Στην Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης: Εμβολιασμοί και εξωτερική πολιτική στην ατζέντα

Στην Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης: Εμβολιασμοί και εξωτερική πολιτική στην ατζέντα

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση: Εργασιακό νομοσχέδιο, μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος σενάρια ανασχηματισμού

mitsotakis-sakellaropoulou-54
Στην επιχείρηση «Ελευθερία» ρίχνει το βάρος το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε οι εμβολιαστικές «ταχύτητες» του καλοκαιριού να οδηγήσουν ταχύτερα στο προσδοκώμενο «τείχος ανοσίας» και στην ανεμπόδιστη επανεκκίνηση της οικονομίας και της φετινής τουριστικής περιόδου.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ισχυρά βήματα μέσα στον Ιούνιο και κινήσεις που θα αποτρέψουν «πισωγυρίσματα» και αδικαιολόγητες αποκλίσεις από τους στόχους. Άλλωστε η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι βγαίνοντας από την πανδημία και αξιοποιώντας όλα τα «εργαλεία», όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εξασφαλιστούν μεγαλύτερες ταχύτητες στα κρίσιμα πεδία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και θα γίνει με περισσότερη «ασφάλεια» η μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Βασική προτεραιότητα είναι ωστόσο στην παρούσα φάση η στήριξη της εμβολιαστικής διαδικασίας ανά την επικράτεια. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία και υπογραμμίζουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες του Ιουνίου θα ανοίξει η δυνατότητα και για τις μικρότερες ηλικίες (από 18 έως 29 ετών). «Πρέπει να πειστούν όλες οι ηλικιακές κατηγορίες και να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα του λεκανοπεδίου και της περιφέρειας», εξηγεί κορυφαίο στέλεχος υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Κύθνου, όπου έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

Στο ζήτημα του εμβολιασμού θα αναφερθεί σήμερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος συναντάται στις 10 το πρωί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων αλλά είναι και μια ευκαιρία να σταλούν μέσω των δηλώσεων ισχυρά μηνύματα υπέρ της συμμετοχής των πολιτών και δη των νεότερων γενιών στην εμβολιαστική διαδικασία. Κατά την διάρκεια της συνάντησης θα γίνει όπως αναμένεται συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων της συγκυρίας, που συμπεριλαμβάνει και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Έχει βάση η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων; Όσο δεν έχει δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού- κάτι βέβαια, που θα γίνει άμεσα- σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό, δεν μπορεί να συμβεί. Σχετική δήλωση έκανε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η οποία απαντώντας σε ερώτηση για τα κορωνοπάρτι απευθύνθηκε στις νεότερες γενιές με την «ευχή» ότι θα δείξουν το ίδιο ενθουσιασμό και για την εμβολιαστική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά κι ότι τα «στοιχήματα» θα κερδηθούν ένα-ένα μέσα στους επόμενους μήνες, αφού εξασφαλιστεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας το συντομότερο δυνατό. Έχει δε δώσει εντολή στους υπουργούς να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του Ιούνη την προώθηση του προγραμματισμένου και πυκνού νομοθετικού έργου, με έμφαση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής και κοινωνικής ατζέντας. Βασικός σταθμός θεωρείται η ψήφιση του νέου εργασιακού χάρτη και των άλλων νομοσχεδίων που έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της κατάθεσης στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής. Στον ευρύτερο σχεδιασμό των βημάτων προς τα δεύτερα γενέθλια της κυβέρνησης στις 7 Ιούλη φαίνεται ότι είναι -παρότι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις- και η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, θέμα που συζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κλείσιμο
Φρένο εν τω μεταξύ επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να βάλει στις συζητήσεις και στα σενάρια περί ανασχηματισμού, καθώς πιστεύει καταρχάς ότι «χαλαρώνει» τους ρυθμούς στα υπουργικά γραφεία και αποπροσανατολίζει από τους στόχους που έχει θέσει ο κάθε υπουργός στον τομέα ευθύνης του. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», είπε χαρακτηριστικά χθες η κυρία Πελώνη η οποία λίγες ημέρες πριν είχε απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση τονίζοντας ότι «όλοι και όλα αξιολογούνται».

Ειδήσεις σήμερα

Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: Σήμερα στον ανακριτή ο 75χρονος – «Απέναντί μου ήταν πολύ αχάριστη»

Λίλιμπετ Νταϊάνα Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ: Ποιος είναι ο τίτλος της νεογέννητης κόρης του Χάρι και της Μέγκαν;

Νέες αντικειμενικές: Τιμές «ασανσέρ» σε όλη την Ελλάδα - Εφαρμογή θα βγάζει την αξία και τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης