Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι λύκοι της Πάρνηθας εξελίσσονται σε απειλή για τους πληθυσμούς ελαφιών

wolf

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την επίδραση των λύκων στον πληθυσμό και την κινητικότητα του κόκκινου ελαφιού 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την επίδραση των λύκων στον πληθυσμό και την κινητικότητα του κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα, η οποία εκπονήθηκε από την ομάδα της ΜΚΟ Βιόσφαιρας.

Τα αρχικά συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στον Ελεύθερο Τύπο, αποκαλύπτουν ότι οι λύκοι που επανεμφανίστηκαν στην Πάρνηθα κατά προσέγγιση το 2009-10, 80 χρόνια περίπου μετά την εξαφάνιση τους από την περιοχή, δείχνουν ιδιαίτερα έντονα τα... δόντια τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα αρχικά συμπεράσματα δείχνουν ξεκάθαρα πως αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός θήρευσης του ελαφιού από τον φυσικό του εχθρό, τότε ο αυτόχθονας πληθυσμός των ελαφιών στο Εθνικό Πάρκο της Πάρνηθας θα μειωθεί σημαντικά. Εξίσου σημαντικό θέμα που αναδεικνύεται από τη μελέτη είναι το οξύ πρόβλημα των άγριων αδέσποτων σκυλιών που –σε αντίθεση με τους λύκους- απειλούν και τους ανθρώπους, ενώ έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους υβρίδια λύκου-σκύλου.

Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες που προέκυψαν μετά από 1,5 χρόνο συστηματικής καταγραφής δεδομένων, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων γενετική και τροφική ανάλυση, από τον Γιώργο Γιαννάτο, βιολόγο άγριας πανίδας και την ομάδα της ΜΚΟ Βιόσφαιρας.

Αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ο πληθυσμός των λύκων στην Πάρνηθα είναι ένας από τους πυκνότερους διεθνώς και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους αντίστοιχους σε άλλα μέρη της Ελλάδας με παρόμοια έκταση. Ο ελάχιστος πληθυσμός τους στην περιοχή μελέτης υπολογίσθηκε σε 33 άτομα, ενώ όπως σημειώνεται στη μελέτη παρατηρήθηκε επέκταση του πληθυσμού των λύκων ανατολικά του Εθνικού Πάρκου (Ε.Π) προς την περιοχή Μαλακάσας, Ωρωπού, Μήλεσι. Η παρουσία πιστοποιήθηκε με την καταγραφή νεκρού ενήλικου αρσενικού λύκου από τροχαίο τον Μάιο 2018, στον παράπλευρο της Εθνικής οδού. Επίσης καταγράφηκαν υβρίδια λύκου – σκύλου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πάρνηθας όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων στην περιοχή μελέτης.

Ο πληθυσμός των άγριων οπληφόρων υπολογίσθηκε για την άνοιξη 1160 ελάφια περίπου και 980 αγριόχοιροι. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν στην έκταση συστηματικής καταμέτρησης των ελαφιών από τον Φορέα Διαχείρισης του Ε.Π Πάρνηθας που υπολογίζεται σε 140 τ.χλμ. περίπου και δεν καλύπτουν όλη την έκταση της περιοχής μελέτης που υπεβαίνει τα 300 τ.χλμ.

Αν και σε αυτή τη φάση της παρακολούθησης, οι μελετητές παρατηρούν πως είναι δύσκολο να απαντηθεί με σιγουριά το συνολικό ποσοστό των θηρευομένων ελαφιών σε όλη την έκταση της περιοχής που ερευνήθηκε, εντούτοις με τη χρήση συγκεκριμένων επιστημονικών μοντέλων και βάσει των καταγραφών που έκαναν, εκτιμούν πως η συνολική ετήσια θήρευση οπληφόρων από λύκους στην περιοχή μελέτης είναι 165 ανήλικα και 130 ενήλικα ελάφια.

«Φαίνεται πως η πίεση στον πληθυσμό των ελαφιών στη ζώνη του Εθνικού Πάρκου είναι υψηλή, για τον απομονωμένο πληθυσμό των 1100 ελαφιών εφόσον πλησιάζει το 27 % του συνολικού πληθυσμού και σε αυτό πρέπει να προστεθούν άγνωστα ποσοστά φυσικής και ανθρωπογενούς θνησιμότητας. Η θνησιμότητα από θήρευση είναι στα όρια της ετήσιας αύξησης πληθυσμού των ελαφιών (30%) και σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα μείωσης του τοπικού πληθυσμού «, σημειώνεται στην μελέτη. «Σε περίπτωση που ο πληθυσμός των λύκων διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα – λόγω των ανθρωπογενών πηγών τροφής – και ο ρυθμός θήρευσης των ελαφιών διατηρηθεί στο ίδιο πιο πάνω ποσοστό, τότε η μείωση του απομονωμένου ενδημικού πληθυσμού ελαφιών του ΕΠ Πάρνηθας, θα επιταχυνθεί».

Αδέσποτα σκυλιά


Ξεχωριστό κεφάλαιο στη μελέτη αποτελούν τα αδέσποτα σκυλιά, αφού εκτός των άλλων, στην περιοχή που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων σκύλων, στην δυτική Πάρνηθα, καταγράφηκαν και αναγνωρίσιμα φαινοτυπικά υβρίδια λύκου-σκύλου.

«Η παρουσία μεγάλου αριθμού αστείρωτων αδέσποτων σκύλων αποτελεί δυνητικά εστία υβριδισμού σκύλων – λύκων όπως ήδη έχει καταγραφεί σε 2 κάμερες της Δυτικής Πάρνηθας. Η ενόχληση της πανίδας (μικρών ζώων και ελαφιών) στις περιοχές όπου συχνάζουν αγριόσκυλα και αδέσποτα είναι επίσης πολύ έντονη. Η παράνομη απόρριψη σκυλιών και κουταβιών στην περιοχή της Δυτικής Πάρνηθας είναι πολύ συχνή, ενώ η παραβατικότητα, παρανομία και βανδαλισμοί εγκαταστάσεων του Εθνικού Πάρκου στην ίδια περιοχή είναι συχνό φαινόμενο με χρονικό προσδιορισμό κυρίως, αρχές της Άνοιξης», καταγράφεται στη μελέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάτο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί «χθες», αφού δεν μπορεί να αποκλειστούν επιθέσεις κατά επισκεπτών του πάρκου και των ανθρώπων που εργάζονται στο βουνό, αλλά και επειδή μπορούν να γίνουν φορείς σοβαρών ασθενειών. «Είναι τεράστια η όχληση που προκαλούν στον πληθυσμό των ελαφιών, πέραν από τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους ανθρώπους», σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜΚΟ Βιόσφαιρας και προσθέτει πως τα αδέσποτα που κάποιοι συμπατριώτες μας εγκατέλειψαν στην περιοχή, τρέφονται από υπολείμματα νεκρών ελαφιών που θηρεύουν οι λύκοι.

«Πολλές φορές τρώνε από πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση, οπότε καταλαβαίνετε το τεράστιο φορτίο παρασίτων που μεταφέρουν».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (76)

Σπύρος Καρυδάκης

Ούτε πριν τους λύκους δεν υπήρχαν 1160 ελάφια! Σε όλη τη βόρεια Πάρνηθα, από τη γραμμή Ξερόβουνο - Μόλα - Λοιμικό και βορειότερα, δεν υπάρχει πια σχεδόν ούτε ένα ελάφι. Αν έχουν απομείνει 100 ελάφια σε ολόκληρο τον δρυμό είναι θαύμα, κι όλα έχουν συγκεντρωθεί στους τόπους όπου συχνάζουν άνθρωποι, γιατί εκεί ελπίζουν ότι δεν θα είναι συχνή η παρουσία των λύκων. Το χειρότερο είναι πως ετησίως ελάχιστα νεογέννητα ελαφάκια γλυτώνουν από τους λύκους. Τούτο σημαίνει ότι έχει σχεδόν πάψει η ανανέωση του εναπομείναντος πληθυσμού. Επίσης, δεν αναφέρεται εκείνο που γνωρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και δεν το ομολογούν δημόσια: Ότι δεν πρόκειται για το παλιό είδος λύκου της Ελλάδας, μα για ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο. Αυτό σημαίνει πιθανόν ότι τους λύκους κάποιοι τους έφεραν - δεν ήρθαν με το τρένο από τη Ρωσία ή τη Σιβηρία! Ακόμα, η ύπαρξη υβριδίων είναι γεγονός, όποιος έχει δει αγέλες στην Πάρνηθα το διαπιστώνει με τα μάτια του. Τέλος, από απλή παρατήρηση των κοπράνων τους, όπου διακρίνεται το τρίχωμα των ζώων που τρώνε, προκύπτει ότι με τη δραματική αραίωση του πληθυσμού των ελαφιών, οι λύκοι τρέφονται όλο συχνότερα με οικόσιτα ζώα, πρόβατα και γίδες, από τις όμορες περιοχές, με κίνδυνο άμεσο για τους ανθρώπους. Όσο για κείνους που μιλούν για «ισορροπία του οικοσυστήματος», συμβίωση μπορεί να υπάρξει στο Γελοουστόουν, που είναι 8.980 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όχι στη μικρή Πάρνηθα που είναι 300 τ.χ. και μια αγέλη λύκων μπορεί να τη διατρέξει ολόκληρη σε δύο ώρες! Είναι αδιανόητο επιστήμονες να λένε τέτοια ψεύδη, μα και να υπάρχουν άνθρωποι ευαίσθητοι στα θέματα της φύσης που τα πιστεύουν. Η ευθύνη των αντικοινωνικών ΜΚΟ που προστατεύουν τους λύκους είναι τεράστια, μα και του ΦΔΕΔΠ που κάνει τα στραβά μάτια, και των αρμόδιων υπουργείων που επιτρέπουν όλ’ αυτά.

Άμεσα μέτρα προστασίας

του αδέσποτου κοπρόλυκου της Πάρνηθας θα κινδυνεύσει σύντομα από ασιτία...

allan dallon

μελετη επισης αποκαλυψε οτι αν κλεισεις τα ματια σου δεν βλεπεις

Παίχτης

Ο λύκος είναι ένα πανέμορφο ζώο. Πού περίπου στην Πάρνηθα μπορεί κάποιος να δει λύκους; είναι μεγάλη ευτυχία να ξέρεις ότι υπάρχουν λύκοι σχεδόν μέσα στην Αθήνα. Ο λύκος είναι απαραίτητος για την ισορροπία ενός οικοσυστήματος. Μελέτες σοβαρές έγιναν στο Πάρκο Γελοστοουν στην Αμερική και κατέδειξαν την αναγκαιότητα της ύπαρξης λύκου.

@

ΡΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ..."ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ" ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ. ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Εγώ πάντως

Σου λέω μη σου τύχει να τον δεις μπροστά σου!! Στην Αμερική είναι κάμποσες χιλιάδες ζώα για την ισορροπία που λες τόσα πολλά ελάφια έχει η Πάρνηθα άραγε??

VAGANEMOS

Αφού δεν κάηκαν όλα τα ελάφια από τη φωτιά της Πάρνηθας όταν είχε γίνει είπαν να βάλουνε κάνα λύκο και καμιά αρκούδα για να τελειώσουν,αλήθεια άνθρωποι που κάνουν πεζοπορία στην Πάρνηθα γνωρίζουν ότι υπάρχουν λύκοι??

Εχιδνα

Ρε βαλτε μια φωτια να καουν ολα & μετα δεν θα υπαρχει τπτ!!

ΛΑΘΡΟΘΗΡΑΣ

Το ελαφι δεν ειναι τροφη μονο για τον λυκο αλλα και για τον ανθρωπο!

Νίνα

Βρε παιδιά όταν λέτε λύκους εννοείται κανονικούς άγριους λύκους με εκείνα τα μεγάλα δόντια που έχω δει πολλές φορές σε ντοκιμαντέρ? Αν είναι αλήθεια μου φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ψάξω σπίτι σε άλλη περιοχή.

Χμ

Δεν ακουγονται το βραδυ? Πώς και δεν τα ακους αν μενεις εκει;

Βρωμοστομος

Φυσικα την μελετη δεν την εγραψε ο Μελετης, αλλα 11 καμερες που ειχαν μπει στην αναφερομενη περιοχη, στοιχεια μπολικα.

Dimitris

Έχουμε γεμίσει αγέλες με σκυλιά που αφήνουν πίσω τους οι πρώην φιλόζωοι. Ελάτε να δείτε χάλια στην Πάρνηθα το 2019. Ο καθένας παίρνει σκύλο και μόλις δει τα ζόρια έρχεται στην Πάρνηθα να λύσει το πρόβλημα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης