Δόμνα Μιχαηλίδου στο ΘΕΜΑ: Επιφυλακή και νέα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας

Δόμνα Μιχαηλίδου στο ΘΕΜΑ: Επιφυλακή και νέα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας

Τεστ, έλεγχοι στο προσωπικό και απαγόρευση επισκέψεων στα γηροκομεία μετά τους 15 νεκρούς - «Το μήνυμά μας είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο χαλαρής αντιμετώπισης»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
domna
Από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, τα σημάδια ανησυχίας ήταν έντονα στους οίκους ευγηρίας όλης της χώρας. Τα κρούσματα του κορωνοϊού άρχισαν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στα γηροκομεία της Βόρειας Ελλάδας προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στους ειδικούς και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το κομβικό σημείο που συνέβαλε στη διασπορά ήταν οι εργαζόμενοι στις δομές που επέστρεφαν από τις διακοπές τους και έρχονταν σε επαφή με τους ηλικιωμένους. Οι 15 θάνατοι ηλικιωμένων στην «Αγία Κυριακή» και στην «Εστία Παπαγεωργίου» ανέβασαν την επικινδυνότητα σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού. Οι αρμόδιοι φορείς ανακοίνωσαν εσπευσμένα αυστηρότερα μέτρα προστασίας για να μη ζήσουμε και στη χώρα μας ανάλογες εφιαλτικές εικόνες που εκτυλίχθηκαν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, όπου εκατοντάδες οίκοι ευγηρίας μετατράπηκαν σε εκατόμβες ηλικιωμένων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε τον συντονισμό της προσπάθειας για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στους οίκους ευγηρίας στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έχει ήδη επισκεφθεί δεκάδες οίκους ευγηρίας στην περιφέρεια για να ελέγξει την τήρηση των μέτρων, να δει τις ελλείψεις αλλά και να ενθαρρύνει την προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού των δομών.

Η κυρία Μιχαηλίδου, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», σπεύδει να εξάρει τον αγώνα που δίνει καθημερινά το προσωπικό των κλειστών δομών, επισημαίνοντας ότι τα πιο δύσκολα σημεία της προσπάθειας είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των εργαζομένων ώστε να προσέχουν ακόμα και στην προσωπική τους ζωή, καθώς και ο συντονισμός των δεκάδων φορέων που εμπλέκονται σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία της Ομάδας Συντονισμού Περιφερειών και του Συντονιστικού Συμβουλίου Ελέγχων.

«Από την πρώτη στιγμή δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην υγειονομική θωράκιση των μονάδων που φιλοξενούν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», τονίζει η υφυπουργός Εργασίας. «Γι’ αυτό καταφέραμε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας να μην καταγράψουμε θανάτους σε τέτοιες μονάδες. Τώρα, στην όξυνση του δεύτερου κύματος καταγράφηκαν δυστυχώς απώλειες σε δύο μονάδες ηλικιωμένων. Για τη μείωση της διασποράς του ιού, ως κυβέρνηση, αυστηροποιήσαμε τα μέτρα και κάναμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, πάντα σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, το πρόστιμο για μη τήρηση των μέτρων αυξάνεται στα 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ που είναι σήμερα, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο χαλαρής αντιμετώπισης της κατάστασης».

domna-2


Τρεις άξονες

Κλείσιμο
- Σε ποιους άξονες θα επικεντρωθούν οι νέες δράσεις;

Οι δράσεις στον τομέα της πρόνοιας διαρθρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες.
■ Πρώτον, προχωρήσαμε στην επικαιροποίηση, αλλά και στη δημιουργία νέων πρωτοκόλλων λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων. Προβλέπουμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τον χωροταξικό διαχωρισμό των φιλοξενουμένων, την ομαδοποίηση προσωπικού για τη σταθερή φροντίδα συγκεκριμένων φιλοξενουμένων, την απαγόρευση επισκεπτηρίων αλλά και εξόδων. Διαμορφώσαμε επιπλέον ειδικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης θετικού κρούσματος εντός δομής -όταν έχει ήπια συμπτώματα- αλλά και αναλυτικής διαδικασίας για τη μεταφορά του για νοσηλεία.
■ Δεύτερον, έχουμε ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση του προσωπικού σε όλες τις δομές της χώρες.
■ Τρίτον, διεξάγουμε μαζικά και κατά προτεραιότητα τεστ για την ανίχνευση του ιού στις δομές ηλικιωμένων. Καθιερώνουμε συστηματικό δειγματοληπτικό έλεγχο για εργαζόμενους και φιλοξενούμενους, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση κινδύνου που έχουμε καθορίσει. Ομως, κανένα πρωτόκολλο και κανένας έλεγχος δεν φέρνει αποτελέσματα αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η ατομική και κοινωνική ευθύνη δεν αγοράζεται και δεν πωλείται. Η συναίσθηση χρέους και ο σεβασμός για τον συνάνθρωπο γεννούν την ευθύνη και η Πολιτεία με τα μέτρα που παίρνει και τη μέριμνα που λαμβάνει δείχνει την κατεύθυνση.

- Δυστυχώς για τη διασπορά ευθύνονται και οι εργαζόμενοι στις δομές. Τι προβλέπουν τα νέα πρωτόκολλα για νοσηλευτές και εργαζόμενους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς;

Οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που κινούνται εντός και εκτός δομών, δεδομένης της απαγόρευσης των επισκεπτηρίων. Από αύριο, λοιπόν, καθιερώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι κατά την είσοδό τους στις δομές, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα. Πέραν αυτού, με τη βοήθεια των ειδικών, έχουμε συντάξει και διανείμει έναν κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού όταν κινούνται εκτός της δομής. Εκεί προβλέπουμε ως υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικών μέσων από το προσωπικό σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις περιφέρειες, οργανώνουμε διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια και το εκπαιδευτικό υλικό θα αναρτάται στις ιστοσελίδες των περιφερειών για να είναι διαρκώς προσβάσιμο. Θέλω, όμως, εδώ να εξάρω για άλλη μία φορά την προσφορά του προσωπικού αυτών των δομών. Οι επαγγελματίες υγείας καθημερινά αγωνίζονται για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενούς τους. Το βλέπω καθημερινά στις επισκέψεις που κάνω σε δομές, ακούγοντας τα προβλήματά τους, αντιλαμβανόμενη τις αγωνίες τους. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε, ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Ανάπτυξης, να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών σε γάντια και μάσκες για όλο το προσωπικό -περίπου 5.500 σε όλες τις δομές- όπως και για όλους τους ωφελούμενους, περίπου 14.000 άτομα.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

- Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε το πρόγραμμα voucher έρχεται πάλι στην επικαιρότητα. Πιστεύετε ότι είναι στην τελική ευθεία για την υλοποίησή της η δέσμευση του πρωθυπουργού «κανένα παιδί εκτός των παιδικών σταθμών»;

Κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, της υλοποίησης της δέσμευσης του πρωθυπουργού. Κατά τη φετινή περίοδο 2020-2021, θέσαμε σε εφαρμογή για πρώτη φορά δύο προγράμματα κουπονιών (vouchers) για βρεφονηπιακούς σταθμούς προς ωφελούμενες μητέρες. Με το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της «Εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» δίνουμε 150.000 vouchers (280 εκατ. ευρώ) σε άνεργες και εργαζόμενες μητέρες του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, δίπλα σε αυτό για πρώτη φορά χρηματοδοτούμε με πόρους αποκλειστικά του υπουργείου Εργασίας το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα για vouchers» σε ακόμα 15.000 μητέρες όχι μόνο εργαζόμενες στον ιδιωτικό, αλλά για πρώτη φορά και στον δημόσιο τομέα, με αυξημένα μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με το πρόγραμμα της «Εναρμόνισης». Στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δεξιότητες των παιδιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης