«Ντρέπομαι, αλλά το έκανα για τα παιδιά μου» λέει η καθαρίστρια που μπήκε φυλακή για το πλαστό απολυτήριο Δημοτικού

Για πρώτη φορά η 53χρονη γυναίκα λύνει τη σιωπή της μέσα από τις φυλακές της Θήβας  και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για όλους όσους στέκονται στο πλευρό της  - «Έτρεμε η ψυχή μου να μην καταλήξουν τα παιδιά μου σε ίδρυμα», εξηγεί, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις

Μετά την πρωτοφανή θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της απαράδεκτης απόφασης ενός δικαστηρίου να καταδικάσει σε 10 χρόνια κάθειρξης μια καθαρίστρια, επειδή πλαστογράφησε ένα απολυτήριο Δημοτικού στην προσπάθειά της να βρει δουλειά, η «πρωταγωνίστρια» αυτής της απίστευτης υπόθεσης λύνει τη σιωπή της.

Μέσα από τις φυλακές της Θήβας η καθαρίστρια μίλησε για πρώτη φορά για όσα της έχουν συμβεί και την αντίδραση του κόσμου στον «Ταχυδρόμο του Βόλου».

Η 53χρονη γυναίκα τόνισε στην εφημερίδα ότι ό,τι έκανε, το έκανε για τα παιδιά της.

«Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου κοντά μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έχοντας πλήρη επίγνωση του σάλου που προκάλεσε σε ολόκληρη τη χώρα η προφυλάκισή της, η γυναίκα έσπευσε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στέκονται στο πλευρό της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εξέφρασε την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης, τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και είπε ότι ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

raxidromosΗ δύσκολη ζωή της 53χρονης και το χρονικό της υπόθεσης


Η καθαρίστρια που εργαζόταν σε σχολείο του Βόλου, είχε παραχαράξει το απολυτήριο δημοτικού ενώ είχε φτάσει μόνο μέχρι την Έ Τάξη, για να διοριστεί στο δημόσιο. Το Εφετείο Λάρισας την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη για πλαστογραφία και απάτη. Από εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση στις φυλακές της Θήβας.

Σε ηλικία έντεκα ετών ένα από τα εννέα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας, που έχουν διασκορπιστεί σε ιδρύματα, φεύγει από το Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο και πηγαίνει στο Βόλο προκειμένου να μεγαλώσει δίπλα στον παππού και τη γιαγιά του. Πριν καλά καλά ενηλικιωθεί, παντρεύεται τον αγαπημένο της. Τα προβληματικά χρόνια της εφηβείας της θα της στερήσουν τη δυνατότητα να τελειώσει ακόμη και το δημοτικό, σταματώντας στην πέμπτη τάξη.

Μερικά χρόνια μετά, το κορίτσι, που έχει γίνει πια μια ώριμη γυναίκα, επιστρέφει στο σχολείο όπου φοιτούσε για να πάρει ένα πιστοποιητικό. Καταθέτει το έγγραφο σε διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού. Για να καλύψει τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, παραποιεί το πιστοποιητικό, το οποίο έγραφε πως είχε φοιτήσει στην Ε' τάξη και το αλλάζει σε ΣΤ΄ τάξη. Η αρμόδια επιτροπή και το τότε διοικητικό συμβούλιο του σταθμού δεν αντιλαμβάνονται την πλαστογραφία και τη διορίζουν το 1996.

Επί είκοσι χρόνια η γυναίκα πηγαίνει καθημερινά στην εργασία της και ανταποκρίνεται στα δύσκολα καθήκοντα της καθαρίστριας. Μέχρι που η πλαστογράφηση του πιστοποιητικού γίνεται αντιληπτή. Η καθαρίστρια κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και το 2016 καταδικάζεται σε 15 χρόνια κάθειρξη για πλαστρογραφία και απάτη με αναστέλλουσα δύναμη στη έφεση. Δύο χρόνια η υπόθεση εξετάζεται από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας. «Ήμουν σε απελπιστική κατάσταση. Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα το παραδέχομαι όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω. Ζητάω από το δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία» θα πει στην απολογια τη η γυναίκα, ενώ θα επικαλεστεί τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο, οπότε και πίστευε ότι ο διορισμός της θα της έδινε μια λύση.

Οι ισχυρισμοί της καθαρίστριας δεν θα συγκινήσουν το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας που θα την καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Από τις 5 Νοεμβρίου η 53χρονη πια καθαρίστρια εκτίει την ποινή της στις φυλακές της Θήβας. «Σαν πολίτης ντρέπομαι, το βράδυ δεν κοιμήθηκα. Δεν ξέρω αν ο εφέτης κακουργημάτων που την καταδίκασε, κοιμήθηκε, αλλά αυτή η απόφαση συνιστά κοινωνική ντροπή» θα δηλώσει ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Θανάσης Διαμαντόπουλος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ακαδημαϊκών, βουλευτών και απλών πολιτών έξω από τη Βουλή. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «φονιάδες έξω - καθαρίστριες μέσα (νόμος Παρασκευόπουλου)».

Η καταδίκη σε δεκαετή κάθειρξη μιας καθαρίστριας επειδή πλαστογράφησε πτυχίο της Ε΄δημοτικού για να βρει δουλειά, προκάλεσε εύλογα θύελλα αντιδράσεων. Με χθεσινή της παρέμβαση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης στην απόφαση που έστειλε στη φυλακή την 53χρονη, καθώς και αντίγραφο της δικογραφίας για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση. Ο δικηγόρος της καθαρίστριας Γιώργος Σινέλης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

video placeholder


Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ανακοινώσεις για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση εξέδωσαν τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του στην καθαρίστρια, τονίζοντας ότι «το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητά «να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για 20 σχεδόν χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό "τίτλο σπουδών" ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν "απόφοιτη" της Ε' Τάξης του Δημοτικού! Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Με ένα καυστικό tweet σχολίασε το θέμα ο επικεφαλής του Ποταμού Σταύρος Θεοδωράκης: «Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην καθαρίστρια.»

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, που συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή,δήλωσε: «Με το νόμο Παρασκευόπουλου βγαίνουν έξω εγκληματίες, ενώ σε αυτή την περίπτωση μπαίνει στη φυλακή μια καθαρίστρια διότι δήλωσε μερικά χρόνια νωρίτερα το απολυτήριο δημοτικού».

Δείτε βίντεο: «Ντρέπομαι αλλά το έκανα για τα παιδιά μου» λέει η καθαρίστρια για το πλαστό απολυτήριο Δημοτικού
video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (189)

999

ΚΡΑΤΑΤΕ ΠΙΣΙΝΕΣ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΟ, ΕΧΕΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙ Η ΣΑΡΑ ΚΑΙ Η ΜΑΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΘΩΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ (ΜΕ ΤΗΝ <<ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΗ>> ΤΟΥ ΛΑΟΥ) ΘΑ ΑΘΩΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΠΛΑΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ

efh

ξερεις ποσες φτωχες γυναικες(οι οποιες εχουν τελειωσει το δημοτικο) με παιδια περιμενουν γιαυτη τη θεση?δεν λεω οτι δε σε καταλαβαινω αλλα πρεπει να τιμωρηθεις κ οχι μονο εσυ γιατι ειναι πολλοι αυτοι που πλαστογραφουν πτυχια.τωρα τα 10χρονια υπερβολη οντως αλλα..

Γεωμέτρης

Και αυτή που τελείωσε το δημοτικό να μείνει απέξω? Οχι κοπελιά... θα μπει αυτή που τελείωσε το δημοτικό. Εσύ, θα προσπαθήσεις κάπου αλλού. Κάναμε την αχρηστία μαγκιά...

Σταγόνα στον ωκεανό η καθαρίστρια

Καλά εδώ η Νοτοπούλου έγινε Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, της καθαρίστριας το παράπτωμα είναι πταισματάκι. Έτσι και ανοίξουν ολους τους φακέλους των δημοσίων υπαλλήλων το 1/4 πρέπει να πάει φυλακή!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

O νόμος είναι σαν έναν ιστό αράχνης που συλλαμβάνει μυγάκια, αλλά δε συγκρατεί ελέφαντες.

Κώστας

Υπάρχει ένα λατινικό ρητό που το μαθαίνουν όλοι οι αρχάριοι μαθητές/φοιτητές:dura lex,sed lex...το υπενθυμίζουμε γιατί οι μεγαλύτεροι στην Ελλάδα παριστάνουν ότι το ξέχασαν...

Κώστας

Τόσα χρόνια φωνάζαμε που δεν απολυόταν κανένας από το δημόσιο και τώρα μερικοί το γύρισαν στη φιλανθρωπία. Άλλο θέμα αν η ποινή μπορεί να είναι υπερβολική (που, πράγματι, είναι). Όσο για την καθαρίστρια, καλό θα είναι να μάθει να αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών της. Όχι πλαστογραφώ για να πάρω μια θέση από κάποιον άλλον, άλλα μόλις με τσακώσουν, αμάρτησα για τα παιδιά μου κι ελάτε να κλάψουμε μαζί. Δεν είναι αυτό υπεύθυνη στάση. Και δεν την άκουσα να ζητάει συγγνώμη από τη γυναίκα που της έφαγε τη θέση. Τώρα, εάν κάποιοι μεγάλοι τη βγάζουν καθαρή, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για όλους τους άλλους. Γιατί έτσι πάμε σε κατάσταση γενικευμένης ανομίας.

Λογικός

Η ΝΔ χρεωκόπησε την χώρα και κυκλοφορούν όλοι ακόμη ελεύθεροι. Αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη κυρίες και κύριοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΟΙΝΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ

Μόνο αυτοί είναι;

Πόσα Μαιμού προσόντα υπάρχουν στο Δημόσιο; Λέτε να είναι μόνο τα δυο τρία πρόσωπα που βγήκαν; Οι εκτός ΑΣΕΠ είναι σωστοί που προσελήφθηκαν; Ποινικό έξι μήνες είναι αρκετό. (Εδώ βγάζουν κακούργους σε δυο τρία χρόνια). Αλλά επιστροφή των χρημάτων εντόκως είναι αυτό που πονάει τους παραβάτες. Παραμένεις μέσα, μέχρι να τα επιστρέψεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης