Μητσοτάκης: Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown - Στα όρια της παράνοιας οι αρνητές της μάσκας

Μητσοτάκης: Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown - Στα όρια της παράνοιας οι αρνητές της μάσκας

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία στη Βουλή για την πανδημία κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν απέναντι στις μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού» - «Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» είπε ο πρωθυπουργός - Αίρονται την Παρασκευή τα μέτρα για νησιά - «Τίποτα δεν μας στεναχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι που από ένα άτομο χάσαμε πολλούς. Το λάθος μιας στιγμής ας γίνει μάθημα ζωής για όλους μας» σημείωσε

vouli-art
Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές και υγειονομικές της επιπτώσεις, μετά από αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.



Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων: 

«195 ημέρες από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από τότε έγιναν πολλά. Η κυβέρνηση προώθησε σχέδιο στηριγμένο στις εισηγήσεις ειδικών. Οι περιορισμοί έφεραν αποτέλεσμα. Εξοπλίσαμε με προσωπικό και υλικό το ΕΣΥ. Επεξεργαστήκαμε και υλοποιήσαμε ευρύ πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών, εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Η ελληνική πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια καλώντας τους να βαδίσουμε στο δρόμο της ευθύνης. Οικοδομήθηκε σχέση εμπιστοσύνης.

Οι απώλειες περιορίστηκαν και η Ελλάδα έγινε θετικό παράδειγμα για την άμυνά της. Μια άμυνα που διατρέχει την πολιτική μας με νέους όρους και νέες δυνατότητες. Η απειλή εξαπλώνεται ξανά και η μάχη συνεχίζεται και στον τόπο μας.

Επέλεξα να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας εξηγώντας και περιγράφοντας την κατάσταση και τα μέτρα ζητώντας τη συμβολή των πολιτών. Είμαι ευγνώμων για την ατομική και κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν.

Μίλησα στο κοινοβούλιο για ό,τι συμβαίνει και ό,τι κάνουμε.

Σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες παραμένει καθημερινή. Ο λαός ενημερώνεται καθημερινά για το μέτωπο της υγείς και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με τρόπο επίσημο και διαφανή. Με το ίδιο πνεύμα προσέρχομαι σήμερα. Με μια παράκληση προς την αντίπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε μια τόσο σοβαρή συζήτηση να την μετατρέψουμε σε άγονη πολιτική διαμάχη. Σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τον κοινό μας στόχο: δηλαδή την προστασία της υγείας των πολιτών και τον περιορισμό των συνεπειών στην οικονομία

Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να απλώσουμε τις διαφωνίες μας

Σήμερα πρέπει όλοι στην αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις που είναι καλοδεχόυμενες όταν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα πρέπει όλοι να ορθώσουμε μέτωπο λογικής. Ο κορωνοϊός έχει τη δική του εξέλιξη. Μέχρι να βρεθεί το οριστικό φάρμακο οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε ελάχιστη βάση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην βάση των εισηγήσεων των ειδικών και πως οι συνθήκες είναι δύσκολες και απαιτούνται πολυσύνθετες αποφάσεις που λαμβάνονται στη στιγμή

Υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που βασιζονται σε παράλογες απόψεις

Πρέπει να στηρίξουμε ο καθένας στο δικό του ακροατήριο τις ορθές επιλογές και πρώτα από όλα τη χρήση μάσκας

Με αυτή την αντίληψη επέλεξα να απαντήσω στα θέματα που βάζει η κυρία Γεννηματά με άξονα δέκα ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτών και απηχούν εύλογες απορίες:

- Πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας;

Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσαματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετρά 286 θανάτους με ΜΟ τα 87 έτη. Οσους θρηνούσαν σε ένα εξάωρο άλλες χώρες. Εχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε 111 θέση σε θανάτους ανα ένα εκατομμύριο πολίτες. Εχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν  άλλες χώρες. Βάλαμε φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού.

Είναι λάθος να ακούγονται απόψεις ότι τα πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα και όχι στο 2ο. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από την στιγμή που ξανά άνοιξε η οικονομία μας. Το λέγαμε όλοι από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο λοκ ντάουν. Η πρόκληση ήταν και παραμένει τα κρούσματα αυτά να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα. Ασφαλώς ένα δίδαγμα καλοκαιριού ήταν πως υπήρξε χαλάρωση. Ισως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με την χαλάρωση θα αποτρέπαμε να επανεμφανιστεί ο ιός. Το ίδιο αντιμετώπισαν και άλλες χώρες. Το άγχος μας ήταν πως δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας.

Όταν εντοπίσαμε αύξηση κρουσμάτων έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες. Τροποποιήθηκαν ωράρια, υποχρεωτική χρήση μάσκας, παρεμβάσεις. Μπορώ να σας πω ότι όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις -για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική- είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα τα μέτρα αυτά να τα χαλαρώνουμε.

Για παράδειγμα έγινε φασαρία με το ζήτημα της Πάρου, ίσως γιατί ο κ. Ραγκούσης ως πρώην δήμαρχος θεώρησε ότι έχει μεγαλύτερη άποψη. Καλά κάναμε και τα πήραμε γιατί πλέον έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και αν συνεχιστεί σας ανακοινώνω ότι την Παρασκευή θα τα άρουμε τα μέτρα.

Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η μείωση των κρουσμάτων. Η επιτυχία μας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εφησυχασμό

- Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις σε μια πανδημία; Το κλείσιμο οικονομίας για μεγάλο διάστημα ή μήπως η ανοσία της αγέλης;

Η απάντηση είναι σίγουρα ένα μεγάλο ΟΧΙ στο δεύτερο. Ο κορωνοϊός είναι μια πολύ επικίνδυνη ενέργεια, πολύ πιο επικίνδυνη από την γρίπη. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει και η προσέγγιση «έλα μωρέ να κολλήσω να αποκτήσω και αντισώματα». Και είναι λάθος προσέγγιση. Ειδικά όταν φτάνουμε κοντά στο εμβόλιο.

Η πρώτη μας επιλογή ήταν λοιπόν η προστασία της υγείας με λοκ ντάουν και στη συνέχεια να βρούμε το σχέδιο να συνυπάρξουμε με τον ιό με περιορισμένα κρούσματα. Θέλω από εδώ να πω ευχαριστώ στον ΕΟΔΥ και στην ομάδα ιχνηλάτισης. Σε πείσμα κάποιων που θεωρούσαν ότι αυτό θα μπορούσαμε να το λύσουμε με κάποια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Εμείς δεν αφήσαμε κάνενα κρούσμα ορφανό και κάναμε τα πάντα για να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας.

- Πού θα οδηγούσε ένα διαρκές λοκ ντάουν ή μια λογική πιο χαλαρού τύπου ανοσίας αγέλης;

Η Νέα Ζηλανδία με πλήρες λοκ ντάουν επανεμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Στην Σουηδία με ανοσία αγέλης η ύφεση είναι αντίστοιχη με άλλες χώρες που είχαν περιοριστικά μέτρα

 Η επανέναρξη σχεδόν όλων δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. Από το μένουμε σπίτι περάσαμε στο μένουμε ασφαλείς. Δεν χωρούν παρερμηνείες. Χώρεσαν όμως παρεξηγήσεις κακόπιστες από όσους πήγαν να εκμεταλλευτούν αντιπολιτευτικά την κατάσταση και την επανεμφάνιση της πανδημίας. Θέλω να ξαναπω, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται. Η κανονική ζωή όπως την γνωρίζαμε δεν θα επανέλθει γρήγορα και αυτόματα. Ολοι πρέπει να προσέχουμε. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Ολοι μας αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια.

- Φταίει ή δεν φταίει ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα; Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και χαλάρωση και λιγότερο σε ξένους επισκέπτες. Το άνοιγμα τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη και δειγματοληψία σε όλες πύλες εισόδου. Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από μια τουριστική χρονιά που πολλοί θεωρούσαν τελειωμένη. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα που υπολογίζουμε στο 4% στην εθνική οικονομία. Κανείς δεν είχε αυταπάτες. Ο επαγγελματισμός που δείξαμε μπορούμε να τον κεφαλαιοποιήσουμε. Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε να μιλάτε για προχειρότητες γιατι προσβάλλετε όλους τους ανθρώπους που πάλεψαν

- Έγινε εσπευσμένα το άνοιγμα τουρισμού; Όχι. Εγινε μεθοδικά και όταν ήμασταν έτοιμοι να λειτουργήσουμε σύστημα ελέγχου. Ένα σύστημα που πολλές χώρες μας το ζήτησαν για να το αντιγράψουν. Φέραμε τον κ. Δρακόπουλο έναν εξαιρετικό καθηγητή και μας εγκατέστησε το πρόγραμμα και σήμερα εξάγουμε αυτό το πρόγραμμα.

Αυτό κα Γεννηματά δεν είναι προχειρότητα αλλά υπεύθυνος σχεδιασμός. Ο τουρισμός «κατανάλωσε» τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ. Σε αντίθεση με άλλες χώρες είχαμε αποτελέσματα τεστ εντός 24 ώρων και όπου εντοπίστηκαν κρούσματα είχαμε τα ξενοδοχεία καραντίνας.

- Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός;
Η υγειονομική κρίση σφραγίζει την περίοδο με ένα δίδαγμα. Ο μηχανισμός δεν πρέπει να είναι ογκώδης αλλά μυώδης και με αντανακλαστικά. Το πετύχαμε στις δύσκολες συγκυρίες που χτύπησαν την χώρα από τον Μάρτιο και μετά. Η Ενίσχυση ΕΣΥ, η συνεργασία με ιδιωτικό τομέα για αύξηση εγχώριων τεστ. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες πρωτοβουλίες για περισσότερα τέστ.  Είμαστε πολύ ψηλά στην ΕΕ σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε ακόμα ψηλότερα. Έχουμε πλέον αποκτήσει και εγχώρια τεχνογνωσία για κατασκευή τεστ. Χρηματοδοτήσαμε πρωτοβουλία που σήμερα μας δίνει δυνατότητα σε 5 εκατ τεστ εγχώριας κατασκευής. Ταυτόχρονα ιδρύσαμε το παρατηρητήριο covid19 για την εκτίμηση της απειλής και προγραμματισμό αντιμετώπισή του. Κάθε ημέρα παρατηρούνται περισσότεροι από 20 δείκτες που εκτός από κρούσματα και διασωληνωμένους παρακολουθούμε επιπρόσθετους δείκτες όπως εισιτήρια ΜΜΜ, ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετακίνηση πληθυσμού κ/α. Αυτές οι πληροφορίες είναι ανοικτές στους πολίτες και πάνω σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να γίνεται κριτική
Η Δημόσια Υγείας κερδίζει στοίχημα, Οι εντατικές έχουν αυξηθεί και έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες προσλήψεις. Οσα δεν έγιναν εντός δεκαετιών έγιναν από εμάς μέσα σε λίγους μήνες.

- Πόσο βαρύ είναι το τίμημα για την οικονομία. Η ύφεση που γέννησε η πανδημία είναι η μεγαλύτερη από την δεκαετία 30. Είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος ζημιάς και ο χρόνος αποκατάστασης. Ποτέ δεν καλλιέργησα ψευδαισθήσεις. Είπα ότι στόχος μας να έχουμε τις μικρότερες απώλειες ειδικά στους εργαζόμενους και στ5ον παραγωγικό ιστό Εκεί επικεντρώθηκαν οι ενέργειές μας. Γνωρίζαμε ότι όλη η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε πρωτοφανή ύφεση. Στην Ελλάδα στο 2ο τρίμηνο είχαμε υστέρηση 15,2%. Επώδυνη. Θα ήταν άδικο να εστιάσει κανείς μόνο στους ελληνικούς αριθμούς. Θυμάμαι ότι ο κ. Τσίπρας θεωρούσε ως μέτρο σύγκρισης τι θα γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να σας θυμίσω ότι στην αρχή της κρίσης όλες οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ύφεση. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Η ύφεση εξαμήνου είναι 7,9%. Η ύφεση ευρωζώνης είναι 9,1%. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον ΜΟ της ευρωζώνης. Είναι νούμερα πολύ βαριάς ύφεσης. Όμως έχει σημασία για τον προγραμματισμό μας ότι λίγο πολύ επιβεβαιώνονται τα νούμερα που καταθέσαμε στην ΕΕ και στην δύσκολη περίοδο που περνούμε δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις άλλων που έλεγαν ότι θα έχουμε την χειρότερη ύφεση της Ευρώπης και έσπευσαν να την ονομάσουν ύφεση Μητσοτάκη. Συνιστώ στην αντιπολίτευση να μην φέρνει τους αριθμούς στους στόχους δικών της επιδιώξεων και λιγότερη κινδυνολογία. Οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες. Στην Θεσσαλονίκη θα περιγράψω τα επόμενα βήματα του προγράμματός μας.

-  Έπρεπε ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία και πως να ανοίξουν;
Οι επιστήμονες και οι έρευνες λένε για μειωμένες πιθανότητες μετάδοσης από παιδιά και σπάνια νόσηση. Όλοι τάσσονται υπερ της επιστροφής στα σχολεία ιδίως εκεί που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν όπως στην Ελλάδα. Τον Μ¨αιο όταν πήραμε την απόφαση να ανοίξουν σχολεία η αντιπολίτευση ήταν απέναντι. Δικαιωθήκαμε. Σήμερα το κάνουμε με άλλα μέτρα: μάσκα πρωτόκολλα αντισηπτικά, δειγματοληπτικοί έλεγχοι, διαφοροποιημένα διαλλείματα κ.α. Ακούω την προσέγγιση των ολιγομελών τμημάτων. Θα ήταν καλύτερο αλλά δεν είναι εφικτό. Εξετάσαμε και την λύση διπλής βάρδιας αλλά θα αναστατώσουν κάθε οικογένεια. Το ζήτημα σχολείων έχει έντονα ταξική διάσταση. Είναι κρίμα που η αξ αντιπολίτευση ταυτίζεται με μια μειοψηφία συνδικαλιστών παρά με συντριπτική πλειοψηφία πολιτών. Αν μείνουν κλειστά σχολεία χαμένοι θα ήταν οι γονείς από μικρά και μεσαία στρώματα. Στην τηλεκπαίδευση έγιναν άλματα και είναι παρακαταθήκη αλλά δεν είναι η προτεινόμενη επιλογή και δρόμος. Τιπότα δεν μπορεί να υποκαταστήσει επαφή μαθητή με δάσκαλο. Επίσης ο πολύμηνος εγκλεισμός προκαλεί ψυχικά προβλήματα στα παιδιά. Κάνω έκκληση σε όλα τα κόμματα ώστε ο καθένας στο δικό του ακροατήριο να στηρίξει τις συμβουλές των ειδικών. Είναι υπόδειξη των ειδικών το άνοιγμα το σχολείων. Το 80% συντάσσεται με την χρήση μάσκας. Υπάρχει και ένα 20% που διαφωνεί και έχουμε υποχρέωση να τους πείσουμε. Βλέπουμε και κάποιες εκδηλώσεις που γεννούν προβληματισμό. Στα θέματα δημόσιας υγείας η τήρηση των μέτρων είναι υποχρέωση. Καλώ όλα τα κόμματα πέραν και πάνω από τις διαφωνίες μας να στηρίξουν τα πρωτόκολλα και οδηγίες ειδικών ώστε να μην προκύψει ότι μέσα από διαφωνίες που εκφράζονται στηρίζονται ψεκασμένες θεωρείες

- Πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Ξέρουμε ότι θα έχουμε λύση όταν θα βγει εμβόλιο και εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών. Πολλές εταιρείες μας λένε ότι πριν τέλος έτους θα έχουμε ικανοποιητικά δείγματα κλινικών μελετών/ Η Ελλάδα έχει κάνει ενέργειες για να προμηθευτούμε περισσότερα του ενός εμβολίου και έχουν ετοιμαστεί πρωτόκολλα για την προτεραιότητα των ομάδων που θα εμβολιστούν. Όμως και τότε θ πάρει χρόνο για να ξαναβρούμε ρυθμούς. Η πανδημία γίνεται πιο απειλητική για οικονομικά ασθενέστερους γι' αυτό και η πολιτεία ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ μεριμνά γι' αυτούς.

Ο ιός δεν ξεχωρίζει ηλικίες. Δεν υπάρχουν οι κακοί νέοι ή υπεύθυνοι ενήλικοι. Υπάρχουν μόνο υπεύθυνοι πολίτες που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία. Αυξομειώσεις κρουσμάτων θα υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η παραμικρή στιγμιαία αβλεψία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Από επιπόλαια πάρτι μέχρι ανεύθυνες επιλογές σε στέγες ηλικιωμένες. Τίποτα δεν μας στεναχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι που από ένα άτομο χάσαμε πολλούς. Το λάθος μιας στιγμής ας γίνει μάθημα ζωής για όλους μας

Κλείνω με τις εξής σκέψεις. Γνωρίζω την κόπωση και αγωνία πολιτών. Συμμερίζομαι την αβεβαιότητα για την δουλειά τους και το εισόδημά τους. Η κοινωνία απέδειξε ότι αναγεννά και ανανεώνει δυνάμεις όταν οι προσπάθειες καρποφορούν. Γι αυτό και η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης που στέρησε πόρους τα κατάφερε καλύτερα από πλουσιότερες χώρες. Το ίδιο αισιόδοξοι πρέπει να είμαστε και τώρα. Είμαστε μέτοχοι μιας άυλης περιουσίας που είναι η εμπιστοσύνη. Όσο και αν κάποιοι υποτιμούν το εθνικό φιλότιμο του Έλληνα αυτό εξακολουθεί να είναι εφόδιο ζωής. Όσοι το χλευάζουν αποδεικνύουν ότι δεν το διαθέτουν. Υπάρχει και ένα κεφάλαιο ακόμα που είναι το απόθεμα κύρους της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της. Από το 3,5% επι ΣΥΡΙΖΑ στο 1,5% σήμερα. Αν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν τόσο τραγικά όσο τα παρουσιάζεται κάποιοι στις διεθνείς αγορές, θα το είχαν καταλάβει.

Το τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο. Μπορεί να αποτελέσει όμως το φυτόριο νεόυ πολιτικού παραδείγματος.
Είμαι έτοιμος να υιοθετήσω οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση Πρεπει να δουλέψουμε μαζί στην βάση του ορθού λόγου και των επιστημονικών οδηγιών».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «άκρως προβληματικό στην αίθουσα του κοινοβουλίου να υπάρχει αρχηγός πολιτικού κόμματος που όταν αναφέρεται στην χώρα να την αποκαλεί χρεοδουλοπαροικία. Και να ακούγονται από τον άνθρωπο που αν έκανε πράξη το σχέδιό του θα γινόμασταν χρεοδουλοπαροικία. Δεν σας επιτρέπω σε αυτή την αίθουσα να κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι κάνει επιλογές με γνώμονα τα συμφέροντα και όχι το συμφέρον του λαού. Αυτές οι αναφορές πάνε κόντρα σε όλα τα δεδομένα που πιστοποιούν ότι η χώρα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Όταν μιλάμε για ζωές και δημόσια υγεία να είστε πιο προσκεκτικός».

«Διέκρινα αρκετές ομοιότητες μεταξύ των ομιλιών Γεννηματά και Τσίπρα. Από την κα Γεννηματά διέκρινα όμως πρόθεση να καταθέσει πλαίσιο προτάσεων αν και μαξιμαλιστικών. Μου έκανε εντύπωση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε καμία πρόταση. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν αυτά που ακριβώς κάνουμε

Θα αναφερθώ στις ανακρίβειες που ακούστηκαν με μεγάλη ευκολία από την κα Γεννηματά. Έχουμε καταθέσει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αλήθεια. Τα τεστ δεν μειώθηκαν. Αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα. Εμείς όταν κάναμε και τον Μάιο τα τεστ ποτέ δεν είπαμε ότι τα θετικά είναι και ο πραγματικός αριθμός συνολικών κρουσμάτων. Σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, δεν έχουμε αναβολές χειρουργείων. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για μια εβδομάδα δεν μπόρεσε να κάνει τεστ γιατί έχει δυναμική μόλις 1000 στα 17.000.»

Αεροπλάνα: «τι προτείνατε; Να μειωθεί η χωρητικότητα των αεροπλάνων; Να πετούν με μισές θέσεις κενές; Τι θα γινόταν αν το ζητούσαμε; Μήπως δεν θα πετούσε κανείς στην Ελλάδα; Αν υπήρχε πρόβλημα στα αεροπλάνα θα το βρίσκαμε στο προσωπικό. Ξέρετε πόσα κρούσματα βρήκαμε στο προσωπικό; Μηδέν. Είχαμε θετικά κρούσαματα σε εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα; Όχι. Αν υπήρχε πρόβλημα με την χωρητικότητα θια είχε εκδηλωθεί και στους εργαζόμενους. Μια βασική παραδοχή που πρέπει να ασπαστούμε είναι να δεχόμαστε τα επίσημα δεδομένα.»

Καμπάνια ενημέρωσης: «χαίρομαι που αναγνωρίζετε πλέον την ανάγκη ενημέρωσης. Να συζητήσουμε λοιπόν μια δεύτερη καμπάνια να το φέρουμε στην Βουλή και να το συζητήσουμε για μια τηλεοπτική καμπάνια. Υπάρχει ανάγκη πόσο μάλλον όταν ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα απόψεις που δεν απέχουν από ακραίες θεωρίες. Ο λόγος σας κύριε Βελόπουλε ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών. Είπατε ευθέως για την μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6-7 ετών να φορά συνέχεια την μάσκα. Εχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και την φορούν συνεχώς. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο λοκ ντάουν πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική. Η μάσκα προστατεύει από τα σταγονίδια.»

Προς κ. Τσίπρα: «είπατε ότι μετά τις 12 δεν κολλάει ο ιός. Αυτές οι θεωρίες όταν εκφράζονται με ειρωνεία δίνουν βάση αμφισβήτησης των επιλογών μας. Σταματήσαμε τους όρθιους στα μπαρ, είπαμε ότι όσο περνά η ώρα αυξάνεται το αλκοόλ. Γιατί τέτοια ειρωνεία; Ολες οι άλλες χώρες που ανακάλυψαν την μείωση των ωραρίων έκαναν λάθος. Αυτό που κάνετε είναι να κλείνετε το μάτι σε όσους αμφισβητούν τα μέτρα. Δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα στο 2ο κύμα. Τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Εχουμε την καλύτερη επίδοση από τους τουριστικούς ανταγωνιστές μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Θα τα δεχθείτε ή θα συνεχίσετε να πυροβολείτε την χώρα.

Είπατε ότι έχουμε 100 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με το λοκ ντάουν. Ανακοίνωσα την άρση λοκ νταουν 28 Απριλίου με 38 κρούσματα. Σήμερα 156. Αύριο μπορεί περισσότερα ή και λιγότερα. Σύμφωνα με την δική σας λογική 38 επι 100 ισούται με 156. Τι είναι αυτά που λέτε. Με αυτή τη λογική δημιουργείτε εντυπώσεις. Μιλήσατε για τον τουρισμό. Είπατε ότι βιαστήκαμε να ανοίξουμε. Στα μέσα Μαΐου μας κατηγορούσατε ότι δεν ανοίξαμε της ξενοδοχειακές μονάδες και δεν υπάρχει σχέδιο για το άνοιγμα του τοιυρισμού και μετά κατηγορείτε εμένα ως πολιτικό απατεώνα. Εσείς φωνάζατε «ανοόξτε τον τουρισμό. Τι θα γίνουν οι άνθρωποι;»

Ξέρετε μήπως μια χώρα που να ζητούσε τεστ PCR; Ο κ. Βαρουφάκης μας ρωτά άξιζε τον κόπο που ανοίξαμε; 4 δις είναι αυτά. Ισως για εσάς να είναι πασατέμπος. Είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο κα δούλεψαν πολλοί για να ανοίξει ο τουρισμός.

Θέλω να τιμήσω τον κ. Δρακόπουλο τον οποίο δεν γνώριζα. Βρεθήκαμε και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς. Εγραψε ένα κείμενο για την εμπειρία του και μιλά κολακαυτικά για την ελλάδα για να γίνει πράξη το σχέδιο. Λέει:

«Όταν ρώτησα έναν από τους Πυροσβέστες που έβρισκε την ενέργεια ν α είναι 14 ώρες όρθιος για να υλοποιεί την πολιτική που χαράξαμε η απάντηση με κατέπληξε. «Η νίκη της πανδημίας είναι η μοναδική της γενιάς μου και θα κάνω ότι μπορώ για να την διαφυλάξω» είπε».

Εσείς κύριε Τσίπρα όλη αυτή την προσπάθεια προσπαθείτε να την υποτιμήσετε.

Ο κ. Δρακόπουλος λέει και κάτι άλλο «Είχαμε όμως και έναν απίστευτα ισχυρό μοχλό στα χέρια μας, ανθρώπους σαν τον Σωτήρη, την Παγώνα, τον Βασίλη αυτής της χώρας. Αυτούς που αποφασίζουν να σιωπήσουν όταν αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτε μιλούν».

Μιλάτε για κυβερνητική προπαγάνδα. Μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι νομίζετε πως επηρεάζουμε με αυτό το τρόπο τον ξένο τύπο.

Το βασικό ερώτημα είναι τι πιστεύουν οι πολίτες. Παρά το άγχος και την ανησυχία και τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας που εμείς δεν προκαλέσαμε όπως εκείνη που εσείς προκαλέσατε το 2015, οι πολίτες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις δικές τους δυνάμεις. Το να παρουσιάζουμε μια εικόνα που είναι αποκλειστικά και μόνο μαύρη αδικεί την χώρα.

Αυτή τη στιγμή σας το ξαναλέω ότι αδικείτε μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα συνολικά. Δεν δυσκολεύτηκα να πω ότι πράγματι συνολικά όλοι δείξαμε τάση εφησυχασμού. Πρώτος το αναγνωρίζω και λέω ότι δεν επιτρέπετε να κάνουμε το ίδιο λάθος. Όχι όμως να ακυρώσουμε όλη την προσπάθεια της κοινωνίας.

Αναγνωρίζω ως φιλελεύθερος πολιτικός ότι όταν απαιτείται πρέπει να υπάρξει μεγάλη κρατική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας»

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν το ίδιο ζαχαροπλαστείο για έβδομη φορά μέσα σε επτά χρόνια

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη: Θυμόμαστε όσους χάθηκαν

Τρίτος θάνατος από κορωνοϊό σήμερα - Κατέληξε 51χρονη στο «Θριάσιο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης