Αλλάζουν όλα στα Πανεπιστήμια: Τέλος στους «αιώνιους φοιτητές»

kerameos-pritaneis

Θα τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών με εξαιρέσεις για λόγους υγείας - Θα υπάρξει και  μεταβατικό στάδιο εφαρμογής - Το νέο αυτό πλαίσιο θα ισχύσει και για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές  - Άμεση αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια ζήτησαν οι πρυτάνεις


Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζονται για τα Πανεπιστήμια με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας τους. Για το λόγο αυτό η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τον Υφυπουργό, Βασίλη Διγαλάκη, και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολο Δημητρόπουλο, πραγματοποίησαν συνάντηση με το νέο Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο αποτελείται από την Πρύτανι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Μαρία Νικολαΐδου, τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, και την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα. Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε το προεδρείο για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων, καθώς και τους κεντρικούς άξονες επί των οποίων θα ζητηθούν από τα Ιδρύματα συγκεκριμένες προτάσεις. Η επιστολή θα σταλεί στα Ιδρύματα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Επιπλέον, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία θα κάνει πράξη το όραμα της Κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ειλικρινή διάθεση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση.

Παράλληλα όπως ξεκαθαρίζει η υπουργός θα προχωρήσει σε νέο πλαίσιο για την κατάργηση των “αιωνίων φοιτητών” προκειμένου να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών.

Θυμίζουμε οτι το καθεστώς των 'αιωνίων φοιτητών «είχε καταργηθεί αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το επανέφερε. Σύμφωνα με το σχέδιο της κ. Κεραμέως το υπουργείο θα προχωρήσει “στην καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών «ν+2», όπου «ν» τα ελάχιστα έτη φοίτησης που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος. “Είναι, όμως, εύλογο να προβλεφθούν εξαιρέσεις, π.χ. για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους, τους οποίος θα διερευνήσουμε διεξοδικά. Είναι, επίσης, εύλογο να υπάρξει και ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής” δηλώνει η κ. Κεραμέως . Το νέο αυτό πλαίσιο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές οι οποίοι θα ξέρουν ότι ξεκινώντας τις σπουδές τους έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να τις ολοκληρώσουν

Από την πλευρά του το προεδρείο ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου για τα θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και σχετίζονται με τα ακόλουθα: 1. Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018. 2. Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. 3. Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται. 4. Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας. 5. Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών. 6. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών. 7. Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της. 8. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα. 9. Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (176)

not

Ναι και λύθηκε το πρόβλημα. Συμφώνω ότι πολλοί φοιτητές δεν πατάνε στην σχολή και ναι πρέπει να αποφοιτούν στην ώρα τους, αλλά κανείς δεν ρώτησε για τους καθηγητές. Μας αφήνουν να περνάμε; Ελέγχουν γραπτά ή βάζουν ότι θέλουν έτσι για πλάκα; Και αν σε βάλει στο μάτι για οποιονδήποτε λόγο τότε πότε θα πάρεις πτυχίο; Όταν απειλούν κοπέλες για να τους κάτσουν; Όταν έχεις 500 φοιτητές να χρωστάνε δεν πας στους φοιτητές αλλά στον καθηγητή και λες: κατσε ρε φίλε τι γίνεται εδώ δεν μπορεί και οι 500 να είναι ζώα. Εύλογα ερωτήματα που δεν θα απαντηθούν ποτε.

ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ 47 ΧΡΟΝΙΑ...

ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 65 ΧΡΟΝΩΝ. ΕΧΩ ΠΑΙΔΙΑ. ΕΧΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΗΜΙΤΗ, ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟΝ ΝΕΟ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΑΜΑΡΑ. ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΣΙΠΡΑ. ΧΡΩΣΤΑΩ ΠΕΡΙ ΤΑ 20 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ «ΠΑΝΠΙΣΤΗΜΙΟΥ» Μ' ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΕ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ, ΠΑΙΔΙΑ! ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ! ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΕ ΣΤΟΥς ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ!

γεο

πανω απο καποια χρονια να μπουν υψηλα διδακτρα . να δεις ποσοι αιωνιοι φοιτητες θα μεινουν .

Γιώργος

Εκτός από λόγους υγείας προτείνω 2 ακόμα κατηγορίες. Φτωχοί εργαζόμενοι φοιτητές και ανωτέρα βία. Στη σχολή της κόρης μου, λόγω κρίσης, απολύθηκαν/παραιτήθηκαν πολλοί καθηγητές. 3 χρόνια δεν μπορούσε να δώσει εξετάσεις στα 4 μαθήματα που χρώσταγε! ΑΕΙ διαχείρηση κειμηλίων.

η ανωτέρα βία

όπως την περιγράφεις είναι αυτονόητη! Δεν μπορείς να διώχνεις φοιτητή που δεν έχει δώσει καν τα μαθήματα επειδή δεν υπήρχε καθηγητής! Κατά τα άλλα όλοι φτωχοί είμαστε, κανένα παιδί δε σπουδάζει άνετα, άλλα λίγο πιο εύκολα, άλλα λίγο πιο δύσκολα αλλά όλοι φτωχοί είμαστε κανενός δεν περισσεύουν. Παλαιότερα δε σπούδαζαν με ένα καντήλι. Δεν είναι αυτό λόγος να γεράσεις εκεί μέσα. Πάρα πολλοί φοιτητές εργάζονται ταυτόχρονα και μια χαρά παίρνουν και τα πτυχία τους. Η ζωή και η μάνα μου, μου έμαθαν πως αν τουλάχιστον ένας φυσιολογικός άνθρωπος στο μέσο όρο μπορεί να πετύχει κάτι τότε σίγουρα μπορώ και εγώ. Να μάθετε και στα παιδιά σας το ίδιο.

μισές δουλειές

Με τα λαμόγια τους καθηγητές τι θα γίνει?

Ένα μόνο έχω να πω :

Σαλβίνι ! Σας σβήνει !

Δεν πάμε καλά

Ν+2 για ένα ΤΕΙ με βάση τα 8.000 μόρια και φοίτηση 3,5 χρόνια και πρακτική Ν+2 για το Πολυτεχνείο Πάτρας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υλεκτρονικών Υπολογιστών με φοίτηση 5 χρόνια, με βάση 19.000 και τρομάζεις και να μπεις και να βγεις. Ν+2 για το Μετσόβειο Πολυτεχνείο Ν+2 για την Ιατρική που η φοίτηση είναι 6 χρόνια, η βάση πολύ πάνω από 19.000 σχεδόν πάντα, φτύνεις αίμα να μπεις, φτύνεις αίμα και να βγεις. Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι που εισηγούνται αυτό το οριζόντιο μέτρο ξέρουν από Πανεπιστήμια. Μάλλον δεν έχουν ιδέα γιατί αλλιώς θα ήξεραν τι είναι το κάθε ένα και θα έπαιρναν ανάλογα μέτρα.

dap

βαλτε διδακτρα στα πανεπιστημια και ας σπουδαζει κανεις μεχρι να γερασει. θα λυθει και το προβλημα των εσοδων για τα πανεπιστημια

Παντόφλα με κάλτσες

Στο αλλάζουν όλα πάει να πει ότι θα φύγουν και οι παρατάξεις. Μετά να δω πως θα πάρουν πτυχίο μέσω αυτών μερικοί.

Νίκος

Καιρός ήταν. Να μην ακούω δικαιολογίες για φτωχά λαϊκά παιδιά που δεν έχουν λεφτά να βγάλουν τη σχολή στην ώρα τους. Φτωχός ήμουν ούτε να νοικιάσω δεν είχα και έμεινα σε εστία και δούλευα και την έβγαλα σε 4+1.

ποιός

δίνει σημασία ρε συ; όλοι γνωρίζουμε και αυτοί που σπουδάσαμε αλλά και αυτοί που δε σπουδάσαμε ότι δεν είναι τα χρήματα προαπαιτούμενο για τις σπουδές. Διάβασμα και στρώσιμο τον κ@λ@ κάτω θέλει. Προσπάθεια θέλει.... κάποιοι την έκαναν κάποιοι όχι. Όχι ότι έφταιγε η "φτώχεια" όμως......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης