Αμφίπολη: Αμφιβολίες Κονιόρδου για το εάν το μνημείο είναι... μακεδονικό

Αμφίπολη: Αμφιβολίες Κονιόρδου για το εάν το μνημείο είναι... μακεδονικό

Ενώ αρχικά τάχθηκε υπέρ αυτής της εκδοχής με νεότερο δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι «θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη»

Σε... κωλοτούμπα σχετικά με τη χρονολόγηση και την ταυτότητα του μνημείου του λόφου Καστά στην Αμφίπολη προχώρησε η Λυδία Κονιόρδου αμφισβητώντας ότι είναι μακεδονικό.

Ενώ στις πρώτες δηλώσεις της που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την επίσκεψή της στο μνημείο η υπουργός Πολιτισμού δήλωνε ότι το μνημείο είναι μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠΠΟ μερικές ώρες αργότερα η Λυδία Κονιόρδου εμφανίζετια να υπαναχωρεί και να θέτει επ' αμφιβόλω την εκδοχή αυτή.

Κατά το δελτίο τύπου, μάλιστα, η κυρία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε «ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού» και παραπέμπει στην τελική τοποθέτησή της «όπως δήλωσε αργότερα» αφού υπάρξει η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρονται τα εξής: 

«Υπάρχουν πολλές απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου στον λόφο Καστά. Το ΥΠΠΟΑ έχει σχηματίσει άποψη με βάση τα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών. H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού. Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια , όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία».

Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ακόμα ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης «αποτελεί ένα παλίμψηστο από μνημεία διαφόρων εποχών τα οποία αποδεικνύουν την συνεχή χρήση του, και επιτρέπουν στον επισκέπτη να διαβάσει όλη την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας εκεί, από τα αρχαϊκά μέχρι τα νεώτερα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της Μακεδονικής κυριαρχίας».

Υπενθυμίζεται ότι η εκδοχή πως το συγκεκριμένο μνημείο δεν είναι μακεδονικό είχε υποστηριχθεί από την εφημερίδα Αυγή με δημοσίευμα της στις 9 Αυγούστου του 2015 στο οποίο υποστήριζε ότι χρονολογείται στον 2ο-1ο αιώνα π.Χ. επικαλούμενη «έκθεση αυτοψίας που πραγματοποίησαν έγκριτοι αρχαιολόγοι με πολυετή ανασκαφική εμπειρία στη Μακεδονία».

ΣΧΟΛΙΑ (95)

Ε, ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΪΠΟΛΗΣ

Μπορεί, καί; Πάλι Μακεδονικό ή κατασκευασμένο κατά παράδοση της περιοχής, εικονισμός, θέματα. Ώστε να πάψουν οι που κάθε τόσο ρίπτονται από δήθεν γνωρίζοντες τί ακριβώς έγινε κατά την κατασκευή του. Ας μη μπλέκονται ιδεολογίες και φαντασίες με την σωστή ερμήνευση του μνημείου αυτού και άλλων. Στα γρήγορα, 168 π.Χ. νικητές οι Ρωμαίοι στην μάχη της Πύδνας, η Μακεδονία χωρίζεται σε τέσσερες αυτόνομες περιοχές, 146 π.Χ. η Μακεδονία και περιοχές γύρω επαρχία ρωμαϊκή. Αργότερα, γύρω στο 42-31 π.Χ., και ρωμαϊκή αποικία (colonia), μικτή, στους Φιλίππους που αφομοιώνεται μέ τά της περιοχής, δηλ. του ελληνικού κόσμου. Ο γράφων ιδέες αλλ όχι τύπου προφητικά. Ευχαριστώ, ΗΛΙΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ομότιμος καθηγητής (κλασσικός)

Ε, ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΪΠΟΛΗΣ

μικροαυτοδιόρθωση από τον γράψαντα το σχόλιον. Ώστε να πάψουν οι που κάθε τόσο ρίπτονται, διάβαζε Ώστε να πάψουν οι βόμβες που κάθε τόσο ρίπτονται... Η βόμβες εις μη σωστά εισαγωγικά, και γιαυτό την έφαγε το σκοτάδι. Ευχαριστώ

Dr.

Η κυρία Κονιόρδου κρυβόταν τόσον καιρό πίσω από τα κείμενα των μεγάλων τραγικών μας συγγραφέων, κι έτσι δεν είχε καταλάβει κανένας πόσο αμόρφωτη και ηλίθια ήτανε.

Αγύριγο κεφάλι

Nα κύψετε τους εαυτοίς αυχένας σημαίνοντος τούτου το της ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΑΣ πρόσχημα προς τις λαϊκές μάζες ένεκεν των ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ, λέω, ΝΕΟΝΑΖΗΔΕΣ!!__________Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Ήρωος Φύσσα και η Ιερά του Μνήμη θα σας ακολουθεί και θα σας κατατρέχει, ΝΕΟΝΑΖΗΔΕΣ!.._________Δεν έχετε ΚΑΜΙΑ δουλειά με τους άλλους ήρωες της Ελλάδος, εσείς ΝΕΟΝΑΖΗΔΕΣ!___________Είστε ΑΠΟΒΛΗΤΑ!.. _____Ζωντόβολα!

XD

Μήπως είναι του Πλουμπίδη ο τάφος γι αυτό τον είχαν κρύψει τόσο καλά οι σύντροφοι;

Αγύριγο κεφάλι

@12/05/2017 16:48._____________Ο ...τάφος, είπε, ότι ΔΕΝ είναι αρχαιο-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ!.._______________Που "παίζει" ο ...Στράβων κει ...μέσα; _____________Κάπου, κάτι διάβασες και εσύ ...εξώφαλτσα και έτρεξες να μας το ..."προλάβεις", ως ..."εξυπνάδα"!__________Αυτά κάνουν εδώ μέσα συνέχεια οι ΝΕΟΝΑΖΙ!_Ό,τι ΤΥΧΟΝ πήρε κάπου τ αυτί τους (συνήθως από τα ...σκετς του Δημοτικού Σχολείου), μας το λένε ύστερα ως ..."επιστημονικό" καταστάλαγμα!..______Από την φάρα αυτών είσαι;

ΗΡΩ

Επειδη καταλαβαινω που το παει η ΑΚΟΜΨΗ ''υπυργος'' ,της προτεινω να διαβασει το αποσπασμα απο τον ΣΤΡΑΒΩΝΑ ,,εστιν ουν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΛΑΣ''.Αντε ,αγραμματοι , οσφυοκαμπτες ,ιδεοληπτικοι ...Στα χειμαδια σας τωρα

ΑΚΡΙΤΑΣ

Προς Αγύριγο κεφάλι: Αλβανόφωνο ή σκοπιανό σε κόβω.... Γιατί Έλληνας που να ξέρει την Ιστορία του και να μιλάει έτσι... δεν το πιστεύω!!! Εκτός κι αν είσαι ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, οπότε εξηγείται η αρρώστια σου εναντίων των Ελλήνων... Όσο για την συγνώμη, εδώ κάνατε τον Μπελογιάννη ήρωα, τον σφαγέα Ελλήνων στην Πελλοπόνησο... Αλλά τι περιμένεις από αριστερά κοπρόσκυλα που δεν σέβονται ούτε την υπογραφή τους (συμφωνία Γκαζέρτας) ???? Για τα λόγια τους δεν το συζητάμε.... Ευτυχώς που η Ελλάς δεν στηρίχθηκε ποτέ σε αριστερές βδέλες για να προκόψει... Γιατί αν το έκανε θα ήμασταν Β. Κορέα...

Αγύριγο κεφάλι

Οι ΝΕΟΝΑΖΙ, παραλείπουν ΕΠΙΜΟΝΑ να ζητήσουν "Συγγνώμη" γιά την άνευ αιτίας αποτρόπαιη ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Φύσσα!..______Να το ΠΡΑΞΟΥΝ αυτό πρώτα και να τα αφήσουν αυτά, ήτοι το που είναι ο τάφος του ...Αλεξανδράκου και του Λεωνιδάκου του Σπαρτιατάκου!..

Τζημερος

ΣΤΑΛΙΝΟΦΑΣΙΣΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΑ Ο ΤΖΗΜΕΡΟΣ ΣΕ ΓΥΡΕΥΕΙ ΧΑΧΑΧΑΧΑ.

Ναυαρχος

ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΤΙΜΑΩ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΟΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΙΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΠΑΡΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΥΣΑ...ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ;

Χωριάτης

Γιατί να ζητήσουν συγνώμη ρε θείε; Αφού ο Σαμαράς τους έκλεισε όλους μέσα και ο Σύριζα τους έβγαλε. Έξι μήνες δεν έβρισκαν αίθουσα να γίνει η δίκη.. Μέχρι και ο Ρουπακιάς σπίτι του είναι...Μήπως είναι τα ανταλλάγματα για το περήφανο ΟΧΙ;

Αγύριγο κεφάλι

ΝΕΟΝΑΖΗΔΕΣ= Ό, τι πιό ΒΡΩΜΙΚΟ και ΕΛΕΕΙΝΟ γέννησε ποτέ τούτος εδώ ο Τόπος!..__________ΝΕΟΝΑΖΗΔΕΣ= ΑΠΟΠΑΤΟΣ!..

Τραβα

Ρε σαχλαμάρα παραπέρα που όποιος τιμά την τεράστια Μακεδονία μας είναι ναζί..Έτσι σε βολευει; το ποιηματάκι αλλου πες το Εκεί που μαζευεστε 3-4 άτομα και λέτε όλες αυτές τις ανθελληνικές αηδίες...Και που' σαι το μεροκάματο απ τον πρόεδρο ψευτοαριστερο το τιμάς Απ'οτι βλέπω την πατρίδα σου Όχι όποτε αν δεν σου αρέσει τραβά στο Νίγηρα αν πάλι δεν πας υπάρχει κατουροκανατο που έχει μέσα κάθε τι ανθελληνικό σαν και σένα,η χώρα αυτή άντεξε τα πάντα απ'τη σκλαβιά μέχρι και κάθε είδους αμφισβήτηση σιγά μην επηρεαστεί από ανιστόρητες απόψεις δικές σου και ψευτοκομμουνιστων.Καληνυχτα

Αλήθεια

..η μαμά σου τους αγάπησε όμως.. καί να τα αποτελέσματα αναζιστο κεφάλι

Αγύριγο κεφάλι

Xαμηλότατο και χαμερπές το επίπεδο των ΝΕΟΝΑΖΙ-ΤΕΜΠΕΛΑΡΑΔΩΝ αποκάτω!..______Εντελώς ΓΕΛΟΙΑ ΚαφρίλαΙ!..

Κωστας

Αγυριγο κεφάλι = Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος σε συσκευασία του ενός , value for money!!!!

Κωνσταντινος

Ναι αχωνευτη Κονιόρδου , μέτρια των μετρίων , δεν είναι μακεδονικό , ισλαμικό είναι , πιθανον και Σκοπιανό αν και υπάρχει και η πλέον ισχυρή θεωρία ότι το έφτιαξε ο Κατρουγκαλος με έμπνευση Καρανικα!!!!Ουστ τσόκαρο!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης