Γερμανοί Φιλελεύθεροι: Δεν θέλουμε Grexit αλλά να συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις

Γερμανοί Φιλελεύθεροι: Δεν θέλουμε Grexit αλλά να συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις

O Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, βουλευτής και μέλος του προεδρείου του FDP είχε ασκήσει στο παρελθόν σκληρή κριτική απέναντι στην Ελλάδα και είχε ζητήσει ακόμη και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη

Για ένα πιθανό Grexit, την επόμενη εκταμίευση, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τον ΕΜΣ και τον πρόεδρο Μακρόν μίλησε στην Deutsche Welle o Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ μέλος του προεδρείου των γερμανών Φιλελευθέρων.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος (FDP) στην κυβέρνηση προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στην ΕΕ. Τουλάχιστον στην Αθήνα και στο Παρίσι επικρατεί ανησυχία για τη μελλοντική επιρροή του FDP στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα.

Στην Ελλάδα οι ανησυχίες σχετίζονται με τη σκληρή στάση που έχουν ανακοινώσει οι Φιλελεύθεροι στο θέμα των προγραμμάτων βοήθειας και του χρέους. Στη δε Γαλλία επικρατεί η αντίληψη ότι το FDP θα πιέσει την Άγγελα Μέρκελ για μια σκληρή πολιτική λιτότητας. Επικαλούμενη πηγές του γάλλου πρόεδρου η εφημερίδα Le Monde έγραφε πρόσφατα πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει στο στενό του περιβάλλον πως «σε περίπτωση που η Μέρκελ συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους είμαι νεκρός.»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle στο Βερολίνο ο νεοεκλεγμένος βουλευτής και μέλος του προεδρείου του FDP Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ χαρακτηρίζει τους φόβους «αδικαιολόγητους». Αντιθέτως, οι Φιλελεύθεροι συμφωνούν με τις περισσότερες προτάσεις που έχει καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος. Είτε αυτές αφορούν την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την ψηφιοποίηση, είτε την ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης με την Αφρική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως όμως τονίζει ο κ. Λάμπσντορφ, υπάρχουν και «ορισμένες λεπτομέρειες» στις οποίες το FDP διατυπώνει μια διαφορετική άποψη. Ειδικά σε ό,τι αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και φορολογικές τροποποιήσεις. «Με άλλα λόγια», συμπεραίνει ο κ. Λάμπσντορφ, «ένα 80% με 90% όσων έχει προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν μπορούμε να τα στηρίξουμε, ορισμένα ζητήματα χρειάζονται συζήτηση. Στο ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού λέμε όμως ξεκάθαρα ότι είναι ο λάθος δρόμος.» Ο κ. Λάμπσντορφ επισημαίνει ότι και η πρώτη αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ στις προτάσεις Μακρόν ήταν μεν θετική αλλά «με έναν προσεκτικό τρόπο».

«Nein» στο Grexit αλλά…

Στο παρελθόν ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ είχε ασκήσει σκληρή κριτική απέναντι στην Ελλάδα και είχε ζητήσει ακόμη και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν το FDP θα θέσει θέμα εξόδου απαντά με ένα κατηγορηματικό «Nein». Όπως διευκρινίζει «κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Ούτε εμείς το θέλουμε. Όμως προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι η συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων.

Όντως, η εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας είναι θετική.» Προηγουμένως, σε συζήτηση στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (VAP) ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ είχε δηλώσει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί η δυνατότητα της εξόδου από την ευρωζώνη χωρίς ένα κράτος να χάνει την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ. Όπως ακόμη είχε τονίσει, «η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι σημαντικότερη από τον αριθμό των μελών της.»

Στο προσεχές μέλλον η γερμανική βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα. Ποια στάση θα τηρήσουν οι Φιλελεύθεροι; Σύμφωνα με τον κ. Λάμπσντορφ τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν εξαρτώνται από το κατά πόσο η εκταμίευση «είναι νόμιμη, είναι οικονομικά αποτελεσματική και θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εκείνα τα αποτελέσματα που θα καθιστούν την Ελλάδα οικονομικά δυναμική και δημοσιονομικά σταθερή. Αυτά είναι τα καθοριστικά κριτήρια.»


Ελάφρυνση του χρέους


 «Αν υπήρχε η δυνατότητα για κούρεμα οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα έδιναν πια σημασία στη δημοσιονομική σταθερότητα», τονίζει ο Γκραφ Λάμπσντορφ.

«Αν υπήρχε η δυνατότητα για κούρεμα οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα έδιναν πια σημασία στη δημοσιονομική σταθερότητα», τονίζει ο Γκραφ Λάμπσντορφ.

Το Μάιο του 2016 το Eurogroup είχε συμφωνήσει να εξετάσει με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος το ελληνικό χρέος και εφόσον κριθούν αναγκαία να παρθούν μέτρα που θα το καθιστούν βιώσιμο. Κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι Φιλελεύθεροι να σεβαστούν αυτή τη δέσμευση; Ο κ. Λάμπσντορφ καθιστά σαφές ότι η απόφαση δεν μπορεί να σημαίνει περικοπή του χρέους επειδή θα έστελνε το «λάθος μήνυμα» σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Αν υπήρχε η δυνατότητα για κούρεμα δεν θα έδιναν σημασία στη δημοσιονομική σταθερότητα. Σε ότι αφορά τις ελαφρύνσεις δηλώνει πως «σαφώς και είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Πάντα όμως θα δίνουμε έμφαση σε μια βασική αρχή: κάθε κράτος θα πρέπει να αναλάβει το ίδιο την ευθύνη για τη δημοσιονομική του σταθερότητα.» Με άλλα λόγια, προϋπόθεση της όποιας συμφωνία για ελαφρύνσεις θα πρέπει να είναι ένας, τουλάχιστον, ισοσκελισμένος κρατικός προϋπολογισμός.

Αναφορικά με τη συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου δανειακού προγράμματος ο πολιτικός του FDP δηλώνει στην Deutsche Welle πως «προς το παρόν δεν μπορεί να δοθεί απάντηση. Πιστεύω όμως ότι θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Λετονία αλλά και ακόμη και η Γερμανία να κερδίσεις την υποστήριξη για ένα 4ο, 5ο ή 6ο πρόγραμμα βοήθειας. Κάποτε θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου η Ελλάδα θα είναι, με τις δικές της δυνάμεις, οικονομικά και δημοσιονομικά υγιής.»

Διαφωνίες στο FDP για το ΕΜΣ


Σε σχέση με τα προγράμματα βοήθειας σε κράτη μέλη της ευρωζώνης - τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η Άγγελα Μέρκελ θα ήθελαν να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στο ρόλο αυτό βλέπουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο κ. Λάμπσντορφ, όχι όμως το κόμμα του: «Προσωπικά πιστεύω πως ο ΕΜΣ είναι ασφαλώς ένας χρήσιμος μηχανισμός.

Η πλειοψηφία του FDP έχει μια διαφορετική άποψη, ότι δηλαδή θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθεί. Επιμένω όμως ότι η βασική ιδέα για την μετατροπή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι σωστή. Σε περίπτωση που υπάρξουν προγράμματα τότε θα πρέπει η υλοποίηση τους να ελέγχεται με αντικειμενικά κριτήρια και με όσο το δυνατόν μικρότερη πολιτική ανάμειξη. Αυτά τα κριτήρια τηρούνται από το ΔΝΤ για το οποίο τρέφω μεγάλη συμπάθεια.» Τέλος, όπως τονίζει ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, η πολιτική της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των κομμάτων που θα συνεργαστούν.

Πηγή: DW

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Jimi

Γερμανικο θρασος, ουστ ρε!

@Jimi

Ναι... Γιατί δεν έχεις δώσει κανένα δικαίωμα! Είσαι τύπος και υπογραμμός... Ήσουν παραγωγική οικονομία, έκανες εξαγωγές, και παρήγαγες τεχνολογία! Ούτε ροκάνιζες τις επιδοτήσεις από την ΕΕ εδώ και 45 χρόνια σαν τρωκτικό, τριτοκοσμικέ κατσαπλιά...

Γι αυτό....

Μην αγοράζετε opel, mercedes, bmw, vw, audi... Μόνο τουοτα, χοντα, μιτσουμπισι, σουμπαρου

Μήτσο

Οι πολιτικαντηδες οι δικοί μας φταίνε πιο πολύ, εγώ αυτό ξέρω!

Καλό!!

σιγά μην θέλατε έξοδο της Ελλάδας, λίγα βγαζετε σαν χώρα, από την τοκογλυφία

@

Μπράβο , απο το επιτόκιο 1% που πληρώνουμε ζεί όλη η Γερμανία. Ξανά πίσω στο δημοτικό για αριθμητική!

Ανάπηρο κεφάλι

Αναπολώ την εποχή της δραχμής όπου δανειζόμουν με επιτόκιο 20%, οι υποτιμήσεις της εξαφάνιζαν την αξία των τραπεζικών καταθέσεων, δούλευα μια ζωή για να μπορέσω να αγοράσω ένα αυτοκίνητο και προσμονούσα να πάει κάποιος γνωστός στο εξωτερικό για να μου φέρει αδασμολόγητα φτηνά εισαγόμενα προιόντα.......

cougar

Γιατί να θέλουν Grexit οι Γερμανοί? Που θα βρούν τόσο μ@@@@ες να τους τα παίρνουν χοντρά?

σσσ

Εννοεις τα λεφτα που τους χρωστατε? Αχχ ναι τι κακοι που ειναι επειδη θελουν τα λεφτα τους πισω, να στο πω αλλιως δωσε μου εσυ 10 χιλιαρικα να παω να γλεντησω να αγοραζω αλκοολ, πορνες, ναρκωτικα και οτιδηποτε αλλο και μετα οταν θα τα θελεις πισω θα σου πω "Αααα δεν εχω λεφτα τα ξοδεψα ολα και χρωσταω και αλλα σε παρακαλω διεγραψε το χρεος μου"

@σσσ

Παλι εσυ εδω?? Δεν βαρεθηκες να λες κουταμαριτσες παντου και γενικως?

Απλή ερώτηση

προς τον κύριο αυτόν και οποιονδήποτε άλλο: μπορεί, κι αν ναι με ποιο τρόπο, ένας ιδιώτης (πολίτης ή εταιρεία) να αυξήσει αυτοβούλως το δημόσιο χρέος της χώρας του? Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Άρα, όλοι οι πολίτες του κόσμου ζουν το παραμύθι που τους σερβίρουν κάθε φορά. Και για τους φίλους που θα πούνε τα διάφορα, σκεφτείτε το πάλι - δεν μπορεί να αυξηθεί το δημόσιο χρέος παρά μόνο με δόλο από τους δανειστές και φυσικά τους πουλημένους πολιτικούς - μόνο.

ΑΜΧ 30

+ 1000 φίλε.Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου !

Νικ

Μια ερώτηση μόνο: αυτή την αρλούμπα που έγραψες μόνος σου την σκέφτηκες;

πρωην Σοιμπλε νυν FDP

Φίλοι Γερμανοί Φιλελεύθεροι, βαστάτε γερά και δώστε πόνο στα ζώα τους Ελληνάρες που θέλουν Δανεικά αλλά όχι αγύριστα. ΕΊΣΤΕ Η ΜΌΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ! Κι αφήστε τον καταληψία να βαράει τα νταούλια

Tassos

Eλληνες: Αν δεν θελετε γκρεξιτ το οποιο σημαινει διαλυση της χωρα σας θα κατσετε να σας διαλυσουμε εμεις σιγα σιγα.

βρεγμενη σανιδα

δεν θελουνε γκρεκσιτ, μισες δουλειες δεν εχουνε μαθει να κανουν οι Γερμανοι, πρωτα περναει ολη η δημοσια περιουσια στα χερια του ραιχ και τα σπιτια των Ελληνων, στα κορακια κολαουζους. Η Ελλας μετατρεπεται σε χοτ σποτ με την βουλα της Γερμανιας εχοντας την εμπειρία και νου χαου απο τον Βππ, ετσι κανεις δεν μπορει να κατηγορησει την ΕΕ οτι κτιζει τοιχους αλλα περα απο Ελλαδα δεν πανε πουθενα αλλου. Πρεπει να προστατευτουν οι γερμανοχωρες της βορειας ευρωπης, οι χρεωμενοι νοτιοι=Ελληνες εχουν υποταχτει αποδεχόμενοι την μοίρα τους και δεν πρεπει να διαμαρτυρονται

βρεγμενη σανιδα για βρεγμενα μαλλια...

γιατι και οι Ελληνες ηταν "νοικοκυραιοι" και γι αυτο εβγαλαν ολα τα λεφτα απο την τραπεζα (80 δις , απο τα οποια τα 40 ηταν μετρητα νταν, εφυγαν καυταθεσεις!) και καθε μηνα βγαζουμε ολο το ποσο να μη μεινιε κατι και το παιζουμε μετα "δενεχουμελεφτα"δες και περιμενουμε κουρεματα χρεους κλπ κλπ... Ετσι εινια εκεινοι Ραιχ , εμεις...αντισταση (οπως τοτε, γι υατο και εμειναν τοσα χρονια οι ναζι στον τοπο μας, επειδη οοοολοι αντιστεκοτανε, οι Ελληνες ε;). Στο εξωτερικο οταν χρωστας και ζητας νεο δανειο σου λενε τι εγγυηση εχεις να μας δωσεις;". Δεν σου λενε ελα αδερφε παρε κι αντε γεια. Αυτο δεν εχιε να κανιε με Ραιχ αλλα με λογικη, οπως και λογικη ειναι να θες εσυ δανειο στεγαστικο και να μην εχεις σταθερη δουλεια και μηνιαιο σταθερο εισοδημα και παρολα αυτα να λες θα πληρωνεις πχ 400 ευρω μηνιαιως, λες και θα εχεις ατ λεφτα αυτα για 20 χρονια μονιμα! Οσο για τους προσφυγες, η Ελλαδα δεν εινια δημοκρατκη χωρα; Δεν εχει εκλεξει (2 φορες και ενα δημοψηφισμα παρακαλω!) μια κυβερνηση που λεει το Αιγαιο δεν εχει συνορα, ρεφιουτζις γουελκαμ και ενα σωρο αλλες ΜΚΟ εχει αφησει ν αλωνιζουν; Ε ωραιαι λοιπον, αφου τους εχουμε αυτους για κυβερνωντες, δεν μας φταιει κανενα ραιχ, αλλα το κλουβιο μας μυαλο, που απο την μια σε δημοψηφισμα για περεταιρω μετρα λεει ΟΧΙ και μετα περιμενει οι ξενοι να περασουν στα κοινοβουλια τους πακετα για μια χωρα, της οποιας οι κατοικοι εινια φτωχοι με ιδιοκτητα σπιτια, εξοχικα, αυτοκινητα και ολο κλαιγονται πως δεν τους φτανουν τα λεφτα, αλλα δεν λενε το πως ζουν ! Οταν λοιπον χρωστας και ζητας δανεικα, πρπεει να δινεις εγγυηση! Αν δεν σ αρεσει , μην ζητας δανεικα! Κι αν θελουν αυτοι μονοι τους να σου δωσουν, αλλα εσυ μη ζητας! Τολμας;

βρεγμενη σανιδα

καπου δεν μας λες την αλήθεια γερμανοψυχε, αλλα χωρις σεγκεν, χωρις τοξικα ομολογα της ντοιτσε μπανκ και γερμανικα αποθεματα, την επανενωση της γερμανιας και τους φυτεμένους προθυπουργους τυπου Σιμιτη και τωρινου αχυρανθρωπου Βερολινου Αλεκσι τα φτηνα δανεια απο χρρηματοδοτουμενες εξ Γερμανιας τραπεζες την δεκαετια του 90 για να αγοραζει ο καθε στερημενος γερμανικη ροδα και συσκευες, χωρις τις καταδικες απ το ευροπαικο δικαστηριο και ΜΚΟ φιλανδιας για μειονοτητες και ρατσιστικα νομοθετηματα των γραφειοκρατων Βρυξελλών σημερα θα ειμασταν μια χωρα παρηφανη με δικια της παραγωγη και νομοθεσια! αυτα ! Τα συστηματα στην γερμανια αλλαξαν απ το 40, η πολιτικη τους και οι συμμαχοι τους οπως και ο τελικος σκοπος οχι, οσο κι αν θελεις δεν γινεσαι πειστικος, μιλώντας παντα εκ του αποτελεσματος.

σσσ

Δωσε μου εσυ λεφτα να τα φαω και μετα θα σου πω δεν εχω και χρωσταω και θελω να μου διαγραψεις το χρεος μου σε εσενα....στεκει αυτο ρε?? Μπανανια που δεν παραγει μπανανες για μια ζωη παλι καλα που εφυγα να ειναι καλα η ΕΕ που επιτρεπει πιο ευκολη προσβαση σε αλλες χωρες στους Ευρωπαιους πολιτες αντε τωρα τραβα δες τον Δημος Βερυκιο τωρα

@σσσ

αυτο το ατομο ειναι η χειροτερη ανθελληνικη αμοιβαδα...ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙ...

TT

Σωστά, που θα βρούν άλλα κοροιδα να πληρώνουν χωρις να ξέρουν τι πληρώνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ygeia

Η συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Υγεία και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου υπογράφηκε την Τετάρτη στην Αίθουσα «Ν. Λούρος» του «ΜΗΤΕΡΑ», επισφραγίζοντας τη συμφωνία που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην επιμόρφωση των φοιτητών ιατρικής του κυπριακού πανεπιστημίου όσο και για το νοσοκομείο