Σύγκρουση Τσίπρα - Τασούλα: «Φιμώνετε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης» - «Δεν επιτρέπω μονόπρακτα, κάνετε τη Βουλή σκηνικό κομματικού ακτιβισμού»

Σύγκρουση Τσίπρα - Τασούλα: «Φιμώνετε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης» - «Δεν επιτρέπω μονόπρακτα, κάνετε τη Βουλή σκηνικό κομματικού ακτιβισμού»

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον λόγο για να απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής - Παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής και μπλόκαρε τον Αλέξη Τσίπρα - «Η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας» τόνισε ο Κώστας Τασούλας

tsipras-tasoulas34
Σφοδρή σύγκρουση εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς η απόπειρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να λάβει το λόγο εκτός διαδικασίας προσέκρουσε αυτή τη φορά στην άρνηση του Προέδρου του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα.

«Δεν θα επιτρέψω την μετατροπή της Βουλής σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν θα επιτρέψω μονολόγους ή μονόπρακτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

«Να μην υποπέσετε στο παράπτωμα να παριστάνετε τον πρόεδρο μόνο ενός κόμματος ενώ έχετε πάρει την ψήφο περισσότερων κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπεριφερθείτε ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και όχι της ΝΔ. Μην φιμώσετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αντέδρασε ο κ. Τσίπρας.

Βουλή σύγκρουση Τσίπρα - Τασούλα 11/6/2021


Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να λάβει το λόγο κατά την διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών αν και δεν είχε προγραμματιστεί η συζήτηση δικής του ερώτησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη παρέμβαση και πριν από δύο εβδομάδες. Τότε είχε επισημανθεί προς τον κ. Τσίπρα ότι δεν δικαιούται παρέμβασης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ωστόσο του παραχωρήθηκε ο λόγος για μια ολιγόλεπτη παρέμβαση που μετατράπηκε σε επίθεση εφ’ όλης της ύλης προς την κυβέρνηση χωρίς μάλιστα να υπάρχει εκπρόσωπος της για να απαντήσει. Το ζήτημα μάλιστα είχε συζητηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί.

Ωστόσο, κατά τη σημερινή διαδικασία ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να το επαναλάβει.

«Θέλω τον λόγο με βάση τον Κανονισμό της Βουλής όπως δικαιούμαι διότι θέλω να απευθυνθώ στο Σώμα. Θέλω να τοποθετηθώ για την απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίπρας διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι η επίκαιρω ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα δάνεια της ΝΔ, δεν μπήκε στο κοινοβουλευτικό πινάκιο για συζήτηση.

Απαντώντας ο προεδρεύων της Ολομέλειας και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε: «είναι η 2η φορά που το κάνετε κ. Τσίπρα. Εχει ξαναγίνει και έχει μεσολαβήσει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων γι αυτό και θα παραχωρήσω τη θέση μου στον Πρόεδρο της Βουλής να σας απαντήσει».

Στο μεσοδιάστημα ωστόσο ο κ. Τσίπρας είχε ανέβει ήδη στο βήμα της Ολομέλειας με αποτέλεσμα ο κ. Τασούλας να του εξηγήσει: «Θα με απογοητεύσετε σήμερα κύριε πρόεδρε αλλά γιατί βιάζεστε να το κάνετε. Το θέμα που θέσατε σήμερα δεν ευσταθεί. Το δικαίωμα τον αρχηγών να μιλούν στην βουλή είναι άπλετο. Υπάρχει όμως ημερήσια διάταξη και εσείς επιχειρείτε να θέσετε την δική σας. Μας απασχόλησε αυτό το θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων της 3 Ιουνίου 2021. Πήρα θέση για το θέμα. Είπα ότι δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί νέα πρακτική πέραν αυτής που προβλέπει ο Κανονισμός. Δεν μπορεί να καθιερωθεί πρακτική μονόλογου στην περίπτωση που πολιτικός αρχηγός, αρχηγός αντιπολίτευσης ή άλλος κρίνει ότι μπορεί στην διαδικασία επικαίρων ερωτήσεων να λαμβάνει το λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση πρωθυπουργού ή υπουργού στην δική του ερώτηση. Αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε όλες τις διαδικασίες εκτός από τις επίκαιρες των βουλευτών που περιορίζονται αποκλειστικά στον ερωτώντα και στον υπουργό. Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται. Ή θα το καθιερώσουμε στον ΚτΒ ή δεν θα το κάνουμε καθόλου.

Είχα την πρόνοια να το θέμα στην Διάσκεψη Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο. Υπήρξαν απαντήσεις και από την παράταξή σας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει καθημερινή πρακτική.

Δεν μπορεί αυτό να γενικευτεί. Σήμερα, κ. πρόεδρε, ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο τοποθέτησης στην Ολομέλεια.

Δεν μπορεί η  Βουλή να αλλάζει άρδην τον κανονισμό της με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται. Φανταστείτε να καθιερωθεί. Θα έχουμε ανατροπή και ακτιβιστική διαδικασία που μετατρέπει την Βουλή σε ένα είδος σκηνικού.

Σας παρακαλώ το θέμα να λήξει εδώ. Μην προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε ντε φακτο διαδικασίες».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε«Γνωρίζετε ότι αυτός που παραβιάζει τον ΚτΒ δεν είμαι εγώ αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα υποδήματά του την διαδικασία. Σας καλώ πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε την φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ναό της Δημοκρατίας -αφήστε τα σκονάκια- Πριν επιχειρήσετε όπως επιχείρησε η παράταξή σας τα 2 αυτά χρόνια να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας στον Ναό της Δημοκρατίας.

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος του συνόλου της Βουλής και όχι ως πρόεδρος που τοποθετείται με σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πείτε μου ποιο το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω.

Κατά πάγια πρακτική ισχύει ότι οι πρόεδροι ΚΟ, πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να μιλούν όποτε το ζητούν. Λέτε ότι κάνουμε παράσταση, Δεν είναι παράσταση. Να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Έχετε ευθύνες ως ΠτΒ που για πρώτη φορά θα φιμώσετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ να μου δώσετε το λόγο για 15 λεπτά. Υπάρχει μείζον ζήτημα ουσίας της ερώτησης που αποτελεί θεμελιακό πρόβλημα για την λειτουργία της Δημοκρατίας, το πρόβλημα υπερχρέωσης κομμάτων».

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Τασούλας ανταπάντησε: «Αυτό κάνω κ. πρόεδρε. Θέλω να σας πω το εξής: με νοιάζει να σταθεί η Βουλή στο ύψος της περισσότερο και από τον εαυτό μου και δεν θέλω να μετατρέψουμε την Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Να τι εννοώ. Το άρθρο στο οποίο αναφερθήκατε δίνει δικαίωμα στους αρχηγούς να μιλούν όποτε θέλουν στο νομοθετικό έργο, στις επερωτήσεις, στις μομφές και εξεταστικές. Στις επίκαιρες δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών. Συνεπώς επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε. Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις ενώ έχει προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία 5 συζητήσεις. Όλα αυτά αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το μισό της συνταγματικής του θητείας. Στην προηγούμενη περίοδο, απαντήθηκαν συνολικά 8 ερωτήσεις, σε όλη την θητεία.

Επειδή δεν θέλω η Βουλή να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού και η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμίας ΚΟ, επειδή στις ερωτήσεις δεν επιτρέπονται μονόλογοι ή μονόπρακτα διακόπτω την συζήτηση και περιμένω την πρότασή σας για αλλαγή του Κανονισμού».

Ειδήσεις σήμερα:

«Δήμητρα» της Λέσβου: Έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη;

Roland Garros, Ζβέρεφ-Τσιτσιπάς: Έτοιμος να γράψει ιστορία ο Στέφανος!

«Φάρμα»: Ο Κώστας Γκρέκας μεγάλος νικητής του τελικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης