Μόσιαλος: Αυτός είναι ο «χάρτης» των εμβολίων που ετοιμάζονται για τον κορωνοϊό

Μόσιαλος: Αυτός είναι ο «χάρτης» των εμβολίων που ετοιμάζονται για τον κορωνοϊό

Την εξέλιξη των 9 εμβολίων που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών, παρουσίασε ο καθηγητής του LSE - Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα των Pfizer και Moderna

mosialos
Τον «χάρτη» της Wall Street Journal, στον οποίο παρατίθενται τα 9 εμβόλια που συγκεντρώνουν πιθανότητες να περάσυν με επιτυχία τις δοκιμές και να τεθούν σε παραγωγή, παρουσίασε στον λογαριασμό του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο «χάρτης» παρουσιάζει τη χρονική εξέλιξη των κλινικών δοκιμών φάσης 3, εκτιμά το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα, ώστε να λάβουν - αν είναι επιτυχή - άδεια κυκλοφορίας.

H ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου με τον «χάρτη» των προχωρημένων εμβολίων

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020


«Περιμένουμε μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα των Pfizer και Moderna»

Στο μεταξύ, με πατημένο το γκάζι συνεχίζει η επιστημονική κοινότητα τις δοκιμές και τις έρευνες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με τους ειδικούς να εκφράζουν τις πρώτες ελπίδες ότι κάποιο από τα σκευάσματα θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κλείσιμο
«Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα έχουμε αποτελέσματα από τα δύο αμερικανικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι, του «Σωτήρη Τσιόδρα» των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανε ο κ. Μόσιαλος και στις δύο περιπτώσεις αυτές «δεν είχαμε κάποια μεγάλη παρενέργεια ώστε να καθυστερήσουν οι διαδικασίες».


Ειδικά, δε, για το εμβόλιο της Pfizer παρατήρησε ότι διεξάγεται σε 44.000 εθελοντές ενώ «έχουν επεκτείνει τις έρευνες και κάνουν και σε παιδιά και σε ηλικωμένους και σε άτομα με υποκείεμνα νοσήματα».

«Αν όλα πάνε καλά τα δύο αμερικανικά θα ανακοινωθούν πρώτα μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα αρχίσει η διανομή τους πρώτους μήνες του έτους» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα υπάρχει διαθεσιμότητα του εμβολίου» αν και, όπως είπε, «δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο γιατί είναι αμφίβολο αν θα έχουν αποτελεσματικότητα κοντά στο 70%» ώστε να φτάσουμε πιο γρήγορα στην ανοσία της αγέλης.

Εμβόλιο της Οξφόρδης: Προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους γράφουν οι Financial Times

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Αυτό που δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του ευρήματος αυτού, ενθαρρύνοντας τους ερευνητές που αναζητούν στοιχεία ότι θα προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο από την COVID-19.

ft-vaccine


Τα πορίσματα αυτά απηχούν επίσης στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε «ισχυρές ανοσοαποκρίσεις» σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπα που είναι ενήμερα για τα αποτελέσματα των λεγόμενων εξετάσεων αίματος ανοσογονικότητας.

Ωστόσο ο συντάκτης προειδοποιεί ότι τα θετικά τεστ ανοσογονικότητας δεν παρέχουν εγγυήσεις ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί εν τέλει ασφαλές και αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους.

Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο αυτό με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για την δημιουργία ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την COVID-19.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πόρισμα αυτό αναμένεται να δημοσιευτούν προσεχώς σε κλινική επιθεώρηση, προσθέτουν οι FT.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν την είδηση αυτή.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανός σκότωσε με 11 μαχαιριές την Ισπανίδα σύζυγό του αφού έκαναν σεξ στην πολυτελή βίλα τους

Ο πόλεμος της τρίχας για Πάνο Καλλίτση και Έλενα Χριστοπούλου: Από τον γάμο, στο διαζύγιο και τα εξώδικα

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για τον γυναικολόγο στην Ρόδο: «Βογκούσε σαν να έκανε σεξ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK