«Εκλαιγα και εκλιπαρούσα για μια δεύτερη ευκαιρία»: Συγκλονίζει η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο

«Ηθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου», λέει η γυναίκα  η καταδίκη και η φυλάκιση της οποίος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων - Εκτός από τα δέκα χρόνια κάθειρξη χάνει και τα ένσημα για τα χρόνια που δούλεψε στο δημόσιο - Ακούστε τη συνέντευξή της

«Ηθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Γονείς δεν είχα. Σε χαμόσπιτο τα μεγάλωσα. Δεν το έκανα για να κάνω πλούτη. Ήθελα να μεγαλώσω εγώ τα παιδιά μου. Τα κατάφερα και είμαι περήφανη που τα μεγάλωσα και ας πληρώνω αυτά που πληρώνω».
 
Η φωνή της γυναίκας που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνια ως η «53χρονη καθαρίστρια» αποπνέει αξιοπρέπεια. Μιλά μέσα από τις φυλακές του Ελεώνα Θηβών στη δημοσιογράφο του Ταχυδρόμου του Βόλου Βάσω Σαμακοβλή  και περιγράφει μια ζωή τόσο δύσκολη,  όσο δύσκολα -οι περισσότεροι, τουλάχιστον- μπορούν να φανταστούν. Αυτά που εξιστορεί μοιάζουν να αφορούν κινηματογραφική ηρωίδα μετεμφυλιακής ελληνικής ταινίας. 

«Ευχαριστώ πάρα πολύ όλο τον κόσμο για τη συμπαράσταση», λέει και χαρακτηρίζει άδικη την ποινή της. «Δεν ήξερα ότι ήταν τα πράγματα έτσι», συνεχίζει και εξηγεί: «Μπήκα φυλακή, δεν ήθελα να μπλέξω. Ηθελα μια δουλειά. Δεν είχα δουλειά, ερχόταν η Πρόνοια.... Εμενα σε ένα χαμόσπιτο και δεν ήθελα να μου πάρουν τα παιδιά. Ετσι έκανα αυτό το έγκλημα που έκανα. Για μια τάξη...»
Η φωνή της προδίδει μια γυναίκα που έχει λυγίσει. «Δούλεψα όμως, Ούτε τα έκλεψα, πρόσφερα στο κράτος, ούτε πλούτη έκανα. Δεν ήξερα γράμματα και δεν ήξερα ότι ήταν τόσο κακό. Είπα στο δικαστήριο: σας εκλιπαρώ, δώστε μου μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά δεν με άκουσαν. Εκλαιγα και ζητούσα συγγνώμη. Να πληρώσω έλεγα, αλλά όχι με αυτή την ποινή. Εκανα αδίκημα, να πληρώσω. Οχι με αυτή την ποινή. Στο πρώτο δικαστήριο που έριξαν 15 χρόνια, στο δεύτερο παρακαλούσα: έλεγα μήπως ήταν μάνες και με καταλάβαιναν». Η «53χρονη καθαρίστρια», αποκαλύπτει όμως και άλλη μια παράμετρο της εξοντωτικής ποινής της: «Εχασα τη δουλειά μου και τα 20 χρόνια που δούλεψα. Με  έσβησαν από το μητρώο. Ηταν σα να μη δούλεψα ποτέ...»

Μετά την πρωτοφανή θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της απαράδεκτης απόφασης του  δικαστηρίου να την καταδικάσει σε 10 χρόνια κάθειρξης  η γυναίκα πλέον  παρακολουθεί τις εξελίξεις και είπε ότι ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

raxidromosΗ δύσκολη ζωή της 53χρονης και το χρονικό της υπόθεσης


Η καθαρίστρια που εργαζόταν σε σχολείο του Βόλου, είχε παραποιήσει  το απολυτήριο δημοτικού ενώ είχε φτάσει μόνο μέχρι την Έ Τάξη, για να διοριστεί στο δημόσιο. Το Εφετείο Λάρισας την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη για πλαστογραφία και απάτη. 

Σε ηλικία έντεκα ετών ένα από τα εννέα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας, που έχουν διασκορπιστεί σε ιδρύματα, φεύγει από το Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο και πηγαίνει στο Βόλο προκειμένου να μεγαλώσει δίπλα στον παππού και τη γιαγιά του. Πριν καλά καλά ενηλικιωθεί, παντρεύεται τον αγαπημένο της. Τα προβληματικά χρόνια της εφηβείας της θα της στερήσουν τη δυνατότητα να τελειώσει ακόμη και το δημοτικό, σταματώντας στην πέμπτη τάξη.

Μερικά χρόνια μετά, το κορίτσι, που έχει γίνει πια μια ώριμη γυναίκα, επιστρέφει στο σχολείο όπου φοιτούσε για να πάρει ένα πιστοποιητικό. Καταθέτει το έγγραφο σε διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού. Για να καλύψει τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, παραποιεί το πιστοποιητικό, το οποίο έγραφε πως είχε φοιτήσει στην Ε' τάξη και το αλλάζει σε ΣΤ΄ τάξη. Η αρμόδια επιτροπή και το τότε διοικητικό συμβούλιο του σταθμού δεν αντιλαμβάνονται την πλαστογραφία και τη διορίζουν το 1996.

Επί είκοσι χρόνια η γυναίκα πηγαίνει καθημερινά στην εργασία της και ανταποκρίνεται στα δύσκολα καθήκοντα της καθαρίστριας. Μέχρι που η πλαστογράφηση του πιστοποιητικού γίνεται αντιληπτή. Η καθαρίστρια κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και το 2016 καταδικάζεται σε 15 χρόνια κάθειρξη για πλαστρογραφία και απάτη με αναστέλλουσα δύναμη στη έφεση. Δύο χρόνια η υπόθεση εξετάζεται από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας. «Ήμουν σε απελπιστική κατάσταση. Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα το παραδέχομαι όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω. Ζητάω από το δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία» θα πει στην απολογια τη η γυναίκα, ενώ θα επικαλεστεί τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο, οπότε και πίστευε ότι ο διορισμός της θα της έδινε μια λύση.

Οι ισχυρισμοί της καθαρίστριας δεν θα συγκινήσουν το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας που θα την καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Από τις 5 Νοεμβρίου η 53χρονη πια καθαρίστρια εκτίει την ποινή της στις φυλακές της Θήβας. «Σαν πολίτης ντρέπομαι, το βράδυ δεν κοιμήθηκα. Δεν ξέρω αν ο εφέτης κακουργημάτων που την καταδίκασε, κοιμήθηκε, αλλά αυτή η απόφαση συνιστά κοινωνική ντροπή» θα δηλώσει ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Θανάσης Διαμαντόπουλος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ακαδημαϊκών, βουλευτών και απλών πολιτών έξω από τη Βουλή. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «φονιάδες έξω - καθαρίστριες μέσα (νόμος Παρασκευόπουλου)».

Η καταδίκη σε δεκαετή κάθειρξη μιας καθαρίστριας επειδή πλαστογράφησε πτυχίο της Ε΄δημοτικού για να βρει δουλειά, προκάλεσε εύλογα θύελλα αντιδράσεων. Με χθεσινή της παρέμβαση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης στην απόφαση που έστειλε στη φυλακή την 53χρονη, καθώς και αντίγραφο της δικογραφίας για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση. Ο δικηγόρος της καθαρίστριας Γιώργος Σινέλης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

Συνέντευξη της 53χρονης καθαρίστριας


Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ανακοινώσεις για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση εξέδωσαν τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του στην καθαρίστρια, τονίζοντας ότι «το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητά «να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για 20 σχεδόν χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό "τίτλο σπουδών" ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν "απόφοιτη" της Ε' Τάξης του Δημοτικού! Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Με ένα καυστικό tweet σχολίασε το θέμα ο επικεφαλής του Ποταμού Σταύρος Θεοδωράκης: «Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην καθαρίστρια.»

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, που συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή,δήλωσε: «Με το νόμο Παρασκευόπουλου βγαίνουν έξω εγκληματίες, ενώ σε αυτή την περίπτωση μπαίνει στη φυλακή μια καθαρίστρια διότι δήλωσε μερικά χρόνια νωρίτερα το απολυτήριο δημοτικού».


Δείτε βίντεο: «Έκλαιγα και εκλιπαρούσα για μια δεύτερη ευκαιρία»: Συγκλονίζει η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο
«Έκλαιγα και εκλιπαρούσα για μια δεύτερη ευκαιρία»: Συγκλονίζει η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο

ΣΧΟΛΙΑ (115)

Γιώργος λιμενεργάτης Ολλανδία

Το σχολείο έπρεπε να ήταν υποχρεωτικό η εθνικοφρονες κάντιοτης και Σεραφείμ δε θέλανε οι γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο Ακόμα και σήμερα παρεμβενουν οι δέσποταδες

Στέφανος

Λογικό να τα λες αυτά, αν περιμένεις με ανάλογο τρόπο να σε κάνει νομικό σύμβουλο ο σύριζα, η ευρωβουλευτή, η επίκουρο στο Μετσόβιο, η ότι σε βολεύει περισσότερο. Προς το παρόν κάτσε τώρα να ξεφορτώνεις στην Ολλανδία και να χαίρεσαι τους εθνομισητές.

Μαρω

Ολα καλα,αρκει να μην την δουμε στις μεθεπομενες ευρωεκλογες ευρωβουλευτη.....Το συνηθιζουμε αυτο!

Dikaios

Και τώρα τι έμεινε νά Την βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια..... Άρα ο έχων παιδιά πλαστογραφεί....

Έλλη

Δηλ το να έχεις παιδιά είναι συγχωροχάρτι; μάλλον γι αυτό όλοι οι γύφτοι είναι πολύτεκνοι, κάτι ξέρουν

Matrix

Κυρία μου έχετε σκεφτεί ότι με αυτό που κάνατε στερησατε την θέση σε κάποια άλλη γυναίκα σε χειρότερη κατάσταση από την δικιά σας;;;;;

Παπαδόπουλος Χαραλαμπος

''Είπα στο δικαστήριο: σας εκλιπαρώ, δώστε μου μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά δεν με άκουσαν. Εκλαιγα και ζητούσα συγγνώμη. Να πληρώσω έλεγα, αλλά όχι με αυτή την ποινή. Εκανα αδίκημα, να πληρώσω. Οχι με αυτή την ποινή" Εκλιπαροντας τους ''θεούς του δημοσίου δικαίου " Η ΚΥΡΙΑ ,(καθόλου τυχαία τα κεφάλαια γράμματα),προσπαθούσε από σαφή θέση αδυναμίας έναντι των "θεων" να τους εξηγήσει γιατί το πράσινο το λέμε πράσινο και το κόκκινο κόκκινο.Ηθελα πάντα να πιστεύω ότι οι θέσεις εξουσίας ανήκουν σε ικανούς,άξιους και αξιοπρεπείς.Η αλήθεια είναι ότι το πιστεύω όμως όπως σε όλους τους τομείς έτσι και στο σύστημα δικαιοσύνης υπάρχουν κάποιες ατυχείς θα έλεγα επιλογές.Τι είδους ανασφάλεια κρύβει μια τέτοια απόφαση;Τι πίκρα και εκδικητική διαθεση;Έχοντας απέναντί τους μια ΚΥΡΙΑ η οποία τι εκανε;Δεν πήρε σίγουρα μίζες για να σπουδάσουν τα παιδιά της όπως έκαναν άλλοι, δεν κυκλοφορούν ελεύθεροι σε πόλεις της Β.Ευρωπης ενώ κουβαλούσαν για χρόνια μαύρα χρήματα σε βαλίτσες,δεν αγόραζαν κουρτίνες των 5000€ με χρήματα που σίγουρα δεν τους ανήκαν αλλά πλαστογράφησε,εννοείται παρανομος, το απολυτήριο Δημοτικού έτσι ώστε να μεγαλώσει τα παιδιά της.Συμφωνω απόλυτα πως είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να επιβιώσεις σε βάρος ίσως και κάποιων άλλων που μπορεί να βρίσκονταν στην ίδια θέση ,όμως ΟΧΙ με μια τόσο εξοντωτική ποινή,όχι με τέτοιο μένος διότι έχουν παρέλθει οι εποχές του "εξπρές του μεσονυχτιου".Ξέρετε υπάρχουν "λαθη" και "λαθη".Εαν ενας μαγαζατορας κανει λαθη στο μαγαζι του τις συνεπειες θα τις υποστεί ο ίδιος,εάν όμως ένας χειρουργός κάνει λάθη ο πρώτος που θα υποστεί τις συνέπειες είναι ο ασθενής.Ειμαι σίγουρος το επαναλαμβάνω, πως οι πλέον σημαντικές θέσεις όπως αυτές της δικαιοσύνης ανήκουν σε ιδιαίτερα άξιους ανθρώπους και επίσης πιστεύω πως με κάποιο τρόπο θα επιδιορθωθει αυτο το λάθος που θυμίζει άλλες εποχές που ηλικιακά εγώ τουλάχιστον δεν πρόλαβα όμως διδαχτηκα γι αυτές έτσι ώστε να μάθω και να μπορώ να κρίνω όσο το δυνατόν καλύτερα το σωστό από το λάθος.Τιμωρια ΝΑΙ,μένος ΟΧΙ.

ΕΚΑΝΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΟΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΜΗΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΕ πηρε την θεση αλλου που εδικαιούτο μην την ΚΑΝΕΤΕ ΗΡΩΑ γιατι θα βρη πολλουσ ''''ΜΙΜΗΤΕΣ ΠοΥ ΘΑ ΤΡΟΥΠΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ζιου Ζιτσου

Οκ παιδιά τώρα βγήκε και άλλος με πλαστό πτυχίο από το ΕΚΑΒ, και αυτός λέει αμάρτησε για το παιδί του, βρήκαμε τώρα παραμύθι να λέμε. Άλλο το θέμα της ίσης μεταχείρισης σε ανάλογες περιπτώσεις, άλλο να τη γλυτώσει σε ποινή χάδι. Όσοι δεν διοριστηκαμε στο δημόσιο δηλαδή, βγήκαμε στη παρανομία; 20 χρόνια πριν, οι καθαρίστριες και πολλές δουλειές είχαν και καλά λεφτά έβγαζαν. Μη τρελαθουμε τώρα. Είμαστε τελειωμένοι σαν κράτος παιδιά. Βγήκαν όλοι τώρα να κλαίνε για την απατεωνισα, λες και η πρώτη επιλαχούσα ήταν μουλικο και δεν έπρεπε να δουλέψει. Στη γωνία περιμένουν κάτι χιλιάδες ακόμα με πλαστά πτυχία, μια απόφαση απαλλακτική θα αποτελεί προηγούμενο για τις επόμενες δικές...

45άρα συνταξιούχα

Καλά αυτή δούλευε ακόμα; Τόσο μεγάλη; Δεν είχε ανήλικο με 15ετία;

zik

Παντως αν εκανε καποιος την ερωτηση στο κοινο 22 χρονια προσληψη στο δημοσιο αλλα μετα και 3 χρονια μεσα ως ανταλλαγμα λιγοι θα ελεγαν οχι αυτο ειναι το λεπτο σημειο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης