Δείτε την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην αίτηση Τουλουπάκη για ακύρωση της ποινικής δίωξής της

Δείτε την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην αίτηση Τουλουπάκη για ακύρωση της ποινικής δίωξής της

Στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών δεσμεύεται από την παραγγελία ανωτέρων του για άσκηση ποινικής δίωξης και υποχρεούται να ενεργήσει σύμφωνα με αυτή»

2901457
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, καθώς απέρριψε πριν από λίγο το αίτημα της Εισαγγελέα, Ελένης Τουλουπάκη να ακυρωθεί η εις βάρος της ποινική δίωξη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών δεσμεύεται από την παραγγελία ανωτέρων του για άσκηση ποινικής δίωξης και υποχρεούται να ενεργήσει σύμφωνα με αυτή, ανεξάρτητα από την εκτίμηση που ο ίδιος έχει αναφορικά με το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που προηγήθηκε. Δεν μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο του σκεπτικού υπογραμμίζεται ότι «με βάση τις ανωτέρω σκέψεις δεν υπάρχει ακυρότητα της από 8/7/2020 παραγγελίας του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή και συνακόλουθα της από 14/7/2020 άσκησης ποινικής δίωξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και πρέπει η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως αβάσιμη στην ουσία της».

Δείτε αναλυτικά τα έγγραφα:

IMG-20200803-WA0000
IMG-20200803-WA0001
IMG-20200803-WA0002
IMG-20200803-WA0003
IMG-20200803-WA0004
IMG-20200803-WA0005
IMG-20200803-WA0006
IMG-20200803-WA0007


Υπενθυμίζεται ότι οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης πραγματοποίησαν έρευνα για τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis. Στις 8.7.2020 ο κ. Ζαχαρής παρέδωσε το πόρισμά του ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της κυρίας Τουλουπάκη για συνολικά 8 αδικήματα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαχαρής επισήμανε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς το 2018 έστειλε στη Βουλή δικογραφία σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων «εκθέτοντάς τους εν γνώσει της σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδή στοιχεία τα οποία συνέλεξε». Μια ημέρα νωρίτερα, ο κ. Σοφουλάκης είχε δώσει το δικό του ξεχωριστό πόρισμα προτείνοντας την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Τουλουπάκη.

Απο την πλευρά της η εισαγγελέας Διαφθοράς ζήτησε την ακύρωση της δίωξής της υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα Σοφουλάκη προηγήθηκε χρονικά του πορίσματος Ζαχαρή.

Κλείσιμο
Ωστόσο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε το αίτημα της κυρίας Τουλουπάκη εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι:

«Η παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς τους δύο αναφερόμενους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ήταν μια και ενιαία. Αυτοί μπορούσαν να ενεργήσουν είτε απο κοινού είτε κατά μόνας χωρίς ο ένας να έχει οριστεί ως επίκουρος του άλλου. Αυτό άλλωστε έπραξαν καθώς καταθέσεις απο μάρτυρες δόθηκαν είτε προς τον έναν είτε προς τον άλλον, αμφότεροι δε στο τέλος εκτίμησαν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που είχε συγκεντρωθεί καθ αυτόν τον τρόπο. Με την σύνταξη του πορίσματος του Λάμπρου Σοφουλάκη που έκρινε ότι οι ενέργειες της αιτούσαν ήταν σύννομες και η δικογραφία έπρεπε να αρχειοθετηθεί, δεν ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση, καθώς θα έπρεπε να έχει καταλήξει σε συμπέρασμα και ο Ευάγγελος Ζαχαρής έχοντας τα ίδια ως άνω δικαιώματα κατά το άρθρο 32 ΚΠΔ. Επομένως με το 7-7-2020 πόρισμα του Λάμπρου Σσοφουλάκη δεν υπήρξε αρχειοθέτηση της δικογραφίας, ώστε η 8-7-2020 παραγγελία του Ευάγγελου Ζαχαρή για άσκηση ποινικής δίωξης να λειτουργεί ως ανάσυρση της δικογραφίας (και να απαιτούνται νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία). Μόνο μετά και την δική του εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού, που αποτυπώθηκε στην απο 8.7.2020 παραγγελία γι αάσκηση ποινικής δίωξης, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση που είχε ανατεθεί στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Δεν υπήρχε ζήτημα χρονικής προτεραιότητας στην ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, με την έννοια ότι όποιος κατέληγε πρώτος στην εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού θα είχε και την εξουσία να αποφασίσει μόνο του για την περαιτέρω δικονομική πορεία της υπόθεσης, είτε με την αρχειοθέτηση είτε με την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης. Αντίθετα χρειαζόταν η κρίση και των δύο , είτε απο κοινού (εαν υπήρχε συμφωνία ως προς την δικαιοδοτική τους εκτίμηση)είτε κατα μόνας (όπως και συνέβη) για να περατωθεί η προκαταρκτική εξέταση».


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: 35άρια με μποφόρ στο Αιγαίο

Καλαμάτα: Τρεις τραυματίες από σύγκρουση ταχύπλοων στη Φοινικούντα

Ασθενής σεισμική δόνηση κοντά στη Θεσσαλονίκη - Δείτε το επίκεντρο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης