Ανήλικοι έξι από τους συλληφθέντες (και ένας 13χρονος) για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Ανήλικοι έξι από τους συλληφθέντες (και ένας 13χρονος) για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα - 26 οι προσαγωγές και 4 οι τραυματίες αστυνομικοί - Φωτιές, οδομαχίες, σπασμένα αυτοκίνητα και ζημιές σε καταστήματα - Πήγαν να κάψουν σούπερ μάρκετ και περίπτερο - Εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης - Επεισόδια στις πορείες σε πολλές πόλεις

Ανήλικοι έξι από τους συλληφθέντες (και ένας 13χρονος) για τα επεισόδια στα Εξάρχεια
Στην περιοχή των Εξαρχείων διεξήχθησαν έως αργά χθες τη νύχτα οι «μάχες» μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, και παρά την έκκληση της μητέρας του αδικοχαμένου Αλέξη για μη χρήση βίας, που προσβάλλει τη μνήμη του παιδιού της. Η περιοχή θύμιζε «εμπόλεμη ζώνη», με φωτιές σε κάδους, οδομαχίες με τους αστυνομικούς, σπασμένα αυτοκίνητα και εκτεταμένες καταστροφές σε καταστήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν «επετράπη» καν η παρέμβαση της πυροσβεστικής από τους κουκουλοφόρους που επιτίθεντο αδιάκοπα πετώντας βόμβες μολότοφ.

Αμέσως μετά την πορεία 3.000 περίπου ατόμων στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα περίπου 150 αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια, ρίχνοντας μολότοφ, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν άμεσα στην περιοχή, απαντώντας στη ρίψη μολότοφ με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι αντιεξουσιαστές που είχαν στήσει οδοφράγματα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα σούπερ μάρκετ, ενώ σε άλλη περίπτωση πέταξαν μολότοφ σε περίπτερο και παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη να κατασβέσει την φωτιά, εξακολούθησαν πετώντας βόμβες να προσπαθούν να το κάψουν! Σε τουλάχιστον μία περίπτωση μια μολότοφ κατέληξε σε μπαλκόνι διαμερίσματος στην περιοχή, χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί και να προκληθούν ζημιές. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στις οδούς Τοσίτσα, Τσαμαδού, Εφέσου, Σπυρίδωνος Τρικούπη και Στουρνάρη, κοντά στο Πολυτεχνείο. 

Κλείσιμο
Από την έναρξη κιόλας της πορείας, το απόγευμα της Κυριακής, αντιεξουσιαστές άρχισαν τη ρίψη μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ. Ένταση επικράτησε στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, κοντά στα Προπύλαια, όταν συγκεντρωμένοι πήγαν να προκαλέσουν φθορές σε καταστήματα και τα πνεύματα... άναψαν, καθώς άλλοι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Επενέβη η αστυνομία με χρήση κρότου-λάμψης και χημικών, «σπρώχνοντας» τον κύριο όγκο των διαδηλωτών προς την κάτω πλευρά της Πανεπιστημίου.

Τελικά οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε 13 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται έξι ανήλικοι - με τον μικρότερο  να είναι ηλικίας 13 ετών - και ένας αλλοδαπός, ενώ έγιναν και 26 προσαγωγές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.


Δείτε στο video του protothema.gr όλο το χρονικό των επεισοδίων



Πεδίο μάχης όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων

Οδός Τοσίτσα

Οδός Οικονόμου


Οδός Τσαμαδού


Οδός Ζαΐμη

Οδός Νοταρά

Οδός Τρικούπη

Οδός Στουρνάρη



Φθορές σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο στα Εξάρχεια




Νωρίτερα, κατά την πορεία μαθητών στο κέντρο της πρωτεύουσας, ομάδα περίπου 30 ατόμων, που φορούσαν κουκούλες, πέταξαν πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι νεαροί κλώτσησαν και έσπασαν κιγκλιδώματα, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να τους απωθήσουν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και περνώντας από την Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής, ομάδα διαδηλωτών έκαψε κλειστό περίπτερο. Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα, ενώ η πορεία των μαθητών, καθώς και αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, που είχε ξεκινήσει στις 14:00, ολοκληρώθηκε δίχως άλλα έκτροπα, περί τις 16:15.

Το πρωί, σε επιχείρηση της αστυνομίας, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στον Λόφο Στρέφη εντοπίστηκαν περίπου 100 βόμβες μολότοφ, που ήταν «αποθηκευμένες» για χρήση.


Θεσσαλονίκη: Μολότοφ, φωτιές σε κάδους και ΑΤΜ - Δακρυγόνα από την αστυνομία
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ, γύρω από την πλατεία Ροτόντας, ενώ στην οδό Αρριανού έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων και πέταξαν μολότοφ σε ATM της Εθνικής Τράπεζας. Η αστυνομία αντέδρασε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ προχώρησε σε τρεις προσαγωγές. 


Αγρίνιο: Ζημιές σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης
Ένταση επικράτησε το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο του Αγρινίου μετά την πορεία για την επέτειο των επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ατομα που συμμετείχαν σε αυτή πέταξαν πέτρες και μάρμαρα σε υποκαταστήματα τραπεζών καίγοντας παράλληλα δεκάδες κάδους στο πέρασμά τους. Αργότερα κινήθηκαν προς την πλατεία Δημάδη όπου προξένησαν ζημιές στο ταχυδρομείο καθώς και στην μπουτίκ του Παναιτωλικού όπου έσπασαν τις τζαμαρίες. 


Καλαμάτα: Πέταξαν μπογιές σε τράπεζες
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στο κέντρο της Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν ομάδα από τους διαδηλωτές, κατά την επιστροφή της πορείας προς την πλατεία 23ης Μαρτίου, προκάλεσαν επεισόδια. Νωρίτερα, πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές στην πρόσοψη του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος.
Συγκεκριμένα, περίπου στις 20.30 το βράδυ, η ομάδα αυτή, φτάνοντας η πορεία στον πεζόδρομο της Αριστομένους και μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγή, όπου βρίσκονταν άνδρες των ΜΑΤ, τους επιτέθηκαν με πέτρες και καπνογόνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν περισσότερα από δέκα άτομα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας για τα επεισόδια, ενώ μία ομάδα από 25 με 30 άτομα βρίσκονται έξω από το κτίριο της Αστυνομίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους προσαχθέντες.


Κομοτηνή: Μολότοφ, φωτιές σε κάδους και χημικά από την αστυνομία
Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής μπροστά από το παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή. Ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις, κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 7 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων οι διαδηλωτές, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πέταξαν μολότοφ και οι Αστυνομικοί απάντησαν με χημικά. Παράλληλα έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ επιδόθηκαν και σε πετροπόλεμο προς το μέρος των Αστυνομικών.


Ηράκλειο: Ζημιές σε τράπεζες, φωτιές και δακρυγόνα
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου ομάδες αντιεξουσιαστών «συγκρούστηκαν» με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν μεγάλες φθορές σε κατάστημα στην 25ης Αυγούστου, αλλά και σε υποκαταστήματα τραπεζών ενώ επιχείρησαν να βάλουν και φωτιές. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων ενώ ακολούθως εκτυλίχθηκε ένα ιδιότυπο «κυνηγητό» στους γύρω δρόμους και προς το λιμάνι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης