Η Επαναστατική Αυτοάμυνα χτύπησε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Η Επαναστατική Αυτοάμυνα χτύπησε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το ίδιο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε ένοπλες επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ το 2014 και το 2017 - Με το ίδιο τυφέκιο είχαν πυροβολήσει και στην πρεσβεία του Μεξικού το 2016

Η Επαναστατική Αυτοάμυνα χτύπησε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Με το καλάσνικοφ που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα σε δύο  προηγούμενες επιθέσεις της, έγινε το χτύπημα το βράδυ της Δευτέρας με στόχο αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
στη Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως ανακοίνωσε η
ΕΛ.ΑΣ
Κλείσιμο
μετά τη βαλλιστική εξέταση «το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το ίδιο όπλο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:

την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,
την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και
την 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

«Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ"» προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές εκτιμήσεις των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής ότι πίσω από την επίθεση το βράδυ της Δευτέρας πιθανότατα βρίσκεται η συγκεκριμένη οργάνωση.

Η προηγούμενη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου όταν «γάζωσαν» με καλάσνικοφ την κλούβα των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του κόμματος με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Στις 25 Μαΐου του 2014 παραμονή των ευρωεκλογών μέλη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, που ανέλαβε την ευθύνη, πυροβόλησαν πάλι με καλάσνικοφ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Τότε, στόχος δεν ήταν οι αστυνομικοί, αλλά τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπως οι ίδιοι ανέφεραν στην προκήρυξη που είχαν στείλει.

Η ίδια οργάνωση είχε πυροβολήσει κατά της πρεσβείας του Μεξικού στις 31 Ιανουαρίου του 2016 ενώ πριν από ένα χρόνο παραμονές της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα εκτόξευσαν χειροβομβίδα κατά του φρουρού της γαλλικής πρεσβείας απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο, τραυματίζοντας τον ελαφρά στο πόδι.

Μια από τις σφαίρες διαπέρασε ένα φανάρι στη Χαριλάου Τρικούπη

Μια από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε σε δέντρο


Το σημάδι που άφησε στον τοίχο καταστήματος μια από τις σφαίρες



Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ




Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται - σύμφωνα και με τις  προηγούμενες μαρτυρίες -  σ΄ έναν  ψηλόλιγνο 30άρη που με τη βοήθεια τουλάχιστον ενός ακόμη ατόμου πυροβόλησε τρεις  φορές το λεωφορείο των ΜΑΤ. Οι  πληροφορίες λένε  ότι αποτελεί τον «σκοπευτή με το καλάσνικοφ» που έχει εκπαιδευτεί και μπορεί μετά από τρία χρόνια να έχει μεταμορφωθεί σε εκτελεστή της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Δίπλα του, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα που οι αρχές λένε ότι γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν την εμπλοκή τους τα οποία αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα της συγκεκριμένης ομάδας. Πρόκειται για θαμώνες των Εξαρχείων που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και έχουν περάσει κατά καιρούς από τα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας. Το διαμέρισμα – γιάφκα με τον οπλισμό εκτιμάται πως βρίσκεται στην «αποστειρωμένη» από αστυνομικούς περιοχή των Εξαρχείων. Έτσι, όταν χτύπησαν την κλούβα στη Χαριλάου Τρικούπη έφυγαν με τα πόδια και κρύφτηκαν στην «καβάντζα» που διαθέτουν στην πλατεία. 

Για την Αστυνομία ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουν, όπως λένε, ένα νέο χτύπημα είναι να ξεκινήσουν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στην πλατεία και την ευρύτερη «στεγανοποιημένη» ζώνη των Εξαρχείων έτσι ώστε να τους αναγκάσουν να λουφάξουν και να κερδίσουν χρόνο μέχρι να καταφέρουν να τους τυλίξουν, με στοιχεία, σε μια κόλλα χαρτί. 

Το χρονικό της επίθεσης 
Η επίθεση με καλάσνικοφ κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποιήθηκε 15 λεπτά πριν λεπτά πριν τις 8. Δυο άγνωστα άτομα  με μαύρα ρούχα που κινούνταν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής και ο συνοδηγός με καλάσνικοφ έριξε τρεις πυροβολισμούς.  Στην Αστυνομία σήμανε συναγερμός και τα πρώτα στοιχεία λένε πως πιθανότατα στόχος της τυφλής επίθεσης ήταν ο σκοπός που βρισκόταν έξω από την κλούβα των ΜΑΤ και ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε μια λάμψη σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν. Εκεί, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν και περισυνέλεξαν  3 κάλυκες από πολεμικό όπλο Παρά την γιγαντιαία κινητοποίηση, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και να σβήσουν τα ίχνη τους στα στενά των Εξαρχείων.  

Το σημείο εισόδου της σφαίρας στο φανάρι κυκλοφορίας


Το φανάρι τρύπιο από τις σφαίρες των τρομοκρατών



Δείτε βίντεο: Η Επαναστατική Αυτοάμυνα χτύπησε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης