Προσφυγικό: «Βουλιάζουν» τα νησιά, λαμβάνει μέτρα η κυβέρνηση

Προσφυγικό: «Βουλιάζουν» τα νησιά, λαμβάνει μέτρα η κυβέρνηση

Στις 12.000 άτομα ο πληθυσμός της Μόριας - Πρόσφυγες διανύουν με τα πόδια την Εγνατία οδό - Νέα «απόβαση» στη Σάμο - Πάνω από 300 άτομα διασώθηκαν μόνο τη Δευτέρα - Αποφορτίζεται η Σύμη

4887621
Το «παιχνίδι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η γνωστή τακτική των Βρυξελλών να κινεί τα νήματα σε ρυθμό χελώνας, τείνουν να μετατρέψουν εκ νέου τα ελληνικά νησιά σε «βόμβες» έτοιμες να εκραγούν, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των προσφυγών ξεπερνά ακόμα και εκείνο των μόνιμων κατοίκων.

Η Τουρκία φέρεται να έχει ανοίξει μερικώς την «κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών, επιτρέποντας από τη μία τη δίοδο στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και από την άλλη στους διακινητές να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους, μεταφέροντας εκατοντάδες δυστυχισμένους ανθρώπους με βάρκες στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στις 12.000 ανέρχεται σήμερα ο πληθυσμός του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Σε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με στόχο το συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί, και η οποία έγινε στο χώρο του ΚΥΤ με πρωτοβουλία του Υποδιοικητή του Κέντρου, έγινε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη η αναχώρηση από το νησί 97 αιτούντων άσυλο.

Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το απόγευμα, στη Λέσβο πέρασαν 109 άτομα, στη Χίο 77 και στη Σάμο 114. Συνολικά δηλαδή, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα πέρασαν 300 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόσφυγες διανύουν με τα πόδια την Εγνατία οδό

Αρκετοί αλλοδαποί εντοπίστηκαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας να κινούνται πεζοί στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, κοντά στο Δερβένι Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες διερχόμενων οδηγών κινούνταν στην άκρη του οδοστρώματος, στο ρεύμα εισόδου προς Θεσσαλονίκη.

Κλείσιμο
Στο σημείο έφτασαν σταθμοί της αστυνομίας, που περισυνέλλεξαν δέκα έξι μετανάστες και τους μετέφεραν στη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Όπως έγινε γνωστό δεν διέθεταν έγγραφα παραμονής στη χώρα και για αυτό το λόγο θα ακολουθηθεί η διαδικασία της καταγραφής τους από τις αρμόδιες αρχές.

Άλλοι 56 πρόσφυγες πέρασαν στη Σάμο

Το μεσημέρι της Δευτέρας εντοπίστηικαν και διασώθηκαν άλλοι 56 πρόσφυγες και μετανάστες. Το φουσκωτό που μετέφερε τους 56 ανθρώπους, εντοπίστηκε από σκάφος της Frontex στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βαθέος ν. Σάμου.

Η κυβέρνηση αποφορτίζει τη Σύμη

Μέτρα για την ανακούφιση της Σύμης, η οποία υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από ό,τι μπορεί να αντέξει, δρομολογεί η κυβέρνηση, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση ελλείψεων σε προσωπικό και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα.

Κατόπιν επικοινωνιών του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου με τον δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, δρομολογείται αποστολή ιατρικού προσωπικού ή δύο στρατιωτικών ιατρών, με την συνδρομή του υπουργείου Άμυνας.

Ζητήθηκε επίσης από τον Δήμο να στείλει αίτημα για την παροχή έκτακτου προσωπικού. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις ώστε να εξεταστεί η κάλυψη των κενών με εποχικούς υπαλλήλους.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Σύμη δεν έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες ανά πάσα στιγμή, αποφασίστηκε η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

Είτε σήμερα είτε αύριο το πρωί θα μεταφερθούν στα ηπειρωτικά 100 άτομα. Ακόμα 100 θα μεταφερθούν την Τετάρτη και άλλοι 100 την Παρασκευή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης