Άρχισε ξανά στις ΗΠΑ η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

Άρχισε ξανά στις ΗΠΑ η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

Η δοκιμή είχε διακοπεί σε όλον τον κόσμο στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά κατόπιν συνεχίστηκε στη Βρετανία και σε άλλες χώρες

ergastirio-lab-emvolia
Μετά τη σπάνια ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, πριν από περίπου έξι εβδομάδες, άρχισε και πάλι στις ΗΠΑ, τη μοναδική χώρα που παρέμενε σε αναμονή, η κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την έγκρισή της να συνεχιστεί η δοκιμή, όπως έγινε και σε άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δοκιμή είχε διακοπεί σε όλον τον κόσμο στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά κατόπιν συνεχίστηκε στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Στη μάχη για τα μονοκλωνικά αντισώματα που αποτελούν μια μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για ορισμένες ομάδες ασθενών με κορωνοϊό μπαίνει και η AstraZeneca η οποία προχώρησε σε συμφωνία με τα υπουργεία Υγείας και Άμυνας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη και την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα του ερευνητικού φαρμάκου AZD7442 έναντι της COVID-19.

Όπως σημειώνουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος το AZD7442 είναι ένα κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που πιθανά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Η συμφωνία αυτή στοχεύει στην επιτάχυνση του παραδοσιακού χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης νέων βιοτεχνολογικών προϊόντων, μέσω της παράλληλης συνεργασίας τόσο στην κλινική ανάπτυξη όσο και στην παραγωγή, καθώς η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτεί σημαντικούς πόρους και τεχνογνωσία.

«Λειτουργεί όπως επιθυμούμε»

Κλείσιμο
Νέα μελέτη επιστημονικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εξήγησε γιατί το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τη νόσο Covid-19 είναι ασφαλές.

Παρόλο που η συγκεκριμένη έρευνα της πανεπιστημιακής ομάδας δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη, χαιρετίστηκε για την άρτια διεπιστημονική συνεργασία.

Η νέα ανάλυση έρχεται μετά την επιβεβαίωση από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο δεν θα σταματήσουν παρά τον θάνατο εθελοντή, στον οποίο ωστόσο δεν χορηγήθηκε εμβόλιο.

Όπως έγινε αντιληπτό ο 28χρονος Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα, από το Ρίο Ντε Τζανέιρο, έλαβε placebo.

Η μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εστίασε, πάντως, στο κατά πόσο το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί ώστε να παράγει τα απαραίτητα εκείνα συστατικά που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πόβλεψη ώστε το εμβόλιο να παράξει την πρωτεϊνη-ακίδα που σχετίζεται με τον ιό.

Στη συγκεκριμένη πρωτεϊνη ο οργανισμός θα μάθει να επιτίθεται, προβάλλοντας τις απαραίτητες άμυνες.

Ειδήσεις σήμερα

«Έκρηξη» κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη - Τι αλλάζει από τα ξημερώματα του Σαββάτου στις μετακινήσεις και τις μάσκες

Ερσίν Τατάρ: Θα προτείνω στον ΟΗΕ λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Δημοσκόπηση Pulse: Αυξάνεται το προβάδισμα της ΝΔ στις 18 ποσοστιαίες μονάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης