Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για το «Πάσχα στο χωριό» - Τι φοβούνται

Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για το «Πάσχα στο χωριό» - Τι φοβούνται

Η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για να κρίνει εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα - Αγωνία για την πορεία των κρουσμάτων

diodia-002
Δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση αποτελεί η ελευθερία στις μετακινήσεις το Πάσχα. Διχασμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι, με ορισμένους να διατείνονται ότι η πτώση του ιικού φορτίου θα επιτρέψει τις μετακινήσεις και άλλους να εκφράζουν έκδηλη ανησυχία για την αύξηση διασποράς του κορωνοϊού.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα της χώρας, με τις μολύνσεις να θυμίζουν επίπεδα Νοεμβρίου, προσθέτει νέους συντελεστές στη δύσκολη πράξη της απελευθέρωσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, εκφράζεται αισιοδοξία για τη διενέργεια των self test, που όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα συμβάλλουν στο ομαλό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Στοίχημα αποτελεί, ακόμη, η λειτουργία του λιανεμπορίου και των σχολείων, ενώ το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται για μετά το Πάσχα.

Μιλώντας στο Mega, o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης είπε τα εξής: «Υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός κόσμου που κινείται σε πλατείες και παραλίες. Αυτό το λαμβάνει υπόψη του το μοντέλο των επιδημιολόγων. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Γι' αυτό γίνονται συνεχώς συνεδριάσεις. Έχουν ένα πολύ σύνθετο μοντέλο. Βάζουν την κάθε κινητικότητα μέσα. Και κάθε εβδομάδα, εκεί που χωρά ένα άνοιγμα της οικονομίας, προστίθεται το άνοιγμα. Οι επιδημιολόγοι έχουν στο πρόγραμμά τους το άνοιγμα της εστίασης. Μετά το Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση. Δεν υπάρχει υπουργός και κυβέρνηση που να θέλουν κλειστές οικονομικές δραστηριότες».

Απαντώντας το ερώτημα αν θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης «αλλά το εξετάζουμε. Οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν το Πάσχα με βάση την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης».

Κλείσιμο
«Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και ενέχουν μεγάλο κίνδυνο διασποράς», τόνισε, από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

«Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν έχει συζητηθεί ποτέ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ούτε η εστίαση, ούτε η μετακίνηση από νομό σε νομό για τις διακοπές του Πάσχα. Δεν μας το έχει εισηγηθεί κανείς και δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το Πάσχα στο χωριό, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε επιφυλακτικός για τις μετακινήσεις και εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας τα εξής: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση… Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία και να μην ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι. Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα».

«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα.», δήλωσε δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  

Τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα». 

Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι τέλος Απριλίου θα αγγίξουν τα 3 εκατομμύρια.


Ειδήσεις σήμερα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Στο μικροσκόπιο «πληρωμένοι» εκτελεστές από το εξωτερικό - Ποια στοιχεία εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

Βίντεο - Θεσσαλονίκη: Απίστευτος συνωστισμός - Επέμβαση της αστυνομίας 

Ιάκωβος Τσούνης: Η ζωή του ευεργέτη - εφοπλιστή που πλαστογράφησε την ηλικία του για να πολεμήσει το 1940 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα