρου δεν το αποκλείουν, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν για ένα προγραμματισμένο ραντεβού με την Μπέρμποκ που «πρωταγωνιστεί» στις δημοσκοπήσεις της προεκλογικής μάχης στην ισχυρή χώρα της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την Κουμουνδούρου μπροστά στα ερωτήματα για τα βήματα που θα ακολουθήσει προς τις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τον πρωθυπουργό (και κυρίαρχο στα γκάλοπ) θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Τσίπρας όμως πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει τα δεδομένα και ως εκ τούτου δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να στήσει εθνικές κάλπες. Έτσι, διατηρεί στο τραπέζι της Κουμουνδούρου τα σχέδια της εκλογικής ετοιμότητας, στα οποία εντάσσεται και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί και πάλι- παρά τα δημοσκοπικά ευρήματα- ως ένα κόμμα εξουσίας; Το σενάριο και το αφήγημα που οικοδομείται από την Κουμουνδούρου παραπέμπει στην συνθήκη της απλής αναλογικής και στο «στοίχημα» μιας μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ακριβώς, σε αυτό το φόβο του κ. Μητσοτάκη ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε μία προοδευτική κυβέρνηση, εντάσσεται και η επίθεσή του στην κυρία Γεννηματά και η προσπάθειά του να την ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα ο οποίος δηλώνει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να ακυρωθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές του Μητσοτάκη, πέραν της μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖ-ΠΣ στα πλαίσια μιας προοδευτικής κυβέρνησης».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφήνουν έξω από το στοίχημα μετεκλογικών συμμαχιών το Μέρα 25 , επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή την εκλογή ηγεσίας το Νοέμβρη, δεν αφήνουν επί του παρόντος περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις και σενάρια. Ωστόσο τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη αποσαφήνισης των όρων και των επιλογών πρώτα και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα μέσω του Συνεδρίου, ο χρόνος διεξαγωγής του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί…

Ειδήσεις σήμερα 

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στην Ευελπίδων ο 32χρονος πιλότος - Πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη

ΕΛ.ΑΣ: Διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον συνδικαλιστή Μπαλάσκα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τα μυστικά της Καρολάιν - Ούτε η μητέρα της δεν γνώριζε τι βίωνε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης