Σκευωρία Novartis: Ο Βενιζέλος κατέθεσε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου

Σκευωρία Novartis: Ο Βενιζέλος κατέθεσε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για συνωμοσία με στόχο τη δίωξη πολιτικών προσώπων ένα χρόνο πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή - Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί

venizelos_ap
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε σήμερα τον κύκλο των καταθέσεων ενώπιον της αρεοπαγίτου του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών (Ειδικό Δικαστήριο) Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά τη σκευωρία της Novartis μετά την άσκηση από την Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η κατάθεση του κ. Βενιζέλου διήρκεσε 3 ώρες και θα συνεχιστεί άλλη ημέρα. Κεντρικός πυρήνας της κατάθεσής του ήταν ότι είχε ξεκινήσει η εξόντωση κάποιων πολιτικών προσώπων ένα χρόνο πριν τη διαδικασία αποστολής της δικογραφίας στην Βουλή (2018).

Μετά το πέρας της κατάθεσης του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:

«Ξεκίνησαν σήμερα οι μαρτυρικές καταθέσεις στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου. Κατέθεσα πρώτος, δεν ολοκληρώθηκε η κατάθεσή μου, θα επανέλθω, γιατί πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, που έχουν σχέση με την εξύφανση αυτής της πολύ μεγάλης συνωμοσίας ένα χρόνο πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι απλώς κατάχρηση εξουσίας, είναι όπως έχω πει πολλές φορές συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Βεβαίως υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης προσώπων πάντα, αλλά υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα προστασίας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου».

Έχει καταθέσει μήνυση κατά του «Μάξιμου Σαράφη»

Ο κ. Βενιζέλος τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε καταθέσει στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη ως μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis, καθώς μάλιστα το Φεβρουάριος 2018 είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την τέως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για «προφητική γνώση της μετέπειτα δικογραφίας και ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων», αφού -όπως λέει ο κ. Βενιζέλος- ο Αλέξης Τσίπρας από τον Φεβρουάριο του 2017 είχε αναφερθεί σε λεπτομέρειες των καταθέσεων που έγιναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες εννέα μήνες μετά (οι καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017).

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος έχει αναφέρει το περασμένο έτος στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ότι «η υπόθεση Novartis διατυμπανίζεται από την Κυβέρνηση (σ.σ.: Του ΣΥΡΙΖΑ) τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Ο πρωθυπουργός στην αγόρευση του ενώπιον της Βουλής την 1.2.2017, ένα χρόνο πριν τις ανώνυμες καταθέσεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση Novartis » και συνέχισε:

«Τη συνδέει ευθέως με τα «παλαιά» πολιτικά κόμματα και τα κομματικά ταμεία, αναφέρεται με βεβαιότητα σε αποδεικτικά στοιχεία και αποκαλύπτει έτσι την ύπαρξη οργανωμένης προσπάθειας να εμφανιστεί αποδεικτικό υλικό» υπογραμμίζει στην 22 σελίδων μήνυσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στο καθεστώς προστασίας που απονεμήθηκε στους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες επιχειρηματολογώντας ότι θα έπρεπε η Βουλή να αποφασίσει για την ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας.

Το όνομα του κ. Βενιζέλου εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis μαζί άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς.


Ειδήσεις σήμερα: 

Πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ - Πόσα δικαιούνται οι μακροχρόνια και οι επιδοτούμενοι άνεργοι

Ανοιχτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο - Σε ποιες πόλεις δεν θα ανοίξουν

Τρομάζει η ροή ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία - Ρεκόρ χθες με 295 νέες εισαγωγές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης